Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προγράμματα απολίτιστης "κοκορομαχίας"

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας τα προγράμματα περί πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ...συνέπεσαν. Συνέπεσαν και χρονικά, αφού την ίδια ημέρα ο μεν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε την "παράσταση" στη Μεγάλη Βρετανία, ο δε πρόεδρος της ΝΔ την ταχυδρομική αποστολή του πολιτιστικού του προγράμματος. Συνέπεσαν, όμως, και ουσιαστικά, έτσι για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία και για την "πολιτιστική" τους συνταύτιση. Οι 13 ενότητες έργων που συνόδευαν στο φάκελο την ομιλία του Κ. Σημίτη, το περασμένο Σάββατο, δεν είναι τίποτα άλλο από αναμάσημα χιλιοειπωμένων, δικομματικά, εξαγγελιών.

  • Εργο - κράχτης το ιδιωτικό Νέο Μουσείο Ακρόπολης,που κάθε χρόνο... θεμελιώνεται. Αλλά επειδή το 1996... έχουμε εκλογές "θα" θεμελιωθεί το 1997.
  • Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων.Εχει εξαγγελθεί τέσσερις φορές από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και άλλη μία φορά από το ΠΑΣΟΚ στη "Μ. Βρετανία".
  • Αναστήλωση 25 αρχαίων θεάτρων, ρωμαϊκών ωδείων και 50 Κάστρων.Πρωτοεξαγγέλθηκε πριν την προκήρυξη των εκλογών και... δευτέρωσε στη"Μ. Βρετανία". Μέχρι την υλοποίηση... έχουμε χρόνια.
  • Αρχαιολογικό τρίγωνο Πέλλα - Βεργίνα - Δίον.Πρωτοεξαγγέλθηκε τον Απρίλη του '95. Σήμερα υπάρχει μόνο η μελέτη για την ελληνιστική Πέλλα.
  • Αιγαίο - πολιτιστικό πάρκο.Αυτοί οι "λαγοί με πετραχήλια", βρίσκονται "σε φάση προγραμματισμού", λ.χ. για τα μουσεία. Θυμίζουμε ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Λέσβου εγκαινιάστηκε, αλλά έκλεισε ελλείψει προσωπικού και... ρεύματος.
  • Εθνική Πολιτική Βιβλίου.Το ΥΠΠΟ, το 1995, δημιούργησε το... μακράν των ανθρώπων του βιβλίου "Εθνικό Κέντρο Βιβλίου". Και βέβαια δεν επιχορήγησε καμία Εκθεση Βιβλίου...
  • Θέατρο - Εικαστικά.ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΠΟλ.ΑΝ. ψήφισαν την ιδιωτικοποίηση των κρατικών θεάτρων. Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας δεινοπάθησε από τη δικομματική πολιτική, που χάρισε το Πάρκο Ρηγίλλης στην οικογένεια Γουλανδρή για το ιδιωτικό της Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.
  • Κινηματογράφος.Η απόδοση του 1,5% των ακαθόριστων εσόδων της τηλεόρασης υπέρ του κινηματογράφου, μόλις άρχισε και μόνο από τα κρατικά κανάλια, τα ιδιωτικά δεν τα... ζορίζει ο δικομματισμός. Το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τον αφελληνισμό και την ιδιωτικοποίηση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη,... ταιριάζει γάντι με τη ΝΔ και όσα κόμματα, κρυφίως, ευλογούν τις ιδιωτικοποιήσεις.
  • Μουσική.Η συρρίκνωση της Λυρικής Σκηνής και ο μαρασμός των Κρατικών Ορχηστρών ονομάζεται "εκσυγχρονισμός". Και η Μουσική Παιδεία,... μελετιέται ακόμα.
  • Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα."Βουίζει" ο τόπος γι' αυτό το φιάσκο του δικομματισμού, από το 1985. Εντεκα χρόνια μετά, έργο ούτε ένα δεν είδαμε. Ακούμε όμως "Θα" περί: Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείου Κινηματογράφου, Μουσείου Υδρευσης, Πολιτιστικού Κέντρου Δυτικής Θεσσαλονίκης, Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινού Πολιτισμού!!

Τα πολιτιστικά "θα" του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτουν τρεις βασικούς στόχους του: Μεγαλύτερη από τη μέχρι τώρα περικοπή των κρατικών κονδυλίων. Είσοδο - και με κίνητρα και ποικίλες εκχωρήσεις - της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σ' όλους τους τομείς του πολιτισμού. Μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή της "χορηγικής" υποτίθεται ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Τα "θα" της ΝΔ αποτελούν το επιστέγασμα των δικομματικών και ευρωκοινοτικών σχεδίων για τον πολιτισμό. "Η ΝΔ θα περιορίσει τη δραστηριότητα της πολιτείας στα απολύτως απαραίτητα και το ρόλο του υπουργείου σε επιτελικούς τομείς",σημειώνει στο προεκλογικό "πολιτιστικό" πρόγραμμά της. Το ΠΑΣΟΚ αποκαλεί "συμμετοχή" την είσοδο ιδιωτών, η ΝΔ, αναφερόμενη στη συντήρηση μνημείων λέει: "(...) το κόστος αποκατάστασης μπορεί να καταβληθεί από την ελεύθερη αγορά".Το ΠΑΣΟΚ χαρίζει το μικρό θέατρο της Επιδαύρου στον Λαμπράκη για να "προσελκυστούν χορηγοί"! Η ΝΔ στο πρόγραμμά της γράφει "επέκταση του θεσμού της χορηγίας και στο χώρο των έργων και εργασιών επί μνημείων και μνημειακών χώρων".Στο κεφάλαιο, "αναβάθμιση του ΥΠΠΟ" προβλέπει: "μέτρα για επέκταση του θεσμού της χορηγίας, όπως περιοδικές φοροαπαλλαγές για προώθηση συγκεκριμένων πολιτιστικών στόχων"!Και μιλώντας για "ανοιχτά περιφερειακά μουσεία", τα θέλει με "ημιανεξάρτητο χαρακτήρα".Διαφέρουν σε τίποτα οι "μονομάχοι"; Απλώς, "κοκορομαχούν"... απολίτιστα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λεφτά υπάρχουν... για εκθέσεις (2011-03-29 00:00:00.0)
Δικομματισμού «τεμενάδες» στο κεφάλαιο (2009-11-12 00:00:00.0)
Κριτήριο ψήφου η πείρα των αγώνων (2009-10-04 00:00:00.0)
Διείσδυση του κεφαλαίου (2006-09-30 00:00:00.0)
«Δώρα» και «αντίδωρα»... (2002-02-26 00:00:00.0)
...Και περιμένοντας πέρασαν χρόνια (1996-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ