Τρίτη 21 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καθημερινή ασφυξία από το νέφος

Σε "θάλαμο αερίων" μεταβλήθηκε χτες η πρωτεύουσα, μετά από νέα έξαρση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις και σήμερα αναμένεται να επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες.

Οπως έδειξαν οι μετρήσεις του ΠΕΡΠΑ, δύο ρύποι (όζον και διοξείδιο του αζώτου) έπιασαν τιμές πολύ μεγαλύτερες από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Το όζον μάλιστα έφτασε το μεσημέρι στο Μαρούσι στα 299 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, δηλαδή μόλις ένα μικρογραμμάριο κάτω από το όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων! Η ίδια περίπου κατάσταση καταγράφηκε και για τον άλλον ρύπο του διοξειδίου του αζώτου που σημείωσε τη μεγαλύτερη τιμή (296 μικρογραμμάρια με όριο επιφυλακής τα 200) στις 11 το πρωί στην οδό Πατησίων.

Παρ' όλα αυτά το ΥΠΕΧΩΔΕ τήρησε και χτες "σιγήν ιχθύος" και δεν ανακοίνωσε ούτε καν κάποιες συστάσεις.

Ολα δείχνουν πάντως, ότι το φετινό καλοκαίρι οι Αθηναίοι θα πνιγούν πολλές φορές από το νέφος, σε πείσμα όλων εκείνων - και της σημερινής κυβέρνησης - που διαβεβαίωναν πως με τους διάφορους πειραματισμούς και μέτρα - ασπιρίνες ο βραχνάς αυτός θα καταπολεμηθεί.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ εισηγούνται να ισχύσει και πάλι το αποτυχημένο μέτρο της απόσυρσης των παλιών ΙΧ και της αντικατάστασής τους με νέα με την παροχή φοροαπαλλαγών και άλλων κινήτρων. Η πρόταση αυτή, όπως έχει γράψει ο "Ρ", είναι βασική επιδίωξη εδώ και καιρό των εισαγωγέων αυτοκινήτων, για καθαρά κερδοσκοπικούς λόγους.

Τα στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να πείσουν και το υπουργείο Οικονομικών, προτείνουν ως αντιστάθμισμα στη νέα απόσυρση τη δραστική αύξηση των λειτουργικών εξόδων των ΙΧ, δηλαδή των τελών κυκλοφορίας, μεταβίβασης, πινακίδων, διοδίων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ