ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Διασύρθηκε το φάντασμα του πρωταθλητή

Ο ΠΑΟ, με καλύτερο παίκτη τον νεόφερτο Σάλεϊ (! ), έχασε στην Ισπανία από την Μπαρτσελόνα με 58 - 77

Ο Ευρωπαίος Παναθηναϊκός του Μπόζινταρ Μαλίκοβιτς συνεχίζει να εντυπωσιάζει αρνητικά. Στη Βαρκελώνη δεν έπαιξε ούτε για το γόητρο. Οχι γιατί δεν ήθελε να τιμήσει τον τίτλο του, αλλά επειδή δεν μπορούσε να σταθεί σαν ίσος προς ίσον, απέναντι στην ομάδα που επιμένει να φωνάζει, ότι κακώς οι "πράσινοι" στέφθηκαν στο Παρίσι πρωταθλητές Ευρώπης.

Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι κορυφαίος παίκτης ήταν ο Τζο Σάλεϊ, για να καταλάβει πόσο τραγικός ήταν ο χτεσινός Παναθηναϊκός. Ο Αμερικανός, που είχε φτάσει στη Βαρκελώνη είκοσι τέσσερις ώρες νωρίτερα και καλά καλά δε γνώριζε ούτε τα μικρά ονόματα των συμπαικτών του, μπήκε στο παιχνίδι τη στιγμή που οι Καταλανοί προηγούνταν με 38 - 21 και, παίζοντας στοιχειωδώς σωστή άμυνα, πέτυχε προς στιγμή να διασώσει τα προσχήματα. Ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 39 - 29 στο ημίχρονο, πλησίασε 44 - 37 στο 25, αλλά εκεί όλα τελείωσαν. Ο Σάλεϊ χρεώθηκε με φάουλ και η Μπαρτσελόνα, με κορυφαίο στην επανάληψη τον Ρώσο Φετίσοφ, έκανε ό,τι ήθελε στο γήπεδο. Στο 37 προηγήθηκε 71 - 48 και αν οι παίκτες του Ρενέσες δεν προσπαθούσαν στη συνέχεια να αυξήσουν τη διαφορά με τρίποντα, η ήττα θα είχε μεγαλύτερες διαστάσεις. Το τελικό 77 - 58 είναι άκρως "τιμητικό" για τον Παναθηναϊκό, που εκτός του Σάλεϊ δεν είχε κανέναν άλλο παίκτη διακριθέντα. Ο Ντίνκινς απέτυχε στην οργάνωση του παιχνιδιού, ο Κοχ θυσιάστηκε σε ρόλο πλέι μέικερ και δε βοήθησε ούτε στο σουτ, ενώ την ίδια ώρα ο Τζον Κόρφας, η συμβολή του οποίου στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ήταν σημαντική, παρακολουθούσε το παιχνίδι από τον πάγκο.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Χιμένεθ 12, Ρ. Γιοφρέσα 18 (2), Ντουένιας 3, Ρίβας 4, Εστεγέρ 3 (1), Φερνάντεθ 11 (3), Ντίεθ 2, Μπος 5 (1), Φετίσοφ 11 (1), Καρνισόβας 8.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 13 (1), Κοχ 3 (1), Οικονόμου 9, Ντίνκινς 9 (2), Σκονοκίνι 9, Μαρτίνεθ 6, Σάλεϊ 5, Αμίτσι 4.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκπληξη στο "Ελ Πάσο"

Η Καλλιθέα απέκλεισε τη Λάρισα. Εύκολα πέρασε ο Πανιώνιος από το Ρέθυμνο

Η Καλλιθέα του Γιώργου Στολίγκα έκανε το μεγάλο "μπαμ" χτες στο κύπελλο Ελλάδας. Εστειλε στο... σπίτι της από την επόμενη φάση την άλλοτε κραταιά και πρωταθλήτρια το 1986, Λάρισα, που βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Στα άλλα παιχνίδια λίγο πολύ επικράτησαν τα φαβορί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας Εθνικού - Παναιτωλικού δεν έγινε, αφού τα δελτία της Αγρινιώτικης ομάδας εκλάπησαν, κατά τους ανθρώπους των Αιτωλών, από το ξενοδοχείο που είχε καταλύσει η ομάδα του Πέτρου Μίχου.

Ας δούμε αναλυτικά τα παιχνίδια:

Στο "Ελ Πάσο" έγινε πραγματική μονομαχία. Στη διαδικασία των πέναλτι (κανονικός αγώνας 0-0) η Καλλιθέα με 5-3 πήρε την πρόκριση. Στον κανονικό αγώνα οι Θεσσαλοί είχαν δυο δοκάρια με τους Πάτε και Ξάνθη.

Η Νάουσα αν και βρέθηκε να χάνει 1-0, με γκολ του Δεληγιάννη στο 78' από τον Πιερικό, πήρε τελικά τη νίκη με 2-1 χάρη σε τέρματα των Ανδρεάδη 85' και Καραλιόπουλου, στην εκπνοή του αγώνα.

Στην παράταση το Αίγιο πήρε θριαμβευτική νίκη - πρόκριση με 4-1 από τον Εργοτέλη. Στην κανονική διάρκεια το ματς έληξε 1-0 (Δουβίκας 57') για τους Αχαιούς ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Ο Καρανικόλας στο 97' έγραψε το 2-0, ο Λαμπράκης μείωσε στο 102' σε 2-1 γεμίζοντας ελπίδες τους Κρητικούς, όμως ο Ουσταμπασίδης στο 104' και ο Γουλέτας στο 117' διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα.

"Πολυβόλο" ο Λεβαδειακός σάρωσε 5-0 τον Ηρακλή Πτολεμαϊδας. Τα γκολ για τους Βοιωτούς: Καπιδάνος, 26', 78', Λουίς 40', 85' και Φωτεινάκης 50'.

Με νέα εντυπωσιακή νίκη πέρασε ο Εθνικός Αστέρας τη Δόξα Δράμας. Οι "μαυραετοί" αιφνιδίασαν και προηγήθηκαν στο 6' με τον Ραφαηλίδη. Ο Γιακόβλεβιτς ισοφάρισε στο 43', ο Αλέμης έκανε το 2-1, ενώ Γρίμπιλας και Κουσάνας έγραψαν το τελικό σκορ.

Ο Πανιώνιος εντυπωσιακός σάρωσε 3-0 την ΕΑΡ στο Ρέθυμνο. Τα τέρματα για τους κυανέρυθρους: Μένταν 52', Αγορογιάννης 64' και Αντώνας 86'.

Στα άλλα ματς είχαμε: Σέρρες - Αμπελόκηποι 1-0, Δόξα Βύρωνα - Ελευσίνα 0-0, Ιάλυσος - Ηλυσιακός 3-2, Αναγέννηση Αρτας - Ολυμπιακός Βόλου 2-1,Αγ. Νικόλαος -Πύργος 0-0, Καρδίτσα - Λύκοι 0-1.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΤΙΜΣΙΣΤΕΜ ΜΠΟΛΟΝΙΑ
Με δύο ατού

Επιστρέφει ο Σιγάλας. Πιο έτοιμος ο Αντερσον για το σημερινό παιχνίδι στο Φάληρο με τους Ιταλούς

Η επιστροφή του Γ. Σιγάλα στην ομάδα και η συμμετοχή του Αντερσον στη βασική πεντάδα, είναι τα νέα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο Ολυμπιακός στις 21.15 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, απέναντι στην Τιμσίστεμ Μπολόνια (ζωντανή μετάδοση ΑΝΤ-1). Ο αρχηγός της ομάδας του Πειραιά, σύμφωνα με τον Ντ. Ιβκοβιτς, θα αγωνιστεί ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα. "Ο Σιγάλας επιστρέφει μετά από ένα μήνα. Δεν πρόκειται να τον πιέσουμε. Είναι όμως ο ηγέτης μας και μέσα στο γήπεδο δε θα περιοριστεί στα αμυντικά του καθήκοντα. Ο Αντερσον βελτιώνεται από μέρα σε μέρα. Ο παίκτης αυτός θα μας βοηθήσει σημαντικά, αφού έχει τα στοιχεία εκείνα που θέλουμε. Χρειάζεται άλλωστε ένα δυνατό παιχνίδι για να ξεσπάσει" υπογράμμισε ο Σέρβος προπονητής.

Η Τιμσίστεμ Μπολόνια δεν είναι άγνωστη στον προπονητή του Ολυμπιακού, έστω κι αν πριν τέσσερα χρόνια αγωνιζόταν στην Α2 κατηγορία και φέτος κάνει την παρθενική της εμφάνιση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. "Η Μπολόνια έχασε τον Τζόρτζεβιτς που είναι ο καλύτερος Ευρωπαίος πόιντ γκαρντ. Τον αντικατέστησε ο Κρότι, ένας αριστερόχειρας πλέι μέικερ, που οργανώνει καλά το παιχνίδι, αλλά δεν παίρνει τόσες προσπάθειες. Το μεγάλο επιθετικό όπλο είναι ο Κάρλτον Μάιερς που στα δύο παιχνίδια με τη Σαρλερουά για την Ευρωλίγκα (87-78) και με τη Ρέτζιο Καλάμπρια στο ιταλικό πρωτάθλημα (95-82), έχει πετύχει 55 πόντους" τόνισε ο Ντ. Ιβκοβιτς, παραδεχόμενος παράλληλα ότι η ομάδα του δεν είναι ακόμη έτοιμη να προσφέρει το θέαμα που μπορεί και θέλει να δει ο κόσμος.

ΟΥΛΚΕΡ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Ανησυχία για το κοινό

Στην Κωνσταντινούπολη αγωνίζεται ο Πανιώνιος. Στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος αντιμετωπίζει στις 18.15 την Ούλκερ κι ο Βλάντο Τζούροβιτς ανησυχεί για το κλίμα που θα συναντήσουν οι παίκτες του. "Στο διάστημα που μεσολάβησε από το παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ, προετοίμασα τους παίκτες μου ψυχολογικά για την ατμόσφαιρα που θα συναντήσουν στο κατάμεστο Αμπντί Ιπεκτσί. Πάμε για να νικήσουμε. Αν χάσουμε, δεν έγινε τίποτα. Αν όμως νικήσουμε θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα για την κατάκτηση μιας από τις δύο πρώτες θέσεις του Α ομίλου" τόνισε κατά την αναχώρηση.

Ο Σέρβος προπονητής που και στο παρελθόν έζησε με τον Πανιώνιο την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι Τούρκοι φίλαθλοι στα παιχνίδια με ελληνικές ομάδες, είχε στη διάθεσή του τρεις βιντεοκασέτες με παιχνίδια της Ούλκερ. Κατά την εκτίμησή του το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει έχει να κάνει με τον Βόσνιο Αλιμπέγκοβιτς, που δε βρίσκεται σε καλή κατάσταση και εναντίον της Στεφανέλ Μιλάνο την προηγούμενη Πέμπτη περιορίστηκε στο ένα καλάθι. Οσο για το άτυχο 67-73 στην πρεμιέρα, ο Τζούροβιτς ισχυρίστηκε ότι οι Τούρκοι αιφνιδιάστηκαν από τους Ιταλούς, οι οποίοι... χτύπησαν από τα 6.25 μ.

Ειδική Γραμματεία Αθλητισμού

Εξαγγέλθηκε για τη Θεσσαλονίκη από τον υφυπουργό Αθλητισμού

Τη δημιουργία Ειδικής Γραμματείας Αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ο Ανδρ. Φούρας κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο υφυπουργός Αθλητισμού υποσχέθηκε και πάλι ότι μέχρι τέλους του έτους θα κατατεθεί στη Βουλή το αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο θα διαχωρίζει τους δύο αθλητικούς κόσμους και θα στηρίζει το σωματειακό αθλητισμό. "Ο νόμος 75/75 ήταν καλός για την εποχή που ψηφίστηκε. Από το 1975 έχουν αλλάξει πάρα πολλά", υπογράμμισε. Αγνωστο παραμένει, αν ο Γ. Λυσαρίδης θα παραμείνει στη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού. Ο Ανδρ. Φούρας τού έκανε τη σχετική πρόταση, αλλά ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει. Προβληματίζεται για το μέλλον της επαγγελματικής του καριέρας (καθηγητής ΤΕΦΑΑ), καθώς, όταν είχε προσφερθεί να βοηθήσει από τη θέση αυτή πριν λίγους μήνες, υπολόγισε να παραμείνει στο πόστο του μέχρι το φθινόπωρο του 1997 και όχι έως το 2000, που, εκτός απροόπτου, θα γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Αλλαγή στο Περιστέρι

Παρελθόν αποτελεί για το Περιστέρι ο Ερικ Λέτνερ. Οι άσχημες εμφανίσεις του οδήγησαν τον Ντρ. Σάκοτα στην απόφαση να εισηγηθεί την αντικατάστασή του. Διάδοχός του θα είναι ο Μάρλον Μάξεϊ. Ο Αμερικανός πέρσι αγωνίστηκε στη Λάρισα, έχοντας μέσο όρο 20,8 πόντους και 11 ριμπάουντ.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Συναρπαστική πρεμιέρα

Πολλά γκολ έφερε η εφαρμογή της "γρήγορης σέντρας" στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Α1 των ανδρών. Στο ντέρμπι της ημέρας ο Αρχέλαος κέρδισε στην Κατερίνη τον Φίλιππο με 26 - 23 (13 - 10). Κορυφαίος σκόρερ των γηπεδούχων ο Νταρλαγιάννης με 6 γκολ. Στο Βύρωνα η Ν. Ελβετία παρά τα 17 (! ) γκολ του Γρίσπου έχασε από τον ΑΟ Δράμας με 33 - 34 (15 - 17). Ο ΒΑΟ κέρδισε τον Αθηναϊκό με 34 - 31 ενώ στη Βέροια η ΓΕ μετά από δραματικό αγώνα επιβλήθηκε του Ιωνικού ΝΦ με 23 - 22 (11 - 10).

Η Καλλιθέα της Γ Εθνικής απέκλεισε την άλλοτε μεγάλη Λάρισα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ