Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αύριο ο νέος πρόεδρος, τον Απρίλη το ξεκαθάρισμα
  • Στις 10 το πρωί αύριο, 193 στελέχη της ΝΔ επιλέγουν μεταξύ Εβερτ και Σουφλιά
  • Ο Κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ του Γ. Σουφλιά, ενώ ο Γ. Βαρβιτσιώτης συντάχθηκε με τον Μ. Εβερτ, λέγοντας ότι στο επικείμενο συνέδριο θα ξανατεθεί θέμα ηγεσίας

Λήγει αύριο, τουλάχιστον προσωρινά και μέχρι το συνέδριο του Απρίλη, το θέμα της ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις 10 το πρωί, 193 εκλέκτορες (76 από τις Νομαρχιακές Επιτροπές, 108 βουλευτές και 10 ευρωβουλευτές) στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στη Ρηγίλλης θα επιλέξουν ανάμεσα στον Μ. Εβερτ και τον Γ. Σουφλιά, με το βλέμμα στραμμένο στο συνέδριο. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, τόσο του Μ. Εβερτ, όσο και του Γ. Βαρβιτσιώτη, η όποια ηγεσία αναδειχτεί αύριο θα επανακριθεί τον Απρίλη, όπου, όπως είναι γνωστό, το 1/3 των συνέδρων μπορεί να θέσει θέμα ηγεσίας του κόμματος.

Την προοπτική αυτή την επανέφερε και χτες ο Γ. Βαρβιτσιώτης, με δήλωσή του, στην οποία στηρίζει την υποψηφιότητα Εβερτ "στην παρούσα φάση", επειδή ο τέως πρόεδρος "συμμερίζεται" τις απόψεις του για μία ηγεσία που "θα απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Συνεδρίου". Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν, σε περίπτωση εκλογής του, ο Μ. Εβερτ θα επιδιώξει ξεκαθάρισμα των λογαριασμών με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους στο συνέδριο, ενώ δεν αποκλείεται, σύμφωνα με κάποια άλλη εκδοχή, να προωθήσει την υποψηφιότητα του Κ. Καραμανλή.

Με την πρόταση αυτή, διαφωνεί η πλευρά Σουφλιά, η οποία τονίζει ότι η ηγεσία που θα εκλεγεί αύριο θα πρέπει να έχει ορίζοντα τις επόμενες εκλογές χωρίς καμία ενδιάμεση επανάκριση.

Οι δύο πλευρές και χτες αποδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμο, προκειμένου να πείσουν ότι έχουν την πλειοψηφία των εκλεκτόρων και των βουλευτών και έτσι, όπως είναι φυσικό, τα νούμερα που κυκλοφορούν είναι πολύ πιο πάνω από τον πραγματικό αριθμό του εκλεκτορικού σώματος. Ετσι, η πλευρά Εβερτ λέει ότι έχει 53 (υπολόγιζαν να πάρουν 60) εκλέκτορες, έναντι 23 του Γ. Σουφλιά και τα 2/3 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ η αντίπερα όχθη λέει ότι έχει 40 εκλέκτορες, έναντι 33 του Μ. Εβερτ και εκτιμάει ότι τρεις εκλέκτορες είναι αναποφάσιστοι. Ο Γ. Σουφλιάς υπολογίζει ότι θα ψηφιστεί από 60 με 65 βουλευτές και το επιτελείο του αναφέρει ότι 12 περίπου βουλευτές είναι ακόμα αναποφάσιστοι.

Χτες υπέρ της υποψηφιότητας του Γ. Σουφλιά τάχθηκε ευθέως και ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, σχολιάζοντας τα προχτεσινά αποτελέσματα, είπε "ότι ήταν σαφής επιτυχία του Γ. Σουφλιά".

Οι επιτελείς των δύο πλευρών χτες αναλώθηκαν σε συνεδριάσεις και συνεργασίες, ενώ δεν έλειψαν και οι δηλώσεις βουλευτών, τόσο για τις εξελίξεις, όσο και για "την επόμενη μέρα". Ο Ν. Κάκκαλος δήλωσε "ότι προβληματίζεται" για το τι θα κάνει σε ενδεχόμενη επανεκλογή Εβερτ. Ο Π. Χατζηνικολάου απέδωσε τη συρρίκνωση της ΝΔ σε "άθλιες μεθοδεύσεις", ενώ η Ε. Παπαδημητρίου είπε ότι υπήρξε πρόβλημα στην αντιπροσωπευτικότητα όσων ψήφισαν για τους εκλέκτορες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ