Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Γαλαντομίες προς το κεφάλαιο - "ψαλίδι" για τους εργαζόμενους

Το τελικό πόρισμα του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές απαλλαγές φυσικών προσώπων, που παρουσιάζει σήμερα ο "Ρ", διατηρεί σχεδόν όλες τις απαλλαγές του εφοπλιστικού, χρηματιστηριακού - τραπεζικού και βιομηχανικού κεφαλαίου. Περιορίζει μερικά ή ολικά απαλλαγές που αφορούν τη μεγάλη μερίδα των εργαζομένων

Η πλήρης κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής των δαπανών για ιδιωτική ασφάλιση και για φροντιστηριακά μαθήματα, καθώς και η μερική κατάργηση των εκπιπτώμενων δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περιέχονται στις τελικές θέσεις του υπουργείου Οικονομικών για τις φορολογικές απαλλαγές φυσικών προσώπων, που παρουσιάζει σήμερα ο "Ρ".

Οπως αναμενόταν, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών υπήρξε γαλαντόμα ως προς τις φορολογικές απαλλαγές που αφορούν τις επιχειρήσεις, το χρηματιστήριο, καθώς και το τραπεζικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο. Ετσι, στις τελικές προτάσεις του υπουργείου προβλέπεται η διατήρηση του αφορολόγητου ακόμα και για "μίζες" από μυστικά κονδύλια που χορηγούν οι επιχειρηματίες για να κλείνουν διαφορές δουλιές. Διατηρούνται πολλές απαλλαγές στις διαφορές μορφές τραπεζικών καταθέσεων (καταθέσεις μεταξύ τραπεζών, κρατικοί τίτλοι, αγοραπωλησίες χρεογράφων κτλ.), ενώ προτείνεται η φορολόγηση των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα. Προτείνεται επίσης η κατάργηση μιας πλειάδας φορολογικών απαλλαγών που χορηγούνται κυρίως στους δημοσίους υπαλλήλους με τη μορφή επιδομάτων, τροφής, στέγης, ανθυγιεινής εργασίας κτλ. Προτείνεται τέλος η κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών των δημοσιογράφων, ενώ ως προς το αφορολόγητο των αποζημιώσεων των βουλευτών, των μελών του υπουργικού Συμβουλίου, των νομαρχιακών εκπροσώπων και του Προέδρου της Δημοκρατίας, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει λάβει ακόμη θέση, επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις φήμες ότι για το θέμα αυτό υπάρχει μεγάλο παρασκήνιο.

Κοντολογίς οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών κινούνται σε πολύ συντηρητικότερη κατεύθυνση από τις προτάσεις του ΚΕΠΕ, ακόμα και των θέσεων που διατύπωσε η ΟΚΕ, το κατ' εξοχήν όργανο της ταξικής συνεργασίας.

Στη συνέχεια παρουσιάζουμε τις κυριότερες φορολογικές απαλλαγές, οι οποίες καταργούνται και στη συνέχεια αυτές που διατηρούνται σύμφωνα με την τελική κρίση του υπουργείου Οικονομικών.

Ποιες καταργούνται:

  • Οι εκπτώσεις από το εισόδημα της δαπάνης για ιδιωτική ασφάλιση, ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθενειών.
  • Η έκπτωση από το εισόδημα των εξόδων της ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ισχύει πλέον ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος. Για οικογενειακό εισόδημα μέχρι 7 εκατ. δραχμές η έκπτωση των σχετικών δαπανών ισχύει κατά 100%. Για εισόδημα 7-15 εκατ. δραχμών ισχύει κατά 50% και για εισόδημα μεγαλύτερο από 15 εκατ. δραχμές η σχετική έκπτωση καταργείται. Αξίζει να προσέξει κανείς το πονηρό της σκέψης των συντακτών της πρότασης. Αν σήμερα 7 εκατ. δραχμές οικογενειακό εισόδημα καλύπτει ένα μεγάλο όριο οικογενειών, μετά από λίγα χρόνια το όριο αυτό θα το καλύπτουν όλο και λιγότερες οικογένειες, με αποτέλεσμα να χάνουν τη δυνατότητα έκπτωσης των σχετικών δαπανών.
  • Το απαλλασσόμενο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση πρώτης κατοικίας μειώνεται από 200 τμ σε 150 τμ.
  • Η απαλλαγή για τις αμοιβές που χορηγεί το ελληνικό δημόσιο σε δήμους, κοινότητες, τον ΕΟΤ, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο κτλ. Οι αμοιβές αυτές προτείνεται να φορολογηθούν αυτοτελώς με συντελεστή 10%.
  • Το ποσοστό της δαπάνης για παράδοση κατ' οίκον μαθημάτων ή φροντιστηρίων οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας ή ξένων γλωσσών.
  • Το ποσοστό της δαπάνης που καταβάλλεται για δικηγορικές αμοιβές.
  • Διατηρείται μεν η έκπτωση από το εισόδημα των δωρεών σε δημόσιο, δήμους κτλ. ιατρικών μηχανημάτων, ασθενοφόρων και ακινήτων, καταργείται όμως η δυνατότητα μεταφοράς εισοδήματος στα δύο επόμενα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τις χρηματικές δωρεές φορολογούμενου προς το δημόσιο, ιερές μονές κτλ.
  • Οι χορηγίες προς ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
  • Η έκπτωση κατά 10% του καθαρού εισοδήματος των δημοσιογράφων, συντακτών, εικονοληπτών καθώς και η κατά 10% έκπτωση της κύριας σύνταξης των ως άνω ειδικοτήτων.
  • Το αφορολόγητο των τόκων από οποιαδήποτε μορφή κατάθεσης σε ξένο νόμισμα, καθώς και οι τόκοι των καταθέσεων σε δραχμές που είναι μετατρέψιμες σε συνάλλαγμα.
  • Το αφορολόγητο των τόκων σε δραχμές μη κατοίκων Ελλάδας.
  • Το αφορολόγητο των τόκων των έντοκων τίτλων που εκδίδονται από δήμους και κοινότητες.
  • Προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των συμβολαίων των ποδοσφαιριστών από 10% σήμερα σε 20%, με δικαίωμα υπαγωγής τους στις γενικές διατάξεις. Καταργείται επίσης το αφορολόγητο των αποζημιώσεων, οδοιπορικών κτλ. που χορηγούν τα αθλητικά σωματεία σε ερασιτέχνες αθλητές.
  • Το αφορολόγητο των ασφαλίστρων που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για ομαδική ασφάλιση ζωής του εργατοϋπαλληλικού προσωπικού τους.
  • Το εμβαδόν του ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος δευτερεύουσας κατοικίας, που δε λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό της ετήσιας δαπάνης, μειώνεται από 120 τμ σε 100 τμ. Το ίδιο συμβαίνει και για δευτερεύουσα κατοικία που περιήλθε στην κατοχή λόγω κληρονομιάς, προίκας, γονικής παροχής κτλ.
  • Το αφορολόγητο του 50% της τεκμαρτής δαπάνης αυτοκινήτου που έχει αγοραστεί από τον ΟΔΔΥ.
  • Το αφορολόγητο του τεκμηρίου προσδιορισμού της ετήσιας δαπάνης που αφορά αγορά ομολόγων του δημοσίου ή τίτλων εταιριών με συμμετοχή του Δημοσίου τουλάχιστον 50%.
  • Η απαλλαγή από τη φορολογία της επιχορήγησης προς την ΕΡΤ ΑΕ, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Αθηναϊκό Πρακτορείο, καθώς και σε διάφορα έντυπα και εφημερίδες.
  • Καταργείται τέλος η φορολογική απαλλαγή διαφόρων επιδομάτων προς πολιτικούς και στρατιωτικούς υπαλλήλους (ΔΕΤΕ, ΔΙΒΕΤ, επίδομα στέγης, τροφής, στεγαστικά επιδόματα κλπ).

Ποιες διατηρούνται:

  • Η έκπτωση από το εισόδημα ποσοστού 30% της δαπάνης του ενοικίου, καθώς και η έκπτωση της δαπάνης του ενοικίου που καταβάλλεται για στεγαστικές ανάγκες τέκνων που φοιτούν σε αναγνωρισμένα σχολεία ή σχολές του εσωτερικού.
  • Η έκπτωση από το εισόδημα ποσοστού 30% και μέχρι 300.000 δραχμές και για τους δύο συζύγους, του συνολικού ετήσιου ποσού που καταβάλλεται για αγορά αγαθών και υπηρεσιών.
  • Η εξαίρεση από τη φορολογία των τόκων των εντόκων τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Το αφορολόγητο των τόκων από καταθέσεις στεγαστικού ταμιευτηρίου.
  • Το αφορολόγητο των τόκων από καταθέσεις τραπεζών σε άλλες τράπεζες.
  • Το αφορολόγητο των τόκων των ομολόγων που εκδίδουν επενδυτικές τράπεζες και αγοράζονται από άλλες τράπεζες.
  • Η έκπτωση των δαπανών διαφήμισης των επιχειρήσεων.
  • Η έκπτωση κατά 2% χωρίς δικαιολογητικά επί των ακαθάριστων εσόδων μέχρι 3 δισ. δραχμές για ορισμένες επιχειρήσεις. Για ακαθάριστα έσοδα άνω των τριών 3 δισ. δραχμών η έκπτωση χωρίς δικαιολογητικά είναι 1%, ενώ για τις επιχειρήσεις έκδοσης πολιτικών, αθλητικών και οικονομικών εφημερίδων 4% επί των ακαθάριστων εσόδων ανεξάρτητα από το ύψος. Τέλος η έκπτωση για τις επιχειρήσεις εξαγωγής πετρελαιοειδών εμπορευμάτων περιορίζεται από 1% σε 0,5%.
  • Το αφορολόγητο των κερδών από την πώληση χρεογράφων σε τιμή ανώτερη από την τιμή απόκτησής τους, τα οποία αγοράζουν ατομικές επιχειρήσεις, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ κτλ. Διατηρείται επίσης το αφορολόγητο των κερδών από την αγοραπωλησία χρεογράφων.

Η θέση του υπουργείου Οικονομικών είναι η κατάργηση των απαλλαγών που αφορούν μισθούς, επιδόματα κτλ. να ισχύσει για εισοδήματα που θα καταβληθούν σε μισθωτούς και συνταξιούχους από 1/1/1997 και μετά, ενώ για τις υπόλοιπες από τη δημοσίευση του νόμου.

Θ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δαπάνες που μειώνουν το φόρο(2009-04-02 00:00:00.0)
Ψευδεπίγραφες οι ελαφρύνσεις για τα λαϊκά εισοδήματα(2002-09-04 00:00:00.0)
Οι ρυθμίσεις που προτείνονται(1996-12-13 00:00:00.0)
Παραμένουν στο ακέραιο οι φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου(1996-11-28 00:00:00.0)
Μηχανισμός μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων(1996-11-08 00:00:00.0)
Προτείνουν τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος(1996-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ