Τετάρτη 2 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
Τα "καλά παιδιά" της Νομισματικής Ενωσης

ΡΩΜΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Μια κοινή συνέντευξη Τύπου των πρωθυπουργών της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ,και της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ,περί της πορείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση, προκάλεσε οξύτατο διπλωματικό επεισόδιο, αναγκάζοντας τον Σιράκ να ανακαλέσει τις δηλώσεις του. Περί τίνος επρόκειτο; Για τις εκτιμήσεις του ότι η Ιταλία "δε θα καταφέρει να πληρώσει τις προϋποθέσεις" για την ένταξή της στην πρώτη ομάδα των κρατών που θα εφαρμόσουν τη συμφωνία του Μάαστριχτ, και τις κατηγορίες του ότι η αστάθεια της ιταλικής οικονομίας και συγκεκριμένα η υποτίμηση της λιρέτας πλήττει - εξ αντανακλάσεως - τη γαλλική οικονομία.

Ακόμη σκληρότερος υπήρξε ο Αθνάρ, ο οποίος μάλιστα άφησε και αιχμές σχεδόν "επί προσωπικού" για τον νυν πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι: "Ο Πρόντι ήθελε να προχωρήσουμε μαζί χέρι με χέρι, αλλά (...) δε θα ήμουν διατεθειμένος για μια συνδεδεμένη στρατηγική".

Οι δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών προκάλεσαν περίπου υστερικές αντιδράσεις στη Ρώμη. Ο Πρόντι διέψευσε τον Αθνάρ, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Βιντσέντσο Βίσκο,μίλησε για ορισμένους Ευρωπαίους εταίρους τους οποίους "θα βόλευε" ο εξοβελισμός της Ιταλίας από την ΟΝΕ αρχικά αλλά και στη συνέχεια, ο Γάλλος πρεσβευτής στη Ρώμη κλήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο Σιράκ, πάντως, αργότερα - και μάλλον ως εκ των ιταλικών πιέσεων - έκανε στροφή 180 μοιρών, λέγοντας ότι "ελπίζει θερμά" η Ιταλία να επιτύχει να είναι στην πρώτη ομάδα των χωρών που θα υιοθετήσουν το κοινό νόμισμα, το "Euro".

Πρόκειται άραγε για κάποιου είδους "παίγνια" σε βάρος της Ιταλίας, ή για εκ παραδρομής δημόσια αναφορά στα όσα λέγονται στους διαδρόμους του κτιρίου της Κομισιόν στις Βρυξέλλες; Μένει να εξακριβωθεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ