Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
Μηχανισμός μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων

Διατηρούνται άθικτες οι φοροαπαλλαγές και τα προνόμια των επιχειρήσεων, αλλά κόβονται για τα επιδόματα εργαζομένων. Οι ΔΕΚΟ θα πληρώνουν στο εξής και τέλη κυκλοφορίας για τα οχήματά τους

Ετοιμο για κατάθεση στη Βουλή είναι το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που κατάρτισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και απλά αναμένεται η τυπική έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, να καταστήσει συνένοχους και κάποια κυβερνητικά ή κομματικά στελέχη, τα οποία φέρονται να διαφωνούν σε επιμέρους ρυθμίσεις. Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου αυτού. Το πρώτο ότι διατηρεί στο ακέραιο τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές - πολλές από τις οποίες έχουν αποικιοκρατικό χαρακτήρα - που έχουν θεσπιστεί κατά καιρούς για τις μεγάλες επιχειρήσεις, με πρόσχημα άλλοτε την ανάπτυξη, άλλοτε την τόνωση των εξαγωγών, άλλοτε την ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης και άλλοτετην προσέλκυση ξένου κεφαλαίου. Το δεύτερο, είναι ότι κάνει ένα - πρώτο - μεγάλο βήμα για το ξήλωμα των φοροαπαλλαγών στα προσωπικά εισοδήματα, αυξάνοντας έτσι τη φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών, των συνταξιούχων, των αγροτών, των ΕΒΕ και γενικότερα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.Υπάρχει και ένα τρίτο στοιχείο - πρόκειται για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών των βουλευτών, νομαρχών, δημάρχων κλπ. - σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδείξει ότι θίγονται επίσης οι "έχοντες και κατέχοντες". Στην ουσία, η κατάρτιση του νομοσχεδίου για τις φοροαπαλλαγές, έγινε από την κυβέρνηση, με στόχο να κάνει τις "μαύρες τρύπες" που έχει ανοίξει μέχρι σήμερα η κυβερνητική πολιτική στα εισοδήματα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, ακόμη μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών - το οποίο, στην ουσία, πρόκειται για νομοσχέδιο - "σκούπα", προβλέπει μεταξύ άλλων και τα εξής:

Πρώτον,τη διατήρηση των φοροαπαλλαγών:

  • Στις επιχειρήσεις, που έχουν θεσπιστεί με διάφορους αναπτυξιακούς και άλλους νόμους.
  • Στα δίδακτρα, ιδιωτικών σχολείων, φροντιστηρίων κλπ.
  • Τους τόκους στεγαστικών δανείων
  • Τις ιατρικές δαπάνες, ορίζεται ότι για εισόδημα μέχρι 10 εκατ. θα αναγνωρίζεται 100% της φορολογικής απαλλαγής και για εισοδήματα πάνω από 10 εκατ. δραχμές θα αναγνωρίζεται το 50% της ιατρικής δαπάνης. Επίσης, καταργείται η μεταφορά ιατρικής δαπάνης, στα επόμενα χρόνια, για τις περιπτώσεις που η δαπάνη ήταν μεγαλύτερη από το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα.

Δεύτερον,την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα για:

  • Το ειδικό στεγαστικό επίδομα των στρατιωτικών και άλλων κατηγοριών εργαζομένων στο δημόσιο
  • Το επίδομα ειδικών συνθηκών των δασικών, πυροσβεστών, δασοφυλάκων κλπ.
  • Το ειδικό επίδομα των τελωνειακών, υπαλλήλων πολιτικής αεροπορίας (ΔΕΤΕ, κλπ), το οποίο σήμερα φορολογείται στο μισό
  • Την αποζημίωση για οδοιπορικά που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι όταν ταξιδεύουν εκτός έδρας.
  • Τα έξοδα παράστασης και άλλες αποζημιώσεις νομαρχών, δημάρχων, διοικητών ΔΕΚΟ κλπ.
  • Την έκπτωση σε ποσοστό 10% του εισοδήματος των δημοσιογράφων.
  • Την αποζημίωση των βουλευτών, που σήμερα φορολογείται μόνο κατά 50% (και πιθανόν του Προέδρου της Δημοκρατίας). Τα υπόλοιπα αφορολόγητα εισοδήματα των βουλευτών, που ήταν εντελώς αφορολόγητα ή φορολογούνταν συμβολικά, θα φορολογούνται στο εξής, αλλά "αυτοτελώς" - δηλαδή χωριστά - και όχι μαζί με τη βουλευτική αποζημίωση.
  • Τις δασμοφορολογικές ατέλειες για τα αυτοκίνητα, που προμηθεύονται οι βουλευτές, διπλωμάτες κλπ.
  • Τις δασμοφορολογικές ατέλειες για οικοσκευές ναυτικών που εκτελούν δρομολόγια εσωτερικού, καθώς και των διπλωματών κλπ.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, γίνεται ένα πρώτο δειλό βήμα, για τη φορολογία των εισοδημάτων από τους τόκους εντόκων γραμματίων και ομολόγων του δημοσίου, που θα εκδοθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, με ένα συντελεστή που θα είναι πολύ κάτω του 10% (παίζει μεταξύ 5% και 8%). Τα έντοκα που θα ανανεωθούν θα ισοδυναμούν με νεοεκδοθέντα ομόλογα και θα φορολογούνται.

Επίσης, καταργούνται:

  • Οι ατέλειες από ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης, για καύσιμα και άλλα είδη που προμηθεύονται η Ολυμπιακή Αεροπορία και άλλες ΔΕΚΟ, οι Νομαρχίες - Δήμοι - Κοινότητες καθώς επίσης οι διπλωμάτες, οι μητροπολίτες κλπ.
  • Η απαλλαγή όλων σχεδόν των φορέων του δημοσίου (ΟΤΑ, ΔΕΚΟ κλπ) από την πληρωμή τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων.

Με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των διαφόρων ατελειών στους Δήμους και Κοινότητες, η κυβέρνηση στρώνει το χαλί για τη μετατροπή των Δήμων και Κοινοτήτων σε φοροεισπράκτορες. Κι αυτό γιατί, οι ΟΤΑ θα αναγκαστούν να καλύψουν την πρόσθετη δαπάνη που συνεπάγεται η κατάργηση αυτών των φοροαπαλλαγών και τη σχεδιαζόμενη περικοπή των επιχορηγήσεων στους Δήμους και Κοινότητες, με την αύξηση των δημοτικών τελών και την επιβολή νέων φόρων.

Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ