Τετάρτη 2 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
Κοινωνικές περικοπές πολεμικές παραγγελίες

Τη στιγμή που η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας επιβάλλει όλο και σκληρότερα μέτρα λιτότητας, με κύριο στόχο τις δραστικές κοινωνικές περικοπές, στα παρασκήνια διεξάγονται συνεχείς διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της πολεμικής βιομηχανίας, οι οποίοι αυτές τις μέρες απαιτούν επίμονα κρατικές παραγγελίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων μάρκων. "Επιτέλους", κραυγάζουν οι εκπρόσωποι της αεροπορικής και διαστημικής βιομηχανίας, "να δοθεί πράσινο φως" για τις παραγγελίες πολεμικών εξοπλισμών. Εδώ, πριν απ' όλα, πρόκειται για την έναρξη κατασκευής σε σειρές του διαβόητου καταδιωκτικού πολεμικού αεροπλάνου "Γιέγκερ - 90". Μόνο η κατασκευή ενός τέτοιου αεροπλάνου θα στοιχίσει τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο μάρκα. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια τώρα, η αντιπολίτευση, από τους Γερμανούς κομμουνιστές μέχρι και τους σοσιαλδημοκράτες, απαιτεί να καταργηθούν τα κατασκευαστικά αυτά σχέδια, τα οποία θα στοιχίσουν αστρονομικά χρηματικά ποσά και τα οποία θα πρέπει να εξασφαλιστούν από την πάρα πέρα επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας.

***

Ετσι, λοιπόν, αυτές τις μέρες, ο πρόεδρος του Φόρουμ Αμυντική Τεχνική της Αεροπορικής Βιομηχανίας, Βέρνερ Χάιντζμαν, απαιτούσε από τον κυβερνητικό συνασπισμό να πάρει το συντομότερο δυνατό αποφάσεις σχετικά με την κατασκευή σε σειρές του "Γιέγκερ - 90" και μάλιστα ακόμα στη διάρκεια αυτού του χρόνου. Ταυτόχρονα, θα πρέπει ν' αναφερθεί ότι στα πλαίσια του προϋπολογισμού έχουν προβλεφθεί σημαντικά χρηματικά ποσά για τις συνεχιζόμενες έρευνες σχετικά με το παραπάνω καταδιωκτικό. Πάντως, για την κατασκευή του, επιφυλακτικός εμφανίζεται ακόμα και αυτός ο υπουργός Αμυνας, Φόλκερ Ρίε, φοβούμενος ότι η αντιπολίτευση της χώρας θα το χρησιμοποιούσε σαν επιχείρημα ενάντια στις συνεχιζόμενες δραστικές κοινωνικές περικοπές.

***

Παράλληλα, όμως, η πολεμική βιομηχανία απαιτεί και άλλα μεγαλόπνοα προγράμματα αναφορικά με τους εξοπλισμούς. Για παράδειγμα: Θα πρέπει ν' αναπτυχθούν πάρα πέρα τα ελικόπτερα "Τίγκερ" και "ΝΗ 90", καθώς και με τη Γαλλία οι δορυφόροι ανίχνευσης "Χέλιος" και "Ωόρους". Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι αυτή τη φορά η πολεμική βιομηχανία δεν επικαλείται εξωτερική απειλή. Πολύ περισσότερο, πρόκειται για τη διατήρηση της ιμπεριαλιστικής Γερμανίας στην κορυφαία θέση, σχετικά με τον τομέα των εξοπλισμών. Επίσης, θέλει κανείς να διατηρήσει τις καλές σχέσεις εμπιστοσύνης με τη γαλλική στρατιωτική βιομηχανία. Σήμερα, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κατέχει τη δεύτερη θέση στις εξαγωγές όπλων, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Νίκος ΗΛΙΑΔΗΣ - ΗΛΙΟΥΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ