Τρίτη 1 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η νέα κυβέρνηση και το λαϊκό κίνημα

... "Το ΠΑΣΟΚ που είχε την ανοιχτή στήριξη της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου και του ξένου παράγοντα, δε διαθέτει την πλειοψηφία στο λαό", και

"... Η εκλογική μάχη ανέδειξε επίσης ένα σαφές κλίμα δυσαρέσκειας και αγανάκτησης του λαού εξαιτίας των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ... "

Πράγματι, η επισήμανση - εκτίμηση αυτή στην ανακοίνωση της ΚΕ, αποχτάει ιδιαίτερη σημασία για τους παρακάτω λόγους:

Πρώτον: Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος των εκλογών της 22.9.96 και την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ, έσπευσε η ντόπια ολιγαρχία - διά του ΣΕΒ, του προέδρου της Ενωσης Επιμελητηρίων και του προέδρου του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου - αφού πρώτα εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την εκλογή του Κ. Σημίτη, να του υπενθυμίσει τον κατάλογο των αιτημάτων που είχε καταθέσει προεκλογικά, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ "να τύχει της βοήθειάς τους".

Δεύτερον: Ολοι οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, χρηματιστηριακοί κύκλοι και ηγέτες κρατών που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτό που λέγεται "νέα τάξη πραγμάτων" "ανάσαναν με ανακούφιση".

Τρίτον: Από την επαύριο των εκλογών αρχίζει η υλοποίηση των υποσχέσεων που προεκλογικά ο κ. Σημίτης εμφάνιζε ως το "κοινωνικό πρόσωπο" του ΠΑΣΟΚ, αρχής γενομένης από την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Τέταρτον: Οι επανειλημμένες αναφορές του κ. Σημίτη στη "συνέχιση της ίδιας πολιτικής" (αντιλαϊκής και αντεργατικής κατά τ' άλλα) και η ανάδειξη σε υπερυπουργό των οικονομικών υπουργείων του Γ. Παπαντωνίου, του Αλ. Παπαδόπουλου στο υπουργείο Εσωτερικών, γενικά το κυβερνητικό σχήμα, σηματοδοτούν την περαιτέρω ενίσχυσή της νεοσυντηρητικής πολιτικής.

Πέμπτον: Η βελτίωση της "ανταγωνιστικότητας" της ελληνικής οικονομίας και ο "εκσυγχρονισμός της" συνεπάγεται, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την οριστική κατάργηση κάθε ιδέας κοινωνικής ασφάλισης. Κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυστηρότητα και πειθαρχία στην εισοδηματική πολιτική του δημόσιου και στις προσλήψεις. Κατάργηση των όποιων περιορισμών στις απολύσεις. Κατάργηση της αποζημίωσης που δικαιούνται οι απολυμένοι εργάτες. Ακόμα μεγαλύτερη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, φόρων ή άλλων "επιβαρύνσεων" που έχουν σήμερα. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών που δεν αναφέρονται σε προκλητικά προνόμια προς τους ίδιους.

Αρα, τα όποια τρυκ "κοινωνικού προσώπου" εμφανίσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θα λειτουργήσουν στην κατεύθυνση της συγκάλυψης μιας αντιλαϊκής και αντεργατικής λαίλαπας μέτρων, που θα έχει στόχο όχι μόνο το σάρωμα των κατακτήσεων των εργαζομένων, αλλά και την επιβολή νέων σκληρών μέτρων. Με την ίδια ένταση θα συνεχιστεί το ξεκλήρισμα των αγροτών, μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η συρρίκνωση των επαγγελματοβιοτεχνών, με τη διείσδυση των πολυεθνικών στο χώρο τους. Επομένως, το κλίμα δυσαρέσκειας και αγανάκτησης που αποτυπώθηκε, ως ένα βαθμό, στο αποτέλεσμα των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής, με τη μείωση της δύναμης και των εδρών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μπορεί να διογκωθεί.

Το ΚΚΕ, ενισχυμένο πλέον, και με δεδομένη τη δέσμευσή του στο λαό να υπηρετήσει με την πολιτική της αντίστασης και της αντεπίθεσης τα λαϊκά συμφέροντα, είναι έτοιμο να συμβάλλει στην ανάπτυξη των αγώνων, ενάντια στις επιλογές της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας και του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και της ρήξης με αυτές. Με δεδομένο επίσης ότι είναι πλατύτερη η απήχηση των θέσεών του, πρέπει να ρίξει το βάρος της δράσης του σε δύο πλευρές: Στην προσπάθεια ανάπτυξης διεκδικητικών αγώνων στα μέτωπα πάλης που ανοίγονται (εισοδηματική πολιτική, ανεργία, κοινωνική ασφάλιση κ. ά. ), και στον προσανατολισμό δημιουργίας προϋποθέσεων λαϊκής συσπείρωσης και μέσα από την άνοδο της ταξικής πάλης να δημιουργούνται σπέρματα του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία να βοηθηθεί ο απεγκλωβισμός δυνάμεων από τ' άλλα κόμματα και δε θα διοχετεύεται η δυσαρέσκεια σε ανώδυνα κανάλια. Ετσι θα ωριμάζει και η πολιτική συνείδηση του λαού, ώστε να κατανοεί την ανάγκη σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια. Η αξιοποίηση της ενίσχυσης του ΚΚΕ και της εμπειρίας που αποκτούμε είναι βασική εγγύηση ώστε με την ένταση της δράσης μας να εκπληρώνουμε αυτό το καθήκον.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΟΝΕ και "κοινωνική ευαισθησία" δε συνδυάζονται (1998-10-27 00:00:00.0)
Ηρθε η ώρα για... νέα προνόμια (1996-09-24 00:00:00.0)
"Νίκη" αφιερωμένη στα μεγάλα συμφέροντα (1996-09-22 00:00:00.0)
Ενας λόγος παραπάνω (1996-08-01 00:00:00.0)
Ο δρόμος του Σημίτη για την εξουσία (1996-05-26 00:00:00.0)
Αποπομπές και παραιτήσεις, γιατί ήταν ...πιστός στο ΠΑΣΟΚ (1996-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ