ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ
Αθλιες συνθήκες σε καταυλισμό Τσιγγάνων

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου, με αφορμή κρούσμα πολιομυελίτιδας κατέθεσαν δύο πολίτες

Μήνυση εναντίον του δημάρχου Νέας Αλικαρνασσού και κατά παντός υπευθύνου για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Τσιγγάνων που ζουν στην περιοχή, κατέθεσαν χτες στην Εισαγγελία Ηρακλείου δύο πολίτες. Πρόκειται για τον πολιτικό μηχανικό Λ. Δρανδάκη και τον υπάλληλο του ΙΚΑ Γ. Σκουλά, οι οποίοι κατέθεσαν τη μήνυση με αφορμή το κρούσμα πολιομυελίτιδας που πρόσφατα εμφανίστηκε σε Τσιγγανόπουλο επτά μηνών.

Εξηγώντας τους λόγους που τους οδήγησαν στην ενέργεια αυτή, οι δύο Ηρακλειώτες χαρακτήρισαν τον καταυλισμό "γκέτο, χωρίς νερό, με τα σκουπίδια συσσωρευμένα δίπλα στο χώρο που παίζουν παιδιά των Τσιγγάνων, με ποντίκια και ανθρώπους σε μια τραγική συμβίωση"...

Κύριος υπεύθυνος όμως γι' αυτό δεν μπορεί να είναι ο Δήμος Ν. Αλικαρνασσού. Οι κάτοικοι της εγκαταλειμμένης αυτής πολιτείας, η οποία συνορεύει με την πόλη του Ηρακλείου, φέρονται όσο καλύτερα μπορούν, το ίδιο και η δημοτική αρχή, στον τσιγγάνικο κόσμο. Την κύρια ευθύνη φέρει η πολιτεία, οι εκπρόσωποι της οποίας εμπαίζουν μέχρι σήμερα το Δήμο, υποσχόμενοι ότι "σύντομα" θα βρεθεί χώρος κατάλληλος για τη μετεγκατάσταση των Τσιγγάνων. Κι αυτός ο χώρος δεν έχει βρεθεί κι ας πέρασαν περίπου 15 χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε ο τσιγγάνικος καταυλισμός.

"Η μήνυση αυτή, έπρεπε να κατατεθεί εναντίον των πραγματικών υπευθύνων, που είναι η πολιτεία και οι αρμόδιοι" δήλωσε χτες στο "Ρ" ο δήμαρχος Γ. Πατεράκης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ν. Αλικαρνασσός, αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα στο νομό Ηρακλείου, εξαιτίας του αεροδρομίου, των φυλακών, του καταυλισμού και της γενικότερης περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής. Πάντως, οι υπεύθυνοι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, υποσχέθηκαν χτες στο δήμαρχο, ότι θα ξεκινήσει άμεσα η απολύμανση του καταυλισμού και θα ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης κατάλληλου χώρου μετεγκατάστασης των Τσιγγάνων.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Στο κενό η προσπάθεια για επιβολή ενοικίου

Η έντονη αντίδραση φοιτητών και σπουδαστών έφερε τα πρώτα αποτελέσματα

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια για χτύπημα του δικαιώματος των φοιτητών στη δωρεάν στέγαση, που έγινε στη Θεσσαλονίκη με την άρνηση των υπευθύνων των εστιών να παραχωρήσουν δωμάτια στους δικαιούχους, αν πρώτα δεν κατέβαλαν μαζί με την εγγύηση των 30.000 δραχμών και ενοίκιο 1.500 δραχμές. Η δυναμική αντίδραση των φοιτητών είχε αποτέλεσμα να μπορέσουν να πάρουν οι φοιτητές τα δωμάτια που δικαιούνται.

Ομως ανάλογο περιστατικό στην εστία του ΤΕΙ Πάτρας αποδεικνύει ότι πρόκειται για συντονισμένη επίθεση, με στόχο την κατάργηση των φοιτητικών παροχών. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τους σπουδαστές να καταβάλουν 40.000 δρχ. ενοίκιο, προκειμένου να τους παραχωρηθούν τα δωμάτια. Οι σπουδαστές αντέδρασαν έντονα και κατάφεραν να "παγώσουν" τον εσωτερικό κανονισμό και να πάρουν κανονικά τα δωμάτια. Το πρόβλημα ξεκίνησε από τη στιγμή που το ΤΕΙ ανέλαβε τη συντήρηση της εστίας. Λόγω της λειψής χρηματοδότησης και μη μπορώντας να αντεπεξέλθει οικονομικά, η διοίκηση του ΤΕΙ επέβαλε ενοίκιο στους οικότροφους σπουδαστές 20.000 δρχ. ανά εξάμηνο. Πάντως, όπως είπε στο "Ρ" ο Γ. Παναγόπουλος, στέλεχος των ΠΚΣ του ΤΕΙ Πάτρας, οι φοιτητές θα προχωρήσουν σε γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να αναστραφεί η πορεία ιδιωτικοποίησης της στέγασης. Εξάλλου σήμερα, ο σύλλογος των οικότροφων φοιτητών της εστίας του ΑΠΘ πραγματοποιεί συνάντηση με τους εργαζόμενους στην εστία και τους φοιτητές, προκειμένου να ενημερωθούν γι' αυτό το νέο χτύπημα στις φοιτητικές παροχές.

Η επιβολή ενοικίου στις εστίες βρίσκεται σε απόλυτη σύμπνοια με τις επιταγές της "Λευκής Βίβλου" για την παιδεία, αλλά και με την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ, που απερίφραστα δηλώνουν ότι κατανοούν πως "το δικαίωμα για δωρεάν παιδεία είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα, αλλά - καθώς φαίνεται - αυτό δε συμπεριλαμβάνει το δικαίωμα για δωρεάν σίτιση και διανομή των βιβλίων, που συνολικά οδηγούν στη δημιουργία ενός "οικοτροφείου" για νέους, που αποδυναμώνει τη δυνατότητα παροχής καλής εκπαίδευσης". Σε άλλο σημείο αναφέρουν πως κατανοούν ότι αυτό θα βρει σθεναρή αντίσταση. Και όλα δείχνουν ότι οι φοιτητές δε θα τους απογοητεύσουν.

Κίνδυνος για τα Αναφιώτικα

Ανοιχτή επιστολή - καταγγελία κατά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και του δημάρχου Αθήνας από την Επιτροπή Πολιτών

Προ των σημαντικών ευθυνών τους για ενδεχόμενη καταστροφή τμήματος των "Αναφιώτικων" της Πλάκας φέρνει τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και τον δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο με ανοιχτή επιστολή - καταγγελία εναντίον τους η Επιτροπή Πολιτών για την Προστασία των Αναφιώτικων.

Συγκεκριμένα, στον οικισμό Αναφιώτικα και στο οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τις οδούς Στράτωνος και Ανωνύμου υπάρχει "αναλημματικό τείχος", στο οποίο στηρίζονται σπίτια που είχαν κτιστεί παλαιότερα. Το 1992 εκδόθηκε οικοδομική άδεια σε ιδιώτη, που φέρεται να γκρέμισε κομμάτι του τείχους για να "αναμορφώσει" το οίκημά του. Η Επιτροπή κινητοποιήθηκε και οι εργασίες σταμάτησαν. Το 1995, όμως, εκδόθηκε νέα άδεια στον ιδιώτη, με αποτέλεσμα η Επιτροπή να καταθέσει στις 27 του Μάρτη καταγγελία στο Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέστειλε για έξι μήνες τη χορήγηση οικοδομικών αδειών στο τετράγωνο.

Η αναστολή λήγει αύριο και όπως σημειώνει η Επιτροπή, οι αρμόδιοι του ΥΠΕΧΩΔΕ στο διάστημα των έξι μηνών περιέφεραν το θέμα από υπηρεσία σε υπηρεσία, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την καταστροφή στην περιοχή, με την αλλοίωση της κατάστασης του φυσικού εδάφους, της παραδοσιακής ογκομετρίας και του πολεοδομικού ιστού των Αναφιώτικων. Οπως δηλώνει, μάλιστα, στο "Ρ" η Αλ. Κατσουράνη,μέλος της Επιτροπής, "αν ο συγκεκριμένος ιδιώτης συνεχίσει τις εργασίες του, τότε ανοίγει η κερκόπορτα, προκειμένου όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή να προχωρήσουν σε ανάλογες ενέργειες".

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι ενέργειες των αρμόδιων του ΥΠΕΧΩΔΕ περιορίστηκαν στο να διευκρινιστεί αν έχει ερμηνευτεί και εφαρμοστεί σωστά το υπάρχον νομικό πλαίσιο και όχι αν μπορεί να προστατεύσει το συγκεκριμένο τμήμα του παραδοσιακού οικισμού. Κάνει σαφές ότι επικέντρωσαν την προσοχή τους μόνο στο γραφειοκρατικό μέρος της υπόθεσης και απέφυγαν πεισματικά το διάλογο και ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν αξιοποίησε τη δυνατότητα επέμβασης στο νόμο με ειδικές ρυθμίσεις, για να καλύψει τα κενά που είχε σε σχέση με ειδικές περιπτώσεις. Καλεί τον υπουργό και το δήμαρχο να παρέμβουν και να δώσουν οριστική λύση στο πρόβλημα, αναφέροντας ότι υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της αναστολής των οικοδομικών αδειών και ειδικής ρύθμισης για το τμήμα αυτό του οικισμού.

ΟΤΕ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Προγραμματικές συμφωνίες με ερωτηματικά

Συναντήθηκαν χτες Διοίκηση του Οργανισμού και εκπρόσωποι του ΣΕΒ

Απόλυτη σύμπτωση απόψεων για τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών όσον αφορά στην προμήθεια τηλεπικοινωνιακού υλικού και την προώθηση ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ του ΟΤΕ και ελληνικών επιχειρήσεων, διαπιστώθηκε κατά τη χτεσινή συνάντηση της Διοίκησης του Οργανισμού με αντιπροσωπεία του ΣΕΒ. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά, η Διοίκηση του ΟΤΕ επισήμανε ότι οι προγραμματικές συμφωνίες εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Οργανισμού και θα προχωρήσουν άμεσα, με την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα που θα παράγουν οι ελληνικές βιομηχανίες θα είναι τεχνολογικά σύγχρονα, ποιοτικά άριστα και θα προσφέρονται σε τιμές διεθνούς ανταγωνισμού.

Ας σημειωθεί ότι παρά τις δεσμεύσεις όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, απομένει μόλις ένας χρόνος περιθώριο, στο οποίο σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, μπορούν να συνάπτονται τέτοιες προγραμματικές συμφωνίες, για στήριξη των εγχώριων τηλεπικοινωνιακών βιομηχανιών. Η δυνατότητα αυτή ισχύει από το 1990, αλλά η χώρα μας περιέργως δεν έσπευσε να την εκμεταλλευτεί. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι ισχυρές χώρες της Κοινότητας με τις προγραμματικές συμφωνίες στηρίζουν τη βιομηχανία τους απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία προμηθεύουν τους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς τους από την εγχώρια βιομηχανία τους, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95% των συνολικών προμηθειών τους, ενώ η Γερμανία σε ποσοστό 99,5%!

Παραμένει λοιπόν ζητούμενο, τόσο η υλοποίηση και των χτεσινών ανακοινώσεων, όσο και των προϋποθέσεων που θα εξασφαλίζουν σύγχρονα ποιοτικά προϊόντα και σε τιμές διεθνούς ανταγωνισμού, αλλά και πώς θα ελέγχονται αυτές οι τιμές. Κατά πόσο επίσης θα εξασφαλίζεται η απασχόληση του εργατικού δυναμικού, η εγχώρια προστιθέμενη αξία, η μεταφορά τεχνογνωσίας στη χώρα μας και εν τέλει η πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων.

Η κυβέρνηση, αλλά και όσοι δημόσιοι οργανισμοί θα εμπλακούν στη σύναψη τέτοιων προγραμματικών συμφωνιών πρέπει να απαντήσουν εάν αυτές θα έχουν ως γνώμονα την πραγματική στήριξη της εθνικής μας οικονομίας και κατ' επέκταση την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και όχι την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των υπερκερδών των μεγαλοβιομηχάνων, που μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργούν σαν απλοί μεσάζοντες των πολυεθνικών.

Ο διευθυντής σύμβουλος του ΟΤΕ Π. Λάμπρου είπε ότι ο Οργανισμός είναι έτοιμος να συνάψει προγραμματικές συμφωνίες σε ορισμένους τομείς, όπως καλώδια, τηλεκάρτες, σωλήνες και τηλεπικοινωνιακό υλικό. Για το ζήτημα αυτό, αλλά και για τις δυνατότητες συνεργασίας του ΟΤΕ με ελληνικές επιχειρήσεις, με στόχο την είσοδό τους στις αγορές των Βαλκανίων και της Αν. Ευρώπης, συμφωνήθηκε με την αντιπροσωπεία του ΣΕΒ η σύσταση δύο ομάδων εργασίας. Πάντως ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ιάσων Στράτος, αφού επιβεβαίωσε την επιθυμία των βιομηχάνων για στενότερη συνεργασία με τον Οργανισμό, δεν παρέλειψε να ταχθεί υπέρ "της μεγαλύτερης παρουσίας του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο...".

Τέλος, για το ζήτημα των 325.000 ψηφιακών παροχών που επιθυμεί να προμηθευτεί ο ΟΤΕ και εκκρεμούν λόγω της δικαστικής εμπλοκής της σύμβασης των 1.100.000 ψηφιακών με τη ΖΗΜΕΝΣ και την ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ο Π. Λάμπρου άφησε να εννοηθεί ότι θ' ανατεθούν στις δύο εταιρίες, αφού πρόκειται για επέκταση υφιστάμενων κέντρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ