Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Ηρθε η ώρα για... νέα προνόμια

Την ικανοποίηση του ΣΕΒ για το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει ο πρόεδρός του και παραπέμπει στο υπόμνημα - τελεσίγραφο, που είχε υποβάλει στον Κ. Σημίτη κατά την προεκλογική περίοδο

Την πλήρη ικανοποίησή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα και την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη εκφράζουν οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών, τραπεζίτες, παράγοντες του Χρηματιστηρίου και άλλα στελέχη από το χώρο της λεγόμενης "αγοράς". Παράλληλα, φορείς που παρεμβαίνουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής, όπως ο ΣΕΒ, έσπευσαν να διατυπώσουν και πάλι τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου και να κάνουν λόγο για τη σιγουριά που τους διακατέχει πως η "νέα" κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίησή τους.

Ηδη ο πρόεδρος των μεγαλοβιομηχάνων με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, υπενθύμισε στον Κ. Σημίτη πως πριν ακόμα από τις εκλογές είχε καταθέσει υπόμνημα θέσεών του στους αρχηγούς των κομμάτων, στο οποίο υπήρχε σχεδόν λεπτομερής ανάλυση των προτεραιοτήτων που θέτει ο ΣΕΒ. Στην πραγματικότητα το υπόμνημα αυτό κινείται στον αστερισμό του "προγράμματος σύγκλισης" και προβλέπει μία λαίλαπα αντιλαϊκών μέτρων και την καθιέρωση και την παγιοποίηση της λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων σαν βάση της οποιασδήποτε οικονομικής πολιτικής.

Κύρια κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, σύμφωνα με τα όσα είπε χτες οΙ. Στράτος,θα πρέπει να είναι "η ονομαστική και πραγματική σύγκλιση της χώρας με την ΕΕ", προκειμένου να μη μείνει - όπως ισχυρίστηκε - η χώρα στο περιθώριο της λήψης σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης. Σ' αυτά τα πλαίσια πρόβαλε ένα τετράπτυχο απαιτήσεων,η ανάλυση των οποίων κατευθείαν οδηγεί στη λήψη και νέων αντιλαϊκών μέτρων.

Ειδικότερα, επαναδιατυπώνοντας τις θέσεις των βιομηχάνων, ο πρόεδρος του ΣΕΒ απαίτησε:

  • "Πιο τολμηρή δημοσιονομική προσαρμογή", διατύπωση πίσω από την οποία κρύβεται και νέο μεγάλο ψαλίδισμα των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα από τον κρατικό προϋπολογισμό του κράτους, με παράλληλη εκχώρηση νέων οικονομικών "κινήτρων" προς το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Νομισματοπιστωτική πολιτική χαμηλών επιτοκίων, ώστε να γίνει ακόμα πιο φτηνό το χρήμα που οι τράπεζες δανείζουν προς τους επιχειρηματίες και πολιτική γρηγορότερης διολίσθησης της δραχμής. Ο ΣΕΒ - είπε - είναι κατά της υποτίμησης της δραχμής, αλλά παράλληλα πιστεύει πως το νόμισμα είναι υπερτιμημένο.
  • "Εδώ και τώρα" πλήρες ξεπούλημα επιχειρήσεων και οργανισμών που ελέγχονται από το δημόσιο.
  • Τέλος, θέτει και πάλι θέμα ξαναμοιράσματος της πίτας των μεγάλων έργων, με τη διατύπωση "ταχύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων".

Οπως είχε σημειώσει ο "Ρ" κατά την προεκλογική περίοδο, το υπόμνημα του ΣΕΒ περιέχει μία σειρά μέτρα κοινός παρονομαστής και στόχος των οποίων είναι η επιτάχυνση της ανακατανομής των εισοδημάτων που παράγονται στη χώρα υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Συγκεκριμενοποιώντας τα μέτρα αυτά ο ΣΕΒ απαιτούσε οριστική κατάργηση κάθε ιδέας κοινωνικής ασφάλισης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αυστηρότητα και πειθαρχία στην εισοδηματική πολιτική του δημοσίου και στις προσλήψεις. Κατάργηση των όποιων περιορισμών στις απολύσεις. Κατάργηση της αποζημίωσης που δικαιούνται οι απολυμένοι εργάτες. Ακόμα μεγαλύτερη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, φόρων ή άλλων "επιβαρύνσεων" που έχουν σήμερα. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών που δεν αναφέρονται σε προκλητικά προνόμια προς αυτούς τους ίδιους. Καταστρατήγηση των όποιων ελάχιστων περιβαλλοντολογικών ελέγχων για την εγκατάσταση και λειτουργία βιομηχανικών μονάδων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έχει προαναγγείλει για αύριο συνέντευξη Τύπου στην οποία αναμένεται να προβάλει αναλυτικά τις θέσεις - αξιώσεις των μεγαλοβιομηχάνων, από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη σύνθεση της οποίας θα ανακοινώσει ίσως και σήμερα το απόγευμα ο Κ. Σημίτης.

Οι εμποροβιομήχανοι

"Εδώ και τώρα" νέα αντιλαϊκά μέτρα, απαιτούν από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό και δύο ακόμη εμποροβιομήχανοι, που κατέχουν τη θέση του προέδρου στην Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) ο ένας και στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας ο άλλος.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, ο πρόεδρος της ΚΕΕ Α. Κυριαζής, με γραπτή δήλωσή του, αφού σημειώνει πως "στο πρώτο κόμμα εδόθη άνετος πλειοψηφία και αυτοδυναμία, ώστε ελεύθερο από δεσμεύσεις για την τήρηση των κομματικών ισορροπιών να προχωρήσει στην αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας", στη συνέχεια καλεί τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,να πραγματοποιήσει τις "αναγκαίες τομές και βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες επιβάλλει η ανάγκη ύπαρξης ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους"...

Επίσης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γ. Παπαθανασίου, με γραπτή δήλωσή του, σημειώνει: "Ηρθε η ώρα για μεγάλες αποφάσεις και τομές. Η κυβέρνηση διαθέτει ικανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και 4 χρόνια μπροστά της για να οδηγήσει την Ελλάδα στο δρόμο της σύγκλισης και του εκσυγχρονισμού. Αλλες δικαιολογίες, δεν υπάρχουν. Περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών και αποφυγή νέων άμεσων ή έμμεσων φόρων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ