Τρίτη 1 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οριστικοποιήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα

Επικυρώθηκε από την Ανώτατη Εφορευτική Επιτροπή το εκλογικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, καθώς και η κατανομή των εδρών, σύμφωνα με την τελική κατανομή στην οποία είχε καταλήξει η ΔΕΛΤΑ - Πληροφορική και το υπουργείο Εσωτερικών.

Και επισήμως πλέον, οι έδρες των κομμάτων κατανέμονται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 162 έδρες, ΝΔ 108, ΚΚΕ 11, ΣΥΝ 10 και ΔΗΚΚΙ. 9. Με βάση το εκλογικό σύστημα, το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη κατανομή παίρνει 120 έδρες, η ΝΔ 105, ΚΚΕ και ΣΥΝ από 4 και ΔΗΚΚΙ 2. Από τη δεύτερη κατανομή το ΠΑΣΟΚ παίρνει 15 έδρες, η ΝΔ 13 και ο ΣΥΝ 1. Από την τρίτη κατανομή το ΠΑΣΟΚ παίρνει 21 έδρες και η ΝΔ 3. Κατά τη φάση της εξομάλυνσης η ΝΔ χάνει 19 έδρες, από τις οποίες 7 κερδίζει το ΚΚΕ, 5 ο ΣΥΝ και 7 το ΔΗΚΚΙ.

Επιπλέον, οριστικοποιήθηκε ότι ο ΣΥΝ χάνει τις έδρες στην Ηλεία και τα Γιάννενα και τις παίρνει σε Α Πειραιά και Λάρισα από το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ, σαν αντιστάθμισμα, παίρνει έδρες σε Γιάννενα (από το ΣΥΝ) και Ημαθία (από τη ΝΔ). Η τελευταία, για να αναπληρώσει την απώλεια της Ημαθίας, παίρνει δεύτερη έδρα στην Ηλεία (από το ΣΥΝ).

Η ανακήρυξη των βουλευτών στις εκλογικές περιφέρειες γίνεται από τα αρμόδια πρωτοδικεία, με βάση την απόφαση της Ανώτατης Εφορευτικής Επιτροπής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής διαβίβασε στα Πρωτοδικεία επικυρωμένο απόσπασμα της απόφασης για την εκλογική περιφέρεια της αρμοδιότητάς τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ