ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Μεροκάματο του μόχθου

Με χειροκροτήματα και θερμές χειραψίες υποδέχτηκαν χτες το πρωί οι λιμεναργάτες του λιμανιού της Ελευσίνας τον υποψήφιο στην Αττική, Δήμο Κουμπούρη

Χαράματα, λιμάνι Ελευσίνας. Ο πρώτος καφές πριν ξεκινήσουν το βαρύ τους έργο. Οι λιμενεργάτες του λιμανιού, οι άνθρωποι που καθημερινά μοχθούν με τα ίδια τους τα χέρια κάτω από αντίξοες συνθήκες για το μεροκάματο, σε ένα από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα, αυτό της φορτοεκφόρτωσης των εμπορικών πλοίων. Βαρύ σίδερο, ξυλεία, χαρτί, μεταλλεύματα, άμμο και άλλα φορτία περνάνε από τα χέρια αυτών των ανθρώπων, που πασχίζουν κάθε μέρα για να κερδίσουν φαϊ για την οικογένεια. Εκεί βρέθηκε χτες το πρωί για μία ακόμα φορά ο Δήμος Κουμπούρης, υποψήφιος του ΚΚΕ στην Αττική, που τον υποδέχτηκαν με τα πιο θερμά χειροκροτήματα και ατελείωτες θερμές χειραψίες.

Αμέτρητες φορές επισκέφτηκε και συζήτησε με τους λιμεναργάτες του λιμανιού της Ελευσίνας τα τρία τελευταία χρόνια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ο υποψήφιος βουλευτής και αυτό είναι κάτι που δε χρειάστηκε να το παραδεχτούν, καθώς τους έχει γίνει συνήθεια να τον βλέπουν εκεί. Τον αισθάνονται πλέον συνάδελφό τους. Το περιβάλλον εργασίας, η εργασιακή αβεβαιότητα του "σήμερα δουλεύω αύριο όχι" και η μη αναμόρφωση του εμπορικού λιμανιού της Ελευσίνας, ώστε και τους κατοίκους να μην ενοχλεί αλλά και την εργασία των λιμενεργατών να καλυτερεύσει, είναι τα ειδικά προβλήματα των ανθρώπων αυτών, εκτός από τα γενικά της επιβίωσης, που αντιμετωπίζουν όλοι οι Ελληνες εργάτες.

Οι συνθήκες εργασίας των λιμενεργατών μόνο πρωτόγονες μπορούν να ονομαστούν καθώς το λιμενικό ταμείο Ελευσίνα αδυνατεί να δώσει χρήματα για να εκσυγχρονίσει τον τρόπο εργασίας με την αγορά μηχανημάτων. Ετσι οι λιμενεργάτες αναγκάζονται με τα ίδια τους τα χέρια και με ελάχιστα παλιά μηχανήματα να βγάλουν σε πέρας τη δουλειά.

Μιλώντας στους λιμενεργάτες ο Δ. Κουμπούρης, τους κάλεσε να ενισχύσουν το ΚΚΕ για να δυναμωθεί και στη βουλή αλλά και στους εργατικό κίνημα και τους αγώνες του. "Αγώνες θα γίνουν να είστε σίγουροι, γιατί από την επόμενη μέρα των εκλογών όποιο κόμμα και να γίνει κυβέρνηση θα παρθούν ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Γι ' αυτό ζητάμε την ψήφο σας, όχι για να μείνετε στην καρέκλα και να σας λύσουμε τα προβλήματα αλλά για να παλέψουμε μαζί" τόνισε.

"Εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους πόσο σίδερο έρχεται καθημερινά από το εξωτερικό με τα καράβια. Ελεγαν ότι τα μεγάλα έργα θα χρειαστούν σίδερο και μπετό, σήμερα όμως κλείνουν τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής σιδήρου, τη "Χαλυβουργική", για να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα πολυεθνικά κεφάλαια που εκπροσωπεί η Ευρωπαϊκή Ενωση με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αυτή είναι η πολιτική τους", επισήμανε ο Δ. Κουμπούρης.

Αλώνεται το δημόσιο σύστημα υγείας

Τη διαπίστωση ότι "αλώνεται σιγά σιγά το δημόσιο σύστημα υγείας και δημιουργείται κάτω από τα μάτια μας το ιδιωτικό σύστημα", έκανε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Αθήνας Ορέστης Κολοζώφ,κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στον "Ευαγγελισμό".

Οι εργαζόμενοι επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον κομμουνιστή υποψήφιο βουλευτή. Εξάλλου τον γνωρίζουν καλά από τις πολλές επισκέψεις του, κατά το παρελθόν, στο Νοσοκομείο. Στην ιματιοθήκη, που βρίσκεται στο υπόγειο του Νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι δεν έκρυψαν τη χαρά τους που τον είδαν ξανά. "Μόνο η Αλ. Παπαρήγα, από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων κι εσείς έρχεστε σ' εμάς, στα υπόγεια. Κανείς άλλος", του φώναξε μια εργαζόμενη. Ο Ορ. Κολοζώφ της είπε πως η σημερινή επίσκεψή του έχει άλλο σκοπό. "Σήμερα ήρθα να ζητήσω την ψήφο σας. Αλλες φορές ερχόμουν να ενημερωθώ για τα προβλήματά σας και να βοηθήσω στην επίλυσή τους".

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε την Αιμοδοσία, τα Ορμονολογικό, Αιματολογικό και Μικροβιολογικό εργαστήρια. "Δεν είναι τυχαίο - παρατήρησε - ότι όλα τα εργαστήρια όλων των κρατικών Νοσοκομείων έχουν τα ίδια προβλήματα. Πάσχουν από προσωπικό και χώρους". Μία εργαζόμενη στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο αστειεύτηκε: "Μη λέτε για έλλειψη προσωπικού. Είναι τέτοια η στενότητα χώρου, που αν έρθουν κι άλλοι εργαζόμενοι δεν ξέρω πού θα δουλεύουν".

Στη συγκέντρωση που έγινε στην τραπεζαρία, ο Ορ. Κολοζώφ ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους για το έλλειμμα του Νοσοκομείου που έχει φτάσει τα 12 δισ. δραχμές. Είναι γνωστό ότι ο "Ευαγγελισμός" περιλαμβάνεται στη "λίστα" των Νοσοκομείων, που η κυβέρνηση οδηγεί σε δανειοδότηση προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη τους. "Η δανειοδότηση είναι ένα πλήγμα στην πορεία των νοσοκομείων. Κάποια στιγμή πρέπει να επέμβει το κράτος για να εξοφληθούν τα δάνεια που γίνονται. Τα νοσοκομεία δε θα είναι σε θέση να τα πληρώσουν", σημείωσε ο Ορ. Κολοζώφ. "Πρέπει να δημιουργηθεί νέα κατάσταση - κατέληξε. Οι αντιστάσεις που προβάλουν οι εργαζόμενοι πρέπει να συντονιστούν, να δημιουργηθούν πολλαπλές συσπειρώσεις, λαϊκό ρεύμα, όπου θα μπορέσει τελικά να επιβάλει άλλη πορεία στη χώρα".

Μια φιλική και συναδελφική συνάντηση

Σ' ένα γνώριμο και πολύ δικό τους χώρο περιόδευσαν χτες οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Λ. Αυδής και Β. Δημόπουλος.Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ βρέθηκαν χτες το πρωί στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Συναντήθηκαν με τους συναδέλφους τους δικηγόρους και τους δικαστικούς υπαλλήλους. Ηταν τόσο οικείο το περιβάλλον που δε χρειάζονταν ιδιαίτερες συστάσεις ούτε και έντονες πολιτικές συζητήσεις. Ο κόσμος εκεί στα δικαστήρια είναι μικρός και όλοι τους γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους.

Ο δικηγορικός κόσμος ξέρει ποιος είναι ο Λ. Αυδής, ο οποίος έχει εκλεγεί αρκετές φορές στη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, και ο Β. Δημόπουλος, που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ. Ετσι λοιπόν, το χτεσινό πρωινό στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων ήταν όλα αυτονόητα. Η εκτίμηση των νέων δικηγόρων και των δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα στα πρόσωπα των δύο υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ ήταν δεδομένη και η περιοδεία εξελίχτηκε σε μια φιλική και συναδελφική συνάντηση. Μαζί με τους υποψήφιους του ΚΚΕ ήταν και μέλη της Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Δικηγορικής Κίνησης (ΣΑΔΚΑ).

Αρκούσε ένα σφίξιμο του χεριού και ένα χαμόγελο νίκης από τους συναδέλφους τους δικηγόρους. "Εμείς δε χρειαζόμαστε ιδιαίτερες συστάσεις και γνωριζόμαστε από παλαιά", έλεγαν οι δικαστικοί υπάλληλοι στους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ. "Το κόμμα σας, συνέχιζαν, ήταν το μοναδικό που πάντα μας υπερασπίστηκε σε όλες τις κινητοποιήσεις μας".

Οι δικηγόροι, και κυρίως οι νεότεροι, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους στους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ για τον αποκλεισμό τους από τους διορισμούς ως δικαστικοί αντιπρόσωποι. Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, Λ. Αυδής και Β. Δημόπουλος, απαντώντας στους δικηγόρους επισήμαναν πως η πολιτεία θα πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα του διορισμού των δικαστικών αντιπροσώπων σε μόνιμη βάση και να τηρείται η εκλογική νομοθεσία, όσον αφορά των προτεραιότητα των δικηγόρων έναντι των δικαστικών υπαλλήλων.

Οχι στον κοινωνικό αποκλεισμό

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού, επανέλαβε ο κομμουνιστής υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθήνας Κράτης Κυριαζής,σε συνάντηση που είχε χτες με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ). Στη συζήτηση μετείχε και ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β' Αθήνας Β. Μπαρέκας.

Ο Κ. Κυριαζής τόνισε πως θα πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση στην υγεία, την παιδεία, την εργασία. Σημείωσε πως στον κοινωνικό αποκλεισμό, όχι μόνο των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αλλά ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων, οδηγούν οι εξελίξεις στη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ενωση με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Μόνο στη χώρα μας οι κοινωνικά αποκλεισμένοι και οι φτωχοί έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπερβαίνουν τα 65 εκατομμύρια.

Ετοιμοι για αγώνα

Σε αντεπίθεση στην επέλαση που δέχονται οι κατακτήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος από το μεγάλο κεφάλαιο και τις πολυεθνικές, κάλεσε τους εργαζομένους στο Εργοστάσιο Συντήρησης και Επισκευής του ΟΣΕ, στον Πειραιά, όπου περιόδευσε χτες, ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Περιφέρεια Πειραιά, Σπύρος Χαλβατζής.

Οι εργαζόμενοι αναγνώρισαν στον ίδιο, αλλά και στα πρόσωπα του κλιμακίου του ΚΚΕ που τον συνόδευε, ανάμεσά τους και ο επίσης υποψήφιος στη Β' Πειραιά, Γιάννης Μανουσογιαννάκης,τους συμπαραστάτες στους αγώνες τους και στην προβολή του ανεκτίμητου έργου τους, έργο - που όπως δήλωσε στους εργαζομένους ο Σπύρος Χαλβατζής - "θυμήθηκε" η κυβέρνηση να προβάλλει, λίγο πριν τις εκλογές. Και είπαν "ναι" στο κάλεσμα του ΚΚΕ, κατακλύζοντας την αίθουσα, όπου υποδέχτηκαν τους υποψηφίους του Κόμματος, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το μέλλον το δικό τους, αλλά και του συνόλου των εργαζομένων και της χώρας. Ανησυχία, που ξέρουν πως θα βρει ανταπόκριση και θα εκφραστεί σε απαίτηση και αγώνα από το δικό τους Κόμμα, το ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ