Πέμπτη 2 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Δαπάνες που μειώνουν το φόρο

Από τις 5 Μάη μέχρι και 2 Ιούνη «τρέχουν» οι καταληκτικές προθεσμίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους.

Με δεδομένο το μέγεθος της φορο-λεηλασίας οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να εξαντλήσουν κάθε παρεχόμενη δυνατότητα, προκειμένου να μειώσουν το φόρο που προκύπτει στη βάση της φορολογικής κλίμακας. Δυνατότητα που παρέχεται με τις δαπάνες των νοικοκυριών που αναγνωρίζει η Εφορία. Να σημειωθεί ότι οι παρεχόμενες δυνατότητες δε συνεπάγονται αναγκαστικά και φοροεκπτώσεις. Ετσι, μισθωτός ή συνταξιούχος με ετήσιο εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο, σε τίποτα δεν έχει να ωφεληθεί από αυτές.

Οι μειώσεις φόρου χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά αυτές που μειώνουν το εισόδημα. Η δεύτερη αφορά αυτές που μειώνουν - σε ένα ορισμένο ποσοστό και με ορισμένο πλαφόν - το φόρο που προκύπτει με βάση τη φορολογική κλίμακα.

Μειώσεις από το εισόδημα
  • Εστιατόρια, γυμναστήρια κ.ά.: Πρόκειται για τις μικροδαπάνες του νοικοκυριού. Από το εισόδημα αφαιρείται το 40% των δηλούμενων δαπανών με ανώτερη δυνατή μείωση του εισοδήματος 8.000 ευρώ
  • Τόκοι στεγαστικών δανείων: Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν τα δάνεια πρώτης κατοικίας που έχουν συναφθεί μέχρι 31/12/2002 (τα επόμενα έτη εμπίπτουν στις μειώσεις φόρου). Για τα δάνεια μέχρι 31/12/1999 εκπίπτει ολόκληρο το ποσό των τόκων από το εισόδημα. Για τα δάνεια που συνάφθηκαν από 1/1/2000 μέχρι 31/12/2002 προβλέπεται και πλαφόν στα 120 τ.μ.
  • Ασφάλιστρα ζωής, ασθένειας κ.ά.: Αφαιρείται ποσό μέχρι 1.200 ευρώ.
  • Ασφαλιστικές εισφορές: Αφορούν στην εξαγορά χρόνων συνταξιοδότησης με τη θέληση του εργαζομένου και όχι τις υποχρεωτικές εισφορές. Αφαιρείται ολόκληρο το ποσό.
  • Συσκευές φυσικού αερίου: Αφαιρείται το 20% της δαπάνης για αγορά και εγκατάσταση, με ανώτατο όριο τα 700 ευρώ.
  • Αναπηρία πάνω από 67%: Αφαιρείται ποσό 2.400 ευρώ για το φορολογούμενο. Το ίδιο ισχύει και για κάθε προστατευόμενο μέλος με αναπηρία πάνω από 67%.
  • Προστατευόμενα μέλη: Το βασικό αφορολόγητο (12.000 ευρώ) προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για καθένα από τα 2 πρώτα παιδιά . Για 3 παιδιά το αφορολόγητο του κηδεμόνα διαμορφώνεται στα 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για καθένα παιδί μετά το τρίτο. Το ίδιο ισχύει και για παιδιά που υπηρετούν στρατιωτική θητεία.
Εκπτώσεις από το φόρο
  • Ενοίκιο κύριας κατοικίας: Το 20% της δαπάνης, με ανώτατο ποσό έκπτωσης τα 240 ευρώ σε φόρο. Αυτό σημαίνει πως με ετήσια δαπάνη 1.200 ευρώ εξαντλείται η μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση, δηλαδή 240 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για προστατευόμενα μέλη του νοικοκυριού που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού.
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: Το 20% της δαπάνης και με πλαφόν τα 6.000 ευρώ σε φόρο.
  • Δίδακτρα: Ισχύει το ίδιο με τα νοίκια πρώτης κατοικίας, με τη διαφορά ότι το 20% της έκπτωσης φόρου ισχύει για κάθε πρόσωπο χωριστά, αν υπάρχουν αποδείξεις στο όνομα κάθε προσώπου που πλήρωσε δίδακτρα.
  • Τόκοι στεγαστικών δανείων: Εδώ υπάγονται οι τόκοι στεγαστικών δανείων α΄ κατοικίας από 1/1/2003 και μετά. Εκπίπτει το 20% των τόκων με πλαφόν δανείου στα 200.000 ευρώ και μέχρι τα 120 τ.μ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ