ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Γαλαντομίες προς το κεφάλαιο - "ψαλίδι" για τους εργαζόμενους

Το τελικό πόρισμα του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές απαλλαγές φυσικών προσώπων, που παρουσιάζει σήμερα ο "Ρ", διατηρεί σχεδόν όλες τις απαλλαγές του εφοπλιστικού, χρηματιστηριακού - τραπεζικού και βιομηχανικού κεφαλαίου. Περιορίζει μερικά ή ολικά απαλλαγές που αφορούν τη μεγάλη μερίδα των εργαζομένων

Η πλήρης κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής των δαπανών για ιδιωτική ασφάλιση και για φροντιστηριακά μαθήματα, καθώς και η μερική κατάργηση των εκπιπτώμενων δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περιέχονται στις τελικές θέσεις του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές απαλλαγές φυσικών προσώπων, που παρουσιάζει σήμερα ο "Ρ".

Οπως αναμενόταν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υπήρξε γαλαντόμα ως προς τις φορολογικές απαλλαγές που αφορούν τις επιχειρήσεις, το χρηματιστήριο, καθώς και το τραπεζικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο. Ετσι, στις τελικές προτάσεις του υπουργείου προβλέπεται η διατήρηση του αφορολόγητου ακόμα και για "μίζες" από μυστικά κονδύλια που χορηγούν οι επιχειρηματίες για να κλείνουν διαφορές δουλιές. Διατηρούνται πολλές απαλλαγές στις διαφορές μορφές τραπεζικών καταθέσεων (καταθέσεις μεταξύ τραπεζών, κρατικοί τίτλοι, αγοραπωλησίες χρεογράφων κτλ.), ενώ προτείνεται η φορολόγηση των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα. Προτείνεται επίσης η κατάργηση μιας πλειάδας φορολογικών απαλλαγών που χορηγούνται κυρίως στους δημοσίους υπαλλήλους με τη μορφή επιδομάτων, τροφής, στέγης, ανθυγιεινής εργασίας κτλ. Προτείνεται τέλος η κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών των δημοσιογράφων, ενώ ως προς το αφορολόγητο των αποζημιώσεων των βουλευτών, των μελών του υπουργικού Συμβουλίου, των νομαρχιακών εκπροσώπων και του Προέδρου της Δημοκρατίας, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει λάβει ακόμη θέση, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις φήμες ότι για το θέμα αυτό υπάρχει μεγάλο παρασκήνιο.

Κοντολογίς οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών κινούνται σε πολύ συντηρητικότερη κατεύθυνση από τις προτάσεις του ΚΕΠΕ, ακόμα και των θέσεων που διατύπωσε η ΟΚΕ, το κατ' εξοχήν όργανο της ταξικής συνεργασίας.

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τις κυριότερες φορολογικές απαλλαγές, οι οποίες καταργούνται και στη συνέχεια αυτές που διατηρούνται σύμφωνα με την τελική κρίση του υπουργείου Οικονομικών.

Ποιες καταργούνται:

  • Οι εκπτώσεις από το εισόδημα της δαπάνης για ιδιωτική ασφάλιση, ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθενειών.
  • Η έκπτωση από το εισόδημα των εξόδων της ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ισχύει πλέον ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος. Για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 7 εκατ. δραχμές η έκπτωση των σχετικών δαπανών ισχύει κατά 100%. Για εισόδημα 7-15 εκατ. δραχμών ισχύει κατά 50% και για εισόδημα μεγαλύτερο από 15 εκατ. δραχμές η σχετική έκπτωση καταργείται. Αξίζει να προσέξει κανείς το πονηρό της σκέψης των συντακτών της πρότασης. Αν σήμερα 7 εκατ. δραχμές οικογενειακό εισόδημα καλύπτει ένα μεγάλο όριο οικογενειών, μετά από λίγα χρόνια το όριο αυτό θα το καλύπτουν όλο και λιγότερες οικογένειες, με αποτέλεσμα να χάνουν τη δυνατότητα έκπτωσης των σχετικών δαπανών.
  • Το απαλλασσόμενο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση πρώτης κατοικίας μειώνεται από 200 τμ σε 150 τμ.
  • Η απαλλαγή για τις αμοιβές που χορηγεί το ελληνικό δημόσιο σε δήμους, κοινότητες, τον ΕΟΤ, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο κτλ. Οι αμοιβές αυτές προτείνεται να φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 10%.
  • Το ποσοστό της δαπάνης για παράδοση κατ' οίκον μαθημάτων ή φροντιστηρίων οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας ή ξένων γλωσσών.
  • Το ποσοστό της δαπάνης που καταβάλλεται για δικηγορικές αμοιβές.
  • Διατηρείται μεν η έκπτωση από το εισόδημα των δωρεών σε δημόσιο, δήμους κτλ. ιατρικών μηχανημάτων, ασθενοφόρων και ακινήτων, καταργείται όμως η δυνατότητα μεταφοράς εισοδήματος στα δύο επόμενα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τις χρηματικές δωρεές φορολογούμενου προς το δημόσιο, ιερές μονές κτλ.
  • Οι χορηγίες προς ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
  • Η έκπτωση κατά 10% του καθαρού εισοδήματος των δημοσιογράφων, συντακτών, εικονοληπτών καθώς και η κατά 10% έκπτωση της κύριας σύνταξης των ως άνω ειδικοτήτων.
  • Το αφορολόγητο των τόκων από οποιαδήποτε μορφή κατάθεσης σε ξένο νόμισμα, καθώς και οι τόκοι των καταθέσεων σε δραχμές που είναι μετατρέψιμες σε συνάλλαγμα.
  • Το αφορολόγητο των τόκων σε δραχμές μη κατοίκων Ελλάδας.
  • Το αφορολόγητο των τόκων των έντοκων τίτλων που εκδίδονται από δήμους και κοινότητες.
  • Προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών από 10% σήμερα σε 20%, με δικαίωμα υπαγωγής τους στις γενικές διατάξεις. Καταργείται επίσης το αφορολόγητο των αποζημιώσεων, οδοιπορικών κτλ. που χορηγούν τα αθλητικά σωματεία σε ερασιτέχνες αθλητές.
  • Το αφορολόγητο των ασφαλίστρων που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για ομαδική ασφάλιση ζωής του εργατοϋπαλληλικού προσωπικού τους.
  • Το εμβαδόν του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος δευτερεύουσας κατοικίας, που δε λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό της ετήσιας δαπάνης, μειώνεται από 120 τμ σε 100 τμ. Το ίδιο συμβαίνει και για δευτερεύουσα κατοικία που περιήλθε στην κατοχή λόγω κληρονομιάς, προίκας, γονικής παροχής κτλ.
  • Το αφορολόγητο του 50% της τεκμαρτής δαπάνης αυτοκινήτου που έχει αγοραστεί από τον ΟΔΔΥ.
  • Το αφορολόγητο του τεκμηρίου προσδιορισμού της ετήσιας δαπάνης που αφορά αγορά ομολόγων του δημοσίου ή τίτλων εταιριών με συμμετοχή του Δημοσίου τουλάχιστον 50%.
  • Η απαλλαγή από τη φορολογία της επιχορήγησης προς την ΕΡΤ ΑΕ, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Αθηναϊκό Πρακτορείο, καθώς και σε διάφορα έντυπα και εφημερίδες.
  • Καταργείται τέλος η φορολογική απαλλαγή διαφόρων επιδομάτων προς πολιτικούς και στρατιωτικούς υπαλλήλους (ΔΕΤΕ, ΔΙΒΕΤ, επίδομα στέγης, τροφής, στεγαστικά επιδόματα κλπ).

Ποιες διατηρούνται:

  • Η έκπτωση από το εισόδημα ποσοστού 30% της δαπάνης του ενοικίου, καθώς και η έκπτωση της δαπάνης του ενοικίου που καταβάλλεται για στεγαστικές ανάγκες τέκνων που φοιτούν σε αναγνωρισμένα σχολεία ή σχολές του εσωτερικού.
  • Η έκπτωση από το εισόδημα ποσοστού 30% και μέχρι 300.000 δραχμές και για τους δύο συζύγους, του συνολικού ετήσιου ποσού που καταβάλλεται για αγορά αγαθών και υπηρεσιών.
  • Η εξαίρεση από τη φορολογία των τόκων των εντόκων τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Το αφορολόγητο των τόκων από καταθέσεις στεγαστικού ταμιευτηρίου.
  • Το αφορολόγητο των τόκων από καταθέσεις τραπεζών σε άλλες τράπεζες.
  • Το αφορολόγητο των τόκων των ομολόγων που εκδίδουν επενδυτικές τράπεζες και αγοράζονται από άλλες τράπεζες.
  • Η έκπτωση των δαπανών διαφήμισης των επιχειρήσεων.
  • Η έκπτωση κατά 2% χωρίς δικαιολογητικά επί των ακαθάριστων εσόδων μέχρι 3 δισ. δραχμές για ορισμένες επιχειρήσεις. Για ακαθάριστα έσοδα άνω των τριών 3 δισ. δραχμών η έκπτωση χωρίς δικαιολογητικά είναι 1%, ενώ για τις επιχειρήσεις έκδοσης πολιτικών, αθλητικών και οικονομικών εφημερίδων 4% επί των ακαθάριστων εσόδων ανεξάρτητα από το ύψος. Τέλος η έκπτωση για τις επιχειρήσεις εξαγωγής πετρελαιοειδών εμπορευμάτων περιορίζεται από 1% σε 0,5%.
  • Το αφορολόγητο των κερδών από την πώληση χρεογράφων σε τιμή ανώτερη από την τιμή απόκτησής τους, τα οποία αγοράζουν ατομικές επιχειρήσεις, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ κτλ. Διατηρείται επίσης το αφορολόγητο των κερδών από την αγοραπωλησία χρεογράφων.

Η θέση του υπουργείου Οικονομικών είναι η κατάργηση των απαλλαγών που αφορούν μισθούς, επιδόματα κτλ. να ισχύσει για εισοδήματα που θα καταβληθούν σε μισθωτούς και συνταξιούχους από 1/1/1997 και μετά, ενώ για τις υπόλοιπες από τη δημοσίευση του νόμου.

Θ. Κ.

μικραΜΕΓΑΛΑ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Ειδικό ένθετο για τον επαγγελματικό τουρισμό (συνέδρια, εκθέσεις κτλ.), εντάσσει στις εκδόσεις της στην Ελλάδα και το εξωτερικό η τουριστική εφημερίδα "TRAVEL TRADE GAZETTE GREECE" (TTG), από το τεύχος της 12ης Σεπτέμβρη. Η εφημερίδα στοχεύει έτσι να φέρει σε επαφή προμηθευτές και αγοραστές τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, στο σημαντικό και ευαίσθητο τομέα του επαγγελματικού τουρισμού.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ: "Ελληνικός Τουρισμός και Μάρκετινγκ" είναι το θέμα του συνεδρίου που συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάρκετινγκ (ΕΙΜ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), την Παρασκευή 25 Οκτώβρη 1996, στο συνεδριακό χώρο του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης ΕΕΔΕ. Βασικός σκοπός του συνεδρίου είναι να μεταφέρει εμπειρίες από το χώρο του τουριστικού μάρκετινγκ τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, καθώς επίσης να δημιουργήσει προβληματισμό και να προτείνει λύσεις σε καίρια προβλήματα μάρκετινγκ του ελληνικού τουρισμού.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ: Τις ολοκληρωμένες προτάσεις της για την ανάπλαση της σεισμόπληκτης περιοχής του Αιγίου, θα παρουσιάσει στις 16 Οκτώβρη η διοίκηση της κατασκευαστικής εταιρίας "Τεχνική Αναπτυξιακή ΑΕ". Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στη συνεδριακή αίθουσα της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του Αιγίου, έχουν προσκληθεί να παραβρεθούν εκπρόσωποι της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου και άλλοι παράγοντες της πόλης.

ΓΕΩΡΓΙΑ: Αυξημένες κατά 15,1% ήταν οι επιδοτήσεις που πληρώθηκαν στο γεωργικό τομέα κατά το πρώτο φετινό οκτάμηνο από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Το σχετικό ποσό που καταβλήθηκε στους δικαιούχους ανήλθε σε 502,1 δισ. δρχ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αγροτικής Τράπεζας, οι πληρωμές του τρέχοντος έτους κινούνται σύμφωνα με τις προβλέψεις του ετήσιου προγράμματος του υπουργείου Γεωργίας(ΔΙΔΑΓΕΠ).

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Εκδήλωση, προκειμένου να παρουσιαστούν τα συμπεράσματα έρευνας για την ελληνική βιομηχανία, διοργανώνουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και το μηνιαίο οικονομικό περιοδικό "Βιομηχανική Επιθεώρηση", τη Δευτέρα 7 Οκτώβρη 1996 στην αίθουσα συνεδρίων του ΕΒΕΑ. Κατά την παρουσίαση της έρευνας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Α. Κανελλόπουλος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, θα τοποθετηθούν στα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας, ενώ έχει επίσης προσκληθεί να μιλήσει η αρμόδια υφυπουργός Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου.

"Κανόνι" από τον "ITAS"

Πτώχευσε ο μεγαλύτερος τροφοδότης Αυστριακών τουριστών στην Ελλάδα, ο τουριστικός οργανισμός "ITAS", που ελέγχεται από τον Ελληνα επιχειρηματία Β. Βαρβαρέσο,ο οποίος φέρεται να βάρεσε "κανόνι", αφήνοντας χρέη περίπου 1,3 δισ. αυστριακών σελινιών (περίπου 29 δισ. δρχ.).

Ο "ITAS" διακινούσε συνολικά περίπου 140.000 τουρίστες ετησίως, με κύριο προορισμό τη χώρα μας. Λόγοι της πτώχευσης του μεγαλοεπιχειρηματία φέρονται να είναι η μετατόπιση της ζήτησης των πελατών από Ελλάδα προς Ισπανία και Τουρκία, ο ανταγωνισμός και η είσοδος στην αυστριακή αγορά του γερμανικού τουρ-οπερέιτορ "TUI".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ