Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Αδέσμευτη" παραπληροφόρηση

"Οπου ακούς πολλά κεράσια, πάρε μικρό καλάθι", λέει η λαϊκή παροιμία. Δεν τη θυμηθήκαμε τυχαία. Φρόντισε να μας τη θυμίσει η χτεσινή "Ελευθεροτυπία" του κ. Τεγόπουλου, που από την πρώτη σελίδα της μας "ενημερώνει" ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου εισηγείται στην κυβέρνηση Σημίτη να δοθούν το 1997 αυξήσεις 5% + 5% στους μισθούς και τις συντάξεις.

***

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα που ν' ακούστηκε και πολύ περισσότερο να γράφτηκε όχι μόνο μετά την επανεκλογή της κυβέρνησης Σημίτη, αλλά ούτε στην προεκλογική περίοδο. Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά πολύ φοβόμαστε ότι σύντομα ο χρόνος θα επιβεβαιώσει πως το συγκεκριμένο σενάριο για αυξήσεις μισθών 5% το Γενάρη και άλλο 5% τον Ιούλη του 1997, υπάρχει μόνο στη φαντασία ορισμένων και φυσικά της - κατά τ' άλλα - "αδέσμευτης" εφημερίδας του κ. Τεγόπουλου. Εξάλλου, μια πρόγευση, για την εισοδηματική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει το 1997 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έδωσε χτες - την ώρα που η "Ελευθεροτυπία" προανάγγελνε αυξήσεις στους μισθούς 10% για το 1997 - όταν στη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ ζήτησε ..."κατανόηση για τα επόμενα δύο χρόνια"!

***

Αν υπήρχε τέτοια πρόθεση ή ακόμη και σκέψη, ο Γ. Παπαντωνίου θα την είχε αποκαλύψει στις 20 Σεπτέμβρη (δύο μέρες πριν τις εκλογές), όταν είχε ρωτηθεί από το "Ρ". Ομως, ο υπουργός είχε αποφύγει να απαντήσει στην ερώτηση πόσο μικρότερες από τις φετινές θα είναι οι αυξήσεις μισθών το 1997, όπως είχε αποφύγει να διαψεύσει την ύπαρξη σεναρίου για αυξήσεις 0% + 0%.

Αλήθεια, δεν τα σκέφτηκαν όλα αυτά, οι κύριοι συνάδελφοι που έβαλαν την υπογραφή τους κάτω από το σχετικό ρεπορτάζ για τις δήθεν μισθολογικές αυξήσεις με τον τίτλο "Κρίση απλοχεριάς 10%"; Η μήπως ζήλεψαν τη δόξα της εφημερίδας "Εθνος" του κ. Μπόμπολα, που την προεκλογική περίοδο - βάζοντας πλάτες στο ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εκλογές και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση - φιλοξενούσε ρεπορτάζ για αυξήσεις στους μισθούς 7%+ 3% το 1997;

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ