Σάββατο 5 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στιγμιότυπα από την επεισοδιακή εκλογή
  • Δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν οι χούλιγκανς από τους χτεσινούς οπαδούς των δύο υποψηφίων, που συγκεντρώθηκαν από το πρωί έξω από τα γραφεία της ΝΔ. "Δε σε θέλει ο λαός πάρ' την κόρη σου και μπρος", φώναζαν οι εβερτικοί για τον Κ. Μητσοτάκη, "δε σε θέλει ο λαός πάρ' τον μπάλιο σου και μπρος", ανταπαντούσαν οι μητσοτακικοί, αναφερόμενοι στον γενικό διευθυντή του γραφείου του Μ. Εβερτ, που κινήθηκε αρκετά δραστήρια τις τελευταίες μέρες, οργανώνοντας τον κομματικό μηχανισμού του επανεκλεγέντος αρχηγού. Και όλα αυτά εν μέσω μούντζας, καπνογόνων και γιουχαϊσμάτων.
  • Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ ήταν παρών στις χτεσινές εκλογές. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων οι οπαδοί του Γ. Σουφλιά φώναζαν "το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ με τον Εβερτ αρχηγό", υπονοώντας, προφανώς, ότι ο Εβερτ είναι εύκολη λεία για τον Κ. Σημίτη, ενώ οι εβερτικοί, αναφερόμενοι στη στήριξη που παρείχαν κυβερνητικές εφημερίδες στον Γ. Σουφλιά, ανταπαντούσαν με το σύνθημα "Σουφλιά στηρίζει το ΠΑΣΟΚ".
  • Ιστορική φράση των χαμένων έχει γίνει πλέον το γνωστό ανέκδοτο "Γιώργο μου χάσαμε". Το πρωτοχρησιμοποίησε το Γενάρη ο Γερ. Αρσένης, όταν έχασε την εκλογή για την πρωθυπουργία από τον Κ. Σημίτη και την επανέλαβε χτες και ο Γ. Σουφλιάς. Μόνο που χτες ταίριαζε απόλυτα, αφού ήταν στην κυριολεξία Γιώργος ο χαμένος.
  • "Εβερτ στηρίζουν οι εργάτες", φώναξαν σε κάποια στιγμή οι συγκεντρωμένοι εβερτικοί και ακούστηκε αμέσως το σχόλιο κακεντρεχούς μητσοτακικού: Εβερτ στηρίζουν εργάτες του Δήμου Αθήνας, είπε ο οπαδός, υπονοώντας ότι αρκετοί από τους συγκεντρωμένους ήταν εργαζόμενοι στο Δήμο Αθήνας που διορίστηκαν επί Εβερτ.
  • Δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση η αποχώρηση των στελεχών εκείνων που είχαν στηρίξει ενεργά τον Γ. Σουφλιά ή είχαν ασκήσει κριτική στις επιλογές του Μ. Εβερτ. Οι βουλευτές Π. Τατούλης και Ν. Κάκαλος όχι μόνο αποδοκιμάστηκαν έντονα με υβριστικές εκφράσεις, αλλά δέχτηκαν και μερικές "ψιλές" από τους θερμόαιμους εβερτικούς, που οργανωμένα αποδοκίμαζαν όλους τους αντιφρονούντες.
  • Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η καταμέτρηση αποχώρησε από τη Ρηγίλλης ο Κ. Μητσοτάκης. Ο έμπειρος πολιτικός ήξερε ότι όσο περνάει η ώρα τόσο τα πνεύματα με τους συγκεντρωμένους θα οξύνονται και γι' αυτό φρόντισε να αποχωρήσει νωρίς, πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη. Η έκφραση του προσώπου του προϊδέαζε, πάντως, για το τελικό αποτέλεσμα.
  • Μέχρι και κάγκελα, που μπήκαν χτες ειδικά για την περίσταση, τοποθετήθηκαν έξω από τα γραφεία της ΝΔ, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ανεπιθύμητο "ντου" των χουλιγκάνων, που, παρά την έκκληση του Στ. Δήμα να μη συγκεντρωθούν στα γραφεία, απέκλεισαν από νωρίς την οδό Ρηγίλλης.
  • Ακόμα και οι προεκλογικές κραυγές του Μ. Εβερτ στην Καρδίτσα χρησιμοποιήθηκαν στην αντιπαράθεση. "Εβερτ, Εβερτ", φώναζαν οι οπαδοί του επανεκλεγέντος προέδρου και η απάντηση των αντιπάλων, με έντονη, είναι αλήθεια λαρισινή προφορά, "Καρδίτσα, Καρδίτσα, Καρδίτσα". Δεν έλειψαν και τα αμιγώς γηπεδικά στη σύλληψή τους συνθήματα όπως το "Εξω οι τσάτσοι του Μητσοτάκη" και το "έξω οι τσάτσοι του Αλαφούζου", που φώναζαν οι οπαδοί του Κ. Μητσοτάκη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ