ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θερμές ευχές για τον Τ. Βανδή

Ο δημοφιλής ηθοποιός Τίτος Βανδής μας αιφνιδίασε... Αν και υποψήφιος Επικρατείας του ΚΚΕ, αν και το μήνυμά του στον αυτόματο τηλεφωνητή του σπιτιού του έλεγε με το γνωστό, υπονοηματικό χιούμορ του "Α, και μια πληροφορία. Οι εκλογές είναι για τις 22 Σεπτεμβρίου. Σκεφθείτε από τώρα τι θα κάνετε... Μην αρχίσετε να σκέφτεστε μετά τις 23 τι ...δεν κάνατε",ο ίδιος άθελά του δεν ψήφισε.

Ο λόγος; Δυσάρεστος, αλλά ευτυχώς περαστικός: Η αιφνίδια εισαγωγή του στο "Ωνάσειο", την περασμένη Τρίτη, όπου την Πέμπτη (19/9) υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς (μπάι - πας). Πήγε στο "Ωνάσειο" για μια προγραμματισμένη καρδιολογική εξέταση, αλλά οι γιατροί διαπίστωσαν πρόβλημα σε τρεις αρτηρίες και θεώρησαν επείγουσα την ανάγκη επέμβασης. Στο πλευρό του, άγρυπνη στάθηκε και στέκεται η συντρόφισσά του, επίσης υποψήφια του ΚΚΕ στην Α Περιφέρεια Αθήνας, Μπέττυ Βαλάση,ενώ από τις πρώτες ώρες δίπλα του στην Εντατική βρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και Δημήτρης Γόντικας.Την Κυριακή το μεσημέρι, ο Τ. Βανδής βγήκε από την Εντατική και μεταφέρθηκε σε δωμάτιο της Β Καρδιοχειρουργικής, όπου χθες το πρωί τον επισκέφθηκε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης.

Ευτυχώς όλα πήγαν καλά με την εγχείρηση, και ήδη ο Τίτος Βανδής αναρρώνει καλά. Οπως μας είπε ένας από τους θεράποντες γιατρούς χτες, αλλά και η Μπέττυ Βαλάση, ο Τ. Βανδής, σύντομα, ίσως στα μέσα της βδομάδας, θα βγει από το νοσοκομείο.

Η Διεύθυνση, η Συντακτική Επιτροπή και όλο το προσωπικό του "Ριζοσπάστη" ολόψυχα εύχονται στον σπουδαίο ηθοποιό γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στο σπίτι του και στη δουλιά του.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ
Βραβεία και διακρίσεις

Ολοκληρώθηκε, με την απονομή βραβείων, το φετινό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.Στην κατηγορία του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος βραβεία πήραν: Α' Βραβείο ταινίας με υπόθεση, "Τσάρλεστον" (Φίλιππος Τσίτος), Β' Βραβείο ταινίας με υπόθεση, "Αρον - Αρον" (Βασίλης Ελευθερίου), Α' Βραβείο Ντοκιμαντέρ, "Γράμματα από το Αλπατρος" (Εύα Στεφανή), Α' Βραβείο Σπουδαστικής ταινίας με υπόθεσηκ, "Ζάνα και Ζίνα" (Γιώργος Μπακόλας). Βραβείο καλύτερης γυναικείας σκηνοθετικής παρουσίας πήρε η Μαρία Λεωνίδα για την ταινία "Ο μαέστρος",ενώ δεν απονεμήθηκε βραβείο ταινίας για την τηλεόραση,αφού η επιτροπή επισήμανε ότι οι δύο ταινίες που διαγωνίστηκαν ήταν χαμηλής ποιότητας.

Εύφημη μνεία δόθηκε για τον καλύτερο ανδρικό ρόλο στον Γιάννη Αναστασάκη για την ερμηνεία του στην ταινία "Κλείσε τα μάτια και χρωμάτισε" και ειδική μνεία στη Νίτσα Τσαγανέα για τη συμμετοχή της στην ταινία "Αρον - Αρον".

Επίσης, στο ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα δόθηκαν τα βραβεία: Καλύτερης Σκηνογραφίας (Χούμπερ Σέγιερ "Τσάρλεστον"), Καλύτερου Μοντάζ (Ηλέκτρα Βενάκη "Αρον - Αρον"), Καλύτερου Σεναρίου (Βασίλης Ελευθερίου "Αρον - Αρον"), Καλύτερης Μουσικής (Κώστας Στρατουδάκης "Πριβέ"), Καλύτερου Ηχου (Αργύρης Λαζαρίδης "Νέα Τάξη"), Καλύτερου Κινούμενου Σχεδίου (Ιορδάνης Ανανιάδης "Εμείς οι Ελληνες").

Το Βραβείο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών δόθηκε στο Βασίλη Ελευθερίου,ενώ η Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου - Τηλεόρασης (ΕΤΕΚΤ) βράβευσε τις ταινίες: "Ο άγνωστος" (Μύρνα Τσάπα), "Κοντά, στενό και μαύρο" (Στρατούλα Θεοδωράτου), "Τ' αερικά της Κέρου" (Μαρίνα Κουνενάκη). Η ΕΤΕΚΤ βραβείο τηλεοπτικής παραγωγής απένειμε στον Γιώργο Αγαθονικιάδη ("Ο Αλέξανδρος").

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα απονεμήθηκαν τα Βραβεία: Α' Βραβείο ("Σπουργίτη", Ερνεστ Αμπντιγιαπάροφ), Β' Βραβείο ("Αναζήτηση", Τάιρον Μοντγκόμερι"), Β' Βραβείο Βαλκανικής Ταινίας ("Τσάρλεστον", Φίλιππος Τσίτος), Τιμητική Διάκριση Βαλκανικής Ταινίας ("Σοκ", Σλάντιβ Ράντεκ).

Τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν στις ταινίες: "35 εναντίον ενός" (Ντάμιεν Ο' Ντόνελ), "Βάστα καρδιά μου" (Αντόνιο Ουρούτια), "Ενα παιχνίδι μόνο" (Ελεν Λάντε), "Το παιδί της Σιοτά" (Αμό Ντεμπρέ).

Καραγκούνικος γάμος

Στο θέατρο "Δόρα Στράτου", το ερχόμενο Σάββατο (8μμ), ο λαογραφικός και πολιτιστικός σύλλογος Τρικάλων "Οι Θεριστάδες" και ομάδες κατοίκων από τις Κοινότητες Φανερωμένης - Γλίνους και Πατουλιάς Τρικάλων και από τις Κοινότητες Προάστιο και Αγία Τριάδα Καρδίτσας, θα αναπαραστήσουν ένα ξεχασμένο, παλιό λαϊκό έθιμο. Την τελετουργία και το γλεντοκόπι του καραγκούνικου γάμου: Το ξύρισμα και το άλλαγμα του γαμπρού. Το στόλισμα του φλάμπουρου. Το γκιμπίνι. Το άλλαγμα της νύφης. Το κόψιμο της γαμήλιας πίτας. Το χορό της πεθεράς και το συμβολικό χορό στην ψάθα και το χάλασμά της.

Η αναπαράσταση πλουμισμένη με παλιές, φυλαγμένες πάνω από πενήντα χρόνια καραγκούνικες φορεσιές, θα πλαισιωθεί με τραγούδια του Χρυσόστομου Μητροπάνου και το κλαρίνο του Ηλία Τσιάκα.Μετά το καραγκούνικο γάμο οι θεατές θα χαρούν χορούς και τραγούδια από διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Θεατρικά δρώμενα

Την κωμωδία του Αριστοφάνη "Πλούτος", σε παράφραση Μιχάλη Χουρμούζη,θα παρουσιάσει αύριο και μέχρι τις 6 του Οκτώβρη, το "Λαϊκό Θέατρο Νέας Ερυθραίας",στο θέατρο του δήμου (Ι. Δρυμπέτη και Κερκύρας, Καστρί). Η σκηνοθεσία είναι του Δ. Αθανασόπουλου,τα σκηνικά και κοστούμια του Γ. Λαμπράκη,η μουσική επιμέλεια της Α. Πατέλη και η χορογραφία της Ν. Χαρμαντά.Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Γ. Πασσάκος, Γ. Αβραμιώτης, Ν. Μωραϊτης, Φ. Κίκλης, Ν. Πλατανάκης κ.ά.

Το θεατρικό έργο της Σοφίας Σφακιανάκη - Ξενάκη "Το δυνατό βλαστάρι",παρουσιάζει αύριο (8μμ) στο Αλσος Ν. Σμύρνης,το Θεατρικό Τμήμα του Συλλόγου Κωνσταντινοπολιτών,στα πλαίσια των εκδηλώσεων του δήμου "Ιονικές γιορτές".Η σκηνοθεσία είναι του Σ. Μελόπουλου.

"Μακεδονία" στη Φλόριδα

Πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα συνοδεύσουν την έκθεση με θέμα τη Μακεδονία και το Μέγα Αλέξανδρο που πραγματοποιείται από 1η του Οκτώβρη έως 1 του Μάρτη 1997 στο Διεθνές Μουσείο του Σαν Πίτερσμπουργκ της Φλόριδα.Η έκθεση αποτελείται από τις ενότητες "Μακεδόνες, οι Βορειοελλαδίτες" και "Μέγας Αλέξανδρος - Ιστορία και Θρύλος".

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την 1η Οκτωβρίου αλλά η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 28 - 29 του Σεπτέμβρη με διήμερο ελληνικό φεστιβάλ στο οποίο θα συμμετάσχουν το χορευτικά συγκρότημα "Λεβεντιά" και "Ελλάς",ο κιθαρίστας Κωνσταντίνος Τζαφέρης,η σοπράνο Μαρία Ζουβέ και συγκροτήματα παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής. Επίσης, προγραμματίζονται θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, βυζαντινών εικόνων και κοσμημάτων και βραδιά ελληνικής μουσικής και ποίησης, αφιερωμένη στον Γιώργο Σεφέρη, τον Οδυσσέα Ελύτη και το Γιάννη Ρίτσο.

Τις παράλληλες εκδηλώσεις προγραμματίζει η Παμμακεδονική Ενωση ΗΠΑ - Καναδά σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Φλόριδας,τον τοπικό Σύλλογο "Μέγας Αλέξανδρος" και το Εμπορικό Επιμελητήριο της Τάμπας.

Θησαυροί της Πέλλας

Ενα χρυσό δαχτυλίδι με σφενδόνη, που φέρει απεικόνιση της Μητέρας των Θεών και δύο θησαυροί νομισμάτων εντοπίστηκαν κατά τις φετινές ανασκαφές, στην περιοχή του σύγχρονου αρδευτικού καναλιού της Πέλλας,από την ΙΖ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με επικεφαλής την έφορο Μαρία Ακαμάτη.

Τα ευρήματα εντοπίστηκαν στο εσωτερικό κτιρίου. Ιδιαίτερης σημασίας είναι το δαχτυλίδι,αφού πρόκειται για το μοναδικό κόσμημα με παράσταση της Θεάς.Παραστάσεις της Μητέρας των Θεών έχουν βρεθεί σε χρυσά και ασημένια ελάσματα,ως αναθήματα στο ιερό της Θεάς στη Μεσημβρία Θράκης και σε λίθινες και μαρμάρινες ναόσχημες στήλες σε όλη την Ελλάδα. Το Ιερό της Μητέρας των Θεών αποκαλύφθηκε στην Πέλλα το 1985,βόρεια της Αγοράς όπου λατρευόταν, μαζί με την Αφροδίτη, ως προστάτιδα του πολιτεύματος και του δημόσιου βίου.

Οι ανασκαφές τα τελευταία χρόνια έχουν αποκαλύψει κτιριακά συγκροτήματα σε τμήματα τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων της αρχαίας πόλης, τον επίσημο χαρακτήρα των οποίων αποδεικνύει η ανεύρεση ψηφιδωτών δαπέδων. Τον ιερό τους χαρακτήρα μαρτυρούν τα λατρευτικά ειδώλια και οι επιγραφές που βρέθηκαν στο εσωτερικό τους.

Διαχρονικά ακούσματα

Ενα δωδεκάχρονο αγόρι από τη Λάρισα θα κάνει την αρχή, τραγουδώντας ένα θεσσαλικό τσάμικο, χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Προσκαλώντας σ' ένα συναρπαστικό ταξίδι στις γωνιές του ελληνισμού, στις "Μουσικές των Ελλήνων".Ο λόγος για τη συναυλία που διοργανώνει το Μουσείο Λαϊκών Οργάνων, σήμερα και αύριο (8.30μμ) στο Ηρώδειο. Διακόσιοι συντελεστές συμμετέχουν σ' αυτή τη γιορτή ελληνικής παράδοσης, παρουσιάζοντας τραγούδια και χορούς, ακούσματα διαχρονικά, μοναδικά, πολύτιμα. Οικοδεσπότες των συναυλιών θα είναι οι Δόμνα Σαμίου και Χρόνης Αηδονίδης, που θα παρουσιάσουν σπάνια τραγούδια της Μ. Ασίας και της Θράκης, αντίστοιχα, και ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Νίκος Φιλιππίδης.

Μεταξύ άλλων συμμετέχουν η κομπανία του κλαρινίστα Γρηγόρη Καψάλη από το Ζαγόρι της Ηπείρου,καραγκούνες από χωριά της Καρδίτσας, με χορούς και τραγούδια, η κομπανία χάλκινων πνευστών του Δημήτρη Κώστικα από την Κοζάνη,τριανταμελής ομάδα Σαρακατσάνων από τις Σέρρες,κι ένα ολόκληρο θρακιώτικο χωριό: Οι Ασβεστάδες Διδυμότειχου, με τον γκαϊντατζή του. Επίσης, λαουτιέρηδες και χορευτές από τον Ζαρό της Κρήτης,γλεντιστάδες από το Μεσότοπο της Λέσβου σε μικρασιατικά ζεϊμπέκικα και καρσιλαμάδες, το συγκρότημα Ποντίων "Αργοναύται - Κομνηνοί" και ο λυράρης Μιχάλης Κολιοντζίδης σε άγνωστους χορούς του Δυτικού Πόντου κ.ά.

Από την ταινία του Κωστή Μεγαπάνου "Νέα Τάξη" με τον Βασίλη Κολοβό



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ