Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ
Σαφάρι σε δύσβατους δρόμους

Με αγιάτρευτες τις πληγές του αρχίζει την ερχόμενη Κυριακή ο "μαραθώνιος", με τους 18 μονομάχους σε θέση... μάχης

Ο πραγματικός... μαραθώνιος, το δύσκολο πρωτάθλημα της Β Εθνικής, από την ερχόμενη Κυριακή θα είναι στη... σέντρα. Οι 18 μονομάχοι που θα διεκδικήσουν τις τρεις πρώτες προνομιούχες θέσεις, αλλά και που θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις τέσσερις τελευταίες θέσεις που οδηγούν στη Γ Εθνική "δηλώνουν" έτοιμοι, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, για το μεγάλο "σαφάρι" με την άγρια ομορφιά. Χωρίς ίχνος υπερβολής το σασπένς στη Β Εθνική είναι αναμφίβολα καλύτερο από αυτό των... σαλονιών (σ.σ. βλέπε Α Εθνική).

Λίγο - πολύ οι ομάδες είναι ισοδύναμες και αυτό είναι υπέρ του συναγωνισμού, που παραμένει αμείωτος μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Το πρόσφατο παρελθόν μάς έχει δείξει ότι μέχρι το παρά... πέντε η μάχη για τον πρωταθλητισμό αλλά και τον υποβιβασμό καλά κρατεί.

Πέρα όμως από τα θετικά της κατηγορίας υπάρχουν και τα αρνητικά, που δυστυχώς είναι πολλά. Θα προσπαθήσουμε να τα αξιολογήσουμε ξεκινώντας από το θέμα των παραγόντων.

Αν στην Α Εθνική είναι... εξάνθημα στη Β είναι... πληγή. Δυστυχώς οι περισσότεροι πρόεδροι είναι αμφιβόλου οικονομικής ευρωστίας, και όχι μόνο, και περισσότερο νοιάζονται για την προσωπική τους... προβολή παρά για το καλό της ομάδας. Τα μισά και παραπάνω συγκροτήματα αντιμετωπίζουν τρομερά οικονομικά προβλήματα. Μερικά παραδείγματα: Στα Γιάννενα οι παίκτες κάνουν απεργία να πάρουν τα χρήματά τους. Τραγική οικονομική κατάσταση στον ιστορικό Απόλλωνα Καλαμαριάς. Το Ρέθυμνο περιμένει την... ελεημοσύνη των Βαρδινογιάννηδων για να πάρει ανάσα, στις Σέρρες η διοίκηση αντί για λεφτά μοιράζει στους παίκτες μπλοκ διαρκείας προκειμένου να "πατσίσουν" τις οφειλές. Δηλαδή από ποδοσφαιριστές θα πρέπει να γίνουν και καλοί... πωλητές.

Ενα άλλο πρόβλημα είναι οι αγωνιστικοί χώροι. Η ντροπή γενικότερα του ελληνικού ποδοσφαίρου όσο κατεβαίνουμε κατηγορίες γίνεται μεγαλύτερη. Παραδείγματα και εδώ: Το γήπεδο του Κορυδαλλού που φιλοξενεί την Προοδευτική κάνει πλέον μόνο για αγώνες... κατς. Καρπόζηλος - Καρυστινός παίζανε τη δεκαετία του '70 και γέμιζε το γήπεδο. Προοδευτική με οποιοδήποτε αντίπαλο, άδειο το γήπεδο. Ο λόγος; Αυτό δεν είναι στάδιο. "Στρούγκα" είναι. Κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των παικτών αλλά και των φιλάθλων. Μια από τα ίδια τα γήπεδα της Ελευσίνας, της Νίκης Βόλου, του Παναιτωλικού... Τα "καλά" του επαγγελματικού ποδοσφαίρου σε όλο τους το μεγαλείο.

Οι αρμόδιοι στον... κόσμο τους. Τώρα στην προεκλογική περίοδο τάξανε πάλι "λαγούς με πετραχήλια". Μια από τα ίδια δηλαδή. Φούμαρα...

Η ισορροπία δυνάμεων

Ας περάσουμε όμως καθαρά στον αγωνιστικό τομέα και ας δούμε μια βδομάδα πριν από την έναρξη σε τι κατάσταση είναι οι 18 ομάδες.

Λογικά οι τρεις που έπεσαν από τη μεγάλη κατηγορία αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο πρωτάθλημα. Ο Πανιώνιος με προπονητή τον Γιάννη Κυράστα, ο Εθνικός με τον Τίμο Τσανλάιτερ και η Λάρισα του Γιώργου Φοιρού. Πρωταγωνιστικό ρόλο μπορούν να παίξουν: ο ΠΑΣ Γιάννενα του Δημήτρη Σεϊταρίδη, εάν και εφόσον ξεπεράσουν τα οικονομικά προβλήματα, καθώς και ο φιλόδοξος Παναιτωλικός του Πέτρου Μίχου που έχει σαν όπλο τον κόσμο του Αγρινίου. Αγνωστες ακόμη οι... προθέσεις Λεβαδειακού (Κώστας Τσαγκαλίδης), Δόξας Δράμας (Γιάννης Τσεβρετζής), Δόξας Βύρωνα (Δημήτρης Θεοφάνης), Προοδευτικής (Στέφανος Γαϊτάνος), που ναι μεν έχουν δυνατότητες όμως ακόμη δεν έχουν πείσει στα φιλικά παιχνίδια.

Του ύψους αλλά και του βάθους οι υπόλοιποι μονομάχοι. Δηλαδή τα Τρίκαλα (Ζόραν Μπάμποβιτς), Ελευσίνα (Νίκος Γκουλής), Αργος (Νίκος Γαβριηλίδης), Καλαμαριά (Παναγιώτης Κερμανίδης), Σέρρες (Μπόικο Βελίτσκοφ), Νίκη Βόλου (Στέλιος Σκευοφύλακας), Ρέθυμνο (Μάριο Μπόνιτς), Πύργος (Ντίνος Κούης) και Νάουσα (Διονύσης Μπεσλίκας).

Η 1η αγωνιστική της ερχόμενης Κυριακής αρχίζει με ένα μεγάλο ντέρμπι, που έχει... άρωμα Α Εθνικής. Στη Νέα Σμύρνη ο Πανιώνιος θα υποδεχτεί τον Εθνικό και αναμφίβολα όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα εκεί. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συναντήσεις του Βύρωνα μεταξύ της Δόξας και της Λάρισας, καθώς και του Κορυδαλλού ανάμεσα στην Προοδευτική και τον Παναιτωλικό.

Αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα: Πανιώνιος - Εθνικός, Γιάννενα - Τρίκαλα, Ελευσίνα - Αργος, Καλαμαριά - Σέρρες, Προοδευτική - Παναιτωλικός, Νίκη Βόλου - Δόξα Δράμας, Λεβαδειακός - ΕΑΡ, Πύργος - Νάουσα, Δόξα Βύρωνα - Λάρισα.

Ανδρ. ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ