Τετάρτη 2 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπό την αμερικάνικη κηδεμονία

Αρχισε η κεκλεισμένων των θυρών σύνοδος κορυφής στην Ουάσιγκτον. Απών ο Χ. Μουμπάρακ

Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιείται η πολυσυζητημένη σύνοδος κορυφής υπό τη σκέπη της Ουάσιγκτον με στόχο να υπερσκελιστεί η κρίση στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Ιορδανό βασιλιά Χουσεϊν, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανάχιου και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Παρ' όλα αυτά, μέχρι χτες το βράδυ, δεν είχε γίνει σαφές αν οι Αραφάτ και Νετανάχιου θα έχουν διμερείς συνομιλίες. Μεγάλος απών της συνόδου είναι, αναμφιβόλως, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος διεμήνυσε στο Λευκό Οίκο ότι δεν ασκεί τις πρέπουσες πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση. Απούσα από τη σύνοδο είναι και η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της σε όλους τους δυνατούς τόνους.

Μεσανατολική σύνοδος τύπου "Ντέιτον"

Με απομακρυσμένες τις τηλεοπτικές κάμερες και όλα τα δημοσιογραφικά συνεργεία άρχισε, χτες, η σύνοδος κορυφής για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, στην οποία παίρνουν μέρος ο Παλαιστίνιος ηγέτης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο Ιορδανός βασιλιάς και βέβαια ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Η αμερικανική προεδρία επέβαλε συνομιλίες "τύπου Ντέιτον" σχετικά με την κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και έτσι για, τουλάχιστον, 24 ώρες καμία πληροφορία αναφορικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν πρόκειται να δει το φως της δημοσιότητας. Ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο των συνομιλιών έχει μόνο μία ολιγομελής ομάδα φωτογράφων, η οποία θα απομακρύνεται αμέσως μετά τη λήψη των απαραίτητων τυπικών φωτογραφιών.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε διαδοχικές σύντομες συναντήσεις με τους 3 προσκαλεσμένους του, χτες, σε μια προσπάθεια να εξομαλύνει την κατάσταση και να προλειάνει το έδαφος για την επικείμενη συνάντηση και των τεσσάρων, που άρχισε αργά χτες το βράδυ. Αν και δεν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα των επαφών, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακ Κέρι, δήλωσε ότι μάλλον είναι απίθανο ο Γιάσερ Αραφάτ και ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου να έχουν διμερή συνάντηση καθώς, ήδη, οι σχέσεις τους δεν είναι ούτε καν τυπικές παρά τη μεσολάβηση του Μπιλ Κλίντον.

Απουσιάζει με άποψη η Αίγυπτος, δυσανασχετεί η ΕΕ

Με την απουσία του από τη σύνοδο λάμπει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος αρνήθηκε κατηγορηματικά να μεταβεί στην Ουάσιγκτον. Οπως δήλωσε ξεκάθαρα ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, ο Μουμπάρακ θεωρεί αποτυχημένη εκ των προτέρων τη σύνοδο καθώς ο Μπέντζαμιν Νετανάχιου αρνείται να κάνει διάλογο σχετικά με την υπόγεια σήραγγα της Ιερουσαλήμ αλλά και σχετικά με τις δεσμεύσεις του αναφορικά με τη Χεβρώνα και τη συνολική επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Επιπλέον, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος θεωρεί δεδομένη την απροθυμία των ΗΠΑ να πιέσουν το Ισραήλ και εκτιμά ότι η συγκεκριμένη σύνοδος έχει ως στόχο να "αποκαταστήσει" το κύρος του Νετανάχιου και να "προσφέρει βαθμούς" στον προεκλογικό αγώνα του Κλίντον. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η άρνηση του Μουμπάρακ, ήταν μια κίνηση τακτικής της αιγυπτιακής ηγεσίας ώστε να ανακτήσει το κύρος της στον αραβικό κόσμο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, είναι εμφανής η δυσαρέσκεια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων εξαιτίας του παραγκωνισμού τους από την κρίσιμη αυτή φάση της "ειρηνευτικής διαδικασίας" στη Μέση Ανατολή. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι βαθιά απογοητευμένη από τον αποκλεισμό της και υπενθύμισε τον ενεργητικότατο ρόλο που έχει διαδραματίσει στην "ειρηνευτική διαδικασία". Τις ευχές του για "καλά αποτελέσματα" εξέφρασε και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του και αρκέστηκε να δηλώσει ότι περιμένει τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στο Παρίσι για συνομιλίες την Παρασκευή. Πάντως, χτες το απόγευμα, έγινε γνωστό ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν εντολή στην Κομισιόν να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας σύνδεσης με τους Παλαιστινίους, η οποία θα συνοδεύεται και από μεγάλη αύξηση της χρηματοδότησης των αυτόνομων παλαιστινιακών περιοχών. Παράλληλα, με ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατηγορούν την ισραηλινή κυβέρνηση για "αδιαλλαξία" που θέτει σε κίνδυνο την ηρεμία τόσο της Μέσης Ανατολής αλλά και ολόκληρης της περιοχής και την καλούν να σεβαστεί άμεσα όλες τις υπάρχουσες συμφωνίες αλλά και να σφραγίσει οριστικά την υπόγεια σήραγγα της Ιερουσαλήμ.

Διαμαρτυρίες στο Ισραήλ, επιφύλαξη στις αραβικές χώρες

Την ίδια στιγμή, πίσω στο Ισραήλ πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες των φιλειρηνικών οργανώσεων, που ζητούν από τον Μπέντζαμιν Νετανάχιου να ανακαλέσει άμεσα τις εμπρηστικές του αποφάσεις. Ο ίδιος ο Ισραηλινός Πρόεδρος Εζέρ Βάιζμαν απηύθυνε έκκληση στον Νετανάχιου να φανεί διαλλακτικότερος ενώ ζήτησε και από τον Παλαιστίνιο ηγέτη να μην επιλέξει το δρόμο της βίας. Και ενώ αυξάνει ο αριθμός των θυμάτων από τις αιματηρές συγκρούσεις της προηγούμενης βδομάδας καθώς 3 Παλαιστίνιοι και 1 Ισραηλινός υπέκυψαν στα τραύματά τους, ανώτατες πηγές του ισραηλινού στρατού, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, προειδοποιούν ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία της συνόδου κορυφής στην Ουάσιγκτον θα παρασύρει τη Δυτική Οχθη, την Ιερουσαλήμ και τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη στην ανεξέλεγκτη βία και στο αίμα.

Την επιφυλακτικότητά τους για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Ουάσιγκτον εξέφρασαν, χτες, με ανακοινώσεις η Συρία και η Σαουδική Αραβία. Οι δύο χώρες χαρακτηρίζουν τις μάχες της περασμένης βδομάδας "ισραηλινή κτηνωδία ενάντια στον παλαιστινιακό λαό" και υπογραμμίζουν ότι η ηρεμία στην περιοχή μπορεί να διασφαλιστεί μόνο αν το Ισραήλ αλλάξει ριζικά την τακτική του απέναντι στον αραβικό κόσμο, κάτι που δε φαίνεται διατεθειμένο να πράξει στο άμεσο μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ