Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ
Ελληνοτουρκικός διάλογος "από την πίσω πόρτα"

Στην Ουάσιγκτον, ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ συζητά τις αμερικανικές προτάσεις για ΜΟΕ στο Αιγαίο

Η Ουάσιγκτον, μετά την ανακοίνωση των πρωτοβουλιών που προτίθεται να αναλάβει για την προώθηση "λύσεων" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οργανώνει, παράλληλα, έναν "εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικό διάλογο, από την πίσω πόρτα", όπως θα έλεγε και ο μέχρι πρότινος υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης.

Για την ακρίβεια, η αμερικανική διπλωματία επαναφέρει προς συζήτηση τις γνωστές ιδέες της για την προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.Σ' αυτό το γύρο των συνομιλιών, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Αθ. Τζογάνη,ο οποίος θα φτάσει στην Ουάσιγκτον την Κυριακή. Ο Αθ. Τζογάνης θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του και τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ. Πιθανότατα, αυτές τις συνομιλίες να είχε υπόψη του ο Γερ. Αρσένης,ο οποίος, αποχωρώντας από το υπουργείο Αμυνας, δήλωνε "δύσπιστος σε διαλόγους Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο, που εισάγουν έναν εφ' όλης της ύλης διάλογο με την Τουρκία από την πίσω πόρτα".

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο αντικείμενο των συνομιλιών του Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ, κατά την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ (η οποία, αξίζει να σημειωθεί, μέχρι χτες δεν είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Αμυνας), θα είναι η αναζήτηση τρόπων ελέγχου της έντασης στην περιοχή του Αιγαίου.

Οπως είναι γνωστό, η αμερικανική διπλωματία έχει πάγιες θέσεις για την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού "ελέγχου της έντασης" στο Αιγαίο, ο οποίος θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Ουσιαστικά στοιχεία αυτού του μηχανισμού, σύμφωνα με τις ιδέες που και στο παρελθόν έχει παρουσιάσει η Ουάσιγκτον, είναι η εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Πρέπει να σημειωθεί πως στις αρχές του καλοκαιριού, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είχε επιτευχθεί συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας, για τη μη πραγματοποίηση ασκήσεων στο Αιγαίο τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτή η συμφωνία από πολλούς είχε θεωρηθεί ως ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση των ΜΟΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση ισχύος αυτής της συμφωνίας είναι ο πρώτος στόχος, που θέτει η Ουάσιγκτον, και η διεύρυνσή της, ο δεύτερος.

Σχετικά με τη διεύρυνση της συμφωνίας, οι ΗΠΑ έχουν προτείνει μια σειρά μέτρων, όπως, για παράδειγμα, η πτήση των πολεμικών αεροσκαφών στο Αιγαίο δίχως οπλισμό, τα οποία έχει απορρίψει κατηγορηματικά η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές, η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να προωθήσει τη συζήτηση σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς θεωρεί ευνοϊκό το πλαίσιο που προσφέρουν οι μηχανισμοί του ΝΑΤΟ.Οπως παρατηρούν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ουάσιγκτον κινείται σε δύο επίπεδα: Πρώτον, αναπτύσσει έντονη διπλωματική δραστηριότητα (ανακοίνωση πρωτοβουλιών), με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο και, δεύτερον, προωθεί την ελληνοτουρκική συζήτηση σε στρατιωτικό επίπεδο, με πρόφαση την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που δημιουργεί το ελληνοτουρκικό πρόβλημα στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Απώτερος στόχος αυτών των αμερικανικών προσπαθειών, όπως παραδέχονται Ελληνες διπλωμάτες, είναι η δημιουργία ενός νέου σκηνικού στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ