Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΩΝ
Δε ζήτησε τίποτα, δεν πήρε τίποτα

Επιλέγοντας το δρόμο της προσαρμογής στην κυβερνητική πολιτική, οι νομάρχες έδωσαν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να τους πει: "Περάστε του χρόνου για τις όποιες διεκδικήσεις σας"

Υπέρ των φορομπηχτικών κυβερνητικών επιλογών, αλλά και επί της ουσίας, γενικότερα, υπέρ των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μεταφορά πολιτικής και οικονομικής ευθύνης από την πλάτη του κυβερνητικού και κρατικού μηχανισμού στις πλάτες της Αυτοδιοίκησης και από εκεί στους πολίτες, τάχθηκε χτες το πρωί η διοίκηση της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ). Στη χτεσινή συνεδρίασή της και προκειμένου να καθοριστεί το πλαίσιο συζήτησης με την κυβέρνηση (σ.σ. είχε καθοριστεί για χτες το βράδυ συνάντηση της ΕΝΑΕ με τον υπουργό Εσωτερικών), οι εκπρόσωποι των νομαρχών έκαναν καθαρή την άρνησή τους να προχωρήσουν σε ουσιαστικές προτάσεις αναβάθμισης του θεσμού σε φιλολαϊκή κατεύθυνση και διεκδίκησης των αναγκαίων πόρων, που συνταγματικά είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να αποδώσει στην Αυτοδιοίκηση, αφού γι' αυτό το λόγο εισπράττεται από το κράτος ένα μεγάλο μέρος των φόρων.

Ετσι, αντί για διεκδίκηση, οι νομάρχες εμφανίζονται να ζητούν τη σύσταση μιας ακόμα επιτροπής, που θα επαναπροσδιορίσει τις αρμοδιότητες που ανήκουν στην Πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την Περιφερειακή Διοίκηση. Σχετικά με την απόδοση πόρων στις νομαρχίες, αρκέστηκαν στη διαπίστωση ότι και φέτος η κρατική επιχορήγηση θα είναι πενιχρή (σ.σ. ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών, ως πρώην υπουργός Οικονομικών, τους έχει απαγορεύσει με εγκύκλιό του να αυξήσουν τις λειτουργικές δαπάνες) και ζητούν γενικώς και αορίστως την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος σε μεταγενέστερη φάση, ώστε η ΝΑ να έχει δικούς της πόρους. Βραχυπρόθεσμα, ζήτησαν να αποδοθεί στη ΝΑ ένα ποσοστό φόρων, όπως γίνεται και με την πρωτοβάθμια.

Αυτή η θέση, όμως, και όσο δεν προχωράει η δημοκρατική φορολογική μεταρρύθμιση, σε συνδυασμό με την ελλιπή χρηματοδότηση και τη δυνατότητα για μία ακόμα πρόσθετη φορολόγηση των πολιτών και από τη ΝΑ που δίνει ο νόμος 2218/94 εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Κρατικές παρεμβάσεις μπορούν να αχρηστεύσουν την απόδοση φόρων, κάτι που έγινε με τα τέλη των καταλυτικών αυτοκινήτων που θα έπρεπε να αποδοθούν στην Αυτοδιοίκηση, αλλά κατόπιν κυβερνητικής εντολής οι κάτοχοι καταλυτικών απαλλάχτηκαν. Επίσης η δυνατότητα επιβολής φόρων από τις νομαρχίες θα τις διαχωρίσει σε πλούσιες και φτωχές, θα επιτείνει τις ταξικές διαφορές και θα καταλύσει τα όποια ψήγματα παραμένουν από τον εθνικό προγραμματισμό.

Τέτοια φαινόμενα έχουμε ήδη στη Νομαρχία Βοιωτίας, όπου ο νομάρχης Γ. Σταμούλης χαράτσωσε τους κατοίκους του νομού, θα έχουμε σύντομα στη Νομαρχία Αθήνας, που καταρτίζει σχετική μελέτη προκειμένου να προχωρήσει στην αύξηση ή την επιβολή τελών, και στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης που, όπως είπε στη συνεδρίαση του ΔΣ ο νομάρχης Κ. Παπαδόπουλος, αποφάσισε την επιβολή ανταποδοτικού τέλους, αλλά δεν έχει ακόμα τον εισπρακτικό μηχανισμό για να το εφαρμόσει.

Τα μέλη του ΔΣ διαφοροποιήθηκαν ελαφρά, σε σχέση με τη δηλωμένη πρόθεση του υπουργού Εσωτερικών να καλύψει τις ελλείψεις προσωπικού στις νομαρχίες με μετατάξεις και αποσπάσεις από άλλες υπηρεσίες. Τέτοιες ενέργειες έχουν δημιουργήσει, ήδη, πρόβλημα στη Νομαρχία Αθήνας, όπου μετατάχτηκαν υπάλληλοι από την ΕΤΒΑ και οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν "προβληματικοί" από τον ίδιο το νομάρχη, καθώς οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι. Και αυτό, γιατί δεν υπάρχει εγγεγραμμένο ποσό στη νομαρχία για τη μισθοδοσία τους.

Η αναφορά τους, πάντως, στο πρόβλημα ήταν επιδερμική, καθώς, εκτός από το λογιστικό πρόβλημα, κανείς δεν αναφέρθηκε στα σοβαρότατα προβλήματα που δημιουργούνται με την προωθούμενη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την υπονόμευση της συνδικαλιστικής δράσης, αφού αλλού εργάζεται ο υπάλληλος και σε άλλη υπηρεσία θεωρείται ότι ανήκει διοικητικά. Τέλος, τα μέλη του ΔΣ θεωρούν σκόπιμη την προώθηση του προγράμματος μηχανογράφησης του δημοσίου "Κλεισθένης" από τη ΝΑ, χωρίς όμως να παίρνουν υπόψη ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί ουσιαστικά να εφαρμοστεί, εξαιτίας των ελλείψεων σε μέσα, πόρους και προσωπικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποιήσεις με αιτήματα που δεν απαντούν στα προβλήματα(2009-03-19 00:00:00.0)
Η ξεφτίλα του 0,68% σημαίνει πρόσθετοι φόροι(1998-07-29 00:00:00.0)
"Οικονομική αυτοτέλεια" με χαράτσια(1997-05-25 00:00:00.0)
Ταξίδι στο άγνωστο(1997-05-22 00:00:00.0)
Πρόσθετο "χαράτσωμα" για τους εργαζόμενους(1996-12-01 00:00:00.0)
"Δε χρωστάμε τίποτα"(1996-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ