ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ποικίλα "Δημήτρια"

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των "Δημητρίων" στη Θεσσαλονίκη. Στις 7/10 στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ,η συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης, που θα διευθύνει ο Δημήτρης Αγραφιώτης,θα περιλάβει άριες από γνωστές όπερες.

Μέχρι τις 8/10, στο στρατόπεδο Τσιρογιάννη, θα εμφανίζεται το "Τσίρκο Μπαρόκ",χωρίς ζώα και θηριοδαμαστές, αλλά με θέαμα βασισμένο στο χορό, το θέατρο, την παντομίμα, τη χρήση της μάσκας και του κοστουμιού. Θα παρουσιάσει την "Καντίντ",(από το ομώνυμο έργο του Βολταίρου), που αναφέρεται και στη δικτατορία της Χιλής).

Στις 10/10 στο Παλαί ντε Σπορ,φιλοξενούνται οι διάσημοι κιθαριστές Τζον Μακ Λάφιν, Αλ ντι Μέολα και Πάκο ντε Λουτσία.Στις 29 και 30/10, θα εμφανιστεί στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο η Τζιοβάνα Μαρίνι με ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον Πιέρ Πάολο Παζολίνι.

Στην "Αίγλη" (17,18/10), ο μαριονετίστας Ζορντί Μπερτράν,θα παρουσιάσει τα έργα του "Οπτικά ποιήματα" και "Ανθολογία".Μαριονέτες και στην πλατεία Ναυαρίνου (12, 13/10), και στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, όπου (25/10) ο Γερμανός μαριονετίστας Φρανκ Σένλε θα παρουσιάσει τα "Πρόσωπα της νύχτας".

Τα "Δημήτρια" έχουν και αφιερώματα: στα 60 χρόνια από το θάνατο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Δημήτρη Μητρόπουλου.Το αφιέρωμα στον Λόρκα (29/9 έως 11/10), περιλαμβάνει συζητήσεις για το έργο του, έκθεση σκίτσων και χειρογράφων του, και συναυλία της Κάρμεν Λινάρες με ισπανικά παραδοσιακά τραγούδια, που συνέλεξε και ηχογράφησε για πρώτη φορά ο Λόρκα. Το αφιέρωμα στον Δ. Μητρόπουλο, περιλαμβάνει ρεσιτάλ πιάνου του Τζ. Μαντζ (22/10), συναυλία μουσικής δωματίου με το "Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο" και την πιανίστα Μ. Αστεριάδου(24/10) και δύο συναυλίες της Νέας Βουλγαρικής Συμφωνικής Ορχήστρας (1, 2/11), ενώ η "Θεατρική Λέσχη Βόλου" θα παρουσιάσει τη "Φαντασία και Φούγκα",ένα δραματικό σκίτσο με θέμα τη ζωή του αρχιμουσικού, σε σκηνοθεσία Σ. Βραχωρίτη.

@ "Η φιλοσοφία από την Αθήνα στην Αλεξάνδρεια" είναι το θέμα της

"Η φιλοσοφία από την Αθήνα στην Αλεξάνδρεια", είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει ο διδάκτωρ φιλοσοφίας του πανεπιστημίου του Λονδίνου Ηλίας Τεμπέλης,στις 9/10 (7.30μμ), στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών (Παπαρρηγοπούλου 7, πλατεία Κλαυθμώνος).

Ελληνική πρόσκληση στην Σιμπόρσκα

Την Πολωνίδα 73χρονη ποιήτρια, Βισλάβα Σιμπόρσκα,που κατέκτησε το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, συνεχάρη, με τηλεγράφημά του, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Στο τηλεγράφημά του αναφέρει: "Η Ελλάδα, η χώρα των ποιητών, σας χαιρετά και σας συγχαίρει για τη μεγάλη τιμή του βραβείου Νόμπελ. Το όνομά σας γράφεται μαζί το όνομα του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη". Ο υπουργός τέλος κάλεσε την ποιήτρια να επισκεφτεί το 1997 τη Θεσσαλονίκη, ως "Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης".

Η Ελλάδα για το 2000

Την περασμένη Τρίτη εγκαινιάστηκε η 48η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Το χαρακτηριστικό στοιχείο της φετινής διοργάνωσης είναι η αύξηση του αριθμού των εκθετών. Σε έκταση 182.413 τ.μ. παρουσιάζονται περισσότεροι από 311.000 τίτλοι βιβλίων,από τους οποίους οι 76.000 είναι καινούριοι.Η Ελλάδα συμμετέχει με 23 εκδοτικούς οίκους, 2.500 τίτλους βιβλίων και 25 CD Rom.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ψηφιακές εκδόσεις και εκείνες του "Ιντερνέτ". Φέτος με ηλεκτρονικές εκδόσεις συμμετέχουν 1.500 επιχειρήσεις από 52 χώρες,ενώ η Εκθεση της Φρανκφούρτης θεωρείται, διεθνώς, η σημαντικότερη μεταξύ των εκθέσεων με ηλεκτρονικές εκδόσεις.

Την υποψηφιότητα της Ελλάδας να είναι η τιμώμενη χώρα της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης το έτος 2000,θα υποβάλουν αύριο η ελληνική πρεσβεία στη Βόννη και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών. Συνυποψήφιες της Ελλάδας θα είναι η Πολωνία και η Νοτιοαφρικανική Ενωση,ενώ ως τιμώμενη χώρα για το 1997 ανακηρύχθηκε η Πορτογαλία.

Στο μεταξύ η Ιρλανδία της οποίας η εκδοτική παραγωγή τιμάται φέτος υπό τον τίτλο "Η Ιρλανδία και η διασπορά της",οργανώνει ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως έκθεση για τα 1.400 χρόνια της ιρλανδικής λογοτεχνίας και της διασποράς, πληροφοριακό υλικό για την ιρλανδική γλώσσα, συζητήσεις για την ιρλανδική λογοτεχνία κ. ά.

20χρονο "Διαβάζω"

Τα 20χρονά του γιορτάζει φέτος το περιοδικό "Διαβάζω" και το βιβλιοπωλείο "Ελευθερουδάκης" (Πανεπιστημίου 17) συμμετέχει στη γιορτή, παραχωρώντας κάθε Δευτέρα το καφέ του 6ου ορόφου σε λογοτεχνικά απογεύματα (6μμ).

Στις 7/10 ο Γιώργος Θεοδωράκης παρουσιάζει και η Αννυ Λούλου διαβάζει το βιβλίο του Γιώργη Εξαρχου "Αυτοί είναι οι τσιγγάνοι" (εκδόσεις "Γαβριηλίδη"). Η Μαρία Στασινοπούλου παρουσιάζει και η Υβόνη Μαλτέζου διαβάζει το μυθιστόρημα της Σοφίας Γιαννάτου "Θεραπεύοντας την... Αλισον Γκρέη" (εκδόσεις "Νεφέλη"), στις 14/10. Το βιβλίο της Κατερίνας Αγγελάκη - Ρουκ "Ωραία έρημος η σάρκα" (εκδόσεις "Καστανιώτη") θα παρουσιάζει ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και θα διαβάσει η Μαρίκα Τζιραλίδου (21/10).

Στις 4/11 με το βιβλίο του Δημοσθένη Κούρτοβικ "Τετέλεσται" (εκδόσεις "Οπερα"), θα διαβάσει η Φιλαρέτη Κομνηνού.Το μυθιστόρημα του Αντώνη Σουρούνη "Μισόν αιώνα άνθρωπος" (εκδόσεις "Καστανιώτη") παρουσιάζει (11/11) ο Μαρσέλ Ντιράν.Το βιβλίο του Φίλιππου Δρακονταειδή "Ο Φεβρουάριος Αιών" (εκδόσεις "Πατάκη") παρουσιάζει (18/11) ο Γιάννης Μεταξάς.Τη "Συνείδηση της αιωνιότητας" (εκδόσεις "Δελφίνι") του Αλέξανδρου Ασωνίτη παρουσιάζει (25/11) ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος,διαβάζει η Χριστίνα Αλεξανιάν.

Στις 2/12 ο Δημήτρης Καταλειφός διαβάζει από το βιβλίο του Γιάννη Κιουρτσάκη "Σαν Μυθιστόρημα" (εκδόσεις "Κέδρος"). Στις 9/12 ο Γιώργος Παγανός παρουσιάζει και η Αλέκα Παϊζη διαβάζουν το βιβλίο του Ηλία Παπαδημητρακόπουλου "Ροζαμούνδη" (εκδόσεις "Νεφέλη").

Πάκο ντε Λουτσία, Τζον Μακ Λάφιν, Αλ ντι Μέολα και αφιέρωμα στον Μητρόπουλο, στα "Δημήτρια"

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3ης Σεπτεμβρίου 36, 1ος όροφος) αρχίζει τις χειμερινές πολιτιστικές του εκδηλώσεις στις 7 του Οκτώβρη, (7.45μμ), με ένα επιστημονικό θέμα. Ο διακεκριμένος ορθοπεδικός χειρουργός δρ. Απόστολος Πολυζωίδης θα μιλήσει με θέμα "Η εξέλιξη της ορθοπεδικής από την αρχαία Αίγυπτο και την Ελλάδα μέχρι σήμερα και η ελληνική συμμετοχή στις σύγχρονες ορθοπεδικές αρθροπλαστικές". Η ομιλία θα συνοδευτεί με προβολή διαφανειών. Είσοδος ελεύθερη.

Διαδρομή μέσα από τη μάσκα

Με γενικό τίτλο "Διαδρομές του χρόνου και του μύθου μέσα από τη μάσκα",εγκαινιάζεται στις 9 του Οκτώβρη, στην αίθουσα τέχνης Ανεμος (Κυριαζή 36, Κηφισιά), έκθεση έργων της ζωγράφου Ιφιγένειας Ευαγγελινού - Κορακιανίτη.Παρουσιάζονται 40 έργα της δημιουργού, φιλοτεχνημένα από γύψο, παπιέ μασέ, μέταλλα και σπάγκο.

Οπως αναφέρει η δημιουργός, "μια φορά και έναν καιρό χιλιάδες χρόνια πριν, παγερές μάσκες εξουσίαζαν έναν κόσμο με καρδιές γεμάτες πόθους, όνειρα και μυστικά. Μάσκες που κουβαλούσαν το πεπρωμένο και συμβόλιζαν ένα ριζωμένο πολιτισμό. Μάσκες που η συμφωνία της ζωής τις θεμελίωνε μέσα από τις αξίες και στο οξυγόνο του χρόνου. Μάσκες λευκές, χρωματιστές, σκιερές, γελαστές φιγούρες του ουρανού, που το ανθρώπινο αγγίζει το θείο και στο τυχαίο ριζώνει το αύριο (...). Μάσκες γεμάτες κραυγές ελευθερίας κάτω από τη γαλάζια χλαμύδα της γης". Η ενδιαφέρουσα αυτή εικαστική παρουσίαση θα διαρκέσει μέχρι την 1η του Νοέμβρη.

Ματαίωση

Ματαιώνεται, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Πολιτιστικής Εταιρείας "Ευμόλπιδες", η εκδήλωση αναβίωσης της πομπής των Ελευσίνιων Μυστηρίων, που ήταν προγραμματισμένη για αύριο.

"Διδάσκει" ο Παρθενώνας

Η έκθεση, που πραγματοποιείται στην Οζάκα της Ιαπωνίας "Παρθενών: Αρχιτεκτονική και Συντήρηση",απέσπασε τα εγκώμια του ιαπωνικού Τύπου, με τίτλους όπως "Ας μάθουμε από τους Ελληνες", αλλά και το ενδιαφέρον του κοινού. Εκτιμώντας το ενδιαφέρον του ιαπωνικού λαού και της διεθνούς κοινής γνώμης για τις εργασίες των Ελλήνων στα κηρυγμένα από την Ουνέσκο μνημεία, ο πρόεδρος του ΙΕΠ, Αδ. Πεπελάσης, θα εισηγηθεί στο ΥΠΠΟ η έκθεση να ταξιδέψει στην Απω Ανατολή, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Αύριο αρχίζει στην Οζάκα το τριήμερο Διεθνές Συμπόσιο "Η συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Οζάκα και την Αθήνα",με συμμετοχή περισσοτέρων από 300 Ελλήνων, Ιαπώνων και Βρετανών επιστημόνων.

Οι εισηγήσεις θεωρούνται ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές. Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, Χ. Μπούρας,θα μιλήσει για τις "Βασικές αρχές των εργασιών συντήρησης και αναστήλωσης των μνημείων της Ακρόπολης",ο αρχιτέκτονας Μ. Κορρές για τη "Συντήρηση του Παρθενώνα",ο μηχανικός Κ. Ζάμπας για τις "Ζημιές που υπέστη ο Παρθενώνας από το σεισμό και τη σημασία της σεισμολογικής αντοχής στις αποφάσεις συντήρησης",ο καθηγητής του ΕΜΠ Θ. Σκουλικίδης για την "Ατμοσφαιρική Μόλυνση και τη συντήρηση του Μνημείων της Ακρόπολης" κ. ά. Ιάπωνες θα εισηγηθούν θέματα, όπως "Γεωλογία της Οζάκα και πολιτιστική κληρονομιά", "Τηλεπικοινωνίες και Κλασική Αρχαιολογία" κ. ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ