ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προγράμματα απολίτιστης "κοκορομαχίας"

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας τα προγράμματα περί πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ...συνέπεσαν. Συνέπεσαν και χρονικά, αφού την ίδια ημέρα ο μεν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε την "παράσταση" στη Μεγάλη Βρετανία, ο δε πρόεδρος της ΝΔ την ταχυδρομική αποστολή του πολιτιστικού του προγράμματος. Συνέπεσαν, όμως, και ουσιαστικά, έτσι για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία και για την "πολιτιστική" τους συνταύτιση. Οι 13 ενότητες έργων που συνόδευαν στο φάκελο την ομιλία του Κ. Σημίτη, το περασμένο Σάββατο, δεν είναι τίποτα άλλο από αναμάσημα χιλιοειπωμένων, δικομματικά, εξαγγελιών.

  • Εργο - κράχτης το ιδιωτικό Νέο Μουσείο Ακρόπολης,που κάθε χρόνο... θεμελιώνεται. Αλλά επειδή το 1996... έχουμε εκλογές "θα" θεμελιωθεί το 1997.
  • Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων.Εχει εξαγγελθεί τέσσερις φορές από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και άλλη μία φορά από το ΠΑΣΟΚ στη "Μ. Βρετανία".
  • Αναστήλωση 25 αρχαίων θεάτρων, ρωμαϊκών ωδείων και 50 Κάστρων.Πρωτοεξαγγέλθηκε πριν την προκήρυξη των εκλογών και... δευτέρωσε στη"Μ. Βρετανία". Μέχρι την υλοποίηση... έχουμε χρόνια.
  • Αρχαιολογικό τρίγωνο Πέλλα - Βεργίνα - Δίον.Πρωτοεξαγγέλθηκε τον Απρίλη του '95. Σήμερα υπάρχει μόνο η μελέτη για την ελληνιστική Πέλλα.
  • Αιγαίο - πολιτιστικό πάρκο.Αυτοί οι "λαγοί με πετραχήλια", βρίσκονται "σε φάση προγραμματισμού", λ.χ. για τα μουσεία. Θυμίζουμε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Λέσβου εγκαινιάστηκε, αλλά έκλεισε ελλείψει προσωπικού και... ρεύματος.
  • Εθνική Πολιτική Βιβλίου.Το ΥΠΠΟ, το 1995, δημιούργησε το... μακράν των ανθρώπων του βιβλίου "Εθνικό Κέντρο Βιβλίου". Και βέβαια δεν επιχορήγησε καμία Εκθεση Βιβλίου...
  • Θέατρο - Εικαστικά.ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΟλ.ΑΝ. ψήφισαν την ιδιωτικοποίηση των κρατικών θεάτρων. Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας δεινοπάθησε από τη δικομματική πολιτική, που χάρισε το Πάρκο Ρηγίλλης στην οικογένεια Γουλανδρή για το ιδιωτικό της Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.
  • Κινηματογράφος.Η απόδοση του 1,5% των ακαθόριστων εσόδων της τηλεόρασης υπέρ του κινηματογράφου, μόλις άρχισε και μόνο από τα κρατικά κανάλια, τα ιδιωτικά δεν τα... ζορίζει ο δικομματισμός. Το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τον αφελληνισμό και την ιδιωτικοποίηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη,... ταιριάζει γάντι με τη ΝΔ και όσα κόμματα, κρυφίως, ευλογούν τις ιδιωτικοποιήσεις.
  • Μουσική.Η συρρίκνωση της Λυρικής Σκηνής και ο μαρασμός των Κρατικών Ορχηστρών ονομάζεται "εκσυγχρονισμός". Και η Μουσική Παιδεία,... μελετιέται ακόμα.
  • Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα."Βουίζει" ο τόπος γι' αυτό το φιάσκο του δικομματισμού, από το 1985. Εντεκα χρόνια μετά, έργο ούτε ένα δεν είδαμε. Ακούμε όμως "Θα" περί: Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείου Κινηματογράφου, Μουσείου Υδρευσης, Πολιτιστικού Κέντρου Δυτικής Θεσσαλονίκης, Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινού Πολιτισμού!!

Τα πολιτιστικά "θα" του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτουν τρεις βασικούς στόχους του: Μεγαλύτερη από τη μέχρι τώρα περικοπή των κρατικών κονδυλίων. Είσοδο - και με κίνητρα και ποικίλες εκχωρήσεις - της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σ' όλους τους τομείς του πολιτισμού. Μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή της "χορηγικής" υποτίθεται ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Τα "θα" της ΝΔ αποτελούν το επιστέγασμα των δικομματικών και ευρωκοινοτικών σχεδίων για τον πολιτισμό. "Η ΝΔ θα περιορίσει τη δραστηριότητα της πολιτείας στα απολύτως απαραίτητα και το ρόλο του υπουργείου σε επιτελικούς τομείς",σημειώνει στο προεκλογικό "πολιτιστικό" πρόγραμμά της. Το ΠΑΣΟΚ αποκαλεί "συμμετοχή" την είσοδο ιδιωτών, η ΝΔ, αναφερόμενη στη συντήρηση μνημείων λέει: "(...) το κόστος αποκατάστασης μπορεί να καταβληθεί από την ελεύθερη αγορά".Το ΠΑΣΟΚ χαρίζει το μικρό θέατρο της Επιδαύρου στον Λαμπράκη για να "προσελκυστούν χορηγοί"! Η ΝΔ στο πρόγραμμά της γράφει "επέκταση του θεσμού της χορηγίας και στο χώρο των έργων και εργασιών επί μνημείων και μνημειακών χώρων".Στο κεφάλαιο, "αναβάθμιση του ΥΠΠΟ" προβλέπει: "μέτρα για επέκταση του θεσμού της χορηγίας, όπως περιοδικές φοροαπαλλαγές για προώθηση συγκεκριμένων πολιτιστικών στόχων"!Και μιλώντας για "ανοιχτά περιφερειακά μουσεία", τα θέλει με "ημιανεξάρτητο χαρακτήρα".Διαφέρουν σε τίποτα οι "μονομάχοι"; Απλώς, "κοκορομαχούν"... απολίτιστα.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ
Του Κώστα ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ*

αι βέβαια ψηφίζω ΚΚΕ. Aλλιώς δε θα ήμουν σ' αυτή τη στήλη. Αν το κάνω δεν είναι για να δηλώσω άλλη μια φορά δημόσια την επιλογή και απόφασή μου, αλλά για να ειπώ σ' όλους αυτούς που θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή, όχι με το πρόσκαιρο και απατηλό ατομικό τους συμφέρον, μα με τη σκέψη και την καρδιά, σ' όλους τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, για να ειπώ πολύ περισσότερο, σ' όλους εκείνους που τους πιέζουν οι καθημερινές ανάγκες του ψωμιού και του μεροκάματου, που τους σπρώχνουν οι πιέσεις και τους ξεγελούν οι ψεύτικες υποσχέσεις και η απάτη, όλους τους φτωχούς και τους στερημένους των πόλεων και των χωριών, πως:

Δ εν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος αντίστασης, κανένας άλλος δρόμος σωτηρίας απ' αυτόν που δείχνει το ΚKE, όχι μόνο στη μάχη των εκλογών, αλλά και στη σκληρότερη καθημερινή πάλη για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και για την οριστική συντριβή της κοινωνικής εκμετάλλευσης. Για μια κοινωνία της δικαιοσύνης. Εναν κόσμο ειρήνης και αδελφοσύνης".

* Ο Κ. Καραχάλιος είναι αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

@ Μεταφέρονται λόγω των εκλογών, οι εκδηλώσεις της 20ης και 21ης
  • Μετατίθενται λόγω των εκλογών, η αυριανή και μεθαυριανή εκδήλωση, που διοργανώνει ο δήμος Αιγάλεω στο δημοτικό θέατρο "Αλέξης Μινωτής". Συγκεκριμένα, οι παραστάσεις: "Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο" του Γ. Ξανθούλη και "Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια" του Ι. Καμπανέλλη",θα δοθούν στις 28 και 29/9, αντίστοιχα. Η "Παραδοσιακή βραδιά '96" στις 22 Σεπτέμβρη, ματαιώνεται.
Του Βαγγέλη ΣΑΚΚΑΤΟΥ*

Ψηφίζω και υποστηρίζω κριτικά το ΚΚΕ και σ' αυτές, όπως σ' όλες τις εκλογές, σαν εργατικό, αντικαπιταλιστικό κόμμα και γιατί είναι η μόνη, ουσιαστικά, αντι-Μάαστριχτ πολιτική δύναμη στη χώρα μας. Γιατί Μάαστριχτ σημαίνει, στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων επιστροφή στο Μεσαίωνα. Προσπάθεια μετατροπής - από τις πολυεθνικές και τους πολιτικούς τους υπηρέτες - των εργαζομένων της Ευρώπης και όλης της υδρογείου σε παρίες, σε κοινωνίες μαζικής αθλιότητας με την παγκόσμια κατεδάφιση όλων των μεταπολεμικών κατακτήσεων των εργαζομένων, με την αποβιομηχάνιση και την ανεργία.

Με το ΚΚΕ με συνδέει και συνεργασία 32 χρόνων στη μετανάστευση και την πολιτική προσφυγιά, στο συνδικαλιστικό, κοινοτικό και αντιδικτατορικό κίνημα των Ελλήνων της Γερμανίας. Και κυρίως με συνδέουν σκληρές μάχες για το σχολικό ζήτημα των Ελληνόπουλων της Γερμανίας. Τότε που όλες οι άλλες ελληνικές πολιτικές δυνάμεις συντέλεσαν, με το σοβινισμό και τη δημαγωγία τους για "εθνικά σχολεία", όχι στην ένταξη των παιδιών μας στα σχολεία της χώρας που ζούσαν και στη διεκδίκηση, μέσα σ' αυτά τα σχολεία, να διδάσκονται αρκετές ώρες τα ελληνικά, αλλά στο να μείνουν γενιές ολόκληρες μεταναστόπουλων αγράμματες και στις δύο γλώσσες, ανεπάγγελτες, περιθώριο της κοινωνίας και εδώ και εκεί. Σήμερα όλοι δέχονται τις απόψεις μας, αλλά είναι αργά γιατί το κακό γι' αυτά τα παιδιά έγινε.

Τιμώντας αυτούς τους μακρόχρονους κοινούς μας αγώνες στην ξενιτιά, καλώ κάθε εργάτη του χεριού και του πνεύματος στην υπερψήφιση του ΚΚΕ.

* Ο Β. Σακκάτος είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος

Αυλαία... Μικρού Μήκους

Στην τελική ευθεία μπαίνει το Φεστιβάλ Δράμας.Το πρόγραμμα της αποψινής, τελευταίας μέρας προβολών περιλαμβάνει:

Διεθνές Διαγωνιστικό (3.30μμ): "Εκτός κατσαρόλας", "Pic Pic Andre shoow the first", "Είχα ένα φίλο", "Ενα υπερβατικό ταξίδι", "Μασκαράτα", "Χινεκάρο".Στις 6 το απόγευμα θα προβληθούν: "Ο τρομοκράτης", "Το καλοκαίρι πάντα φεύγει", "Πόντιος Πιλάτος Β", "Το ξυπνητήρι", "Ελα", "Πύρινα μάτια", "Σεχραζάντ", "Ο νουμερίστας", "Με τη γιαγιά", "Καλημέρα", "Σελήνη σε σύγχυση", "Εντβαρντ, ο κρουαζιερόπληκτος", "Ο Φελίξ, σαν το γάτο", "The faster", "Εναντίον ενός".

Στο Ελληνικό Διαγωνιστικό θα παρουσιαστούν οι: "Πρόβα τζενεράλε" (Π. Τούμπης), "Το ταξίδι" (Δ. Ξένος), "Ο ταυρομάχος" (Δ. Δήμος), "Το κοχύλι" (Κ. Στεργίου), "Ο κάτοικος της πόλης Ν" (Α. Χαραλαμπίδης), "Ναρκωμένοι" (Σ. Αλεξάνδρου), "Σάββατο των ψυχών" (Σ. Θεοδωράτου), "Κοντό, στενό και μαύρο" (Σ. Θεοδωράτου), "Ο μοντέρ" (Γ. Σιούγας).

Σημειώνουμε ότι αύριο θα συνεδριάσουν οι κριτικές επιτροπές του ελληνικού και του διεθνούς τμήματος για να απονείμουν τα βραβεία.

Ρεσιτάλ τραγουδιού

Τα δεκάχρονά του, με μουσική, γιορτάζει φέτος το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Οργανώνει, λοιπόν, ρεσιτάλ της διάσημης σοπράνο Νταμ Γκίνεθ Τζόουνς,στις 27/9 (8.30μμ) στο Μέγαρο Μουσικής. Το πρόγραμμα της βραδιάς, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει το μονόλογο της Ηλέκτρας από την ομώνυμη όπερα και τη γνωστή άρια από την αντίστοιχη όπερα "Η Αριάδνη στη Νάξο" του Στράους, θέματα εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική παράδοση. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς του Ιδρύματος Ν. Π. Γουλανδρή - Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, τη μελέτη και την προβολή του κυκλαδικού πολιτισμού.

Του Καλλέργη ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ*

"

Πατριώτες και πατριώτισσες, από μικρό παιδί ζω τους συνεχείς αγώνες του ΚΚΕ και τις θυσίες του για το καλό της Ελλάδας, της εργατικής τάξης, της νεολαίας, των εργατών του πνεύματος και του πολιτισμού. Χιλιάδες πατριώτες τουφεκίστηκαν και βασανίστηκαν για τα ιδανικά που εκφράζει και για τα οποία αγωνίζεται το ΚΚΕ στην 75χρονη ιστορία του. Σήμερα αγωνίζεται μέσα σε δύσκολες συνθήκες για να μην περάσουν τα νέα σχέδια του σκοταδισμού με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και της "νέας τάξης πραγμάτων". Αγωνίζεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, ενάντια στη λιτότητα, στην ανεργία και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Για όλα αυτά ψηφίζω το ΚΚΕ και απευθύνομαι σε κάθε ψηφοφόρο να αντισταθεί με την ψήφο του, ψηφίζοντας το ΚΚΕ. Την επομένη των εκλογών, πιστεύω, ότι όλοι και όλες στους χώρους δουλιάς μας θα αγωνιστούμε για την εδραίωση των ιδανικών της ΕΙΡΗΝΗΣ, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ, της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και του αληθινού ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ".

* Ο Κ. Θεοδωράτος είναι επιμελητής του ΕΜΠ.

"Διεθνιστές" οι μεγάλοι και μικροί "εταίροι" του δικομματισμού, θεωρού

"Διεθνιστές" οι μεγάλοι και μικροί "εταίροι" του δικομματισμού, θεωρούν αναχρονιστικό το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και προτείνουν την αντικατάστασή του με ένα ιδιωτικό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ