ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 1996
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εγκαθίδρυση ισλαμιστικού καθεστώτος

Το ένοπλο κίνημα των Ταλιμπάν κατέλαβε χτες την Καμπούλ

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΜΟΣΧΑ.-

Με την κατάληψη της - ούτως ή άλλως μισοκατεστραμμένης - Καμπούλ από την ισλαμιστική οργάνωση των "φοιτητών" Ταλιμπάν,οι οποίοι εγκατέστησαν νέο καθεστώς, το οποίο πρεσβεύει "την εφαρμογή της σαρία" (σ. σ. ισλαμικός νόμος), το σκηνικό άρχισε να διαμορφώνεται. Ολοκληρώθηκε με την απαγωγή, τη δολοφονία και το κρέμασμα σε δημόσια θέα του πρώην Προέδρου της χώρας, Νατζιμπουλάχ,ο οποίος, κατά τον ηγέτη των Ταλιμπάν, Μουλάχ Μουχαμέντ Ραμπανί,"ήταν άξιος της μοίρας του", επειδή "σκότωσε πολλούς ισλαμιστές" και ήταν "κομμουνιστής"...

Πλήρης ανατροπή, λοιπόν, του καθεστώτος του Αφγανιστάν, το οποίο παρέπαιε εδώ και τέσσερα χρόνια από τα σκληρά χτυπήματα που του είχαν καταφέρει οι ισλαμιστές. Οσο για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών, από τις μάχες για την κατάληψη της πρωτεύουσας, αυτός δεν μπορούσε να οριστεί από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις της περιοχής (Ερυθρός Σταυρός, κ. ά. ), αλλά εκτιμάται σε αρκετές εκατοντάδες...

Η νομότυπη κυβέρνηση της χώρας, του Μπουρχανουντίν Ραμπανί, υποχώρησε βόρεια της Καμπούλ, με τη συνοδεία ισχυρών κυβερνητικών δυνάμεων, ενώ κατά τις πληροφορίες του πρεσβευτή της κυβέρνησης στην Ινδία ελέγχουν ακόμη 13 επαρχίες της χώρας.

Υπέρ...

Μόνο μέχρι στιγμής καθεστώς της περιφέρειας, το οποίο έδωσε δείγματα θετικής προδιάθεσης εναντίον του νέου ισλαμιστικού καθεστώτος, το Πακιστάν. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας στο Ισλαμαμπάντ, αναφέρεται ότι θα σταλεί άμεσα αντιπροσωπεία στην Καμπούλ, προκειμένου να αποκατασταθούν σχέσεις με το καθεστώς της οργάνωσης Ταλιμπάν.

Το Πακιστάν έχει ενισχύσει επί σειρά ετών την οργάνωση, φιλοδοξώντας να "ανοίξει τις εμπορικές οδούς" προς την Κεντρική Ασία.

...κατά

Με χτεσινή επίσημη ανακοίνωσή του, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει τη δολοφονία του πρώην Αφγανού Προέδρου Νατζιμπουλάχ από τους ισλαμιστές μαχητές. Ο Νόρμπερτ Χολ,επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού στη χώρα, τόνισε: "Η απαγωγή του από το κτίριο του ΟΗΕ συνιστά παραβίαση του καθεστώτος ασυλίας, το οποίο βάσει του διεθνούς δικαίου χαρακτηρίζει όλα τα κτίρια του ΟΗΕ στον κόσμο και η εκτέλεσή του, καθώς και του αδελφού του, χωρίς καμία νόμιμη δικαστική διαδικασία, θέτουν υπό αμφισβήτηση την επιθυμία των υπευθύνων για συμφιλίωση και δικαιοσύνη".

Η Ρωσία, με ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών, δηλώνει "θορυβημένη" από τις εξελίξεις και τις πολύ πιθανές αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις της στην περιοχή. Διατυπώνει επίσης έκκληση για κατάπαυση του πυρός και έναρξη συνομιλιών των δύο μερών, με διαμεσολάβηση του ΟΗΕ.

Και ουδέτεροι

Η Ουάσιγκτον κατά πληροφορίες εξέφρασε χτες έκκληση να σχηματιστεί "αντιπροσωπευτική όλων των Αφγανών" κυβέρνηση στην Καμπούλ, ενώ κάλεσε τους Ταλιμπάν να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οσο για τη δολοφονία Νατζιμπουλάχ, αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "είναι κρίμα που τα πράγματα άρχισαν με αυτόν τον τρόπο".

ΙΑΠΩΝΙΑ
Πρόωρες εκλογές και ο... Χασιμότο

TOKIO. -

Την τακτική του... Σημίτη ακολούθησε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ριουτάρο Χασιμότο. Με μόνη διαφορά: Αυτός, τουλάχιστον, δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε, την έντονη εκλογολογία των τελευταίων μηνών.

Ο Χασιμότο, λοιπόν, κήρυξε χτες το τέλος των εργασιών του κοινοβουλίου και προκήρυξε γενικές εκλογές για τις 20 Οκτώβρη. Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων θα είναι εξαιρετικά σύντομη, καθώς θα έχει διάρκεια ζωής μόλις 12 ημερών και θα αρχίσει στις 8 Οκτώβρη.

Οι αναλυτές φαίνεται να είναι - και σ' αυτή την περίπτωση (! )... - με το πλευρό του Χασιμότο. Πιστεύουν ότι θα καταφέρει να ξανακαθίσει στον πρωθυπουργικό θώκο, έχοντας ένα κυβερνητικό σχήμα άθροισμα νέων συμμαχιών σε συνδυασμό και σε προεξέχουσα θέση την παράταξή του, τους "Φιλελεύθερους Δημοκράτες". Ο λόγος που έκανε τον πρωθυπουργό Χασιμότο να καλέσει τα εκατομμύρια των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στις κάλπες είναι τα νέα μέτρα λιτότητας που, όπως αναμένουν όλοι, σκέφτεται να εφαρμόσει. Μεταξύ των μέτρων αυτών προβλέπεται ότι θα είναι και η αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων εθνικών αγαθών από 3 σε 5%. Κατά τα λοιπά, οι ίδιοι αναλυτές θεωρούν ότι οι άνεμοι... είναι με το πλευρό του Ριουτάρο Χασιμότο, καθώς στα πλεονεκτήματα του Ιάπωνα πρωθυπουργού συγκαταλέγουν την πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησής του με τον κυβερνήτη της νήσου Οκινάουα πάνω στο ζήτημα των αμερικανικών βάσεων σ' αυτό το μικρό νησί της Ιαπωνίας και την πολιτική υπεκφυγών που ακολουθεί στις συνδιαλλαγές του με τους Αμερικανούς πάνω στην επιθυμία των τελευταίων να ανοίξουν ένα μεγάλο παράθυρο στον τομέα των ασφαλίσεων!

Ομως, οι αναλυτές καλύπτουν όλα τα "ενδεχόμενα" μετεκλογικά ιαπωνικά τοπία, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείονται και οι εκπλήξεις... "Το νεοδημιουργηθέν "Δημοκρατικό Κόμμα" σε συνδυασμό με το κυριότερο κόμμα αντιπολίτευσης, δηλαδή το "Κόμμα Νέου Μετώπου", θα μπορούσαν, εάν συνεργαστούν στενά, να τα πάνε καλά στις εκλογές, στερώντας από τον Ριουτάρο Χασιμότο την εξουσία".

Ούτως ή άλλως, όμως, βασικά θέματα όπως η γραφειοκρατία του ιαπωνικού κρατικού μηχανισμού και η φιλοαμερικανική πολιτική του Τόκιο δεν πρόκειται να ενταχθούν στην προεκλογική ατζέντα "διαξιφισμών" των κομμάτων, πράγμα που, για μία ακόμη, φορά αναμένεται να απομακρύνει από τις κάλπες μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων...

Γ. ΖΙΟΥΓΚΑΝΟΦ
Ζητά την παραίτηση Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ.-

Την παραίτηση του Μπορίς Γιέλτσιν ζήτησε χτες ο Ρώσος κομμουνιστικής ηγέτης, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, τονίζοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δε θα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα, που μαστίζεται από πολιτική κρίση.

Ο Ζιουγκάνοφ χαρακτήρισε "επαναστατική" την κατάσταση στη Ρωσία, μια χώρα που, όπως είπε, "στερείται εξουσίας".

"Πιστεύω ότι για το συμφέρον της χώρας, της υγείας του και της οικογένειάς του, ο Μπορίς Γιέλτσιν πρέπει να παραιτηθεί", τόνισε ο κομμουνιστής ηγέτης, σχολιάζοντας την απόφαση των γιατρών να αναβάλουν για δύο μήνες την επέμβαση "μπάι - πας" στον Ρώσο πρόεδρο.

  • Ο Βιτάλι Τσούρκιν, αναπληρωτής του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Λέμπεντ, τραυματίστηκε σοβαρά σε πυρκαγιά που ξέσπασε στο διαμέρισμά του στη Μόσχα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "Ιντερφάξ", στην πυρκαγιά έχασε τη ζωή της η σύζυγος του Τσούρκιν. Τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, όμως η αστυνομία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.
ΑΡΜΕΝΙΑ
Τα τανκς στο προσκήνιο

ΕΡΕΒΑΝ.-

Αρματα μάχης και στρατιώτες συνέχισαν χτες να περιπολούν την πρωτεύουσα της Αρμενίας, μια μέρα μετά τις συλλήψεις ηγετών της αντιπολίτευσης, με την κατηγορία της οργάνωσης και συμμετοχής τους σε βίαιες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε χτες ότι έχουν συλληφθεί από την Πέμπτη μερικές δεκάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης.

Οι διαδηλώσεις αυτής της βδομάδας ξεκίνησαν όταν η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, που ανέδειξαν τον Τερ - Πετροσιάν ως πρόεδρο της χώρας, λαμβάνοντας το 52% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του, εθνικιστής Βάζγκεν Μανουκιάν, έλαβε το 41% των ψήφων. Οι υποστηρικτές του Μανουκιάν υποστήριξαν πως κατά τη διεξαγωγή των εκλογών υπήρξαν πολλά φαινόμενα νοθείας. Πάντως, από τις συγκρούσεις, 59 άτομα τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης. Ομως, η αντιπολίτευση ανακοίνωσε πως υπάρχουν και δύο νεκροί, οι οποίοι τραυματίστηκαν θανάσιμα, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις πυροβόλησαν "στο ψαχνό".

Χτες, το "Ιντερφάξ", επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Βάνο Σιραντεγιάν, μετέδωσε ότι "οι αρχές της Αρμενίας έχουν τα μέσα και την αποφασιστικότητα να εγγυηθούν την ασφάλεια και τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών".

Πάντως, σημειώνεται ότι το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, σε χτεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι διαθέτει εγγυήσεις ασφάλειας στους μετέχοντες στην Ολυμπιάδα Σκακιού, που θα πραγματοποιηθεί στο Ερεβάν.

ΙΤΑΛΙΑ
Εργατικές μαζικές κινητοποιήσεις

ΡΩΜΗ.-

Συνδικάτα που αντιπροσωπεύουν 1,6 εκατομμύρια βιομηχανικούς εργάτες κάλεσαν τα μέλη τους χτες σε απεργιακές κινητοποιήσεις, που θεωρούνται από τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί κατά την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των εργατών και των βιομηχανικών επιχειρήσεων έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο τις τελευταίες μέρες, ανοίγοντας έτσι το δρόμο να κλιμακωθούν οι απεργίες.

Η εκπρόσωπος ενός συνδικάτου, η Σεσίλια Ντι Ροσέλα δήλωσε ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια βιομηχανικοί εργάτες συμμετείχαν στη χτεσινή απεργία. Περίπου 250.000 απεργοί διαδήλωσαν στους δρόμους των διάφορων πόλεων, πρόσθεσε η ίδια.

Απεργία σημειώθηκε και στις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις, όπως είναι η "Ολιβέτι", η "Φίατ" και η "Ζανούσι".

Τα συνδικάτα ζητούν αυξήσεις των μισθών, ώστε να αντισταθμιστεί η διαφορά του πληθωρισμού των τελευταίων δύο χρόνων. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών διαφωνούν, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ανέβαζε το κόστος εργασίας σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση αναμενόταν να ανακοινώσει ένα νέο "πακέτο λιτότητας", εφαρμόζοντας νέους φόρους, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού για να εκπληρωθούν οι διατάξεις για την ένταξη της χώρας στη νομισματική ένωση. Το "πακέτο" αυτό προβλέπει και περικοπές στις δαπάνες για τους συνταξιούχους και το σύστημα υγείας.

Περίπου 250.000 απεργοί εργάτες πλημμύρισαν τους δρόμους σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας

ΚΑΪΡΟ. -

Περισσότερα από πενήντα άτομα βρήκαν τραγικό θάνατο στο βυθό του Νείλου, όταν το τουριστικό πλοίο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης. Οι αιγυπτιακές αρχές δεν είχαν καταφέρει, μέχρι χτες το βράδυ, να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό των επιβατών, για να δηλώσουν με βεβαιότητα αν υπάρχουν διασωθέντες. Τα αίτια του ατυχήματος δεν έγιναν γνωστά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ