ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΚΚΙ
Για το λαό ... χωρίς το λαό

Σε ρόλο "συνομιλητή", με στόχο τη συναίνεση, το συνδικαλιστικό κίνημα

Η έντονη κριτική στη "δεξιά απόκλιση" του "ΠΑΣΟΚ των "4" " αλλά και η παντελής έλλειψη αναφοράς στον ενεργητικό ρόλο που μπορεί να παίξει το συνδικαλιστικό κίνημα, εκτός από αυτόν του "συναινέτη - συνομιλητή", είναι τα δύο στοιχεία που χαρακτήρισαν την 3η Σύνοδο της ΚΠΕ του ΔΗΚΚΙ, που είχε ως αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και την παραπέρα στάση του ΔΗΚΚΙ.

Για "συντηρητική ολοκλήρωση του ΠΑΣΟΚ" έκανε λόγο μιλώντας προχτές, ο πρόεδρός του, Δ. Τσοβόλας, στα πλαίσια της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος. Οπως επισήμανε, το ΠΑΣΟΚ "έχοντας αποκλίνει σήμερα προς τα δεξιά, επικαλύπτει σήμερα τον ζωτικό κεντροδεξιό χώρο της ΝΔ". Παράλληλα τόνισε ότι η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ "σηματοδοτεί τη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής της σκληρής λιτότητας, τον περαιτέρω περιορισμό του Κράτους - Πρόνοιας και την υποχωρητικότητα στα εθνικά θέματα".

Οσον αφορά τον ρόλο του ΔΗΚΚΙ, στις συνθήκες που διαμορφώνονται από εδώ και πέρα, ο Δ. Τσοβόλας σημείωσε πως "θα αντισταθεί απέναντι σε αυτές τις πολιτικές" ενώ "θα αγωνισθεί για τη συγκρότηση ενός πανευρωπαϊκού προοδευτικού κινήματος, προκειμένου να αλλάξει η Συνθήκη του Μάαστριχτ". Επίσης δήλωσε ότι "θα συνεχίσουμε τον καθαρό πολιτικό μας αγώνα αναβαθμίζοντας τους κοινωνικούς αγώνες των πολιτών" "προτείνοντας καθημερινά την εναλλακτική προοδευτική πρόταση εξουσίας".

Στο περιθώριο οι αγώνες

Αξίζει εδώ να επισημάνουμε, ότι τόσο στην εισήγηση του Δ. Τσοβόλα, όσο και στις προτάσεις που ακούστηκαν, δεν έγινε καν λόγος για το συνδικαλιστικό κίνημα και γενικότερα το μαζικό κίνημα παρά το γεγονός ότι ο Δ. Τσοβόλας συνεχίζει τις επαφές με τις τριτοβάθμιες οργανώσεις (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΕΣΑΣΕ κλπ). Στις εξελίξεις ο Δ. Τσοβόλας, δεν του επιφυλάσσει κανένα ρόλο. Χαρακτηριστική ως προς αυτό είναι και η θέση της 1ης Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης του ΔΗΚΚΙ, που υποστηρίζει πως η στάση του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να είναι η "εξάντληση του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου" ώστε να "επιτευχθεί στέρεη κοινωνική συμφωνία για κοινή πορεία". Παράλληλα στην ίδια απόφαση αναφέρεται πως το ΔΗΚΚΙ, δε θα ιδρύσει συνδικαλιστική παράταξη επειδή "η εθνική συμφωνία για κοινωνική συναίνεση είναι ζωτικής σημασίας"!

Τέλος να επισημάνουμε ότι στα πλαίσια των οργανωτικών ζητημάτων του ΔΗΚΚΙ, αποφασίστηκε να γίνει συνέδριο του κόμματος σε ένα περίπου χρόνο και παράλληλα να δημιουργηθούν σχολές στελεχών.

ΣΥΝ
Στην αναζήτηση ρόλου συνδιαχειριστή

Με το βλέμμα στραμμένο στη διεκδίκηση ρόλου στα πλαίσια της συνδιαχείρισης του συστήματος και στα διάφορα σενάρια περί "κεντροαριστεράς", συνεδρίασε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΝ.

Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του ΣΥΝ και της "αντιπολίτευσης" που θα ασκήσει, ο Ν. Κωνσταντόπουλος,σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, έκανε λόγο για ανάγκη "ουσιαστικών αλλαγών στον τρόπο διακυβέρνησης και την κυβερνητική πολιτική". Ο ΣΥΝ, πρόσθεσε, θ' αγωνιστεί για τις αλλαγές αυτές. Ενδεικτικό της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΝ οι προτεραιότητες της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, όπως τις έθεσε ο πρόεδρός του. Ανάμεσα λοιπόν στις βασικές πολιτικές προτεραιότητες του ΣΥΝ, σαν να πρόκειται για το κυβερνητικό κόμμα, η παρέμβασή του ώστε να... αλλάξει ο τρόπος διακυβέρνησης και η αλλαγή στην οργάνωση και λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου. Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι το κόμμα του θα ζητήσει "λεπτομερειακό έλεγχο της απορροφητικότητας των κονδυλίων κατά υπουργείο και προγράμματα", ενώ θα θέσει και ζήτημα αλλαγής του εκλογικού συστήματος και της εκλογικής νομοθεσίας.

Ανοίγοντας έμμεσα διάλογο με την κυβέρνηση στα πλαίσια της λεγόμενης "κεντροαριστεράς", ο Ν. Κωνσταντόπουλος είπε ότι "ο κοινωνικός και πολιτικός διάλογος δε γίνεται με χειρονομίες, αλλά επί της ουσίας στη βάση πολιτικών επιλογών και στόχων". Βέβαια, δεν παρέλειψε να μιλήσει για "αυτόνομη πολιτική" του ΣΥΝ με στόχο την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και μάλιστα ξεπερνώντας κάθε μέτρο, έφθασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι "ο ΣΥΝ και μέσα σ' αυτή τη Βουλή είναι το πολιτικό μέγεθος που διαφοροποιεί το πολιτικό σκηνικό".

Ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΝ ορίστηκαν ο Φ. Κουβέλης και ο Γ. Δραγασάκης.

Ανακηρύχτηκαν οι 66 βουλευτές της Αττικής

Ανακηρύχτηκαν χτες από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας οι 66 βουλευτές του Νομού Αττικής (Α' Αθήνας, Β' Αθήνας και υπόλοιπο Αττικής) που εκλέχτηκαν από τις εκλογές της 22 του Σεπτέμβρη.

Στην Α' Αθήνας το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε εννιά βουλευτές, η ΝΔ επτά και από ένα βουλευτή το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ. Στη Β' Αθήνας από το ΠΑΣΟΚ ανακηρύχτηκαν 16 βουλευτές από τη ΝΔ 13, από το ΚΚΕ τρεις, από το Συνασπισμό τέσσερις και από το ΔΗΚΚΙ δύο βουλευτές. Τέλος, στο υπόλοιπο της Αττικής εκλέχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ πέντε βουλευτές, από τη ΝΔ τρεις και ένας βουλευτής από το ΔΗΚΚΙ.

Σύμφωνα με το άρθρο 58 του Συντάγματος και τον εκλογικό νόμο σε διάστημα 15 ημερών από την ανακήρυξη των βουλευτών θα πρέπει να κατατεθούν στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) οι τυχόν ενστάσεις κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών.

Οριστικοποιήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα

Επικυρώθηκε από την Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, καθώς και η κατανομή των εδρών, σύμφωνα με την τελική κατανομή στην οποία είχε καταλήξει η ΔΕΛΤΑ - Πληροφορική και το υπουργείο Εσωτερικών.

Και επισήμως πλέον, οι έδρες των κομμάτων κατανέμονται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 162 έδρες, ΝΔ 108, ΚΚΕ 11, ΣΥΝ 10 και ΔΗΚΚΙ. 9. Με βάση το εκλογικό σύστημα, το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη κατανομή παίρνει 120 έδρες, η ΝΔ 105, ΚΚΕ και ΣΥΝ από 4 και ΔΗΚΚΙ 2. Από τη δεύτερη κατανομή το ΠΑΣΟΚ παίρνει 15 έδρες, η ΝΔ 13 και ο ΣΥΝ 1. Από την τρίτη κατανομή το ΠΑΣΟΚ παίρνει 21 έδρες και η ΝΔ 3. Κατά τη φάση της εξομάλυνσης η ΝΔ χάνει 19 έδρες, από τις οποίες 7 κερδίζει το ΚΚΕ, 5 ο ΣΥΝ και 7 το ΔΗΚΚΙ.

Επιπλέον, οριστικοποιήθηκε ότι ο ΣΥΝ χάνει τις έδρες στην Ηλεία και τα Γιάννενα και τις παίρνει σε Α Πειραιά και Λάρισα από το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ, σαν αντιστάθμισμα, παίρνει έδρες σε Γιάννενα (από το ΣΥΝ) και Ημαθία (από τη ΝΔ). Η τελευταία, για να αναπληρώσει την απώλεια της Ημαθίας, παίρνει δεύτερη έδρα στην Ηλεία (από το ΣΥΝ).

Η ανακήρυξη των βουλευτών στις εκλογικές περιφέρειες γίνεται από τα αρμόδια πρωτοδικεία, με βάση την απόφαση της Ανώτατης Εφορευτικής Επιτροπής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής διαβίβασε στα Πρωτοδικεία επικυρωμένο απόσπασμα της απόφασης για την εκλογική περιφέρεια της αρμοδιότητάς τους.

ΑΣΕΠ
Στις Νομαρχίες οι καταστάσεις με τα αποτελέσματα

Μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης και την άρση της αναστολής της διαδικασίας των διορισμών, στάλθηκαν χτες στις Νομαρχίες, για ανάρτηση και ενημέρωση των υποψηφίων οι πίνακες με τα αποτελέσματα για την πλήρωση των 1.234 θέσεων τακτικού προσωπικού του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό ανακοίνωσε χτες το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού και με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων. Υπενθυμίζεται ότι με ανάλογη ανακοίνωση το ΑΣΕΠ κάλεσε την προηγούμενη βδομάδα τους 1.181 επιλαχόντες του περσινού διαγωνισμού για το δημόσιο να παρουσιαστούν στις υπηρεσίες που προσελήφθησαν.

Βομβιστική επίθεση στο Πατριαρχείο

Πρόκληση, με στόχο τη ναρκοθέτηση κάθε προσπάθειας για την αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτηρίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τη νέα βομβιστική επίθεση που δέχτηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με χειροβομβίδες που ρίχτηκαν από τον περίβολο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, με τηλεφώνημά της στην εφημερίδα "Χουριέτ", η οργάνωση "Ισλαμικό Μέτωπο Επιδρομέων της Μεγάλης Ανατολής". Η οργάνωση αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται ως "ισλαμοεθνικιστική" είχε επιχειρήσει μία ακόμη βομβιστική επίθεση στο Πατριαρχείο, το 1994, και με προκηρύξεις της είχε απειλήσει τη ζωή του τότε οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Από την τελευταία επίθεση στο Πατριαρχείο, υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές, καθώς έσπασαν τα τζάμια του Πατριαρχικού Οίκου και καταστράφηκε η σκεπή του ναού του Αγίου Γεωργίου.

Στην Αθήνα, ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι η "ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες, για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της και να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να καταδικάσει τα γεγονότα, τα οποία, όχι μόνο δε συμβάλλουν θετικά, αλλά υπονομεύουν τις προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να δημιουργηθούν, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ