ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οργή και αιματηρά επεισόδια
  • Εκρυθμη η κατάσταση στη Δυτική Οχθη και στην ανατολική αραβική Ιερουσαλήμ
  • Τρεις νεκροί και 300 τραυματίες κατά τη διάρκεια των αιματηρότερων συγκρούσεων από την εποχή της "Ιντιφάντα"

Σε πεδίο μάχης μεταβλήθηκαν, χτες, η Ραμάλλα, η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η Χεβρώνα και η Βηθλεέμ από τις συγκρούσεις Παλαιστινίων και Ισραηλινών στρατιωτών. Τα αιματηρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στη Ραμάλλα, όπου τουλάχιστον 3 Παλαιστίνιοι, δύο αστυνομικοί και ένας 14χρονος, έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, σε όλες τις πόλεις που σημειώθηκαν συγκρούσεις, περισσότερα από 300 άτομα τραυματίστηκαν - αρκετά από τα οποία νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη Ραμάλλα όλα ξεκίνησαν όταν περίπου 1.000 νεαροί Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν, διαμαρτυρόμενοι για το άνοιγμα της υπόγειας στοάς στην Ιερουσαλήμ, και κατευθύνθηκαν σε ένα περιφερειακό ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες τους αντιμετώπισαν με πυροβολισμούς και με δακρυγόνα. Καταδιώκοντας τους συγκεντρωμένους οι Ισραηλινοί στρατιώτες εισήλθαν στη Ραμάλλα, παραβιάζοντας για πρώτη φορά την αυτονομία των παλαιστινιακών εδαφών. Ακολούθησε πραγματική μάχη, καθώς στα επεισόδια αναμείχθηκαν και μέλη της φρουράς ασφαλείας του Αραφάτ "Δύναμη 17", που αντάλλαξαν πυρά με τους Ισραηλινούς στρατιώτες, καθώς και Παλαιστίνιοι αστυνομικοί με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν ώρες χάους.

Συγκρούσεις σημειώνονταν χτες, κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου, πιθανώς, υπάρχουν τραυματίες αν και η πληροφορία αυτή δεν έχει διασταυρωθεί. Ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν και στη Χεβρώνα, ενώ στην πόλη της Γάζας 5.000 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έκαψαν ισραηλινές σημαίες. Οι διαδηλώσεις συνοδεύτηκαν από γενική απεργία σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις, αλλά και στον αραβικό τομέα της Ιερουσαλήμ, μετά από σχετική έκκληση που απηύθυνε, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

Ο Γιάσερ Αραφάτ πήρε μέρος στην έκτακτη συνέλευση του Παλαιστινιακού Συμβουλίου, προχτές το βράδυ, το οποίο με ανακοίνωσή του καταδικάζει τη διάνοιξη της στοάς, μήκους 500 μέτρων, κάτω από την αραβική Ιερουσαλήμ. Η παλαιστινιακή ηγεσία εκτιμά ότι η διάνοιξη της στοάς αποτελεί παραβίαση των ειρηνευτικών συμφωνιών, καθώς και των διεθνών κανονισμών για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, ενώ συγχρόνως είναι άλλη μία απόδειξη ότι η νέα ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η εξτρεμιστική μουσουλμανική οργάνωση "Χαμάς" καλεί, με ανακοίνωσή της, την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Γιάσερ Αραφάτ να αναστείλουν την ειρηνευτική διαδικασία και να προχωρήσει ο παλαιστινιακός λαός σε μια νέα "Ιντιφάντα". Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη εφόσον το Ισραήλ όχι μόνο δεν παραχωρεί τίποτα αλλά συνεχίζει να φέρεται σαν κατακτητής και να καταπατά τα συμπεφωνημένα.

Η μυστική διάνοιξη της στοάς έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Αλφρέντο Λοπές Καμπράλ, καταδίκασε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης και ζήτησε την άμεση αναστολή της λειτουργίας της στοάς. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει, επανειλημμένως στο παρελθόν, χαρακτηρίσει παράνομες τέτοιου είδους ενέργειες των ισραηλινών αρχών, καθώς παραβιάζουν το πολυθρησκευτικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ και "απειλούν την ασφάλεια του τεμένους Αλ Ακσά και των θεμελίων των αραβικών κατοικιών που βρίσκονται πάνω από τη στοά".

Σε έκτακτη συνεδρίασή του, σήμερα, θα αντιμετωπίσει το θέμα ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο οποίος με ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι οι Αραβες αναγκάζονται από "το έγκλημα" της ισραηλινής κυβέρνησης να λάβουν έκτακτα μέτρα και ότι η ειρηνευτική διαδικασία, πλέον, κινδυνεύει άμεσα.

Καταδικαστική ανακοίνωση εξέδωσε και η γαλλική κυβέρνηση, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ εξέφρασε τη βαθιά του δυσαρέσκεια για τις εξελίξεις αυτές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανάχιου, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι. Ο Νετανάχιου αρκέστηκε να δηλώσει ότι τα επεισόδια οφείλονται σε παραπληροφόρηση, ενώ απηύθυνε έκκληση, μέσω της συνέντευξης Τύπου που έδωσε, στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παρέμβει και να αποτρέψει "τη συνέχιση των βιαιοτήτων σε βάρος του ισραηλινού στρατού"!

ΒΟΣΝΙΑ
Αναζητούνται άλλοθι για την παραμονή των ΝΑΤΟικών

ΜΠΕΡΓΚΕΝ.-

Την ταυτότητα και τη σύνθεση της νέας πολυεθνικής δύναμης που αναμένεται να αντικαταστήσει αυτή που θα παραμείνει στη Βοσνία υπό την αιγίδα και τις εντολές του ΝΑΤΟ, τουλάχιστον μέχρι τις 20 Δεκέμβρη, διερεύνησαν οι υπουργοί Αμυνας των χωρών - μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, στη διάρκεια διήμερης σύσκεψης που ολοκληρώθηκε χτες στο Μπέργκεν της Νορβηγίας.

Διπλωματικοί αξιωματούχοι που πήραν μέρος στη σύσκεψη ανέφεραν ότι το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα ζητήσει επίσημα από τη στρατιωτική ηγεσία, στην επόμενη εβδομαδιαία σύνοδο στις Βρυξέλλες, να αρχίσει σύντομα να εξετάζει τις επιλογές που υπάρχουν για τη δύναμη που θα αντικαταστήσει την IFOR, καθώς και τους νέους στόχους της αποστολής της. Μεταξύ των τριών "επιλογών" που εξετάζονται, είναι η πλήρης αποχώρηση της υπάρχουσας δύναμης, η ενδεχόμενη αντικατάστασή της με μία άλλη περιορισμένης δύναμης στρατιωτών, με μεγαλύτερη διάρκεια θητείας, που θα λειτουργεί σε ένα γενικό πλαίσιο ασφάλειας ή μία αποτρεπτική δύναμη που θα υποστηρίξει την υπόθεση της λεγόμενης "ανοικοδόμησης" της Βοσνίας...

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Πέρι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής Αμερικανών πεζοναυτών στο πλαίσιο της νέας πολυεθνικής δύναμης, σημειώνοντας ωστόσο πως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει ο αντικαταστάτης της IFOR να μην κάνει τουλάχιστον δύο πράγματα: να μην παρεμβαίνει σε ένοπλες συγκρούσεις και να μην έχει ως κύριο έργο την εποπτεία των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν την ίδια στιγμή πως η Ουάσιγκτον "δε θα ήθελε σε καμία περίπτωση να στείλει στρατό που θα καταδιώξει τους εγκληματίες πολέμου".

Προς το τέλος των εργασιών της σύσκεψης στο Μπέργκεν, ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Φόλκερ Ρίε, υποστήριξε πως υπάρχει μεγάλη συναίνεση μεταξύ των συμμάχων "πως οι στρατιώτες θα μείνουν στη μία ή στην άλλη περίπτωση με μία νέα αποστολή".

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, εμφανίστηκε πεπεισμένος πως "όλοι οι σύμμαχοι που συμμετέχουν στα ΝΑΤΟικά πολυεθνικά στρατεύματα της Βοσνίας θα συνεχίσουν να προσφέρουν και στο μέλλον".

ΤΟΥΡΚΙΑ
Οι Κούρδοι στο στόχαστρο ξανά

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-

Ο τελικός απολογισμός των προχτεσινών ταραχών στις φυλακές της πόλης του Ντιγιαρμπακίρ: Ενδεκα κρατούμενοι νεκροί, 20 τραυματίες. Κυβερνητικό σχόλιο: Ουδέν...

Τα επεισόδια στη φυλακή ξέσπασαν, όπως εκ των υστέρων μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή", όταν η διεύθυνση του σωφρονιστικού καταστήματος αποφάσισε τη μεταφορά 14 κρατουμένων - μελών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) - σε άλλες φυλακές. Ενώ, παράλληλα, αρνήθηκε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που είχε παράσχει σε προηγούμενες κινητοποιήσεις των φυλακισμένων, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των έγκλειστων πολιτικών κρατουμένων.

Στην ίδια περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας, η επιχείρηση - "σκούπα"κατά των αντικαθεστωτικών ανταρτών του ΡΚΚ συνεχίστηκε και χτες. Σύμφωνα με ανακοίνωση των τουρκικών στρατιωτικών αρχών, οι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν τις τελευταίες τρεις μέρες 47 μαχητές της οργάνωσης, ενώ κατεγράφησαν έξι απώλειες των στρατιωτών. Από την αρχή της επιχείρησης, στα μέσα Αυγούστου, ισχυρίζεται ο Ισμαϊλ Χακί Καρανταγί, αρχηγός του γενικού επιτελείου της Τουρκίας, έχουν χάσει τη ζωή τους 1.000 αντάρτες.

Στην Αγκυρα, άρχισε χτες η δίκη 41 στελεχών του φιλοκουρδικού Λαϊκού Κόμματος (Χαντέπ), οι οποίοι κατηγορούνται για "αυτονομιστική δράση". Δεκαοκτώ από αυτούς αντιμετωπίζουν κατηγορίες "αρχηγίας ένοπλης συμμορίας". Αναλυτές και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα χαρακτηρίζουν τη δίκη "άκρως πολιτική" και επίσης εντασσόμενη σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί οποιαδήποτε απόπειρα πολιτικής λύσης του κουρδικού ζητήματος.

ΠΑΡΙΣΙ
Προεόρτια της γενικής απεργίας

ΠΑΡΙΣΙ .-

Μικρή γεύση της γενικής απεργίας των Γάλλων εργαζομένων, που προγραμματίζεται για την 17η Οκτώβρη, θέλησαν να δώσουν στη γαλλική κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Με ολιγόωρη παράλυση όλων των λεωφορείων και όλων των υπογείων σιδηροδρόμων την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στις μεταφορές δίνουν το εναρκτήριο "λάκτισμα" στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που αναμένονται και φέτος ιδιαίτερα θερμές. Αλλωστε, μόλις χτες το απόγευμα, έληξαν οι κυλιόμενες ανά τη γαλλική επικράτεια προειδοποιητικές στάσεις εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

ΡΩΣΙΑ
Σε άθλια κατάσταση ο στρατός

Αλλά και δημαγωγίες του Λέμπεντ

ΜΟΣΧΑ. -

Την πιθανότητα να εκδηλωθεί ένοπλη στάση στους κόλπους των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας επειδή έχουν φτάσει στο απροχώρητο από την κυβερνητική αδιαφορία και τη μη καταβολή οφειλομένων μισθών, επισήμανε ο στρατηγός Αλεξάντρ Λέμπεντ.

"Το φθινόπωρο μπορεί να υπάρξει ένοπλη στάση", δήλωσε ο Λέμπεντ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χτες στη "Βετσερνάγια Μοσκβά". Στην ίδια συνέντευξη, ο Λέμπεντ κατηγορεί τη ρωσική κυβέρνηση ότι έχει υποτιμήσει τη σημασία των εντάσεων που επικρατούν στις ένοπλες δυνάμεις και χαρακτήρισε την κατάσταση "εθνικό όνειδος".

Καταλήγοντας όμως, ο Ρώσος στρατηγός βεβαίωσε ότι θα μπορούσε να σώσει ο ίδιος την κατάσταση, αλλά δε διαθέτει αρκετή εξουσία για να το πράξει...

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Πτώση αεροσκάφους

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-

Αεροσκάφος τύπου DC - 3 με 32 επιβάτες συνετρίβη χτες το απόγευμα στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ μέχρι χτες το βράδυ μόνο ένας επιζώντας βρέθηκε και εκφράζονται φόβοι πως οι υπόλοιποι είναι νεκροί. Το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP ανακοίνωσε ότι η ακτοφυλακή επιβεβαίωσε την πτώση του αεροσκάφους και πρόσθεσε ότι επτά σωστικά σκάφη απέπλευσαν αμέσως προς το σημείο του δυστυχήματος.

ΑΡΜΕΝΙΑ
Πυρ κατά διαδηλωτών

ΕΡΕΒΑΝ.-

Πυρ άνοιξαν χτες εναντίον διαδηλωτών οι δυνάμεις ασφαλείας της Αρμενίας κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης, τραυματίζοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν περίπου 40.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. Η διαδήλωση αυτή είναι η τρίτη μέσα σε λίγες μέρες. Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για τα αποτελέσματα των εκλογών που φέρουν τον Λεβ Τερ - Πετροσιάν νικητή τους, κατηγορώντας πως υπήρξε νοθεία κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Μαζικές ήταν και οι χτεσινές διαδηλώσεις των Παλαιστινίων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ