ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απαντες σε θέση μάχης

Τα "κομμάτια" που συνθέτουν την εικόνα της "επόμενης" μέρας" από τις εκλογές μπορούν και πρέπει να γίνουν αφετηρία, ώστε ο λαός, όχι μόνο να πάρει θέσεις αντίστασης στην επερχόμενη νεοσυντηρητική εξόρμηση, αλλά και να διαμορφώσει τους όρους για τη βήμα βήμα οργάνωση της αντεπίθεσής του. Πρόκειται για αντικειμενικά δεδομένα, που, σε πείσμα της ιδεολογικής τρομοκρατίας του τύπου "και τώρα τα κεφάλια μέσα", είναι "παρόντα".

Πρώτον, η εκλογική άνοδος του ΚΚΕ, οι χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι που προσήλθαν στις κάλπες με το ψηφοδέλτιο του Κόμματος, η ανάδειξή του σε τρίτο κόμμα της Βουλής, είναι ένα στοιχείο που, έτσι κι αλλιώς, έχει ιδιαίτερη σημασία. Πολύ περισσότερο, σήμερα, που το να πορεύεσαι "κόντρα στο ρεύμα" σημαίνει ...εξασφαλισμένη αποσιώπηση, κατασυκοφάντηση, διαστρέβλωση και πετροβόλημα. Δεύτερον, το εκλογικό παραβάν είναι πολύ μικρό, για να χωρέσει ή να κρύψει τη γενικευμένη δυσαρέσκεια, που μεγαλώνει σε όλους σχεδόν τους κοινωνικούς χώρους. Δυσαρέσκεια, που, σε ένα βαθμό, εκφράστηκε και στα αποτελέσματα των εκλογών, όπως φάνηκε από τη μείωση της επιρροής του δικομματισμού σε ακόμα σημαντικότερο κομμάτι του λαού. Τρίτον, είναι αναμφισβήτητο ότι τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων έρχονται στο προσκήνιο με όλο και μεγαλύτερη οξύτητα. Το "δεν πάει άλλο" ακούγεται όλο και πιο συχνά, από όλο και περισσότερους και δεν έχει σταματήσει καθόλου να ακούγεται ούτε την παραμονή των εκλογών ούτε την επόμενη μέρα από την Κυριακή της κάλπης.

Τα παραπάνω αντικειμενικά δεδομένα, όμως, δεν αρκούν από μόνα τους για να περπατηθούν οι δρόμοι που ανοίγονται μπροστά μας. Οι δρόμοι της αντίστασης και της αντεπίθεσης. Η επισήμανσή τους είναι ικανή να αναδείξει ότι υπάρχουν οι δυνατότητες για να μπει φρένο στις επιδιώξεις της ολιγαρχίας. Αλλά εκείνο που προέχει είναι η αξιοποίησή τους, ώστε οι δυνατότητες να μετατραπούν σε"υλική δύναμη", να μετουσιωθούν σε πράξη. Από σήμερα, λοιπόν, από τώρα, είναι αναγκαίο: Πρώτον, οι κομμουνιστές να ριχτούν στη μάχη για την οργάνωση της πάλης σε κάθε κοινωνικό χώρο που δραστηριοποιούνται. Απαιτείται η συσπείρωση του λαού μαζί με τους κομμουνιστές, ώστε να αποκαλυφθεί και να αντιπαλευθεί κάθε "μικρή" ή "μεγάλη" πρόκληση ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Δεύτερον, έχει αποφασιστική σημασία να δοθεί μάχη, ώστε οι μαζικοί φορείς και τα συνδικαλιστικά όργανα να αναδειχτούν και να αποτελέσουν πραγματικά όργανα ταξικής πάλης. Να γίνουν "φυλάκια" υπεράσπισης και προώθησης των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, που το επόμενο διάστημα θα βρεθούν στο στόχαστρο των κυβερνώντων.

Τρίτον, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, το σύνολο των ανθρώπων της δουλιάς, του μόχθου, της σκέψης, αλλά και της ανασφάλειας, πρέπει και μπορούν να ρίξουν στον κάλαθο των αχρήστων τα περί "συναίνεσης","κοινωνικής ειρήνης" και ...διαλόγου, που δε σημαίνει παρά ταξικό συμβιβασμό. Τα λαϊκά στρώματα μπορούν και πρέπει, όχι να κλείσουν, αλλά να ανοίξουν τα αυτιά τους στις "αριστερές" και "κεντροαριστερές σειρήνες". Ταυτόχρονα, μπορούν και πρέπει να έχουν ανοιχτά τα μάτια, για να κρίνουν την απόσταση ανάμεσα στα λόγια και τα έργα εκείνων των δήθεν αριστερών, που θέλουν να "παρασημοφορηθούν" ως χρήσιμα αναχώματα της λαϊκής αγανάκτησης, στην υπηρεσία της άρχουσας τάξης. Είναι σαφές ότι οι δυνατότητες υπάρχουν. Είναι το ίδιο σαφές ότι πρέπει από αυτή τη στιγμή να μπούμε μπροστά, γιατί η οργάνωση της πάλης δεν μπορεί να περιμένει. Και αυτή είναι μια υπόθεση που βαραίνει, πρώτα και κύρια, τις πλάτες των κομμουνιστών.


ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Ελληνοτουρκικός διάλογος "από την πίσω πόρτα"

Στην Ουάσιγκτον, ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ συζητά τις αμερικανικές προτάσεις για ΜΟΕ στο Αιγαίο

Η Ουάσιγκτον, μετά την ανακοίνωση των πρωτοβουλιών που προτίθεται να αναλάβει για την προώθηση "λύσεων" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οργανώνει, παράλληλα, έναν "εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο, από την πίσω πόρτα", όπως θα έλεγε και ο μέχρι πρότινος υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης.

Για την ακρίβεια, η αμερικανική διπλωματία επαναφέρει προς συζήτηση τις γνωστές ιδέες της για την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.Σ' αυτό το γύρο των συνομιλιών, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Αθ. Τζογάνη,ο οποίος θα φτάσει στην Ουάσιγκτον την Κυριακή. Ο Αθ. Τζογάνης θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του και τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ. Πιθανότατα, αυτές τις συνομιλίες να είχε υπόψη του ο Γερ. Αρσένης,ο οποίος, αποχωρώντας από το υπουργείο Αμυνας, δήλωνε "δύσπιστος σε διαλόγους Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο, που εισάγουν έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία από την πίσω πόρτα".

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο αντικείμενο των συνομιλιών του Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ, κατά την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ (η οποία, αξίζει να σημειωθεί, μέχρι χτες δεν είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Αμυνας), θα είναι η αναζήτηση τρόπων ελέγχου της έντασης στην περιοχή του Αιγαίου.

Οπως είναι γνωστό, η αμερικανική διπλωματία έχει πάγιες θέσεις για την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού "ελέγχου της έντασης" στο Αιγαίο, ο οποίος θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά στοιχεία αυτού του μηχανισμού, σύμφωνα με τις ιδέες που και στο παρελθόν έχει παρουσιάσει η Ουάσιγκτον, είναι η εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Πρέπει να σημειωθεί πως στις αρχές του καλοκαιριού, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είχε επιτευχθεί συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας, για τη μη πραγματοποίηση ασκήσεων στο Αιγαίο τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτή η συμφωνία από πολλούς είχε θεωρηθεί ως ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση των ΜΟΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση ισχύος αυτής της συμφωνίας είναι ο πρώτος στόχος, που θέτει η Ουάσιγκτον, και η διεύρυνσή της, ο δεύτερος.

Σχετικά με τη διεύρυνση της συμφωνίας, οι ΗΠΑ έχουν προτείνει μια σειρά μέτρων, όπως, για παράδειγμα, η πτήση των πολεμικών αεροσκαφών στο Αιγαίο δίχως οπλισμό, τα οποία έχει απορρίψει κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να προωθήσει τη συζήτηση σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς θεωρεί ευνοϊκό το πλαίσιο που προσφέρουν οι μηχανισμοί του ΝΑΤΟ.Οπως παρατηρούν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ουάσιγκτον κινείται σε δύο επίπεδα: Πρώτον, αναπτύσσει έντονη διπλωματική δραστηριότητα (ανακοίνωση πρωτοβουλιών), με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο και, δεύτερον, προωθεί την ελληνοτουρκική συζήτηση σε στρατιωτικό επίπεδο, με πρόφαση την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που δημιουργεί το ελληνοτουρκικό πρόβλημα στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Απώτερος στόχος αυτών των αμερικανικών προσπαθειών, όπως παραδέχονται Ελληνες διπλωμάτες, είναι η δημιουργία ενός νέου σκηνικού στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ