Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προς δανεισμό των νοσοκομείων

Κενό γράμμα οι διακηρύξεις περί ενίσχυσης του ΕΣΥ, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει την ίδια πολιτική που αντιπάλεψαν οι νοσοκομειακοί γιατροί, τον περασμένο Ιούνη

Ο δανεισμός των νοσοκομείων για την αποπληρωμή των χρεών τους επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα με το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός μίλησε όχι για "άκριτο" δανεισμό - τουτέστιν δανεισμό των νοσοκομείων με τα μεγαλύτερα χρέη - ενίσχυση κάποιων νοσοκομείων και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με τις εταιρίες. Μόνο 16 νοσοκομεία έχουν χρέη 96,6 δισ. δραχμών.

Τελική κατάληξη όλων αυτών των σχεδιασμών είναιο δανεισμός και η μετάθεση του βάρους στα ασφαλιστικά ταμεία με πιθανή αύξηση των νοσηλίων. Ο υπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, άφησε να εννοηθεί ότι αν δε γίνει δανεισμός των νοσοκομείων, τότε θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι - που δε γίνεται - ή τα Ταμεία.

Σε άλλο σημείο ο Κ. Γείτονας υποστήριξε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα για τις υποδομές που είναι ενταγμένο στο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης και θα εξεταστεί ποιες ανακατανομές μπορούν να γίνουν. Οι δαπάνες υγείας, πρόσθεσε, στα πλαίσια του προγράμματος σύγκλισης, δεν μπορούν να είναι απεριόριστες, ενώ πρωτεύουν οι προτεραιότητες και όχι οι αυξήσεις αυτές καθεαυτές.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πήραν σαφείς απαντήσεις για άμεσα εργασιακά τους θέματα, όπως η ένταξη του επιδόματος των 35.000 δραχμών στις τακτικές αποδοχές και οι φοροαπαλλαγές των εφημεριών. Επίσης δεν πήραν σαφή απάντηση στο ερώτημα αν θα προωθηθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την οριοθέτηση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας.

Μετά τη συνάντηση ο Χ. Ζαχαρόγιαννης,μέλος του προεδρείου της ΕΙΝΑΠ, δήλωσε: "Οι μάσκες έπεσαν. Η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει την ίδια πολιτική που αντιπάλεψαν οι νοσοκομειακοί γιατροί τον περασμένο Ιούνη. Οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούνται σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αποκρούσουν τη νέα επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που θα οδηγήσει τα νοσοκομεία σε δανεισμό, στην υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα τους και στη μετάθεση της χρηματοδότησής τους στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι δηλώσεις περί στήριξης του ΕΣΥ καθίστανται γράμμα κενό. Αποκαλυπτική ήταν και η στάση μερικών μελών της ΠΑΣΚ, οι οποίοι υπερθεμάτισαν για το δανεισμό των νοσοκομείων".

  • Χτες η ΕΙΝΑΠ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα,ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει τα θέματα της υγείας και της παιδείας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
5 εκατ. για νοσηλεία ανασφάλιστου!(1999-07-01 00:00:00.0)
ΟΧΙ στο αντι - ΕΣΥ νομοσχέδιο(1997-06-29 00:00:00.0)
Μαζικά στην απεργία της ΕΙΝΑΠ(1997-06-27 00:00:00.0)
Αναβρασμός στα νοσοκομεία(1996-05-24 00:00:00.0)
"Καζάνι που βράζει" τα νοσοκομεία(1996-05-21 00:00:00.0)
Απόφαση προστασίας της δημόσιας υγείας(1995-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ