Τρίτη 21 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Καζάνι που βράζει" τα νοσοκομεία

Με οργή και μεγάλη συμμετοχή άρχισαν οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Πορεία χτες στη Χαλκιδική, κατάληψη των γραφείων του "Ευαγγελισμού" αύριο

Με εντυπωσιακά ποσοστά συμμετοχής στις τρίωρες στάσεις εργασίας (9 πμ - 1 μμ) των νοσοκομειακών γιατρών στην επαρχία, άρχισαν χτες οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) που θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα.

Χτες στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ έφταναν τηλεγραφήματα των περιφερειακών ενώσεων που δήλωναν τη συμμετοχή στην απεργία (ΕΙΝΠΙΣ, Εύβοιας, Κρήτης) ή τα ποσοστά συμμετοχής (όπως στη Μυτιλήνη που έφτασε το 95%). Το πιο μαχητικό τηλεγράφημα ήρθε απ' την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Χαλκιδικής και έγραφε: "Αναφορικά με τις κινητοποιήσεις, αναφέρουμε ότι η συμμετοχή στην απεργία έφτασε στο 95%. Εγινε πορεία στη νομαρχία, επιδόθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας σε νομάρχη, πρόεδρο του νομαρχιακού Συμβουλίου, περιφερειακό διευθυντή. Φεύγοντας αφήσαμε τις άσπρες μπλούζες μας στο προαύλιο της Νομαρχίας".

Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχιζόταν πολύωρη συνάντηση του υπουργού Υγείας Αν. Πεπονή, με αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της ηγεσίας του υπουργείου.

Πριν απ' τη συνάντηση με τις δυο συνδικαλιστικές οργανώσεις είχε προηγηθεί επίσης πολύωρη συνάντηση του τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό. Να σημειωθεί ότι χτες ξαφνικά ακυρώθηκε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου της ΠΑΣΚ Γιατρών για τις εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας.

Μαχητική συγκέντρωση στον "Ευαγγελισμό"

Καθολικό ΟΧΙ στο νομοσχέδιο είπαν οι γιατροί του "Ευαγγελισμού" στη χτεσινή τους συγκέντρωση που έγινε με πρωτοβουλία του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η αντίδραση των γιατρών στην προοπτική του δανεισμού του νοσοκομείου για την κάλυψη των χρεών του. Να σημειώσουμε ότι ο "Ευαγγελισμός" θα πληρώνει δόσεις μέχρι το 2001, για δάνειο που πήρε το 1981. Την εισήγηση στη συγκέντρωση έκανε ο αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Χ. Ζαχαρόγιαννης,τονίζοντας ότι το προσχέδιο αποτελεί "βόμβα" για τα νοσοκομεία και πολιορκητικό κριό για τα ασφαλιστικά ταμεία. "Καταπέλτες" ήταν όλες οι ομιλίες των γιατρών.

Ο καρδιοχειρουργός και διευθυντής Χρ. Λόλας υπογράμμισε χαρακτηριστικά:"Τα όνειρα δεν υλοποιήθηκαν. Εχουν αλλάξει τα πράγματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το ΕΣΥ παρέμεινε έρημος". Ολη η οικονομία, είπε σε άλλο σημείο, μεταφέρθηκε αλλού και έφερε ως παράδειγμα τα καρδιοχειρουργικά κέντρα λέγοντας ότι 12 δισ. δραχμές - απ' τα 18 συνολικά δισ. - πήγαν στον ιδιωτικό τομέα. Το νομοσχέδιο, πρόσθεσε, δε λύνει τα θέματα και δε βάζει όρους για τα στεγανά, εννοώντας τον ιδιωτικό τομέα και τα πανεπιστήμια. Χρειάζεται, είπε, αναθεώρηση όλου του συστήματος υγείας και όχι μόνο του ΕΣΥ, για να καταλήξει ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να το δεχτούν οι γιατροί και ότι πρέπει να γίνουν άλλες κινήσεις πιο δυνατές.

Ο Ηλ. Σιώρας,γραμματέας της Επιστημονικής Επιτροπής, είπε ότι το προσχέδιο καταργεί κάθε έννοια κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ η αναισθησιολόγος Ελ. Πλέσια είπε ότι το νομοσχέδιο για τους γιατρούς είναι "ντροπή και καταφρόνια".

Στη συγκέντρωση των γιατρών παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου "Ευαγγελισμού" κ. Πριόβολος,ο οποίος πήρε το προσχέδιο απ' τους συνδικαλιστές.

Οι γιατροί του "Ευαγγελισμού" αποφάσισαν κατάληψη του γραφείων της διοίκησης την Τετάρτη, ώρα 12, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους τόσο στο νομοσχέδιο όσο και στην προοπτική δανεισμού του νοσοκομείου.

Στάση εργασίας έκαναν χτες και οι εργαζόμενοι στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Απεργία της ΕΙΝΑΠ

Για τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά η ΕΙΝΑΠ έχει προκηρύξει 48ωρη απεργία για τις 23 και 24 Μάη 1996.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με ομόφωνη απόφασή του απορρίπτει το προσχέδιο για τα νοσοκομεία και ζητά την απόσυρσή του. "Οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν απαράδεκτη την αμφισβήτηση της μονιμότητάς τους μέσα σ' ένα σύστημα δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ. Επίσης απαράδεκτη είναι η στάση επίλυσης χρόνιων και δικαίων οικονομικών αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών", τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ.

Στις 23 Μάη 1996 θα γίνει Γενική Συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας Πειραιά στο Δώμα του "Ευαγγελισμού".

Η ΔημοσιοϋπαλληλικήΕνότητα Υγειονομικών

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών (ΔΕΥ) με χτεσινή ανακοίνωσή της καταδικάζει τις επιχειρούμενες νομικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης Σημίτη, που αφορούν τη δημόσια υγεία και την οργάνωση - διοίκηση των υπηρεσιών του ΕΣΥ."Οι ρυθμίσεις, υπογραμμίζει, κινούνται στη λογική της εμπορευματοποίησης, στη λογική της μετατροπής τους σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Πρόκειται για υλοποίηση, στην ουσία των φιλομονοπωλιακών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του πορίσματος των ξένων εμπειρογνωμόνων που αποδέχτηκαν ομόφωνα και τα άλλα κόμματα ΝΔ, "ΣΥΝ", Πολιτική Ανοιξη, πλην ΚΚΕ".

"Η δανειοδότηση των νοσοκομείων απ' τις τράπεζες, συνεχίζει η ανακοίνωση, προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη τους υπονομεύει την ίδια την ύπαρξή τους. Τα χρέη στα νοσοκομεία τα δημιούργησε η ελλιπής χρηματοδότηση του κράτους. Η πλειοψηφία στην ΠΟΕΔΗΝ δεν είναι τυχαίο που δεν καταδικάζει αυτές τις μεθοδεύσεις, είναι οι ίδιοι λόγοι που αρνήθηκε να εγκρίνει ψήφισμα της ΔΕΥ στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο, που κατέκρινε τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει κάποιο πιθανό πριμ παραγωγικότητας για τους υγειονομικούς από το γνωστό χαράτσι του χιλιάρικου στα εξωτερικά ιατρεία και του πεντοχίλιαρου. Είναι γιατί ακριβώς συμφωνεί ουσιαστικά με την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης".

Η ΔΕΥ καλεί τους υγειονομικούς της χώρας να αναπτύξουν αγώνες σε συνεργασία και συντονισμό και με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις στον τομέα υγείας - ασφάλισης, ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και ζητά να αποσυρθούν και τα δύο νομοσχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ