ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαδίζουμε σωστά - Πατάμε γερά

(Συνέχεια από τη σελίδα 1)

Σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, είναι εντυπωσιακή η συμφωνία μεγάλων τμημάτων εργαζομένων, και στις πόλεις και στα χωριά, με τις πολιτικές αναλύσεις του ΚΚΕ. Οι κοινωνικές και πολιτικές τους εμπειρίες, αρκετά πλούσιες και ώριμες, τους βοηθούν να προσεγγίζουν και να αποδέχονται με λιγότερες προκαταλήψεις και επιφυλάξεις, απ' ό,τι πριν, τις απόψεις του ΚΚΕ και την παρουσία του στην πολιτική ζωή. Οι γνώριμες από παλιά διαχωριστικές γραμμές υποχωρούν και στη θέση τους αρχίσει να μπαίνει ο ταξικός διαχωρισμός, το ταξικό συμφέρον ή είναι πιο εύκολο να συνειδητοποιηθεί. Προβληματίζει πολύ περισσότερο, απ' ό,τι πριν, η προοπτική των εξελίξεων.

Πρόκειται για διεργασίες, που ξεφεύγουν από τις μέχρι τώρα μετατοπίσεις από τον έναν πόλο του δικομματισμού στον άλλον. Αποκτούν περισσότερο ταξικό περιεχόμενο. Αντανακλούν τις βαθύτερες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές, που τροφοδοτούνται από την καπιταλιστική κρίση και την επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου, των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών σε όλους τους τομείς της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Συσσωρεύονται και ωριμάζουν εξελίξεις. Το συμπέρασμα αυτό είναι αναμφισβήτητο.

Στη διάρκεια της εκλογικής μάχης και σε ένα βαθμό και στο αποτέλεσμα είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στη ζωή, πρόσωπο με πρόσωπο, τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου και την κύρια κατεύθυνσή τους.

Το πιο ενδιαφέρον δεν είναι ότι επιβεβαιώνεται με χίλιους τρόπους η ορθότητα και η αξία τους.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι η προοπτική που χάραξε το 15ο Συνέδριο, η πολιτική του Μετώπου, η αναγκαιότητα της πάλης για το πρόβλημα της λαϊκής εξουσίας, ως μόνη προοπτική για την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους γενικότερα, πατάει γερά στην πραγματικότητα και στα επόμενα χρόνια θα αποκτά όλο και πιο δεσπόζουσα θέση στην πολιτική πάλη.

Οι ανησυχούντες για τη "μοναχική πορεία" του ΚΚΕ, που κατά σύμπτωση είναι όλοι "τρόφιμοι" των κέντρων εξουσίας, εκφράζουν με το δικό τους τρόπο τις ανησυχίες ακριβώς της άρχουσας τάξης για τις μελλοντικές εξελίξεις. Η ανησυχία τους δεν είναι για την απομόνωση του ΚΚΕ, αλλά για το εντελώς αντίθετο. Για το ότι δεν καταφέρνουν να απομονώσουν το ΚΚΕ από τις διεργασίες που συντελούνται μέσα στο λαό και να εμποδίζουν την παρέμβασή του στο να αποκτήσουν αυτές συνεπή και σταθερό ταξικό προσανατολισμό.

Την προοπτική ακριβώς αυτή πάνε να εμποδίσουν και να αναχαιτίσουν.

Η εκλογική μάχη έδειξε, για άλλη μια φορά, πού πρέπει οι κομμουνιστές να συγκεντρώσουν τις κύριες προσπάθειές τους, αν θέλουν να στέκονται σταθερά στο έδαφος του μαρξισμού - λενινισμού και να είναι ωφέλιμοι για το εργατικό κίνημα. Να οικοδομήσουν κόμμα γερό, μαζικό, με ισχυρούς οργανωτικούς, πολιτικούς και ιδεολογικούς δεσμούς με την εργατική τάξη, τη νεολαία, τα εργαζόμενα στρώματα.

Κόμμα, ικανό να βρίσκεται παντού και να ανοίγει δρόμους στην οργάνωση και συνειδητοποίηση των εργαζομένων για τη δική τους εξουσία.

Κόμμα, ικανό να μετατρέπει τη διάχυτη δυσαρέσκεια σε οργάνωση και αγώνα και να κατευθύνει τις διεργασίες, που συντελούνται, σε ισχυρό, ενωμένο μέτωπο στα μονοπώλια, στον ιμπεριαλισμό και την εξουσία τους.

Ούτε οι εκλογές έλυσαν τα προβλήματα, ούτε η νέα Βουλή πρόκειται να τα λύσει. Οι εκλογές κατέγραψαν ή αποκάλυψαν, και ως ένα μόνο βαθμό, τις ανακατατάξεις που συμβαίνουν ή άρχισαν να ωριμάζουν.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αύριο ο νέος πρόεδρος, τον Απρίλη το ξεκαθάρισμα
  • Στις 10 το πρωί αύριο, 193 στελέχη της ΝΔ επιλέγουν μεταξύ Εβερτ και Σουφλιά
  • Ο Κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ του Γ. Σουφλιά, ενώ ο Γ. Βαρβιτσιώτης συντάχθηκε με τον Μ. Εβερτ, λέγοντας ότι στο επικείμενο συνέδριο θα ξανατεθεί θέμα ηγεσίας

Λήγει αύριο, τουλάχιστον προσωρινά και μέχρι το συνέδριο του Απρίλη, το θέμα της ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις 10 το πρωί, 193 εκλέκτορες (76 από τις Νομαρχιακές Επιτροπές, 108 βουλευτές και 10 ευρωβουλευτές) στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Ρηγίλλης θα επιλέξουν ανάμεσα στον Μ. Εβερτ και τον Γ. Σουφλιά, με το βλέμμα στραμμένο στο συνέδριο. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, τόσο του Μ. Εβερτ, όσο και του Γ. Βαρβιτσιώτη, η όποια ηγεσία αναδειχτεί αύριο θα επανακριθεί τον Απρίλη, όπου, όπως είναι γνωστό, το 1/3 των συνέδρων μπορεί να θέσει θέμα ηγεσίας του κόμματος.

Την προοπτική αυτή την επανέφερε και χτες ο Γ. Βαρβιτσιώτης, με δήλωσή του, στην οποία στηρίζει την υποψηφιότητα Εβερτ "στην παρούσα φάση", επειδή ο τέως πρόεδρος "συμμερίζεται" τις απόψεις του για μία ηγεσία που "θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Συνεδρίου". Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν, σε περίπτωση εκλογής του, ο Μ. Εβερτ θα επιδιώξει ξεκαθάρισμα των λογαριασμών με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους στο συνέδριο, ενώ δεν αποκλείεται, σύμφωνα με κάποια άλλη εκδοχή, να προωθήσει την υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή.

Με την πρόταση αυτή, διαφωνεί η πλευρά Σουφλιά, η οποία τονίζει ότι η ηγεσία που θα εκλεγεί αύριο θα πρέπει να έχει ορίζοντα τις επόμενες εκλογές χωρίς καμία ενδιάμεση επανάκριση.

Οι δύο πλευρές και χτες αποδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμο, προκειμένου να πείσουν ότι έχουν την πλειοψηφία των εκλεκτόρων και των βουλευτών και έτσι, όπως είναι φυσικό, τα νούμερα που κυκλοφορούν είναι πολύ πιο πάνω από τον πραγματικό αριθμό του εκλεκτορικού σώματος. Ετσι, η πλευρά Εβερτ λέει ότι έχει 53 (υπολόγιζαν να πάρουν 60) εκλέκτορες, έναντι 23 του Γ. Σουφλιά και τα 2/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ η αντίπερα όχθη λέει ότι έχει 40 εκλέκτορες, έναντι 33 του Μ. Εβερτ και εκτιμάει ότι τρεις εκλέκτορες είναι αναποφάσιστοι. Ο Γ. Σουφλιάς υπολογίζει ότι θα ψηφιστεί από 60 με 65 βουλευτές και το επιτελείο του αναφέρει ότι 12 περίπου βουλευτές είναι ακόμα αναποφάσιστοι.

Χτες υπέρ της υποψηφιότητας του Γ. Σουφλιά τάχθηκε ευθέως και ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, σχολιάζοντας τα προχτεσινά αποτελέσματα, είπε "ότι ήταν σαφής επιτυχία του Γ. Σουφλιά".

Οι επιτελείς των δύο πλευρών χτες αναλώθηκαν σε συνεδριάσεις και συνεργασίες, ενώ δεν έλειψαν και οι δηλώσεις βουλευτών, τόσο για τις εξελίξεις, όσο και για "την επόμενη μέρα". Ο Ν. Κάκκαλος δήλωσε "ότι προβληματίζεται" για το τι θα κάνει σε ενδεχόμενη επανεκλογή Εβερτ. Ο Π. Χατζηνικολάου απέδωσε τη συρρίκνωση της ΝΔ σε "άθλιες μεθοδεύσεις", ενώ η Ε. Παπαδημητρίου είπε ότι υπήρξε πρόβλημα στην αντιπροσωπευτικότητα όσων ψήφισαν για τους εκλέκτορες.

Η αναμέτρηση με τη συντήρηση συνεχίζεται...

Την Παρασκευή η πρώτη πανεξόρμηση της ΚΝΕ σε όλη την Αθήνα για την προπαγάνδιση της μεγάλης συγκέντρωσης της Οργάνωσης, στις 13 του Οκτώβρη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Η αναμέτρηση με τη συντηρητική πολιτική και τους φορείς της συνεχίζεται και οι νέοι κομμουνιστές και κομμουνίστριες ξεκινούν τη μάχη της ενημέρωσης για να μεταφέρουν το μήνυμα της αντεπίθεσης στη συντήρηση σε κάθε νέο και νέα που δε βολεύεται μέσα στη σημερινή μιζέρια.

Την Παρασκευή ξεκινά η πρώτη μεγάλη πανεξόρμηση της ΚΝΕ σε όλη την Αθήνα για την προπαγάνδιση της μεγάλης γιορτής - συνάντησης του ΚΚΕ με τη νέα γενιά την Κυριακή 13 του Οκτώβρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Στα σχολεία, στα στέκια και στους χώρους δουλιάς της νεολαίας, οι Κνίτες και οι Κνίτισσες δείχνουν, όπως λέει και η πρόσκληση για τη συγκέντρωση, ότι το ΚΚΕ "δεν είναι κόμμα που δρα μόνο προεκλογικά, ούτε περιορίζει την πάλη του μέσα στους τέσσερις τοίχους της Βουλής. Γιατί το σύνθημα - κάλεσμα του ΚΚΕ "αντεπίθεση στη συντήρηση και στο συμβιβασμό" δεν ήταν μόνο προεκλογικό, μα είναι μήνυμα ελπίδας και η μόνη πρόταση διεξόδου για τον λαό και τη νεολαία".

"Μπορούμε με τους αγώνες μας, συνεχίζει η πρόσκληση προς τους νέους και τις νέες, μαζί με την εργατική τάξη και το λαό να βάλουμε φραγμό και να ανατρέψουμε τη συντηρητική πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Με ισχυρό ΚΚΕ - με μαζική ΚΝΕ μπορούμε να γίνουμε η γενιά της αντεπίθεσης, για την ειρήνη, τα δικαιώματά μας, για το σοσιαλισμό".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ