ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩ-ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ

Οι ηγέτες των 15 κρατών - μελών, που συναντήθηκαν το περασμένο Σάββατο, στο Δουβλίνο, δεν είχαν σοβαρούς λόγους να μην είναι ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους και την απόδοσή τους.

Τις προηγούμενες βδομάδες, σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έπνεε ένας αέρας "δημιουργίας και άμιλλας". Ο ένας μετά τον άλλο, αρχίζοντας από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, μέχρι τη Δανία, επέβαλε τον προϋπολογισμό του 1997, στα πλαίσια του τρίτου σταδίου της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) το 1999. Οι λαοί της Ευρώπης καλούνται, άλλη μια φορά, να σηκώσουν στις πλάτες τους τα βάρη, με σκληρή λιτότητα, άγριες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, ιδιωτικοποιήσεις, ανεργία, νέους φόρους, μόνο και μόνο για να αυξηθούν περισσότερο τα υπερκέρδη των πολυεθνικών.

Ηταν επόμενο, λοιπόν, να υπάρχει μια ευφορία στους 15 εταίρους, η οποία, αναμφίβολα, τους διευκόλυνε να γευτούν καλύτερα τα ποικίλα εδέσματα από σολομό. Η ΟΝΕ προχωράει στη βάση του χρονοδιαγράμματος και αυτό είναι το ζητούμενο σε αυτή τη φάση. Τα θέματα της Διακυβερνητικής δε φαίνεται να είναι άμεσης προτεραιότητας, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που θα έκανε τους Γερμανούς και τους Γάλλους να έρθουν σε "σύγκρουση" με ορισμένες χώρες, διαλύοντας το "καλό κλίμα" που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Εξάλλου, στο βαθμό που προχωράει η "βάση" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ΟΝΕ, είναι υποχρεωμένοι οι εταίροι να προσαρμόσουν ανάλογα και το ευρωπαϊκό εποικοδόμημα. Είναι αδύνατον, για παράδειγμα, να έχει δημιουργηθεί ο "σκληρός πυρήνας", 5 - 6 χωρών γύρω από το γαλλογερμανικό άξονα, και να αφεθεί στους υπόλοιπους να θέτουν εμπόδια στην κίνηση "προς τα εμπρός" της ΕΕ. Είναι φυσικό επακόλουθο, η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, που καταγράφεται με σαφήνεια στο οικονομικό πεδίο, να εκφραστεί και στο πολιτικό (πολιτική ενοποίηση).

***

Ετσι, προχτές στο Δουβλίνο, περιορίστηκαν, όσον αφορά τη Διακυβερνητική, να αφήσουν για το Δεκέμβρη την ουσιαστική συζήτηση, οπότε η ιρλανδική προεδρία θα φέρει το σχέδιο για τη νέα Συνθήκη (Μάαστριχτ 2).

Το γεγονός αυτό επέτρεψε στην κυβερνητική αντιπροσωπεία και στον πρωθυπουργό να επιδεικνύουν προς τα έξω την εικόνα ενός "άνετου" διαπραγματευτή στα πλαίσια της Διακυβερνητικής. Φυσικά, πρόκειται για απατηλή εικόνα. Ο Κ. Σημίτης, όπως προέκυψε με σαφήνεια από τις δηλώσεις του, δεν πρόκειται να προβάλει σοβαρές αντιστάσεις στο πακέτο των ισχυρών εταίρων, το οποίο, στην πραγματικότητα, αχρηστεύει κάθε έννοια ισοτιμίας μεταξύ κρατών - μελών της ΕΕ και νομιμοποιεί την κυριαρχία των Γερμανο-Γάλλων και στο "θεσμικό εποικοδόμημα".

Η στάση αυτή απορρέει από τη βαθιά προσήλωση της κυβέρνησης στην "εξέλιξη της Ευρώπης των 15", διαδικασία την οποία ο Κ. Σημίτης αντιμετωπίζει περισσότερο ως Ευρωπαίος υπάλληλος, παρά ως επικεφαλής κράτους - μέλους, τα συμφέροντα του οποίου οφείλει να διασφαλίσει.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε το "δικαίωμα" ορισμένων κρατών - μελών να προχωρήσουν πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους - στο όνομα, προφανώς, της "σύγκλισης"... Στη βάση αυτή συμφώνησε, τουλάχιστον "επί της αρχής", στην καθιέρωση της αρχής της "ευελιξίας", διαφώνησε όμως στη γενίκευσή της και στην εφαρμογή της για όλα τα θέματα. Παρόμοια είναι και η θέση του για την κατάργηση της ομοφωνίας και την καθιέρωση της πλειοψηφίας, ως αρχής για τη λήψη όλων, σχεδόν, των αποφάσεων. Οσον αφορά τα θέματα των θεσμών, των αλλαγών, δηλαδή, στα κοινοτικά όργανα (αριθμός επιτρόπων, κλπ.) και του "βάρους της ψήφου" που θα έχουν τα κράτη - μέλη, ο πρωθυπουργός ψελλίζει κάτι περί "διατήρησης των δικαιωμάτων των κρατών - μελών", αλλά είναι φανερό ότι δεν πρόκειται να συγκρουστεί γι' αυτό με τους ισχυρούς εταίρους και να χαλάσει την εικόνα του "καλού παιδιού".

Την εικόνα αυτή τη χρειάζεται, γιατί "πιστεύει" ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να προωθήσει ορισμένα ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα, με βασικό αυτό της προστασίας των συνόρων και την καθιέρωση της αρχής της αλληλεγγύης. Προκειμένου να εξασφαλίσει να περιληφθεί κάποιο εδάφιο στη νέα συνθήκη, το οποίο δεν έχει την παραμικρή πρακτική αξία και με δεδομένη την πολιτική βούληση των "ισχυρών εταίρων", η κυβέρνηση πλειοδοτεί στα περί Κοινής Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής (ΚΕΠΠΑ), ενώ δέχεται τον περιορισμό του δικαιώματος του βέτο.

***

Είναι ολοφάνερο ότι η πολιτική της υποτέλειας που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στους ισχυρούς εταίρους και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΕΕ και την υποταγή της χώρας μας στους "ηγεμόνες" της.

Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος είναι οι συντονισμένοι αγώνες των εργαζομένων με τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, με όλα τα καταπιεζόμενα κοινωνικά στρώματα.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Είναι φυσικό επακόλουθο η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, που καταγράφεται με σαφήνεια στο οικονομικό πεδίο, να εκφραστεί και στο πολιτικό με την πολιτική ενοποίηση

ΧΕΡΑΚΙΑ

ΚΑΜΙΑ συγκεκριμένη απάντηση στα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων δεν έδωσε ο υπουργός Προεδρίας και Δημόσιας Διοίκησης, Αλ. Παπαδόπουλος, κατά τη χτεσινή συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ (σελίδα 10).

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ εκλογές στις ΗΠΑ. Πολύ ...αμερικάνικη η παράσταση. Χτες τα ξημερώματα έληξε η 90λεπτη τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπιλ Κλίντον, και τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μπομπ Ντόουλ (σελίδα 12).

ΣΕ ΑΓΩΝΙΩΔΗ "αγώνα δρόμου", προκειμένου η ειρηνευτική διαδικασία να συνεχίσει να βρίσκεται εν ζωή, έχει αποδυθεί η αμερικανική διπλωματία, ο επικεφαλής της οποίας, Ουόρεν Κρίστοφερ,επιχειρεί να ελιχθεί σε πολλαπλά μέτωπα... (σελίδα 12).

ΜΕ "ΛΟΥΚΕΤΟ" απειλούνται και τα εννέα Κέντρα Ελέγχου και Αναφοράς ΕΪΤΖ που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας ότι "δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα λειτουργίας"(σελίδα 18).

ΘΕΣΜΙΚΑ,εργασιακά και οικονομικά προβλήματα των αστυνομικών έθεσαν χτες, στη διάρκεια συνάντησής τους με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) (σελίδα 20).

ΠΡΟΤΑΣΗ εισαγγελέα για "λουκέτο" στο ΚΕΦΕ. Πόρισμα - κόλαφος για τους πραγματικούς σκοπούς της οργάνωσης. Στοιχεία για φακέλωμα εκπροσώπων της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας, καθώς και για διασυνδέσεις και πληροφόρηση ξένων κέντρων (σελίδα 20).

ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ συνεχή χρονιά η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης διοργανώνει το "10ήμερο Ελληνικού Κινηματογράφου", αφιερωμένο στη "Θεσσαλονίκη του χτες και του σήμερα" (σελίδα 21).

"ΑΘΑΝΑΤΟΙ".Η λέξη αυτή πλημμύριζε τα στόματα και τις μνήμες όσων βρέθηκαν την Κυριακή στο Βύρωνα, εκεί όπου, πριν 52 χρόνια, 11 παλικάρια, έδωσαν, με τη ζωή τους, παράδειγμα αγώνα και στάσης ζωής (σελίδα 28).

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (ΟΒΣΑ)
Θα ενταθεί η επέλαση στους ΕΒΕ

- Ποια ήταν για τους επαγγελματίες βιοτέχνες και τους εμπόρους τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των "αντικειμενικών κριτηρίων";

- Ο νόμος για το φορολογικό, με τα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια, ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, περίπου πριν από τρία χρόνια με πρόφαση το χτύπημα της φοροδιαφυγής, η οποία τότε κυμαινόταν γύρω στα 500 - 600 δισ. δρχ. Εμείς, το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, είχαμε αντιδράσει τότε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις ζητώντας να μην ψηφιστεί αυτός ο νόμος γιατί από τη μια μεριά είχε σαν στόχο να χτυπήσει τη μικρή επιχείρηση, αυτές δηλαδή, που κρατάνε Α και Β κατηγορίας βιβλία, ενώ από την άλλη, όπως τονίζαμε τότε, άφηνε στο απυρόβλητο τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, επομένως και τη μεγάλη φοροδιαφυγή, αφού τα "αντικειμενικά κριτήρια" δεν αφορούσαν τις μεγάλες επιχειρήσεις. Με την εφαρμογή του νόμου, είχαμε μία αύξηση της φορολογίας των μικρών μαγαζιών από διπλασιασμό έως και πέντε φορές επάνω. Και ενώ οι μικρές επιχειρήσεις που έκλειναν τότε κάθε μέρα ήταν από 10 έως δώδεκα, σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά, οι επιχειρήσεις που κλείνουν ξεπερνούν τις 20 την ημέρα. Την ίδια στιγμή, η φοροδιαφυγή υπολογίζεται ότι ξεπερνάει το 1,5 τρισ. δρχ. Τρομακτικές, λοιπόν, οι συνέπειες από τα "αντικειμενικά κριτήρια" για τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και την εθνική οικονομία.

- Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 1996, από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που έτσι κι αλλιώς επιδρούν στον προσδιορισμό των εισοδημάτων των ΕΒΕ;

- Πριν από ένα χρόνο πάλι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αύξησε τις αντικειμενικές αξίες των οικοδομών κατά μέσο όρο 80%, ενώ σε κάποιες περιοχές οι αυξήσεις υπερβαίνουν και το 120%. Οι αυξήσεις αυτές θα ισχύσουν για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 1996. Οπως είναι γνωστό, με βάση τα "αντικειμενικά κριτήρια" λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των επαγγελματοβιοτεχνών και η αντικειμενική αξία του ακινήτου. Ετσι, λοιπόν, θα έχουμε μια αύξηση στη φορολογία που θα πληρώσουμε το 1997 από 27% μέχρι και 40% Αυτό σημαίνει και το τελειωτικό χτύπημα για τους συναδέλφους που κρατάνε Α και Β κατηγορίας βιβλία. Αν μάλιστα, ισχύσει και το βιβλίο αποθήκης γι' αυτούς που κάνουν τζίρο κάτω των 18 εκατομμυρίων, δεν ξέρω πόσα τέτοια μαγαζιά θα επιβιώσουν επαγγελματικά. Αμφιβάλλω εάν είναι το 30% - 40%.

- Τι προτείνει το συνδικαλιστικό κίνημα μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση;

Εμείς, οι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι το είπαμε, το λέμε και θα το φωνάζουμε, και βέβαια θα είναι από τα κύρια αιτήματά μας στους άμεσους αγώνες μας που έρχονται: μοναδική λύση για το φορολογικό δεν είναι τα ημίμετρα, παρά μόνο η πλήρης κατάργηση των άδικων και αντισυνταγματικών "αντικειμενικών κριτηρίων", η κατάργηση του συντελεστή φορολόγησης 35% για τις ΟΕ, ΕΕ και συνεταιρισμούς και βέβαια η ψήφιση μέσα από ένα δημοκρατικό διάλογο ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος όπου ο κάθε Ελληνας θα πληρώνει ανάλογα με αυτά που πράγματι κερδίζει. Αυτό, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένα αφορολόγητο όριο για όλους τους Ελληνες στα 3,5 εκατομμύρια δραχμές, που είναι και το όριο φτώχειας για τις χώρες της ΕΕ.

Μ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ