Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΛΜΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΕΣΚ - ΔΕΗ
Μεθοδεύσεις εκποίησης της ΔΕΗ

- Πώς ερμηνεύετε τις μεθοδεύσεις της διοίκησης της ΔΕΗ για το Προεδρικό Διάταγμα, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και προωθεί την ιδιωτικοποίηση του 49% των μετοχών της επιχείρησης;

- Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, προχωρά στην κατάργηση των κρατικών μονοπωλίων και την είσοδο των ιδιωτών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με την ψήφιση προεκλογικά του νόμου 2414/96 για τον "εκσυγχρονισμό" των ΔΕΚΟ, δίνεται η δυνατότητα μετατροπής της ΔΕΗ σε ανώνυμη εταιρία, για να μπορεί να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Βάσει αυτού του νόμου, εντός 6 μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η Διοίκηση της ΔΕΗ θα πρέπει να έχει νέο Καταστατικό λειτουργίας της επιχείρησης, το οποίο θα στηρίζεται σε κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Στην κατεύθυνση αυτή, κινείται το ΠΔ, που, αφού είδε το φως της δημοσιότητας, αποσύρθηκε, για να επανέλθει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

- Μιλώντας για ιδιωτικοποίηση των δημοσίων επιχειρήσεων και ειδικότερα για τη ΔΕΗ, εννοούμε πάντα την εκχώρηση μετοχών σε ιδιώτες;

- Βέβαια. Αυτό το ΠΔ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι συνέχεια προηγούμενων νόμων, που έχουν ψηφίσει οι "πράσινες" και οι "μπλε" κυβερνήσεις. Είναι συνέχεια του νόμου 2244/94 για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες, είναι συνέχεια της εισόδου των εργολάβων στη διανομή, στα ορυχεία, στην πληροφορική, στις μελέτες, στην καταμέτρηση κλπ. Ολα αυτά είναι μορφές ιδιωτικοποίησης, που εφαρμόζονται ήδη, ενώ, ενόψει και των νέων αποφάσεων των Βρυξελλών, επεξεργάζονται, ήδη, ανάλογα μέτρα.

- Γιατί, κατά τη γνώμη της Κίνησης, πρέπει να ανατραπούν οι επιλογές της κυβέρνησης και πώς μπορεί να γίνει αυτό;

- Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής θα είναι δυσβάσταχτες για τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία. Αδυναμία χάραξης εθνικής ενεργειακής πολιτικής, κατάργηση του κοινωνικού ρόλου της ΔΕΗ, ακριβά τιμολόγια για τους εργαζόμενους, κέρδη και φτηνό ρεύμα για τους βιομηχάνους, χαμηλές υπηρεσίες, μείωση θέσεων εργασίας, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, ατομικά συμβόλαια, αλλαγές εργασιακών σχέσεων, διάλυση του ασφαλιστικού φορέα. Γι' αυτό πρέπει:

  • Πρώτον, το συνδικαλιστικό κίνημα να έχει ξεκάθαρο τι ΔΕΗ χρειαζόμαστε. Η ΕΣΚ προτείνει: ΔΕΗ, κρατικό μονοπώλιο στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή και τη διασφάλιση του κοινωνικού της χαρακτήρα και όχι τι ποσοστό θα μετοχοποιηθεί, όπως οι άλλες παρατάξεις προτείνουν.
  • Δεύτερον, μια και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα για 40 περίπου ΔΕΚΟ, το συνδικαλιστικό κίνημα να συντονιστεί και με όλες τις μορφές αγώνα να παλέψει αυτή τη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων.
  • Και, τρίτον, οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός να κατανοήσουν ότι με την ανάπτυξη των αγώνων, τη δική τους συμμετοχή και με τη δημιουργία του κοινωνικοπολιτικού μετώπου, που προτείνει το ΚΚΕ, μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανατροπής αυτής της πολιτικής.

Χ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ