ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Κινητοποίηση "για τα μάτια"

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε την ελαχιστοποίηση των κινητοποιήσεων, που η ίδια είχε εξαγγείλει για τη διεκδίκηση των αντιπλημμυρικών έργων

Στα "χαιρετίσματα" προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ αρκέστηκε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Ελευσίνας, που συνεδρίασε τη Δευτέρα το βράδυ, με μοναδικό θέμα τη μορφή κινητοποιήσεων που έχει αποφασίσει για τις 14 του Οκτώβρη, με στόχο - έλεγε η αρχική απόφαση - να εκφραστεί η διαμαρτυρία των Ελευσινιωτών για την καθυστέρηση κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή.

Ομως αν και το ΔΣ είχε ως μοναδικό θέμα τις κινητοποιήσεις, οι αντιδράσεις των συμβούλων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, καθώς και οι - για μία ακόμα φορά - προφορικές δεσμεύσεις του νομάρχη Δυτικής Αττικής Περικλή Παπαπέτρου,για την πορεία των έργων, είχαν ως αποτέλεσμα την ανατροπή της πρώτης απόφασης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να γίνει μόνο μία συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 14 του Οκτώβρη, στην είσοδο της πόλης. Επίσης αποφάσισε να συσταθεί επιτροπή με επικεφαλής τον δήμαρχο Γ. Γεωργόπουλο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπους πολιτών που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, η οποία θα επισκεφτεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη.

Ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, από τον οποίο ζητήθηκε να ενημερώσει για την κατασκευή του μεγαλύτερου και σημαντικότερου αντιπλημμυρικού έργου, αυτού της ένωσης του "Σαρανταπόταμου" με την κοίτη του, έριξε όλες τις ευθύνες για την καθυστέρηση σε διάφορες υπηρεσίες, όπως ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ κ. ά., αφήνοντας για μία ακόμα φορά στο απυρόβλητο την κυβέρνηση, από την οποία άλλωστε ελέγχονται και όλες οι παραπάνω υπηρεσίες. Εγκλωβίζοντας τελικά το όλο πρόβλημα των αντιπλημμυρικών στους τελευταίους μήνες, είπε ότι η σύμβαση για το έργο του "Σαρανταπόταμου" έχει υπογραφεί και το έργο ξεκινάει στα τέλη του Νοέμβρη. Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα κονδύλια για το έργο (1,5 δισ.) υπάρχουν. Συγκεκριμένα για το έργο είπε ότι έχει δύο φάσεις. Στην πρώτη θα μεταφερθούν οι σιδηροδρομικές γραμμές και οι αγωγοί αερίου που υπάρχουν, στη δεύτερη θα ανοίξουν οι δύο άχρηστες γέφυρες και θα γίνει η εκτροπή του ρέματος (600 μέτρα). Αποτέλεσμα θα είναι στα μέσα του χειμώνα να έχουν ξεκινήσει τα έργα και άγνωστο πότε θα τελειώσουν. Κάτοικοι, που βρέθηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ, εξέφρασαν το φόβο ότι με μια δυνατή βροχή θα υπάρχουν και πάλι οι ίδιες και χειρότερες καταστροφές, άσχετα με το ότι θα έχουν ξεκινήσει τα έργα.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο εκπρόσωπος της ΕΥΔΑΠ Μιλτιάδης Σάρος,ο οποίος μίλησε μόνο για την πορεία του έργου διευθέτησης του δεύτερου μεγάλου ρέματος στην Ελευσίνα, το "Σούρες", που απειλεί και αυτό να πνίξει πολλές κατοικίες σε περίπτωση δυνατής βροχής. Ισχυρίστηκε, αρχικά, ότι όλα είναι έτοιμα και το έργο θα ξεκινήσει σε τέσσερις μήνες. Οπως όμως ό ίδιος είπε για το έργο αυτό, δεν υπάρχει ακόμα καμία χρηματοδότηση!

Η επικεφαλής της "Προοδευτικής Αγωνιστικής Κίνησης Ελευσίνας" και δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Μαϊλη ήταν η μόνη που υποστήριξε ότι οι κινητοποιήσεις πρέπει να γίνουν και να μη σταματήσει η πίεση, επειδή ακούστηκαν κάποιες δεσμεύσεις. Συγκεκριμένα στην τοποθέτησή της τόνισε πως "δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι υπάρχουν τα κονδύλια γραμμένα σε κάποιο λογαριασμό για το έργο του "Σαρανταπόταμου". Κονδύλια όμως δεν πρέπει να βρεθούν μόνο για το συγκεκριμένο έργο, αλλά και για τα υπόλοιπα αντιπλημμυρικά στο Θριάσιο. Αυτά όμως δε δίνονται, καθώς είναι γενικότερη η πολιτική της κυβέρνησης για περικοπή όλων των κοινωνικών δαπανών".

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΩΝ
Δε ζήτησε τίποτα, δεν πήρε τίποτα

Επιλέγοντας το δρόμο της προσαρμογής στην κυβερνητική πολιτική, οι νομάρχες έδωσαν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να τους πει: "Περάστε του χρόνου για τις όποιες διεκδικήσεις σας"

Υπέρ των φορομπηχτικών κυβερνητικών επιλογών, αλλά και επί της ουσίας, γενικότερα, υπέρ των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μεταφορά πολιτικής και οικονομικής ευθύνης από την πλάτη του κυβερνητικού και κρατικού μηχανισμού στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης και από εκεί στους πολίτες, τάχθηκε χτες το πρωί η διοίκηση της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ). Στη χτεσινή συνεδρίασή της και προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο συζήτησης με την κυβέρνηση (σ.σ. είχε καθοριστεί για χτες το βράδυ συνάντηση της ΕΝΑΕ με τον υπουργό Εσωτερικών), οι εκπρόσωποι των νομαρχών έκαναν καθαρή την άρνησή τους να προχωρήσουν σε ουσιαστικές προτάσεις αναβάθμισης του θεσμού σε φιλολαϊκή κατεύθυνση και διεκδίκησης των αναγκαίων πόρων, που συνταγματικά είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να αποδώσει στην Αυτοδιοίκηση, αφού γι' αυτό το λόγο εισπράττεται από το κράτος ένα μεγάλο μέρος των φόρων.

Ετσι, αντί για διεκδίκηση, οι νομάρχες εμφανίζονται να ζητούν τη σύσταση μιας ακόμα επιτροπής, που θα επαναπροσδιορίσει τις αρμοδιότητες που ανήκουν στην Πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την Περιφερειακή Διοίκηση. Σχετικά με την απόδοση πόρων στις νομαρχίες, αρκέστηκαν στη διαπίστωση ότι και φέτος η κρατική επιχορήγηση θα είναι πενιχρή (σ.σ. ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών, ως πρώην υπουργός Οικονομικών, τους έχει απαγορεύσει με εγκύκλιό του να αυξήσουν τις λειτουργικές δαπάνες) και ζητούν γενικώς και αορίστως την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος σε μεταγενέστερη φάση, ώστε η ΝΑ να έχει δικούς της πόρους. Βραχυπρόθεσμα, ζήτησαν να αποδοθεί στη ΝΑ ένα ποσοστό φόρων, όπως γίνεται και με την πρωτοβάθμια.

Αυτή η θέση, όμως, και όσο δεν προχωράει η δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση, σε συνδυασμό με την ελλιπή χρηματοδότηση και τη δυνατότητα για μία ακόμα πρόσθετη φορολόγηση των πολιτών και από τη ΝΑ που δίνει ο νόμος 2218/94 εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Κρατικές παρεμβάσεις μπορούν να αχρηστεύσουν την απόδοση φόρων, κάτι που έγινε με τα τέλη των καταλυτικών αυτοκινήτων που θα έπρεπε να αποδοθούν στην Αυτοδιοίκηση, αλλά κατόπιν κυβερνητικής εντολής οι κάτοχοι καταλυτικών απαλλάχτηκαν. Επίσης η δυνατότητα επιβολής φόρων από τις νομαρχίες θα τις διαχωρίσει σε πλούσιες και φτωχές, θα επιτείνει τις ταξικές διαφορές και θα καταλύσει τα όποια ψήγματα παραμένουν από τον εθνικό προγραμματισμό.

Τέτοια φαινόμενα έχουμε ήδη στη Νομαρχία Βοιωτίας, όπου ο νομάρχης Γ. Σταμούλης χαράτσωσε τους κατοίκους του νομού, θα έχουμε σύντομα στη Νομαρχία Αθήνας, που καταρτίζει σχετική μελέτη προκειμένου να προχωρήσει στην αύξηση ή την επιβολή τελών, και στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης που, όπως είπε στη συνεδρίαση του ΔΣ ο νομάρχης Κ. Παπαδόπουλος, αποφάσισε την επιβολή ανταποδοτικού τέλους, αλλά δεν έχει ακόμα τον εισπρακτικό μηχανισμό για να το εφαρμόσει.

Τα μέλη του ΔΣ διαφοροποιήθηκαν ελαφρά, σε σχέση με τη δηλωμένη πρόθεση του υπουργού Εσωτερικών να καλύψει τις ελλείψεις προσωπικού στις νομαρχίες με μετατάξεις και αποσπάσεις από άλλες υπηρεσίες. Τέτοιες ενέργειες έχουν δημιουργήσει, ήδη, πρόβλημα στη Νομαρχία Αθήνας, όπου μετατάχτηκαν υπάλληλοι από την ΕΤΒΑ και οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν "προβληματικοί" από τον ίδιο το νομάρχη, καθώς οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι. Και αυτό, γιατί δεν υπάρχει εγγεγραμμένο ποσό στη νομαρχία για τη μισθοδοσία τους.

Η αναφορά τους, πάντως, στο πρόβλημα ήταν επιδερμική, καθώς, εκτός από το λογιστικό πρόβλημα, κανείς δεν αναφέρθηκε στα σοβαρότατα προβλήματα που δημιουργούνται με την προωθούμενη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την υπονόμευση της συνδικαλιστικής δράσης, αφού αλλού εργάζεται ο υπάλληλος και σε άλλη υπηρεσία θεωρείται ότι ανήκει διοικητικά. Τέλος, τα μέλη του ΔΣ θεωρούν σκόπιμη την προώθηση του προγράμματος μηχανογράφησης του δημοσίου "Κλεισθένης" από τη ΝΑ, χωρίς όμως να παίρνουν υπόψη ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί ουσιαστικά να εφαρμοστεί, εξαιτίας των ελλείψεων σε μέσα, πόρους και προσωπικό.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Βιτρίνα και χαράτσι

Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές ο δήμαρχος Αθηναίων προσπαθεί να δημιουργήσει προφίλ επιτυχημένου δημάρχου, με πρόστιμα που θα καλύψουν μέρος των χρεών του δήμου και θα ενισχύσουν οικονομικά τα έργα βιτρίνας

Στον αστερισμό των επόμενων δημοτικών εκλογών, κινείται ήδη η δημοτική αρχή της Αθήνας. Εργα βιτρίνας και φορομπηχτικές αποφάσεις ερήμην του δημοτικού συμβουλίου συγκροτούν το συνδυασμένο πλαίσιο της πολιτικής που ασκείται με ταχύτατους ρυθμούς στην εκπνοή του δεύτερου χρόνου της θητείας αυτής της δημοτικής αρχής. Ολα δείχνουν πως αυτό που ενδιαφέρει κύρια τον Δ. Αβραμόπουλο είναι πώς θα κατορθώσει να παρουσιάσει το επόμενο προεκλογικό δίχρονο τον εαυτό του ως πετυχημένο δήμαρχο όταν με τα σημερινά δεδομένα, είναι γνωστό πως η λήξη της τετραετίας θα βρει το δήμο στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Η χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν αποκαλυπτική καθώς: Δεν είναι μόνο η νομιμότητα της ανάθεσης του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης από το δήμο στην εταιρία "Κοκκινάκης - Δήλος Κυκλοφοριακή ΑΕ" που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις καταστηματαρχών και κατοίκων που καλούνται να πληρώνουν 200 δραχμές την ώρα για στάθμευση και υπέρογκα πρόστιμα. Δεν είναι μόνο το σκανδαλώδες της σύμβασης δήμου και εταιρίας, με τεράστιες αρμοδιότητες και οφέλη για τη δεύτερη. Είναι που όπως εντοπίστηκε και χτες, όλο αυτό τον καιρό που εφαρμόζεται το Σύστημα Ηλεκτρονικά Ελεγχόμενης Στάθμευσης, η Δημοτική Αρχή δεν έχει δημοσιοποιήσει προς τους συμβούλους ούτε καν την επίμαχη σύμβαση.Το γεγονός επεσήμαναν δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας με αποτέλεσμα ενώ η Δημοτική Αρχή έφερε σαν πρώτο θέμα στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο τον καθορισμό ύψους τελών προστίμων και εξόδων ακινητοποίησης οχημάτων που σταθμεύουν εντός του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, να αναβληθεί τελικά η συζήτηση του θέματος για την επόμενη συνεδρίαση.

Ωστόσο, ο υπεύθυνος για το θέμα, αντιδήμαρχος κ. Κορομάντζος,μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατέφυγε σε χοντρά ψέματα λέγοντας ότι "η αντιπολίτευση έχει εγκρίνει τη σύμβαση. Αν δεν ξέρει τι ψηφίζει, είναι δικό της πρόβλημα". Αυτό, όμως, δεν έχει συμβεί, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" Λέων Αυδή που από την αρχή είχε επισημάνει ότι ο δήμος θα πρέπει να αναλάβει ο ίδιος την υπηρεσία στάθμευσης.

Φροντίδα για τη βιτρίνα

Στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού του έτους 1996 προχώρησαν χτες οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, για την ενίσχυση του έργου επέκτασης και συμπλήρωσης ηλεκτρολογικού δικτύου και του έργου εγκατάστασης πιδάκων. Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού έγινε στα πλαίσια της πολιτικής του δήμου για βελτίωση της εικόνας της πόλης και όχι κάλυψης των αναγκών της όπως θα έπρεπε. Αυτό παραδέχτηκε ο αντιδήμαρχος κ. Γιατράκος, λέγοντας ότι "αυτό που θέλει ο δήμαρχος είναι να βελτιώσει τη μορφή της πόλης".

Από την πλευρά του ο Λέων Αυδής επισήμανε ότι αναμόρφωση προϋπολογισμού σημαίνει ανεπαρκής πρόβλεψη. "Είναι άξια μομφής, είπε, η Δημοτική Αρχή που δεν περιέλαβε στον προϋπολογισμό αυτά που τώρα θέλει να φτιάξει". Παράλληλα σημείωσε ότι ο ηλεκτροφωτισμός είναι κακός σε πολλές γειτονιές, προτρέποντας ν' ασχοληθούν με αυτά τα σημεία και όχι όσα για εντυπωσιασμό. Να απονεμηθεί τιμητική διάκριση στην Αννα Συνοδινού πρότεινε και πάλι χτες το βράδυ ο Λέων Αυδής, επαναφέροντας το θέμα που είχε φέρει και σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κι ενώ ο δήμος εμφανίζεται να μοιράζει διάφορα βραβεία σε εκλεκτούς της επιλογής του δημάρχου, στην πρόταση για τη βράβευση της μεγάλης τραγωδού δε δόθηκε και πάλι καμία απάντηση. Ο Λέων Αυδής ζήτησε, επίσης, να έρθει στην ημερησία διάταξη επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου και να εξεταστεί υπόμνημα των εμπόρων της οδού Αριστογείτωνος, στο οποίο και σημειώνεται ότι ορισμένοι όροι διακήρυξης δημοπρασιών είναι άδικοι, με κίνδυνο να οδηγούνται να αφήσουν τα μαγαζιά τους.

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Κυβερνητικές είναι οι ευθύνες

Μεγάλες ευθύνες βαρύνουν το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για την καθυστέρηση στην εκτέλεση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στο Νομό Αττικής. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά τις συνηθισμένες εξαγγελίες του, επιδεικνύει κωλυσιεργία, γεγονός που οδήγησε τη Νομαρχία Αθήνας στα πρόθυρα έκδοσης σχετικής καταγγελίας. Η καταγγελία "θάφτηκε" τελικά με παρέμβαση από το ίδιο το γραφείο του πρωθυπουργού.

Στο πρόσφατο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, ο νομάρχης Δ. Ευσταθιάδης διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση στην εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στο νομό. Καθυστέρηση που οφείλεται, κατά τον νομάρχη, στην κωλυσιεργία της υφισταμένης του ΥΠΕΧΩΔΕ ΕΥΔΑΠ, σχετικά με την παράδοση στη νομαρχία των μελετών των έργων. Κωλυσιεργία, που έχει ως αποτέλεσμα να μην εγκρίνονται τα τεχνικά δελτία των έργων και να μη δημοπρατούνται τα τελευταία.

Μάλιστα, ο νομάρχης έστειλε από τις 25 του Σεπτέμβρη επιστολή στον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, στην οποία κάνει λόγο για τους κινδύνους, από τις πλημμύρες, που εγκυμονούν για διάφορες περιοχές του νομού οι επερχόμενες βροχοπτώσεις του χειμώνα. Μιλά για κατασκευή έργων περίπου 9,5 δισ. και "φωτογραφίζει" ως υπεύθυνο της καθυστέρησης κύρια την ΕΥΔΑΠ.

Ακόμα, ο νομάρχης αποκαλύπτει ότι μετά από παρέμβαση του γραφείου του πρωθυπουργού, σε απάντηση επιστολής του, όπου επισήμαινε τα παραπάνω, αποφασίστηκε η νομαρχία να μην καταγγείλει τους υπεύθυνους.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Λαζαρίδης,σύμβουλος "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Αθήνας", τονίζει στο "Ρ" ότι η ΕΥΔΑΠ δε δρα αυτόνομα και αυτόβουλα, αλλά υπάγεται στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Η διοίκηση, δηλαδή, της Επιχείρησης παίρνει εντολές από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και επομένως αυτό έχει την κύρια ευθύνη για την προώθηση αντιπλημμυρικών έργων.

"Αν το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ήθελε να προχωρήσουν τα έργα, συνεχίζει ο Χ. Λαζαρίδης, ή θα χρηματοδοτούσε την ΕΥΔΑΠ για να προχωρήσει τις μελέτες ή θα τις ανέθετε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Το ζήτημα, επομένως, είναι τι θα αποφασίσει το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Και μέχρι αυτήν την ώρα φαίνεται ότι δεν επιθυμεί να δώσει τα 400 δισ. που απαιτούνται για τη θωράκιση του Λεκανοπεδίου και ότι δε θέλει να ξεκινήσουν τα έργα που έχουν προγραμματιστεί".

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Χοντραίνει το παιχνίδι με την "Υπεραγορά"

Χαρίζουν το δημόσιο χώρο σε ιδιώτη για 27 χρόνια, όταν ακόμα και η προηγούμενη απόφασή τους, για χάρισμα 14 χρόνων, είναι παράνομη

Στα χνάρια των χοντρών παρανομιών, που σχετίζονται με το Μέγαρο Μουσικής και το Μετρό, αποφάσισε να βαδίσει και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά. Προχτές το βράδυ, αρκετά μετά τα μεσάνυχτα, αποφάσισε κατά τρόπο χονδροειδώς παράνομο να αναπροσαρμόσει τη σύμβαση με την ιδιωτική εταιρία ΑΕΓΕΚ, στην οποία είχε χαρίσει - επίσης παράνομα - το δημοτικό χώρο πράσινου της "Υπεραγοράς" για να κτιστούν εκεί γκαράζ και πολυκαταστήματα που θα τα εκμεταλλεύεται η ιδιωτική εταιρία. Η προηγούμενη απόφαση, για την οποία εκκρεμεί ένσταση δημοτικών συμβούλων στο γραφείο του υφυπουργού ΕσωτερικώνΛ. Παπαδήμα, πρόβλεπε την εκμετάλλευση του χώρου από την ιδιωτική εταιρία για 14 χρόνια. Πρόβλεπε, επίσης, την κατασκευή 424 θέσεων στάθμευσης. Με την αναπροσαρμογή της σύμβασης, προβλέπεται ότι η ιδιωτική εταιρία θα εκμεταλλεύεται το χώρο για 27 χρόνια και θα κατασκευάσει 800 θέσεις στάθμευσης, για τις οποίες πρέπει να σημειωθεί ότι επιχορηγείται και από τον κρατικό κορβανά με 600.000 δρχ. ανά θέση στάθμευσης!

Είναι εξόφθαλμα προφανείς οι χοντρές μίζες που παίζονται σ' αυτήν την υπόθεση, όπως βαριές είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς, όπως αποκαλύφθηκε στη συνεδρίαση, για τη νομιμοποίηση της παρανομίας υπάρχει στα συρτάρια του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ έτοιμη προς υπογραφή σχετική υπουργική απόφαση.

Το στοιχείο αυτό, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα για να πειστούν όσοι εκ των συμβούλων αντιδρούσαν για τη νομιμότητα της πράξης. Χαρακτηριστικό, πάντως, του μεγέθους της παρανομίας, είναι το γεγονός ότι οι σύμβουλοι της ΝΔ Κεφάλας και Καψάλης, παρότι υπεράσπισαν τη συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία, όταν οι σύμβουλοι της Κίνησης "Πειραιάς -Αναγέννηση" έθεσαν το ΔΣ προ και των ποινικών ευθυνών του για την παρανομία, προτίμησαν να φύγουν από την αίθουσα παρά να καθίσουν και να ψηφίσουν υπέρ...

ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Κινητοποίηση για μία ανάσα πράσινο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει αύριο, στις 6.30 το απόγευμα, στο γήπεδο μπάσκετ της πλατείας Βέμπο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων,σε μια προσπάθεια να σωθεί ένας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της περιοχής.Συγκεκριμένα, ο σύλλογος και οι κάτοικοι της περιοχής παλεύουν εδώ και χρόνια για να προστατευτεί από την τσιμεντοποίηση το οικόπεδο "Λαμπροπούλου", έκτασης τριών στρεμμάτων, επί της οδού Λ. Ριανκούρ και να αξιοποιηθεί ο χώρος ως λειτουργικό πράσινο και να ενωθεί με την πλατεία "Βέμπο". Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου όμως, ο μεγαλοκατασκευαστής Λαμπρόπουλος, κατάφερε να πάρει άδεια οικοδόμησης και ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές εργασίες στο χώρο.

"Η αρνητική εξέλιξη, με την έκδοση της οικοδομικής άδειας και την έναρξη των εργασιών εκσκαφής δεν πρέπει να μας απογοητεύσει", τονίζει ο σύλλογος σε ανακοίνωσή του, ενώ υπενθυμίζει ότι ήδη έχει καταθέσει νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και καλεί παράλληλα τους κατοίκους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τους αγώνες τους. Ταυτόχρονα, καλεί το Δήμο Αθηναίων, το 7ο Διαμέρισμα του δήμου και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κινηθούν ανάλογα, ώστε να ανασταλθούν οι οικοδομικές εργασίες και να απαλλοτριωθεί άμεσα ο χώρος προς όφελος των κατοίκων.

Αδεια χέρια

Με άδεια χέρια έφυγε το προεδρείο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, ύστερα από συνάντηση που είχαν χτες με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέκο Παπαδόπουλο.Ο υπουργός υποσχέθηκε μόνο ότι θα γίνουν ορισμένες προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού και ότι θα καλυφθούν τα υπόλοιπα κενά μέσα από αποσπάσεις και μετατάξεις.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική αυτοτέλεια της ΝΑ, που ζητούν οι νομάρχες, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός προσανατολίζεται προς μία μακροπρόθεσμη λύση, χωρίς μεταβατικά στάδια.

Ημίμετρα μετά την μπόρα

Με τα γνωστά ημίμετρα που κάθε φορά "ανακαλύπτονται" για να αποσοβήσουν τον πολιτικό αντίκτυπο των πλημμυρών, μέχρι την επόμενη νεροποντή, αντιδρά τώρα η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,εξήγγειλε σε σύσκεψη που έγινε στο Δήμο του Ρέντη ότι θα συγκαλέσει, υπό την εποπτεία του, έκτακτη σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων διευθύνσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ΕΥΔΑΠ, ώστε να επισπευστούν όσα μικρά έργα, αλλά και οι καθαρισμοί των φρεατίων που ανήκουν στην αρμοδιότητα της εταιρίας ύδρευσης και έχουν καθυστερήσει. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών από τις επιτροπές της νομαρχίας, οι οποίες χτες δεν είχαν ακόμη ολοκληρωμένη εικόνα της καταστροφής, αφού καθυστέρησε αδικαιολόγητα η συγκρότησή τους. Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί νέα προβλήματα και στους ίδιους τους πληγέντες, αφού θα χρειαστούν, οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες ειδικά, περισσότερο από ένα μήνα για να φέρουν βόλτα τις λασπωμένες επιχειρήσεις τους και να ξαναστήσουν από την αρχή τη δραστηριότητά τους. Εύχονται μόνο να σταθούν τυχεροί στην επόμενη βροχή, καθώς, μετά από όσα έζησαν, δεν ελπίζουν πως θα έχει ως τότε αποκατασταθεί το ανεπαρκές δίκτυο ομβρίων υδάτων ή θα έχουν καθαριστεί τα φρεάτια, όπου υπάρχουν. Το θέμα αυτό ερευνούν από χτες και οι εισαγγελικές αρχές του Πειραιά, καθώς διατάχθηκε από την Εισαγγελία Εφετών η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν προχωρήσει στον καθαρισμό των φρεατίων και τη συντήρηση του δικτύου ομβρίων υδάτων και να αποδοθούν ευθύνες στους αρμοδίους.

Οι κάτοικοι ζητούν να γίνει πράσινο. Οι μίζες προστάζουν να γίνει, για 27 χρόνια, ιδιωτικό γκαράζ

Ακόμα καθαρίζουν στο Ρέντη

Κομψοί στις διατυπώσεις τους προς την κυβέρνηση, έτοιμοι, όμως, να χαρατσώσουν τους πολίτες οι κύριοι νομάρχες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ