Παρασκευή 8 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το μέγεθος της ληστείας σε παραδείγματα

Οι ύπουλες επιδιώξεις της κυβέρνησης, με το νέο μισθολόγιο, καθώς και το μέγεθος της ληστείας στα εισοδήματα των εργαζομένων στο δημόσιο, φαίνονται αν συγκρίνει κανείς τους δύο πίνακες που παραθέτουμε - δείχνουν το ύψος των αποδοχών των δασκάλων και καθηγητών στις 31 Δεκέμβρη 1996 και πώς θα έχουν διαμορφωθεί την 31η Δεκέμβρη 1998.

Στην πρώτη στήλη φαίνονται τα χρόνια υπηρεσίας των καθηγητών και δασκάλων στη δημόσια εκπαίδευση.

Η δεύτερη στήλη και των δύο πινάκων - που ονομάζεται "αποδοχές σήμερα" - αναφέρεται στις μηνιαίες μεικτές αποδοχές που απολαμβάνουν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Στα ποσά που αναγράφονται στη συγκεκριμένη στήλη συμπεριλαμβάνονται τα εξής: Βασικός μισθός, χρονοεπίδομα, επίδομα εξομάλυνσης, ΑΤΑ, ειδικό επίδομα, επίδομα βιβλιοθήκης, επίδομα τριμηνιαίων υπερωριών.

Η τρίτη στήλη, που ονομάζεται "αποδοχές 31-12-1996", αναφέρεται στις μηνιαίες μεικτές αποδοχές των δασκάλων και των καθηγητών, έτσι όπως αυτές θα διαμορφώνονταν την τελευταία μέρα του χρόνου, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Στα ποσά που αναγράφονται, συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες που συνθέτουν τα ποσά των αποδοχών της πρώτης στήλης συν τα εξής:

  • Το διορθωτικό ποσό 3,3% που θα έπαιρναν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο τέλος του 1996, λόγω της διαφοράς που παρουσίασε τελικά η εξέλιξη του πληθωρισμού σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης, όταν διαμόρφωσε τη φετινή εισοδηματική πολιτική. Σημειωτέον ότι η απόδοση του διορθωτικού ποσού έχει θεσπιστεί με νόμο.
  • Η αύξηση του επιδόματος τριμηνιαίων υπερωριών που δικαιούνται κάθε χρόνο οι εκπαιδευτικοί και η οποία θεσπίστηκε επίσης με νόμο τον περασμένο Μάη.

Η τέταρτη στήλη, που ονομάζεται "αποδοχές 31-12-98", αναφέρεται στις μηνιαίες μεικτές αποδοχές που αναμένεται να παίρνουν στο τέλος του 1998 οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, με τη σταδιακή εφαρμογή του νέου μισθολογίου από την 1η Γενάρη 1997. Στα ποσά που αναγράφονται στη συγκεκριμένη στήλη συμπεριλαμβάνονται (βάσει του νέου μισθολογίου) τα εξής: Βασικός μισθός, επίδομα εξομάλυνσης, χρονοεπίδομα, επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης.

Από τους πίνακες προκύπτει ότι με το νέο μισθολόγιο - όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί το Δεκέμβρη του 1998 (που θα έχει ολοκληρωθεί η σταδιακή εφαρμογή του νέου μισθολογίου) - ευνοημένοι θα είναι μόνο οι δάσκαλοι και καθηγητές που θα έχουν προϋπηρεσία από 15 μέχρι και 33 χρόνια στο συγκεκριμένο χώρο,σε αντίθεση με τους νεοεισερχόμενους ή όσους έχουν 5 χρόνια υπηρεσίας.

Για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που με βάση το νέο μισθολόγιο προκύπτει ότι πρέπει να υπάρξει και ονομαστική μείωση των αποδοχών την 1-1-1997, δε θα υπάρξει απόλυτη μείωση των μισθών, αλλά θα κρατηθεί σαν "προσωπική διαφορά" μέχρι να επέλθει εξομοίωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια είναι η κατάσταση και για τις αποδοχές των άλλων δημοσίων υπαλλήλων, τα μεικτά εισοδήματα των οποίων είτε θα "παγώσουν" είτε θα πάρουν ανεπαίσθητες ονομαστικές αυξήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ