Τρίτη 26 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
«Δώρα» και «αντίδωρα»...

Κεφαλή του λατρευτικού αγάλματος της Δήμητρας (Μουσείο Δίου), που θα εκτεθεί στο Βερολίνο
Κεφαλή του λατρευτικού αγάλματος της Δήμητρας (Μουσείο Δίου), που θα εκτεθεί στο Βερολίνο
Την Πέμπτη εγκαινιάζεται η μεγάλη έκθεση στο Μέγαρο «Μάρτιν Γκρόμπιους» του Βερολίνου με θέμα, «Ελληνικός Κλασικός Πολιτισμός - Ιδέα ή Πραγματικότητα», η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη, επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, εξαγωγή αρχαιοτήτων από την Ελλάδα.

Γεγονός, το οποίο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από τους αρχαιολόγους, λόγω των κινδύνων που δημιουργεί κάθε εξαγωγή αρχαιοτήτων, αλλά και της σκοπιμότητας της συμμετοχής μας με τόσο πολλά και τόσο σπουδαία αντικείμενα, πολύ περισσότερο που τα ξένα μουσεία απορρίπτουν ανάλογα ελληνικά αιτήματα. Θυμίζουμε ότι αυτές οι αντιρρήσεις εκφράστηκαν και από μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που κατά πλειοψηφία, μετά από επεισοδιακή συζήτηση, γνωμοδότησε τελικά υπέρ της εξαγωγής των αρχαίων.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουνίου, διοργανώνεται από τα Κρατικά Μουσεία του Βερολίνου και το Πρωσικό Πολιτιστικό Ιδρυμα και εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της «ΑΕ Προβολής Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (φορέας διοργάνωσης της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας). Συμμετέχουν πολλά μουσεία από Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ελβετία, Δανία, Ισπανία κ.ά., που δανείζουν περίπου 600 αρχαία έργα και αντίγραφα. Τουλάχιστον το 1/6 των έργων αυτών- 101 πρωτότυπα και 7 αντίγραφα- προέρχεται από 13 αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας (Εθνικό Αρχαιολογικό, Επιγραφικό, Ακροπόλεως και Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, Πειραιώς, Ολυμπίας, Βόλου, Δίου, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Βεργίνας, Δήλου, Γόρτυνος).

Μεταξύ άλλων δανείζουμε αρχιτεκτονικά μέλη από τα μνημεία της Ακρόπολης και αντικείμενα που τεκμηριώνουν το δημόσιο και πολιτικό βίο της Αθήνας των κλασικών χρόνων. Οι άλλες χώρες θα συμμετάσχουν με ανάλογης εποχής και προέλευσης αντικείμενα, αφού, όπως είπε ο Ε. Βενιζέλος στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου για την έκθεση, «υπάρχει διασπορά σημαντικών αρχαιολογικών αντικειμένων, για λόγους που δε χρειάζεται να εξετάσουμε τώρα»... Οσο για τη σκοπιμότητα αυτής της συμμετοχής - «μαμούθ», ο υπουργός είπε ότι «τα δανείζουμε στη Γερμανία με τη σκέψη, πως η έκθεση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, για την προβολή της θέσης που κατέχει η Ελλάδα στο παγκόσμιο πολιτιστικό απόθεμα».

Η έκθεση πλαισιώνεται με παράλληλες εκδηλώσεις: Θεατρικό φεστιβάλ με συμμετοχή των ελληνικών χοροθεάτρων «Sine Qua Non» και «Οκτάνα». Κινηματογραφικό φεστιβάλ με συμμετοχή της τριλογίας του Μιχάλη Κακογιάννη, «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια». Εκθεση φωτογραφίας, διαλέξεις και συζητήσεις.

Το ΥΠΠΟ ζήτησε τη μεταφορά της έκθεσης στην Αθήνα, στην Εθνική Πινακοθήκη, αλλά σύμφωνα με τον υπουργό «υπάρχει ένα πρόβλημα συνεννοήσεων με όλους τους συμμετέχοντες δανειστές των έργων, για να γίνει η μεταφορά της έκθεσης εδώ». Σημείωσε επίσης ότι η συμμετοχή μας στην έκθεση «συνέπεσε» με την αναγγελία των Γερμανών τον περασμένο Ιούνιο για την επιστροφή των τμημάτων των κιόνων του Φιλιππείου στην Αρχαία Ολυμπία, αν και δεν πρόκειται για «αντίδωρο», αφού «τους προσφέρουμε μία έκθεση διεθνούς διάρκειας, περιοδική έκθεση για το εργαστήριο του Φειδία... αντίδωρο για τη μεγάλη τους χειρονομία σε σχέση με το Φιλιππείο.

Μην ξεχνάτε ότι έχουμε προσφέρει τέτοιο αντίδωρο πολύ μεγάλο και για το βρετανικό Μουσείο μόλις φτάσουμε στην επιστροφή των Μαρμάρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ