Πέμπτη 3 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρατός και ναρκωτικά

Αφορμή για την επιστολή αυτή (που απευθύνεται στην κοινή γνώμη μέσω διαφόρων εφημερίδων) αποτέλεσε η ίδια η οδυνηρή πραγματικότητα των στρατοπέδων, αλλά και η επικείμενη συζήτηση επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τη στρατολογία, που θα είχε γίνει νωρίτερα αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές. Νομίζω ότι "παραβιάζω ανοιχτές θύρες", επισημαίνοντας το πρόβλημα της διάδοσης των ναρκωτικών ουσιών στο στράτευμα. Το θέμα, όμως, δεν είναι τόσο απλό. Ούτε αποτελεί μονάχα τμήμα του ευρύτερου αυτού κοινωνικού προβλήματος.

Η στοιχειώδης επαφή με τη στρατευμένη νεολαία αρκεί για να πείσει ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο φαινόμενο. Ακόμη περισσότερο, η μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τα ναρκωτικά κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική και επικίνδυνη. Παρ' όλα αυτά, όμως, το υπουργείο Αμυνας και οι εκάστοτε κυβερνήσεις επιδεικνύουν μια ακόμη πιο ανησυχητική "μακαριότητα" και αδιαφορία. Και, βέβαια, δεν πρέπει να διανοηθεί κανείς να αναζητήσει ευθύνες από τους στρατιωτικούς. Οι τελευταίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δύσκολη πραγματικότητα, την οποία πολλές φορές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Η πολιτική ηγεσία είναι αυτή που πρέπει να λάβει επείγοντα μέτρα. Τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να κινούνται στη λογική της καταστολής, αλλά της λήψης μέτρων για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών ζωής στο στρατό.

Γιατί, τι είναι αυτό που ωθεί μεγάλη μερίδα της στρατευμένης νεολαίας στα ναρκωτικά κατά τη διάρκεια της θητείας της; Μήπως δε συμβάλλει σ' αυτό η ανυπόφορη πίεση που δημιουργεί ο αυταρχισμός, οι προσβολές ενάντια στην προσωπικότητα, η έλλειψη δικαιωμάτων, η πειθαρχία που βασίζεται στην τυφλή υποταγή; Μήπως δε φταίει το γεγονός ότι ο στρατιώτης είναι ένα εκτελεστικό όργανο, χωρίς γνώμη ούτε καν για τη σίτιση; Από την άλλη, οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης με το ευτελές και αντιεπιστημονικό πρόσχημα της σκληραγωγίας δε δημιουργούν ένα καταθλιπτικό κλίμα;

Και, πάνω απ' όλα, τι συνείδηση μπορεί να διαμορφώσει και τι ιδανικά μπορεί να εμπνεύσει ένας στρατός που με ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων μένει προσκολλημένος στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ, που κανείς πλέον δεν πιστεύει ότι προστατεύει τη χώρα μας, αντίθετα, την εκθέτει σε κινδύνους;

Τι ιδανικά μπορεί να εμπνεύσει ένας στρατός, όπου βασιλεύει το ρουσφέτι και η αδικία, όπου τα ίδια του τα στελέχη στερούνται στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και βλέπουν να παραμένουν άλυτα επί δεκαετίες θεμελιώδη εργασιακά τους προβλήματα;

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς το γεγονός ότι μετά τη στρατιωτική θητεία οι νέοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας, της υποαπασχόλησης και υπερεκμετάλλευσης, του part time, μπορεί εύκολα να καταλάβει γιατί βρίσκουν έδαφος τα ναρκωτικά.

Τι μπορεί να γίνει; Σίγουρα, δεν αρκούν οι όποιες ενημερωτικές διαλέξεις. Απαιτούνται ριζικές αλλαγές για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών ζωής των στρατευμένων, γενναία αύξηση του σημερινού εξευτελιστικού μισθού των 980 δραχμών, μέτρα για την ανεργία και για τη χωρίς όρους επιδότηση των στρατευμένων που απολύονται και μένουν άνεργοι.

Απαιτείται ριζικός επαναπροσδιορισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, στην κατεύθυνση της ειρήνης και εθνικής ανεξαρτησίας, τέτοιος που να μπορεί να δίνει περιεχόμενο στη στρατιωτική θητεία, για να κάνει πράξη τη συνειδητή πειθαρχία και όχι την πειθαρχία της υποταγής.

Χρειάζεται επίλυση των αντίστοιχων μεγάλων προβλημάτων των υπαξιωματικών και αξιωματικών των ΕΔ, που τους ταλανίζουν, που θα συμβάλει και στη βελτίωση της σχέσης τους με τους στρατευμένους για την αντιμετώπιση έγκαιρα των προβλημάτων τους.

Απαιτείται να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος με την κατάργηση ανούσιων και περιττών υπηρεσιών, με ταυτόχρονη ενθάρρυνση της πολιτιστικής - αθλητικής και μορφωτικής πρωτοβουλίας των ίδιων των στρατευμένων με χορήγηση των απαιτούμενων δαπανών.

Επίσης, να καταργηθεί η αντισυνταγματική ποινή της παράτασης της στρατιωτικής θητείας μέσω της φυλάκισης, να προχωρήσει ο αναγκαίος εκδημοκρατισμός του θεσμικού πλαισίου των ΕΔ, με την κατοχύρωση των δημοκρατικών και συνταγματικών δικαιωμάτων σ' όλο το προσωπικό τους.

Τέτοια μέτρα απαιτούνται. Αυτά μόνο μπορούν να συμβάλουν στη διευκόλυνση για την εκπλήρωση της στρατιωτικής μας υποχρέωσης και στον περιορισμό της διάδοσης των ναρκωτικών ουσιών στα στρατόπεδα, καθώς και άλλων αρνητικών φαινομένων.

Ομως, το σχέδιο νόμου που δόθηκε πριν τις εκλογές στη δημοσιότητα δείχνει ότι σε άλλη λογική κινείται η φιλοσοφία του και όχι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μας.

Αυτό δείχνει η επιμονή στη διατήρηση του αντιδημοκρατικού καθεστώτος και του θεσμικού πλαισίου περασμένων 10ετιών, η διατήρηση της θητείας ως ποινή (με τη φυλακή), η μη αντιμετώπιση των οξυμένων οικονομικών προβλημάτων μας με τη διατήρηση απαράδεκτα χαμηλών δαπανών για τη ζωή και γενικότερη διαβίωσή μας, καθώς και για τις τεράστιες δαπάνες για τις αναγκαίες μετακινήσεις μας.

Ομως σημαντικό ρόλο και ευθύνη έχουμε και μεις οι στρατευμένοι. Πρέπει να δυναμώσουμε την προσπάθεια αντίστασης σ' αυτή την κατάσταση. Να μην επιτρέψουμε την άλωση των συνειδήσεών μας.

Να πούμε όχι στη φυγή από τη σκληρή πραγματικότητα μέσω των ψεύτικων "παραδείσων" ή του ψευτοβολέματος μέσω του ρουσφετιού. Να κάνουμε πράξη τη συλλογική αγωνιστική διεκδίκηση για τη λύση των προβλημάτων μας.

Δημήτρης ΚΑΛΤΣΩΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ