ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέα περίοδος έντονης ρευστότητας
  • Εν μέσω χουλιγκανικών αντιδράσεων από φανατικούς και των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκε χτες η επανεκλογή του Μ. Εβερτ
  • Για συρρίκνωση της παράταξης έκανε λόγο ο Κ. Μητσοτάκης και όλοι πλέον στρέφουν τα βλέμματα στο συνέδριο

Σε μία περίοδο έντονης ρευστότητας, με άγνωστο μέχρι στιγμή τέλος, μπήκε από χτες η ΝΔ, παρά τη λύση που δόθηκε στο θέμα της ηγεσίας με την επανεκλογή του Μ. Εβερτ (πήρε 103 ψήφους, 84 ο Γ. Σουφλιάς, ενώ υπήρχαν τρία άκυρα, ένα λευκό και έλειπαν δύο εκλέκτορες).

Ολα θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσει τόσο ο ίδιος όσο και η πλευρά Μητσοτάκη στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ηδη όμως χτες σημειώθηκε το πρώτο ρήγμα, με την ίδρυση Κίνησης από τον Α. Ανδριανόπουλο, ενώ και ο Κ. Μητσοτάκης με δηλώσεις του φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από την εκλογή Εβερτ. Συγκεκριμένα είπε ότι "η τυπική ενότητα της ΝΔ στην κορυφή δεν κινδυνεύει, αλλά το κόμμα μας πρέπει να καταλάβει ότι τα κόμματα χρειάζονται και οπαδούς". Η δήλωση αυτή προδιαγράφει τη στάση της Μητσοτακικής πλευράς, η οποία θα περιμένει "στη γωνία" τον Μ. Εβερτ για να εκμεταλλευτεί τις όποιες κινήσεις του και να εμφανιστεί - άγνωστο με ποια μορφή - ως η πλευρά εκείνη που μπορεί να διευρύνει την επιρροή "της παράταξης".

Αμεσος ορατός ορίζοντας όλων των πλευρών είναι το συνέδριο του Απρίλη, ενώ άγνωστη είναι ακόμα η κατάληξη της - έτσι και αλλιώς ετερόκλητης - συμμαχίας των Σουφλιά, Μάνου, Μπακογιάννη. Ο Γ. Σουφλιάς, εάν δει ότι το ρεύμα του στη βάση του κόμματος έχει δυναμική, δεν αποκλείεται να ξαναθέσει υποψηφιότητα στο συνέδριο, ενώ το ίδιο προφανώς θα κάνει και η Ντ. Μπακογιάννη, που ποτέ δεν έκρυψε τις αρχηγικές της φιλοδοξίες. Από την πλευρά του ο Στ. Μάνος με ανακοίνωσή του, αφού ευχήθηκε να διαψευστούν οι ανησυχίες του για την ενότητα της παράταξης, διαμήνυε προς τον Μ. Εβερτ ότι κάθε εξέλιξη είναι ανοιχτή, ενώ διέρρεε πως δε θα δεχτεί κανένα αξίωμα που θα του προτείνει ο Μ. Εβερτ.

Το ενδεχόμενο της διάσπασης δεν το απέκλεισε ούτε ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Ράλλης, που τάχθηκε υπέρ του Γ. Σουφλιά, λέγοντας ότι "όλα είναι δυνατά", ενώ παρεμβαίνοντας στην υπόθεση ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως "η ΝΔ εισέρχεται σε μία μεταβατική περίοδο με απρόβλεπτες εξελίξεις".

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

Τι δήλωσαν μετά το αποτέλεσμα οι μονομάχοι

Ενωτικός επιχείρησε να εμφανιστεί ο επανεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ενώ ο ηττημένος, Γ. Σουφλιάς, χρησιμοποιώντας την ιστορική πλέον φράση των χαμένων "Γιώργο χάσαμε" αρκέστηκε να συγχαρεί τον Μ. Εβερτ.

Συγκεκριμένα ο Μ. Εβερτ είπε ότι χτες "άνοιξε μια καινούρια σελίδα, η οποία πρέπει να δώσει νέα δυναμική, νέα προοπτική στο κόμμα μας". Επανέλαβε την κλασική φράση όσων κερδίζουν, λέγοντας ότι δεν υπήρξαν χαμένοι ή νικητές από αυτήν την αναμέτρηση και υπογράμμισε:

"Πρέπει να αρχίσει ένας ανοιχτός διάλογος χωρίς φοβίες, χωρίς προκαταλήψεις χωρίς δογματισμούς. Για να φτάσουμε, τελικά, σε ένα συνέδριο δημοκρατικό, ανοιχτό, στο οποίο θα συμμετάσχει, αν είναι δυνατόν, όλη η κοινωνία. Πρέπειμε ειλικρίνεια να σας πω ότι ξέρω πως πολλούς από σας, ενδεχομένως, σας έχω πικράνει. Και ξέρω ταυτόχρονα, και πρέπει να γνωρίζετε και εσείς, ότι ορισμένοι από εσάς, άθελά σας πιστεύω, με έχετε πικράνει. Να ξεχάσουμε αυτές τις πίκρες. Να αλλάξουμε σελίδα".

Αναφερόμενος στις εσωκομματικές εξελίξεις προειδοποίησε ότι "δεν είναι δυνατόν επί μονίμου βάσεως να ασχολούμαστε με την εσωστρέφεια, με το τι συμβαίνει μέσα στο κόμμα μας. Είναι ανάγκη να ανοιχτούμε στην κοινωνία. Αυτό περιμένει ο ελληνικός λαός. Και αυτός είναι τουλάχιστον ο σκοπός ο δικός μου. Ασφαλώς, διαφορετικές απόψεις και θέσεις πρέπει να υπάρχουν μέσα στο κόμμα μας. Αλλά μέσα στα όργανα του κόμματος. Οχι κονταρομαχίες στα δίκτυα της τηλεόρασης. Πώς είναι δυνατόν να κρατηθεί η αξιοπιστία του κόμματός μας και οποιουδήποτε κόμματος - το ίδιο έγινε και με το ΠΑΣΟΚ - όταν αντιδικούμε στο δίκτυο της τηλεόρασης μεταξύ μας; Τι μήνυμα μεταφέρουμε για τη δημοκρατία και για το κοινοβουλευτικό σύστημα της πατρίδας μας; Γι' αυτό κάνω έκκληση προς όλους. Να δούμε τα προβλήματα της κοινωνίας. Να καταλήξουμε σε ορισμένες κατευθύνσεις. Και αυτές τις προγραμματικές θέσεις να τις ακολουθήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι και αποφασισμένοι".

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι η ΝΔ "θα χειροκροτήσει κάθε θετική ενέργεια της κυβέρνησης, αλλά θα είμαστε αυστηροί επικριτές από δω και πέρα για οποιοδήποτε σφάλμα και παράλειψη της κυβέρνησης", προαναγγέλλοντας τη συνέχιση της συναινετικής "συμπολιτευόμενης αντιπολιτευόμενης".

Ο Γ. Σουφλιάς

Ο χαμένος της χτεσινής εκλογής, αφού συνεχάρη τον Μ. Εβερτ για την επανεκλογή του και ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν, δήλωσε ότι σέβεται "την ετυμηγορία της πλειοψηφίας και προδήλως, συνέχισε, αποδέχομαι το αποτέλεσμα". Συνεχίζοντας δήλωσε: "Τις θέσεις μου, τις ιδέες μου, αλλά και το τι πρέπει να αποφύγει το κόμμα τις διατύπωσα με σαφήνεια, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Το ζητούμενο, κατά την άποψή μου, για το κόμμα είναι η επανάκτηση της ουσιαστικής ενότητας. Και η ανταπόκρισή του στις προσδοκίες για τις προοπτικές της παράταξης, του κόσμου της και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της. Και φυσικά αυτό το ζητούμενο είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές, για να συνεχίσει αυτή η μεγάλη παράταξη το μεγάλο της έργο και τη μεγάλη προσφορά στον τόπο". Κατέληξε ευχόμενος στον Μ. Εβερτ να επιτευχθούν "οι αναγκαίοι αυτοί στόχοι".

Στιγμιότυπα από την επεισοδιακή εκλογή
  • Δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν οι χούλιγκανς από τους χτεσινούς οπαδούς των δύο υποψηφίων, που συγκεντρώθηκαν από το πρωί έξω από τα γραφεία της ΝΔ. "Δε σε θέλει ο λαός πάρ' την κόρη σου και μπρος", φώναζαν οι εβερτικοί για τον Κ. Μητσοτάκη, "δε σε θέλει ο λαός πάρ' τον μπάλιο σου και μπρος", ανταπαντούσαν οι μητσοτακικοί, αναφερόμενοι στον γενικό διευθυντή του γραφείου του Μ. Εβερτ, που κινήθηκε αρκετά δραστήρια τις τελευταίες μέρες, οργανώνοντας τον κομματικό μηχανισμού του επανεκλεγέντος αρχηγού. Και όλα αυτά εν μέσω μούντζας, καπνογόνων και γιουχαϊσμάτων.
  • Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ ήταν παρών στις χτεσινές εκλογές. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι οπαδοί του Γ. Σουφλιά φώναζαν "το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Εβερτ αρχηγό", υπονοώντας, προφανώς, ότι ο Εβερτ είναι εύκολη λεία για τον Κ. Σημίτη, ενώ οι εβερτικοί, αναφερόμενοι στη στήριξη που παρείχαν κυβερνητικές εφημερίδες στον Γ. Σουφλιά, ανταπαντούσαν με το σύνθημα "Σουφλιά στηρίζει το ΠΑΣΟΚ".
  • Ιστορική φράση των χαμένων έχει γίνει πλέον το γνωστό ανέκδοτο "Γιώργο μου χάσαμε". Το πρωτοχρησιμοποίησε το Γενάρη ο Γερ. Αρσένης, όταν έχασε την εκλογή για την πρωθυπουργία από τον Κ. Σημίτη και την επανέλαβε χτες και ο Γ. Σουφλιάς. Μόνο που χτες ταίριαζε απόλυτα, αφού ήταν στην κυριολεξία Γιώργος ο χαμένος.
  • "Εβερτ στηρίζουν οι εργάτες", φώναξαν σε κάποια στιγμή οι συγκεντρωμένοι εβερτικοί και ακούστηκε αμέσως το σχόλιο κακεντρεχούς μητσοτακικού: Εβερτ στηρίζουν εργάτες του Δήμου Αθήνας, είπε ο οπαδός, υπονοώντας ότι αρκετοί από τους συγκεντρωμένους ήταν εργαζόμενοι στο Δήμο Αθήνας που διορίστηκαν επί Εβερτ.
  • Δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση η αποχώρηση των στελεχών εκείνων που είχαν στηρίξει ενεργά τον Γ. Σουφλιά ή είχαν ασκήσει κριτική στις επιλογές του Μ. Εβερτ. Οι βουλευτές Π. Τατούλης και Ν. Κάκαλος όχι μόνο αποδοκιμάστηκαν έντονα με υβριστικές εκφράσεις, αλλά δέχτηκαν και μερικές "ψιλές" από τους θερμόαιμους εβερτικούς, που οργανωμένα αποδοκίμαζαν όλους τους αντιφρονούντες.
  • Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η καταμέτρηση αποχώρησε από τη Ρηγίλλης ο Κ. Μητσοτάκης. Ο έμπειρος πολιτικός ήξερε ότι όσο περνάει η ώρα τόσο τα πνεύματα με τους συγκεντρωμένους θα οξύνονται και γι' αυτό φρόντισε να αποχωρήσει νωρίς, πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη. Η έκφραση του προσώπου του προϊδέαζε, πάντως, για το τελικό αποτέλεσμα.
  • Μέχρι και κάγκελα, που μπήκαν χτες ειδικά για την περίσταση, τοποθετήθηκαν έξω από τα γραφεία της ΝΔ, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ανεπιθύμητο "ντου" των χουλιγκάνων, που, παρά την έκκληση του Στ. Δήμα να μη συγκεντρωθούν στα γραφεία, απέκλεισαν από νωρίς την οδό Ρηγίλλης.
  • Ακόμα και οι προεκλογικές κραυγές του Μ. Εβερτ στην Καρδίτσα χρησιμοποιήθηκαν στην αντιπαράθεση. "Εβερτ, Εβερτ", φώναζαν οι οπαδοί του επανεκλεγέντος προέδρου και η απάντηση των αντιπάλων, με έντονη, είναι αλήθεια λαρισινή προφορά, "Καρδίτσα, Καρδίτσα, Καρδίτσα". Δεν έλειψαν και τα αμιγώς γηπεδικά στη σύλληψή τους συνθήματα όπως το "Εξω οι τσάτσοι του Μητσοτάκη" και το "έξω οι τσάτσοι του Αλαφούζου", που φώναζαν οι οπαδοί του Κ. Μητσοτάκη.
Α. ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πρώτη κίνηση διάσπασης

Η πρώτη κίνηση διάσπασης του κόμματος προήλθε από τον Α. Ανδριανόπουλο, ο οποίος δεν έχασε ευκαιρία και νωρίς το απόγευμα ανακοίνωσε την ίδρυση νέας κίνησης που θα μετεξελιχθεί σε κόμμα. Πρόκειται για μία κίνηση με ιδεολογικές αναφορές, καθώς ο πρώην υπουργός (και γνωστός θεωρητικός του νεοφιλελευθερισμού) όπως φάνηκε και σε δήλωσή του, επιδιώκει να εκφράσει την καθαρή ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού, σε αντίθεση με τη ΝΔ που μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, όπως είπε, "οδηγείται στην αποσύνθεση και διάλυση". Την ίδρυση νέου κόμματος και την αποχώρησή του από τη ΝΔ την είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό ο Α. Ανδριανόπουλος. Ο αστέρας του νεοφιλελευθερισμού είπε ότι "όλα τα κόμματα νοιάζονται μόνο για αυτούς που εργάζονται στο δημόσιο" και ισχυρίστηκε ότι η κίνησή του αποτελεί την "καινούρια φωνή για όσους δημιουργούν", δίνοντας έτσι το στίγμα της κίνησής που θα κινείται σαφώς στη γνωστή συνταγή του ξεπουλήματος των πάντων και της "αποθέωσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας".

Ενωμένη η βάση της ΝΔ υποδέχεται το αποτέλεσμα της ψηφοροίας

Ενωμένη η βάση της ΝΔ υποδέχεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Ψάχνουν για την ενότητα σε ... αντίθετη κατεύθυνση


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ