ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Αντεπίθεση για νέες κατακτήσεις"
  • Η πολιτική και καλλιτεχνική εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, σηματοδοτεί το νέο αγωνιστικό ξεκίνημα για τους κομμουνιστές
  • Το νόημα που παίρνει η αντεπίθεση στο χώρο των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ

"Μεγάλη γιορτή του αγώνα και της αντεπίθεσης" ονομάζει η ΚΝΕ την πολιτική και καλλιτεχνική εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Είναι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιούν οι κομμουνιστές μετά το θετικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, και τα μέλη και οι οπαδοί του Κόμματος και της ΚΝΕ αναμένεται να την τιμήσουν με την αθρόα παρουσία τους. Θα σηματοδοτήσουν έτσι το νέο ξεκίνημα της αγωνιστικής αντεπίθεσης στις επιλογές της κυβέρνησης σ' όλα τα επίπεδα.

Ο "Ρ" κουβέντιασε με δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθήνας και ένα σπουδαστή στο ΤΕΙ Αθήνας, μέλη των ΠΚΣ, για το νόημα που παίρνει αυτή η αντεπίθεση στο χώρο των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Μεταφέροντας την εικόνα που επικρατεί στις σχολές τους, οι φοιτητές μόνο προβλήματα έχουν να παραθέσουν. "Μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο ένας πρωτοετής βλέπει τις προσδοκίες του να διαψεύδονται, από την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει, τονίζει ο Κύριλλος Παπασταύρος,φοιτητής στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθήνας. "Αμέσως καταλαβαίνει ότι η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση βρίσκεται μόνο στα χαρτιά. Θα αντιμετωπίσει και προβλήματα με τις παροχές συγγραμμάτων, ενώ ο φοιτητής γρήγορα καταλαβαίνει ότι το περιεχόμενο των σπουδών είναι πολύ μακριά από τις προσδοκίες του, τα μαθήματα γίνονται σε περιβάλλον "ρουτίνας" και αυτά που μαθαίνει, σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται πολύ μακριά από την εφαρμογή τους και τις ανάγκες της κοινωνίας".

Ο Κώστας Βλάσσης,σπουδαστής στη ΣΔΟ του ΤΕΙ Αθήνας, τονίζει ότι "η έλλειψη χρημάτων φαίνεται καθημερινά με το να μην λειτουργούν κάποια εργαστήρια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουλέψουν όλοι οι φοιτητές. Για παράδειγμα στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας, επειδή στο ένα εργαστήριο του τμήματος δε χωρούν όλοι οι σπουδαστές, αναγκάζονται και παίρνουν το πτυχίο στα πεντέμισι χρόνια".

Η Κορίνα Γεωργαρίου,φοιτήτρια Γαλλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθήνας τονίζει ότι πέρα από τα συγγράμματα που παίρνουν οι φοιτητές δωρεάν, πληρώνουν τα συγγράμματα για τα μαθήματα επιλογής. "Πηγαίνουμε και βγάζουμε φωτοτυπίες και άλλοτε 3.000 άλλοτε 4.000, σιγά σιγά συσσωρεύονται και μιλάμε πλέον για ένα σημαντικό ποσό και δε μιλάμε για δωρεάν παιδεία".

Πώς όμως θα επιτευχθεί ο στόχος της αντεπίθεσης και ποιο είναι το νόημά του; "Οι φοιτητές ενδιαφέρονται να ενημερωθούν, να μάθουν ποιος είναι ο αντίπαλός τους, τονίζει ο Κύριλλος Παπασταύρος. Η ΚΝΕ και οι ΠΚΣ ενημερώνουν τους φοιτητές, τους παροτρύνουν να δραστηριοποιηθούν μέσα από τις διαδικασίες των συλλόγων τους, ώστε όχι απλά να αντισταθούμε αλλά να περάσουμε και στην επίθεση. Αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν μόνο από τους φοιτητές. Χρειάζεται κοινή δράση εργαζομένων, καθηγητών και ολόκληρου του λαού". "Το σύνθημα της αντεπίθεσης είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο για τη συγκεκριμένη εποχή, απαντά ο Κώστας. Γιατί μέχρι τώρα το μαζικό κίνημα είχε σαν στόχο να αποκρούσει τα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό που προέχει τώρα είναι να περάσει σε μια πιο επιθετική πολιτική έτσι ώστε όχι μόνο να αποκρούσει τις νέες και παλιές ρυθμίσεις που προωθούνται, αλλά να προτείνει, να διεκδικήσει και να κατορθώσει καινούριες κατακτήσεις".

Ως πότε;

Με τις πρώτες σταγόνες της βροχής πλημμύρισε και πάλι η Αθήνα. Οπως πέρυσι, πρόπερσι, όπως πάντα τα τελευταία χρόνια. Το μόνο που κάθε φορά αλλάζει, είναι οι πλημμυροπαθείς. Αυτή τη φορά σειρά στον ατέλειωτο κατάλογο της καταστροφής και της οδύνης, είχαν οι κάτοικοι του Ρέντη και των Καμινίων. Πριν λίγους μήνες η μπόρα χτύπησε το Θριάσιο, που είχε παραλάβει την τραγική αυτή σκυτάλη από την Ανατολική Αττική, τη Φιλοθέη, τη Νέα Ιωνία, το Αιγάλεω, τα Ανω Λιόσια, τη Γλυφάδα και τη Βούλα. Κι όλα αυτά με κάποιο συνηθισμένο πρωτοβρόχι, με κάποια - ευλογημένη κατά τα άλλα - φθινοπωρινή ή χειμερινή βροχή. Κι όμως, στην Αθήνα, την πόλη - τέρας, όπως την κατάντησαν τα μεγάλα συμφέροντα και οι θεραπαινίδες τους, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κάθε βροχή μετατρέπεται σε κατάρα...

Ως πότε όμως; Ως πότε οι κάθε είδους κυβερνώντες, αρμόδιοι και ανευθυνοϋπεύθυνοι θα βαφτίζουν μια συνηθισμένη νεροποντή ως θεομηνία, προκειμένου να αποσείσουν τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες τους; Γιατί οι ένοχοι είναι γνωστοί. Είναι αυτοί οι ίδιοι που άφησαν την πρωτεύουσα αθωράκιστη και στο έλεος της πλημμύρας, του νέφους και των πυρκαγιών - για να θυμηθούμε μόνο μερικές από τις πληγές που βασανίζουν τέσσερα περίπου εκατομμύρια κατοίκους. Η, μήπως, δεν είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αδιαφόρησαν πλήρως για τις προτάσεις που έκανε το ΤΕΕ από το 1978 ακόμα, για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία του Λεκανοπεδίου; "Πού να το φανταστούμε, αφού η Αθήνα αναπτύχθηκε πέρα από κάθε πρόβλεψη", υποστηρίζουν τώρα με περισσή αφέλεια, παραδεχόμενοι την ανικανότητά τους, ενώ παράλληλα προσπαθούν να κρύψουν τις πολιτικές τους ευθύνες για το κατάντημα της Αθήνας. "Πού να βρούμε 300 δισ. δρχ. που έχει ανάγκη το Λεκανοπέδιο για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας", ισχυρίζονται οι ίδιοι που σκορπούν τα"πανωπροίκια" με τη σέσουλα στους εργολάβους του μετρό. Ετοιμάζονται μάλιστα να επιβάλουν πρόσθετο φορομπηχτικό τέλος και για τα αντιπλημμυρικά, μεταθέτοντας στις πλάτες των εργαζομένων και αυτό το πρόβλημα, που δημιούργησε η δική τους αδιαφορία. Μια αδιαφορία δίχως όρια πλέον και δίχως μέτρο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν είναι παράξενο που η Αθήνα τις τελευταίες δεκαετίες θρήνησε περισσότερα θύματα στις πλημμύρες, από ό,τι σε σεισμούς. Που ζει συνέχεια με τον κίνδυνο της... βροχής. Το χειρότερο όμως από όλα είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει αναίσχυντα να μας επιβάλει να μάθουμε να ζούμε με τον κίνδυνο αυτό! Κι όταν καταλαβαίνει ότι αυτό δεν είναι δυνατόν πια, προσπαθεί να γεμίσει το κενό με ανέξοδες υποσχέσεις. Σαν αυτές που έδωσε εδώ και ενάμιση χρόνο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, στην εκλογική του περιφέρεια, στον Πειραιά, για να τις ξαναθυμηθεί μόλις πλημμύρισαν τα Καμίνια και ο Ρέντης! Σαν αυτές που έδωσε το μισό σχεδόν υπουργικό συμβούλιο, όταν παρέλασε σύσσωμο πριν οχτώ μήνες από το Θριάσιο. Τώρα, οι κάτοικοι της Ελευσίνας αναγκάζονται να οργανώσουν ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο για να θυμίσουν στους αρμόδιους τις εξαγγελίες τους, που έμειναν εξαγγελίες. Και εδώ που τα λέμε, αυτή πρέπει να είναι η απάντηση: Το μέτωπο του λαού, η "πλημμύρα" των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, θα πνίξει τους ενόχους μέσ' την αδιαφορία και την ασυδοσία τους.

Νέα γραφεία του "Ρ" στη Θεσσαλονίκη

Από τη Δευτέρα 7 Οκτώβρη το Γραφείο Θεσσαλονίκης του "Ριζοσπάστη" μεταφέρθηκε και λειτουργεί σε νέα χώρο, εκείνο του ραδιοφωνικού σταθμού "904 Αριστερά στα FM",στην οδό Εγνατίας 69,στον 8ο όροφο.

  • Τα τηλέφωνα του "Ριζοσπάστη" είναι: 237.689 και 283.311.FAX: 228.810.
  • Τα τηλέφωνα του "904 Αριστερά στα FM" είναι: 237.841 και 224.946.FAX: 285.215.
ΑΓΕΤ
Εκχωρείται πλήρως ο εθνικός έλεγχος

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ και βουλευτή, και τον Απ. Τασούλα,βουλευτή, είχε χτες συνάντηση με τις διοικήσεις των σωματείων της ΑΓΕΤ.

Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών της ΑΓΕΤ κατήγγειλε ότι η Εθνική Τράπεζα διαπραγματεύεται την πώληση του μεριδίου της στα ιταλικά συμφέροντα, γεγονός που, όπως τόνισαν, "στην πράξη θα σημαίνει την απώλεια κάθε εθνικού ελέγχου στην ΑΓΕΤ και εξάλειψη κάθε δυνατότητας να έχουμε λόγο στην πολιτική απασχόλησης και ανάπτυξης της εταιρίας".

Η αντιπροσωπεία ζήτησε από το ΚΚΕ να ασκήσει την πολιτική του επιρροή, ώστε να μην εκχωρηθεί το μερίδιο της Εθνικής Τράπεζας στα ξένα συμφέροντα. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ διαβεβαίωσε ότι θα συμπαρασταθεί στα αίτημα των εργαζομένων της ΑΓΕΤ.

Συγχαρητήρια για την εκλογική επιτυχία του ΚΚΕ

Συνεχίζουν να καταφθάνουν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ συγχαρητήρια μηνύματα, με αφορμή την εκλογική επιτυχία του Κόμματος στις πρόσφατες εκλογές:

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουδάν στην Ελλάδα έστειλε προς το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ την παρακάτω επιστολή:

"Αγαπητοί σύντροφοι,

Με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 22ας Σεπτέμβρη και την άνοδο του ποσοστού του κόμματός σας. Με το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα, παρ' όλες τις δυσκολίες, το ΚΚΕ απέδειξε ότι αποτελεί μια σημαντική δύναμη της ελληνικής κοινωνίας. Η αύξηση του αριθμού των ψήφων, που ο ελληνικός λαός έδωσε στους κομμουνιστές, μαρτυρεί ότι οι θέσεις του ΚΚΕ ανταποκρίνονται στα ζωτικά συμφέροντα των εργαζομένων και χαίρουν όλο και μεγαλύτερης υποστήριξης. Για άλλη μια φορά, εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την επιτυχία του κόμματός σας και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους αγώνες του ΚΚΕ".

Η Σουδανική Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία στην Ελλάδα έστειλε προς το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ την παρακάτω επιστολή:

"Αγαπητοί φίλοι,

Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την επιτυχία του κόμματός σας στις βουλευτικές εκλογές της 22ας Σεπτέμβρη. Η άνοδος του κόμματός σας δείχνει τις σωστές θέσεις του, που εκφράζουν τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων".

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα έστειλε και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων - Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθηνών, Πειραιώς και Περιχώρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ