Τρίτη 21 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Κοκκίνισε" η θάλασσα

Η ρύπανση και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες ευθύνονται για τη μεγάλη συγκέντρωση κόκκινων μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών

Επίθεση από μικροοργανισμούς που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτό και αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τους άλλους θαλάσσιους οργανισμούς και ιδιαίτερα για τα οστρακοειδή, αλλά και για τον άνθρωπο, έχει δεχτεί ολόκληρος ο όρμος της Θεσσαλονίκης, από το μικρό Καραμπουρνάκι μέχρι και το ύψος του Καλοχωρίου.

Η ερυθρά παλίρροια, όπως αλλιώς ονομάζεται το φαινόμενο της μεγάλης συγκέντρωσης των κόκκινων μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών, προκαλείται όταν αναπτύσσονται ειδικές συνθήκες ευτροφισμού, που υπάρχουν αυτή την περίοδο στον Θερμαϊκό κόλπο. Οι συνθήκες αυτές είναι υψηλές θερμοκρασίες, άπνοια, ηλιοφάνεια και κυρίως η ύπαρξη στο θαλάσσιο περιβάλλον μεγάλων ποσοτήτων αστικών λυμάτων, χημικών αποβλήτων και φυτοφαρμάκων που περιέχουν τα απαραίτητα λιπαντικά στοιχεία, θρεπτικά άλατα και άλλες αυξητικές ουσίες που βοηθούν στη ραγδαία ανάπτυξη των μικροοργανισμών. Τα νερά του Θερμαϊκού περιέχουν όλα αυτά τα στοιχεία και σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, οι μικροοργανισμοί έχουν "κοκκινίσει" την παραλία της πόλης και μία δυσοσμία κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα, ειδικά τις απογευματινές ώρες.

Σύμφωνα με μετρήσεις του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών η πυκνότητα της ερυθράς παλίρροιας, που εκτείνεται αρκετά χιλιόμετρα, είναι πάνω από 10 εκατομμύρια μικροοργανισμών ανά λίτρο νερού. Οι οργανισμοί αυτοί που φέρουν το επιστημονικό όνομα "προροτσέντουμ μίνιμουμ" παράγουν τοξικές ουσίες που είναι θανάσιμες για τα οστρακοειδή και τα ψάρια, ενώ στον άνθρωπο, αν καταναλώσει αλιεύματα που έχουν πληγεί ή καταπιεί μολυσμένες ποσότητες νερού, συνήθως προκαλούν νευρικές διαταραχές, αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα μέχρι και θάνατο.

Πέρυσι οι οστρακοκαλλιεργητές της Χαλάστρας Θεσσαλονίκης έχασαν περίπου 2.000 τόνους μύδια και άλλα θαλασσινά και φέτος, αν δε ληφθούν έγκαιρα μέτρα, η καταστροφή θα είναι μεγαλύτερη.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι του Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών και του Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης επισήμαναν τον κίνδυνο και κάλεσαν την πολιτεία να ενισχύσει το σύστημα παρακολούθησης του φαινομένου, ώστε μακροπρόθεσμα να υπάρχει αντιμετώπιση με τα κατάλληλα μέτρα. Οπως είπε ο επίκουρος καθηγητής Βοτανικής του ΑΠΘ Γ. Νικολαϊδης, δεν υπάρχει τρόπος εξαφάνισης του φαινομένου παρά μόνο αν περιοριστεί η ρύπανση του κόλπου. Από την πλευρά του ο ΟΑΘ υποστήριξε πως μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού και του βιολογικού καθαρισμού, το φαινόμενο θα είναι ανεξέλεγκτο. Να σημειωθεί πως πέρα από τα αστικά λύματα ο Θερμαϊκός κόλπος καθημερινά δέχεται τεράστιες ποσότητες χημικών αποβλήτων και φυτοφαρμάκων, καθώς καμία σχεδόν βιομηχανία δε λειτουργεί βιολογικό καθαρισμό και κανένας περιορισμός δεν επιβάλλεται στην αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ