Τρίτη 24 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΗ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Εμπιστοσύνη των κερδοσκόπων στην αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ

Την έμπρακτη ικανοποίησή τους για την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και τη διακυβέρνηση της χώρας από τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,για την επόμενη τετραετία, εξέφρασαν χτες οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου, σύμφωνα άλλωστε με τα αναμενόμενα. Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια κινήθηκαν πτωτικά, ενώ αυξημένη ήταν και η εισροή συναλλάγματος. Στο Χρηματιστήριο σημειώθηκε πτώση, που αρχικά ξενίζει, ωστόσο είναι προφανές ότι είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπικών πράξεων.

Συγκεκριμένα, αρκετοί τζογαδόροι, προεξοφλώντας το εκλογικό αποτέλεσμα, αγόρασαν (κυρίως χωρίς μετρητά, δηλαδή "αέρα") την Πέμπτη και την Παρασκευή μεγάλο αριθμό μετοχών, τις οποίες και πούλησαν χτες, αποκομίζοντας τα κέρδη που προήλθαν από την αυξημένη ζήτηση.Αμεση συνέπεια ήταν ο γενικός δείκτης να υποχωρήσει κατά 0,57 μονάδες, κλείνοντας στις 958,41,αν και στην αρχή της συνεδρίασης καταγράφηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, που ώθησε προσωρινά το δείκτη στο +1,5%.Στο Χρηματιστήριο χτες άλλαξαν χέρια μετοχές συνολικής αξίας πάνω από 10 δισ. δρχ.

Η επιβεβαίωση της αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ οδήγησε σε μεγάλο τζόγο και τη διατραπεζική αγορά δραχμών και συναλλάγματος. Χτες, σημειώθηκε εισροή ξένων νομισμάτων, που αντιστοιχεί σε περίπου 140 εκατ. ECU.Τα ξένα κεφάλαια (κερδοσκοπικά στη συντριπτική τους πλειοψηφία) προσελκύονται στη χώρα μας εξαιτίας των υψηλών ονομαστικών δραχμικών επιτοκίων, τα οποία, με δεδομένη τη σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εγχώριου νομίσματος ("σκληρή δραχμή"), εγγυώνται μεγάλες πραγματικές αποδόσεις, εφόσον δραχμοποιούμενα τοποθετούνται - κυρίως - σε κρατικούς τίτλους. Αποτέλεσμα της αυξημένης προσφοράς συναλλάγματος ήταν η δραχμή να ισχυροποιηθεί εκ νέου έναντι του ECU,παρά τα σχέδια της Τράπεζας της Ελλάδος για σταδιακή υποχώρησή της στα πλαίσια του φετινού στόχου της συναλλαγματικής πολιτικής.

Τα δραχμικά επιτόκια επίσης κινήθηκαν πτωτικά.Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το διατραπεζικό (για συναλλαγές μεταξύ τραπεζών) επιτόκιο "Athibor" για δανεισμό ενός μήνα μειώθηκε κατά 0,3 μονάδες, κλείνοντας στο 12,81%.Η νέα εξέλιξη στα διατραπεζικά επιτόκια δίνει το "εναρκτήριο λάκτισμα" στο υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων κρατικών τίτλων,με στόχο τη μείωση του "βάρους" εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους που αυτά συνεπάγονται.

Προς τα κάτω προσαρμογές πιθανό να υπάρξουν και στα τραπεζικά επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων,η πορεία των οποίων, όμως, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πορεία του πληθωρισμού. Ο τελευταίος ωστόσο δε φαίνεται να υποχωρεί το Σεπτέμβρη (που θεωρείται "δύσκολος" μήνας) κάτω από τα επίπεδα του Αυγούστου (8,5%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ