Τρίτη 1 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βομβιστική επίθεση στο Πατριαρχείο

Πρόκληση, με στόχο τη ναρκοθέτηση κάθε προσπάθειας για την αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χαρακτηρίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τη νέα βομβιστική επίθεση που δέχτηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με χειροβομβίδες που ρίχτηκαν από τον περίβολο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Κυριακής. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, με τηλεφώνημά της στην εφημερίδα "Χουριέτ", η οργάνωση "Ισλαμικό Μέτωπο Επιδρομέων της Μεγάλης Ανατολής". Η οργάνωση αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται ως "ισλαμοεθνικιστική" είχε επιχειρήσει μία ακόμη βομβιστική επίθεση στο Πατριαρχείο, το 1994, και με προκηρύξεις της είχε απειλήσει τη ζωή του τότε οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Από την τελευταία επίθεση στο Πατριαρχείο, υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές, καθώς έσπασαν τα τζάμια του Πατριαρχικού Οίκου και καταστράφηκε η σκεπή του ναού του Αγίου Γεωργίου.

Στην Αθήνα, ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι η "ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες, για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της και να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να καταδικάσει τα γεγονότα, τα οποία, όχι μόνο δε συμβάλλουν θετικά, αλλά υπονομεύουν τις προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να δημιουργηθούν, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ