ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πεδίο δικομματικού καυγά

Διανθισμένη με δικομματικές αντιπαραθέσεις ήταν η χτεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, που ασχολήθηκε με την πρόθεση της ΝΔ να ανατρέψει την απόφαση της επιτροπής για τον τρόπο και το χρόνο προβολής των κομμάτων. Συνεδρίαση όπου έγινε ομόφωνα αποδεκτή η πρόταση του ΚΚΕ,τα ιδιωτικά κανάλια να αντιμετωπίζουν ισότιμα τις συνεντεύξεις που δίνουν οι πολιτικοί αρχηγοί σε δημοσιογράφους κοινής αποδοχής στην ΕΡΤ και να τις αναμεταδίδουν.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή εξέτασε την επιθυμία της ΝΔ να πραγματοποιήσει συνέντευξη του αρχηγού της με δημοσιογράφους από ιδιωτικά κανάλια, το βράδυ της Παρασκευής, μετά από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό ενώ έχει ήδη μεταδοθεί από την ΕΡΤ συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της στο Ζάππειο και η προεκλογική του ομιλία στην Καλαμάτα και μένει να πραγματοποιηθεί και να μεταδοθεί διακαναλικά συνέντευξή του σήμερα σε τρεις δημοσιογράφους κοινής αποδοχής.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη διακομματική, πλην αυτού της ΝΔ, αποφάσισαν ο Μιλτ. Εβερτ να δώσει την Πέμπτη τη διακαναλική συνέντευξη και αν παραβιαστεί η κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Τύπου, που καθόριζε τον τρόπο και το χρόνο προβολής των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ομόφωνα αποδεκτή έγινε η πρόταση του ΚΚΕ, να σταλούν επιστολές από τους υπουργούς Εσωτερικών και Τύπου προς τα ιδιωτικά κανάλια ώστε να εξασφαλίζουν τη με ίσους όρους αναμετάδοση των συνεντεύξεων των πολιτικών αρχηγών, που δίνουν σε δημοσιογράφους κοινής αποδοχής και μεταδίδονται από την ΕΡΤ. Ακόμα, ομόφωνα αποφασίστηκε μετά τις 24.00 την Παρασκευή να σταματήσει η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών διαφημιστικών μηνυμάτων και πολιτικών δηλώσεων.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Θ. Στεφανάκος έκανε, πάντως, σαφές ότι ο αρχηγός του κόμματός του θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο την Πέμπτη και άλλη μία συνέντευξη την Παρασκευή σε δημοσιογράφους ιδιωτικών καναλιών. Να σημειωθεί ακόμα ότι η συνεδρίαση εξελίχτηκε σε έντονο ύφος, με φωνές των εκπροσώπων του δικομματισμού να ακούγονται μέχρι το διάδρομο, ενώ και κατά τις δηλώσεις τους αργότερα φρόντισαν να εμπλακούν σε έντονη φραστική αντιπαράθεση.

ΚΚΕ

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μάκης Κοψίδης δήλωσε μετά τη συνεδρίαση: Κατ' αρχήν τα ιδιωτικά κανάλια πρέπει να αντιμετωπίζουν ισότιμα τις συνεντεύξεις των πολιτικών αρχηγών που μεταδίδονται από την ΕΡΤ. Επιπλέον, πρέπει να τηρηθεί η απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής που δίνει χρόνο στη ΝΔ, την Πέμπτη, για συνέντευξη του αρχηγού τους με τους δημοσιογράφους κοινής αποδοχής. Οποιες άλλες αιτιάσεις, βγαίνουν έξω από τις ρυθμίσεις. Τώρα, βλέπουμε, απλά, να εξελίσσεται ο γνωστός δικομματικός καυγάς για τη δημιουργία εντυπώσεων. Και πρέπει να σημειώσουμε ότι ο συνολικός τηλεοπτικός χρόνος σε κρατικούς και ιδιωτικούς σταθμούς κατανέμεται κατά 76 - 82% σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και το υπόλοιπο στα άλλα κόμματα. Αυτό δείχνει κατά πόσο υπάρχει ισοτιμία στην προβολή των πολιτικών δυνάμεων.

  • Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Β. Σκουρής δήλωσε χτες ότι το πρώτο έγκυρο, ενδεικτικό εκλογικό αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής θα μεταδοθεί περίπου στις 9.30 μ.μ. και ότι θα υπάρχουν περίπου 3 χιλιάδες αναπληρωματικοί δικαστικοί αντιπρόσωποι για να καλυφτούν οι ενδεχόμενες ελλείψεις. Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι από τα 17.710 εκλογικά τμήματα τα 46 είναι ειδικά για εκλογείς χωρίς μόνιμη διαμονή και 27 είναι εκλογικά τμήματα φυλακών.
Αγανακτισμένοι οι δικηγόροι από τον αποκλεισμό τους

Η Ενωση των Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων κατηγορεί την ηγεσία του Αρείου Πάγου

Σάλο έχει προκαλέσει στο δικηγορικό κόσμο ο αποκλεισμός τους από τους διορισμούς για εκλογικούς αντιπροσώπους στις εκλογές της 22 του Σεπτέμβρη. Αν και είχε συμφωνηθεί με την ηγεσία του Αρείου Πάγου να δοθούν 9.500 θέσεις δικαστικών αντιπροσώπων για τους δικηγόρους της Αθήνας, τελικά διορίστηκαν 3.000 περίπου λιγότεροι δικηγόροι και προτιμήθηκαν οι δικαστικοί υπάλληλοι. Εκείνοι που αποκλείστηκαν από δικαστικοί αντιπρόσωποι στη συντριπτική πλειοψηφία είναι οι νέοι και οι ασκούμενοι δικηγόροι. Μάλιστα, η Ενωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων με ανακοίνωσή της εκφράζει "με τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο" τη διαμαρτυρία της κατά της ηγεσίας του Αρείου Πάγου "για το μαζικό αποκλεισμό" των νέων δικηγόρων, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στην ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ).

"Από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων, για πολλοστή φορά παραβιάστηκε η εκλογική νομοθεσία, η οποία ορίζει τον κατά προτεραιότητα διορισμό των δικηγόρων ως δικαστικών αντιπροσώπων, έναντι των δικαστικών υπαλλήλων".

Στην ίδια ανακοίνωση η Ενωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων αφήνει αιχμές και στην ηγεσία του ΔΣΑ, κατηγορώντας της για αδράνεια και ολιγωρία. "Η απαράδεκτη αδράνεια της ηγεσίας του ΔΣΑ και των εκπροσώπων του συλλόγου στην αρμόδια επιτροπή, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ενωση Νέων Δικηγόρων, αποτελεί συνέχεια της αδράνειας, την οποία είχε επιδείξει στις ευρωεκλογές του 1995 με τη σκανδαλώδη τότε προτίμηση των δικαστών για τις προνομιούχες θέσεις του εξωτερικού. Η ολιγωρία, η αδράνεια και η αποφυγή επίδειξης συνδικαλιστικής συνέπειας, δεν αποτελούν οδηγό συμπεριφοράς γι' αυτούς που εκλέχτηκαν να αγωνιστούν για τον κλάδο".

Στο 40% των εκλογικών τμημάτων, (7.500 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα), σύμφωνα με την Ενωση Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων, έχουν διοριστεί δικαστικοί υπάλληλοι και έχουν παραλειφθεί οι δικηγόροι.

Ο αποκλεισμός των δικηγόρων από το διορισμό για δικαστικούς αντιπροσώπους έχει προκαλέσει μεγάλη οργή και αγανάκτηση στους νέους δικηγόρους και αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η διαμαρτυρία των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά προς την ηγεσία του Αρείου Πάγου και τους υπηρεσιακούς υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης για παραβίαση των κριτηρίων διορισμού.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ατζέντης των βρώμικων συμφερόντων της ΕΕ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την υποκρισία και σκοπιμότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που καλύπτει την προκλητικότητα της Τουρκίας κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση Δήλωσης του Συμβουλίου για την κατάσταση στη χώρα αυτή.

Ο Β. Εφραιμίδης υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο πάσχει από επαίσχυντη υποκρισία, από επαχθή σκοπιμότητα για βρώμικα συμφέροντα που εξυπηρετούνται μέσω της Τουρκίας σ' αυτή την κρίσιμη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου. Γι' αυτό αγνόησε όσα καταμαρτύρησαν οι κύριοι συνάδελφοι, όσα ξέρουμε όλοι για το τι συμβαίνει στην Τουρκία".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε να τερματιστεί "αυτή η κατάσταση της ανοχής, της υπόθαλψης, της ενθάρρυνσης αυτού του παράγοντα που είναι αποσταθεροποιητικός, που είναι προκλητικός και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακόμα και ειρήνης στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και ευρύτερα".

Ο Β. Εφραιμίδης κατήγγειλε τις ευθύνες του Συμβουλίου, της Επιτροπής, ορισμένων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυρίως της αμερικάνικης διοίκησης, που στο όνομα των σκοπιμοτήτων της κυριαρχίας της νέας τάξης πραγμάτων, δηλαδή της κυριαρχίας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού,ενθαρρύνει, οπλίζει με θράσος, με όπλα το χέρι της Τουρκίας, του στρατοκρατικού οικονομικού κατεστημένου της, που δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του τούρκικου λαού, και γενικότερα της Τουρκίας.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει το κοινό ψήφισμα και κύρια τα συγκεκριμένα μέτρα που ζητά και που αφορούν το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων από την Τελωνειακή Ενωση, από το πρόγραμμα MEDA προς την Τουρκία και υπογράμμισε ότι αυτό θα πρέπει να είναι απαρχή συγκεκριμένων αποφάσεων. Κάτι τέτοιο υπογράμμισε, θα είναι "προσφορά στην αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις δημοκρατικές δυνάμεις του τουρκικού λαού που αγωνίζεται ενάντια στο καθεστώς, θα είναι μία συμβολή για τη σταθεροποίηση, την ειρήνη σ' αυτή την επικίνδυνη περιοχή του κόσμου που μπορεί να προκαλέσει γενικότερες αναφλέξεις".

Αρνούνται την εκλογική άδεια!

Πρόβλημα με τη χορήγηση των εκλογικών αδειών αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετάνια",αφού το γραφείο προσωπικού, προσπαθώντας να βγάλει "κι απ' τη μύγα ξίγκι", προσανατολίζεται στο συμψηφισμό της εκλογικής άδειας με το ρεπό, παραποιώντας την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του υπουργείου ορίζει ότι είναι υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, να δώσουν άδεια στους εργαζόμενους από μία ως τρεις μέρες, ανάλογα με την απόσταση που θα μετακινηθούν. Για τους μισθωτούς που - σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας - η Κυριακή των εκλογών είναι εργάσιμη μέρα, τότε και η μέρα αυτή θεωρείται ως μέρα ειδικής άδειας απουσίας. Ακόμα ορίζει σαφώς ότι οι άδειες αυτές δε "συμψηφίζονται με την ετήσια άδεια μετ' αποδοχών, ή με άλλες άδειες, που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις".

Σε ανακοίνωσή του, το επιχειρησιακό σωματείο καταγγέλλει την τακτική αυτή της επιχείρησης και καλεί όλους τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καλώντας ταυτόχρονα και τους εργαζόμενους, να μην υποκύψουν στη λογική των συμψηφισμών και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

  • Το ίδιο πρόβλημα μάς καταγγέλθηκε ότι αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ Κυψέλης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ