ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 1996
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Πάνω από 100.000 εργάτες μετάλλου απήργησαν χτες, ενάντια στα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση Κολ, με άλλοθι το πρόγραμμα "σύγκλισης"

ΒΟΝΝΗ. -

Περισσότεροι από 100.000 μεταλλεργάτες κατέβηκαν σε απεργία και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις σε όλη τη Γερμανία αντιδρώντας για το "πακέτο" λιτότητας της κυβέρνησης του Χέλμουτ Κολ, που προβλέπει περικοπές στον τομέα της υγείας και ιδιαίτερα στα επιδόματα ασθενείας, θίγοντας έτσι άμεσα την πλειοψηφία των εργαζομένων. Τα συνδικάτα, πάντως, είναι αποφασισμένα να κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, εάν και εφόσον δεν εισακουστούν από την κυβέρνηση και τους εργοδότες.

Συγκεκριμένα, περίπου 80.000 εργαζόμενοι στα διάφορα εργοστάσια της "Daimler - Benz" απήργησαν χτες σε όλη τη Γερμανία, ενώ άλλοι 8.000 εργαζόμενοι της "Daimler DASA" ενώθηκαν στη διαμαρτυρία αυτή. Την ίδια στιγμή αναμενόταν και παράλληλη κινητικότητα και στις αυτοκινητοβιομηχανίες"Adam Opel" και "Ford". Ετσι περίπου 11.000 εργάτες της "Ford" στην Κολωνία και άλλοι 19.000 της "Opel" κατέβηκαν σε απεργία.

Τις συνέπειες του "πακέτου λιτότητας" θα υποστούν από αυτή την εβδομάδα οι εργαζόμενοι στα διάφορα εργοστάσια της "Daimler - Benz", της "Opel" και της "Ford". Συγκεκριμένα, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων αυτών είχαν ανακοινώσει ότι από την 1η Οκτώβρη θα μειωθούν οι καταβολές στους εργαζόμενους, σε περίπτωση ασθένειας, στο 80% του κανονικού, ανεξάρτητα από τις προβλέψεις των συλλογικών συμβάσεων.

Οι περικοπές αυτές προβλέπονται από το "πακέτο" των μέτρων λιτότητας που ψήφισε στις 13 Σεπτέμβρη η ομοσπονδιακή Βουλή. Τα μέτρα λιτότητας κανονικά θα έπρεπε να τεθούν σε ισχύ με την εφαρμογή του προϋπολογισμού του 1997, αλλά ορισμένες επιχειρήσεις, εκτός από τις προαναφερόμενες, όπως η "Mercedes" και η "Ziemens" ανακοίνωσαν ότι θα θέσουν σε εφαρμογή τις περικοπές από την 1η Οκτωβρίου.

Οι απεργιακές αυτές κινητοποιήσεις κατά της διάλυσης του κράτους πρόνοιας και της επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας αποτελούν συνέχιση των σκληρών αγώνων που είχαν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής οικονομικής ανάπτυξης της Γερμανίας για την κατοχύρωσή τους.

Ωστόσο, εκτός αυτού, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι τα μέτρα αυτά δεν προβλέπονται από τις περσινές συλλογικές συμβάσεις που είναι ακόμα σε ισχύ και επομένως, ανεξάρτητα αν έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, η εφαρμογή τους είναι εντελώς αυθαίρετη.

Πολλοί, πάντως, ήσαν αυτοί που η χτεσινή κινητοποίηση τούς θύμισε τη γενική απεργία το 1957 που είχε ως αποτέλεσμα την κατάκτηση της καταβολής του 100% του μισθού τους κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους.

Σημειώνεται, πάντως, ότι τα γερμανικά συνδικάτα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο σύνολο των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ. Ομως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φαίνεται ανένδοτη, υποστηρίζοντας ότι μόνο με τέτοια μέτρα η χώρα θα καταφέρει να εκπληρώσει τις επιταγές της Συνθήκης του Μάαστριχτ και να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή νομισματική ενοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι το τμήμα του πακέτου λιτότητας των μέτρων που εγκρίθηκε περιλαμβάνει την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες στα 65 χρόνια, τη μείωση των αποδοχών στην περίπτωση ασθενείας ή ατυχήματος στο 80% για τις πρώτες 6 εβδομάδες και στο 70% από κει και ύστερα, καθώς και τον περιορισμό της προστασίας των εργαζομένων από απολύσεις σε μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, προβλέπεται η αυστηρότερη τροποποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας και το "πάγωμά" του στο επίπεδο του περασμένου χρόνου και η μείωση ορισμένων παροχών στην ασφάλιση υγείας και την ταυτόχρονη αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα.

Τα "καλά παιδιά" της Νομισματικής Ενωσης

ΡΩΜΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Μια κοινή συνέντευξη Τύπου των πρωθυπουργών της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ,και της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ,περί της πορείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση, προκάλεσε οξύτατο διπλωματικό επεισόδιο, αναγκάζοντας τον Σιράκ να ανακαλέσει τις δηλώσεις του. Περί τίνος επρόκειτο; Για τις εκτιμήσεις του ότι η Ιταλία "δε θα καταφέρει να πληρώσει τις προϋποθέσεις" για την ένταξή της στην πρώτη ομάδα των κρατών που θα εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μάαστριχτ, και τις κατηγορίες του ότι η αστάθεια της ιταλικής οικονομίας και συγκεκριμένα η υποτίμηση της λιρέτας πλήττει - εξ αντανακλάσεως - τη γαλλική οικονομία.

Ακόμη σκληρότερος υπήρξε ο Αθνάρ, ο οποίος μάλιστα άφησε και αιχμές σχεδόν "επί προσωπικού" για τον νυν πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι: "Ο Πρόντι ήθελε να προχωρήσουμε μαζί χέρι με χέρι, αλλά (...) δε θα ήμουν διατεθειμένος για μια συνδεδεμένη στρατηγική".

Οι δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών προκάλεσαν περίπου υστερικές αντιδράσεις στη Ρώμη. Ο Πρόντι διέψευσε τον Αθνάρ, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Βιντσέντσο Βίσκο,μίλησε για ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους τους οποίους "θα βόλευε" ο εξοβελισμός της Ιταλίας από την ΟΝΕ αρχικά αλλά και στη συνέχεια, ο Γάλλος πρεσβευτής στη Ρώμη κλήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Σιράκ, πάντως, αργότερα - και μάλλον ως εκ των ιταλικών πιέσεων - έκανε στροφή 180 μοιρών, λέγοντας ότι "ελπίζει θερμά" η Ιταλία να επιτύχει να είναι στην πρώτη ομάδα των χωρών που θα υιοθετήσουν το κοινό νόμισμα, το "Euro".

Πρόκειται άραγε για κάποιου είδους "παίγνια" σε βάρος της Ιταλίας, ή για εκ παραδρομής δημόσια αναφορά στα όσα λέγονται στους διαδρόμους του κτιρίου της Κομισιόν στις Βρυξέλλες; Μένει να εξακριβωθεί...

Κοινωνικές περικοπές πολεμικές παραγγελίες

Τη στιγμή που η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας επιβάλλει όλο και σκληρότερα μέτρα λιτότητας, με κύριο στόχο τις δραστικές κοινωνικές περικοπές, στα παρασκήνια διεξάγονται συνεχείς διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της πολεμικής βιομηχανίας, οι οποίοι αυτές τις μέρες απαιτούν επίμονα κρατικές παραγγελίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων μάρκων. "Επιτέλους", κραυγάζουν οι εκπρόσωποι της αεροπορικής και διαστημικής βιομηχανίας, "να δοθεί πράσινο φως" για τις παραγγελίες πολεμικών εξοπλισμών. Εδώ, πριν απ' όλα, πρόκειται για την έναρξη κατασκευής σε σειρές του διαβόητου καταδιωκτικού πολεμικού αεροπλάνου "Γιέγκερ - 90". Μόνο η κατασκευή ενός τέτοιου αεροπλάνου θα στοιχίσει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο μάρκα. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια τώρα, η αντιπολίτευση, από τους Γερμανούς κομμουνιστές μέχρι και τους σοσιαλδημοκράτες, απαιτεί να καταργηθούν τα κατασκευαστικά αυτά σχέδια, τα οποία θα στοιχίσουν αστρονομικά χρηματικά ποσά και τα οποία θα πρέπει να εξασφαλιστούν από την πάρα πέρα επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας.

***

Ετσι, λοιπόν, αυτές τις μέρες, ο πρόεδρος του Φόρουμ Αμυντική Τεχνική της Αεροπορικής Βιομηχανίας, Βέρνερ Χάιντζμαν, απαιτούσε από τον κυβερνητικό συνασπισμό να πάρει το συντομότερο δυνατό αποφάσεις σχετικά με την κατασκευή σε σειρές του "Γιέγκερ - 90" και μάλιστα ακόμα στη διάρκεια αυτού του χρόνου. Ταυτόχρονα, θα πρέπει ν' αναφερθεί ότι στα πλαίσια του προϋπολογισμού έχουν προβλεφθεί σημαντικά χρηματικά ποσά για τις συνεχιζόμενες έρευνες σχετικά με το παραπάνω καταδιωκτικό. Πάντως, για την κατασκευή του, επιφυλακτικός εμφανίζεται ακόμα και αυτός ο υπουργός Αμυνας, Φόλκερ Ρίε, φοβούμενος ότι η αντιπολίτευση της χώρας θα το χρησιμοποιούσε σαν επιχείρημα ενάντια στις συνεχιζόμενες δραστικές κοινωνικές περικοπές.

***

Παράλληλα, όμως, η πολεμική βιομηχανία απαιτεί και άλλα μεγαλόπνοα προγράμματα αναφορικά με τους εξοπλισμούς. Για παράδειγμα: Θα πρέπει ν' αναπτυχθούν πάρα πέρα τα ελικόπτερα "Τίγκερ" και "ΝΗ 90", καθώς και με τη Γαλλία οι δορυφόροι ανίχνευσης "Χέλιος" και "Ωόρους". Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι αυτή τη φορά η πολεμική βιομηχανία δεν επικαλείται εξωτερική απειλή. Πολύ περισσότερο, πρόκειται για τη διατήρηση της ιμπεριαλιστικής Γερμανίας στην κορυφαία θέση, σχετικά με τον τομέα των εξοπλισμών. Επίσης, θέλει κανείς να διατηρήσει τις καλές σχέσεις εμπιστοσύνης με τη γαλλική στρατιωτική βιομηχανία. Σήμερα, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κατέχει τη δεύτερη θέση στις εξαγωγές όπλων, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ

Οι απεργοί εργάτες πλημμύρισαν χτες τους δρόμους σε διάφορες πόλεις τη

Οι απεργοί εργάτες πλημμύρισαν χτες τους δρόμους σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιδράσεις για τους αμερικανικούς υπερ-νόμους

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.-

Στις 16 Οκτώβρη, η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να θέσει στο τραπέζι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) τις ενστάσεις που έχει απέναντι στους δύο αμερικανικούς υπερνόμους (ο νόμος Ντ' Αμάτο, που αφορά τις ξένες επενδύσεις στο Ιράν και τη Λιβύη και ο νόμος Χελμς - Μπάρτον, που αποσκοπεί στο πάγωμα των επενδύσεων στην Κούβα). Οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 χωρών - μελών συμφώνησαν χτες να κινήσουν τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες προσφυγής στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με βασικό επιχείρημα ότι οι δύο αμερικανικοί νόμοι αντιβαίνουν τις διεθνείς συμβάσεις θεμιτού εμπορίου.

Αλλωστε, και στο παρελθόν οι αρμόδιοι Ευρωπαίοι επίτροποι είχαν εκτοξεύσει πύρινες δηλώσεις κατά των δύο αμερικανικών νόμων, χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτες" τις εκτός εδάφους των ΗΠΑ επιπτώσεις των συγκεκριμένων νομοθεσιών. Οι προθέσεις της ΕΕ είναι ξεκάθαρες. Δε συμβαίνει, όμως, το ίδιο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που επιθυμούν οι Βρυξέλλες, σε σχέση με τη συζήτηση των ευρωπαϊκών αντιρρήσεων, αναφορικά με τους αμερικανικούς νόμους "Ντ' Αμάτο" και "Χελμς - Μπάρτον". Αν και διπλωμάτης της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ ανακοίνωσε ότι η προσφυγή θα κατατεθεί στον ΠΟΕ στις 16 του μήνα, άλλοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι ο οργανισμός δε θα μπορούσε να συγκληθεί τη συγκεκριμένη ημερομηνία, μια που οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καθυστερήσουν με διάφορες προφάσεις την πραγματοποίηση της σχετικής συνεδρίασης. Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών: "Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα σύγκλησης του πάνελ συνεδρίασης του ΠΟΕ, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη, και οπωσδήποτε μετά το τέλος των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες"...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Προϋπολογισμός λιτότητας

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Στην παρουσίαση του προϋπολογισμού του 1997 προχώρησεο υπουργός Οικονομικών, Ροντρίγκο Ράτο, ενώ την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από κυβερνητικά κτίρια σε ολόκληρη την Ισπανία.

"Αυτός ο προϋπολογισμός θέτει την οικονομία της Ισπανίας στον ορίζοντα της Ευρώπης, όπως την αναμένουν οι Ισπανοί: μέσω λογικών θυσιών, που στοχεύουν κύρια στο δημόσιο τομέα", υποστήριξε ο Ράτο.

Τα κύρια σημεία του προϋπολογισμού επικεντρώνοντας στο "πάγωμα" των μισθών στις δημόσιες επιχειρήσεις και σε πιο αυστηρούς ελέγχους στις δαπάνες.

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 38.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις σε κάθε πρωτεύουσα των περιφερειών, διαμαρτυρόμενοι για το "πάγωμα" των μισθών τους, ενώ στη Μαδρίτη, περίπου 2.000 διαδηλωτές έριξαν πάγο μπροστά στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών και οι ηγέτες συνδικαλιστικών οργανώσεων παρέδωσαν γράμμα - διαμαρτυρία στο Κοινοβούλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ