ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ
Σαφάρι σε δύσβατους δρόμους

Με αγιάτρευτες τις πληγές του αρχίζει την ερχόμενη Κυριακή ο "μαραθώνιος", με τους 18 μονομάχους σε θέση... μάχης

Ο πραγματικός... μαραθώνιος, το δύσκολο πρωτάθλημα της Β Εθνικής, από την ερχόμενη Κυριακή θα είναι στη... σέντρα. Οι 18 μονομάχοι που θα διεκδικήσουν τις τρεις πρώτες προνομιούχες θέσεις, αλλά και που θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις τέσσερις τελευταίες θέσεις που οδηγούν στη Γ Εθνική "δηλώνουν" έτοιμοι, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, για το μεγάλο "σαφάρι" με την άγρια ομορφιά. Χωρίς ίχνος υπερβολής το σασπένς στη Β Εθνική είναι αναμφίβολα καλύτερο από αυτό των... σαλονιών (σ.σ. βλέπε Α Εθνική).

Λίγο - πολύ οι ομάδες είναι ισοδύναμες και αυτό είναι υπέρ του συναγωνισμού, που παραμένει αμείωτος μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Το πρόσφατο παρελθόν μάς έχει δείξει ότι μέχρι το παρά... πέντε η μάχη για τον πρωταθλητισμό αλλά και τον υποβιβασμό καλά κρατεί.

Πέρα όμως από τα θετικά της κατηγορίας υπάρχουν και τα αρνητικά, που δυστυχώς είναι πολλά. Θα προσπαθήσουμε να τα αξιολογήσουμε ξεκινώντας από το θέμα των παραγόντων.

Αν στην Α Εθνική είναι... εξάνθημα στη Β είναι... πληγή. Δυστυχώς οι περισσότεροι πρόεδροι είναι αμφιβόλου οικονομικής ευρωστίας, και όχι μόνο, και περισσότερο νοιάζονται για την προσωπική τους... προβολή παρά για το καλό της ομάδας. Τα μισά και παραπάνω συγκροτήματα αντιμετωπίζουν τρομερά οικονομικά προβλήματα. Μερικά παραδείγματα: Στα Γιάννενα οι παίκτες κάνουν απεργία να πάρουν τα χρήματά τους. Τραγική οικονομική κατάσταση στον ιστορικό Απόλλωνα Καλαμαριάς. Το Ρέθυμνο περιμένει την... ελεημοσύνη των Βαρδινογιάννηδων για να πάρει ανάσα, στις Σέρρες η διοίκηση αντί για λεφτά μοιράζει στους παίκτες μπλοκ διαρκείας προκειμένου να "πατσίσουν" τις οφειλές. Δηλαδή από ποδοσφαιριστές θα πρέπει να γίνουν και καλοί... πωλητές.

Ενα άλλο πρόβλημα είναι οι αγωνιστικοί χώροι. Η ντροπή γενικότερα του ελληνικού ποδοσφαίρου όσο κατεβαίνουμε κατηγορίες γίνεται μεγαλύτερη. Παραδείγματα και εδώ: Το γήπεδο του Κορυδαλλού που φιλοξενεί την Προοδευτική κάνει πλέον μόνο για αγώνες... κατς. Καρπόζηλος - Καρυστινός παίζανε τη δεκαετία του '70 και γέμιζε το γήπεδο. Προοδευτική με οποιοδήποτε αντίπαλο, άδειο το γήπεδο. Ο λόγος; Αυτό δεν είναι στάδιο. "Στρούγκα" είναι. Κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των παικτών αλλά και των φιλάθλων. Μια από τα ίδια τα γήπεδα της Ελευσίνας, της Νίκης Βόλου, του Παναιτωλικού... Τα "καλά" του επαγγελματικού ποδοσφαίρου σε όλο τους το μεγαλείο.

Οι αρμόδιοι στον... κόσμο τους. Τώρα στην προεκλογική περίοδο τάξανε πάλι "λαγούς με πετραχήλια". Μια από τα ίδια δηλαδή. Φούμαρα...

Η ισορροπία δυνάμεων

Ας περάσουμε όμως καθαρά στον αγωνιστικό τομέα και ας δούμε μια βδομάδα πριν από την έναρξη σε τι κατάσταση είναι οι 18 ομάδες.

Λογικά οι τρεις που έπεσαν από τη μεγάλη κατηγορία αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο πρωτάθλημα. Ο Πανιώνιος με προπονητή τον Γιάννη Κυράστα, ο Εθνικός με τον Τίμο Τσανλάιτερ και η Λάρισα του Γιώργου Φοιρού. Πρωταγωνιστικό ρόλο μπορούν να παίξουν: ο ΠΑΣ Γιάννενα του Δημήτρη Σεϊταρίδη, εάν και εφόσον ξεπεράσουν τα οικονομικά προβλήματα, καθώς και ο φιλόδοξος Παναιτωλικός του Πέτρου Μίχου που έχει σαν όπλο τον κόσμο του Αγρινίου. Αγνωστες ακόμη οι... προθέσεις Λεβαδειακού (Κώστας Τσαγκαλίδης), Δόξας Δράμας (Γιάννης Τσεβρετζής), Δόξας Βύρωνα (Δημήτρης Θεοφάνης), Προοδευτικής (Στέφανος Γαϊτάνος), που ναι μεν έχουν δυνατότητες όμως ακόμη δεν έχουν πείσει στα φιλικά παιχνίδια.

Του ύψους αλλά και του βάθους οι υπόλοιποι μονομάχοι. Δηλαδή τα Τρίκαλα (Ζόραν Μπάμποβιτς), Ελευσίνα (Νίκος Γκουλής), Αργος (Νίκος Γαβριηλίδης), Καλαμαριά (Παναγιώτης Κερμανίδης), Σέρρες (Μπόικο Βελίτσκοφ), Νίκη Βόλου (Στέλιος Σκευοφύλακας), Ρέθυμνο (Μάριο Μπόνιτς), Πύργος (Ντίνος Κούης) και Νάουσα (Διονύσης Μπεσλίκας).

Η 1η αγωνιστική της ερχόμενης Κυριακής αρχίζει με ένα μεγάλο ντέρμπι, που έχει... άρωμα Α Εθνικής. Στη Νέα Σμύρνη ο Πανιώνιος θα υποδεχτεί τον Εθνικό και αναμφίβολα όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα εκεί. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συναντήσεις του Βύρωνα μεταξύ της Δόξας και της Λάρισας, καθώς και του Κορυδαλλού ανάμεσα στην Προοδευτική και τον Παναιτωλικό.

Αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα: Πανιώνιος - Εθνικός, Γιάννενα - Τρίκαλα, Ελευσίνα - Αργος, Καλαμαριά - Σέρρες, Προοδευτική - Παναιτωλικός, Νίκη Βόλου - Δόξα Δράμας, Λεβαδειακός - ΕΑΡ, Πύργος - Νάουσα, Δόξα Βύρωνα - Λάρισα.

Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ TV
Σχέσεις εξάρτησης

Η τηλεόραση αποτελεί τον αιμοδότη του επαγγελματικού μπάσκετ κι απ' την πορεία της εξαρτάται το μέλλον του ακριβότερου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Από την περίοδο '91 - '92, το κόστος του παραγόμενου επαγγελματικού προϊόντος αυξήθηκε κατά 780%. Στο ίδιο διάστημα, το αντίστοιχο ποσό από την πώληση εισιτηρίων απλώς διπλασιάστηκε και από 641 εκατ. δρχ. έφτασε το 1 δισ.

Πριν πέντε χρόνια η ΕΤ-1 πλήρωσε 320 εκατ. δρχ. για τη μετάδοση ενός αγώνα κάθε Σάββατο. Ο ΑΝΤ-1 για τη μετάδοση δύο αγώνων κάθε Σαββατοκύριακο, πλήρωσε φέτος 2,5 δισ. δρχ. Αρπαξε μάλιστα το πακέτο των μεταδόσεων μέσα από τα χέρια του ΜΕGΑ, καθώς οι αθλητικές μεταδόσεις και ειδικά του μπάσκετ, που παρακολουθείται από μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες, διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις θεαματικότητες, οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν προς τα πάνω το κόστος της τηλεοπτικής διαφήμισης.Τα 2,5 δισ. δρχ. είναι τα άμεσα κέρδη του επαγγελματικού μπάσκετ από την τηλεόραση. Τριγύρω από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις έχει στηθεί παράλληλα μια ολόκληρη βιομηχανία θεάματος, που πολλές φορές διεκδικεί την καλύτερη μερίδα στη μοιρασιά. Διαφημιστικά γραφεία και μάνατζερ αγοράζουν και πουλούν με ανεξέλεγκτο κέρδος τα πάντα. Από διαφημιστικό χώρο στο γήπεδο, έως και στις φανέλες των παικτών. Στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, αγοράζουν από το ξεκίνημα της περιόδου τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ειδικά ξένων ομάδων που θα βρεθούν στο δρόμο ελληνικών και στη συνέχεια διαπραγματεύονται την τιμή πώλησης.

Τα έσοδα των σωματείων από τις διαφημιστικές πινακίδες, σε παιχνίδια που καλύπτονται τηλεοπτικά, κυμαίνονται από 5 έως 30 εκατ. δρχ. Ανάλογα με το όνομα και τη βαθμολογική θέση είναι και τα έσοδα από τη διαφήμιση στη φανέλα, ή την πώληση του ονόματος. Ομάδες που δεν αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις διεκδικούν από 20 έως 50 εκατ. δρχ., ενώ για τους πρωταγωνιστές το τίμημα ξεπερνάει και τα 300 εκατ. δρχ.

Η εξάρτηση του επαγγελματικού μπάσκετ από την τηλεόραση είναι το μόνο αρνητικό στην όλη υπόθεση. Με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιδιωτικά κανάλια, μια ενδεχόμενη κρίση θα παρασύρει προς τα κάτω και τα οικονομικά των σωματείων.

Ηδη τα πρώτα σημάδια της μετά Μποσμάν εποχής δεν είναι καθόλου ευοίωνα. Η απουσία εθνικής πολιτικής, από πλευράς της γενιάς των νέων αθλητικών παραγόντων που δημιούργησε ο επαγγελματισμός, λειτούργησε αρνητικά στο συναίσθημα των οπαδών, αλλά και των τηλεθεατών. Τα εισιτήρια που κόπηκαν στους πρώτους αγώνες δεν ήταν τα αναμενόμενα, ενώ και η τηλεθέαση δεν έφτασε στα αντίστοιχα περσινά επίπεδα. Πάντως οι προϋπολογισμοί που κατάρτισαν τα ΤΑΚ δεν έχουν προηγούμενο. Απόδειξη ο αριθμός ρεκόρ των 86 μεταγραφών που πραγματοποιήθηκαν την καλοκαιρινή περίοδο. Το ερώτημα είναι, πόσοι από αυτούς θα ισοσκελιστούν στο τέλος της περιόδου.

Ας μη διαφεύγει πάντως της προσοχής, ότι το κόστος του τηλεοπτικού μπασκετικού προϊόντος πηγαίνει εξ ολοκλήρου στις πλάτες του καταναλωτή, καθώς το κόστος διαφήμισης εντάσσεται, και μάλιστα νόμιμα, στην τιμή του διαφημιζόμενου προϊόντος. Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι το ακριβότερο πρωτάθλημα της Ευρώπης επιχορηγείται ετησίως από το κράτος με 630 εκατ. δρχ.!

Γιάννης ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ