Τρίτη 21 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νεανική στρατιά της ειρήνης

Ενα πολύχρωμο πλήθος άρχισε να συγκεντρώνεται το πρωί της Κυριακής μετά τις 8 μπροστά από τον Τύμβο του Μαραθώνα. Η στρατιά της ειρήνης άρχισε να συντάσσεται στον ιστορικό χώρο του Μαραθώνα για να ξεκινήσει τη μεγάλη πορεία των 42 χιλιομέτρων, πάνω στα χνάρια του Γρηγόρη Λαμπράκη,που πριν 33 χρόνια, στις 21 Απρίλη του 1963, πραγματοποίησε την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Για να μεταφέρει στην Αθήνα το σύγχρονο "νενικήκαμεν".Το "νενικήκαμεν" της ειρήνης ενάντια στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης" του ιμπεριαλισμού.

Στις 8.20 ξεκίνησε η σύντομη τελετή στον ιστορικό χώρο. Ο καθηγητής Στρατής Κουνιάς,αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, με το χαιρετισμό που απηύθυνε κατευόδωσε τους μαραθωνοδρόμους. "Ο Λαμπράκης, 33 χρόνια πριν, και ο Νίκος Νικηφορίδης, 45 χρόνια πριν, μας έδειξαν το δρόμο. Βαδίζουμε ενάντια στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης", ενάντια στην παντοδυναμία του ιμπεριαλισμού".

Μπροστά από το μνημείο του αρχαίου μαραθωνοδρόμου στη βάση του Τύμβου στάθηκαν οι συνοδοιπόροι του Γρ. Λαμπράκη, Ανδρέας Μαμωνάς και Μπάμπης Παπαδόπουλος,καθώς και οι γιοι του Γιώργος και Γρηγόρης Λαμπράκης,άναψε η δάδα και οι συγκεντρωμένοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη, του Ν. Νικηφορίδη και όλων των αγωνιστών της ειρήνης. Παρόντες στην εκδήλωση ο Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής,ο δήμαρχος Ελληνικού Κ. Κορτζίδης,ο γγ της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλης και πολύς κόσμος.

"Είμαστε δυο, είμαστε τρεις..."

Στις 8.45 η πορεία ξεκινάει. Από τα μεγάφωνα ακούγεται το "είμαστε δύο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς", που ανταποκρινόταν πλήρως στη μαζικότητα και τον παλμό της πορείας. Εντυπωσιακή η συμμετοχή των νέων κάτω από τα πανό της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη".Τα συνθήματα δίνουν το μήνυμα: "Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο. Εξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ". "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός". "Οχι στο μίσος των εθνικιστών, ζήτω η φιλία των λαών". "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία". "Ορκος στον Λαμπράκη χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί".

Στην πρώτη γραμμή της πορείας οι συνοδοιπόροι και οι γιοι του Γρ. Λαμπράκη.

Ο Ανδρέας Μαμωνάς,που ήταν τότε 16 χρονών, λέει ότι "όπως και τότε, περπατάμε και παλεύουμε ενάντια στη ΝΑΤΟική κυριαρχία στη χώρα μας, για την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία. Η πορεία αυτή είναι μια μορφή διαμαρτυρίας, μια κραυγή του ελληνικού λαού για τα νέα κακά που αναμένονται στην πατρίδα μας".

Ο άλλος συνοδοιπόρος, ο Μπάμπης Παπαδόπουλος,που ήταν τότε 33 χρονών, δηλώνει ότι για αυτόν "κάθε χρόνο αυτή η πορεία είναι η ανάσταση, μου δίνει καινούριες ελπίδες για να περπατήσω με μεγαλύτερο θάρρος στη ζωή". Και προσθέτει: "Η μνήμη του πρωτομάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη μένει άσβεστη, είναι χαραγμένη μέσα στην καρδιά μου. Οσο αντέχουν τα πόδια μου, θα αγωνίζομαι...".

Οι γιοι του Γρηγόρη Λαμπράκη δηλώνουν υπερήφανοι και υπόσχονται να συνεχίσουν την πορεία του. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης μάς είπε: "Στην πορεία θα ερχόμουνα ακόμα και αν δεν ήμουνα γιος του Λαμπράκη. Τα οράματά του είναι και στις μέρες μας ζωντανά και επίκαιρα. Εξάλλου, αυτό δείχνει και η μαζική συμμετοχή της νεολαίας στη σημερινή πορεία". Ο Γιώργος Λαμπράκης δηλώνει ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή και συγκίνηση κάθε φορά που βαδίζει στη Μαραθώνια Πορεία. "Κανένας αγώνας και καμία προσπάθεια για την ειρήνη δεν πάει χαμένος. Κάθε προσπάθεια για την ειρήνη είναι και ένας κρίκος στην παγκόσμια φιλειρηνική αλυσίδα".

Το πάθος μεγάλο

Στη Νέα Μάκρη γίνεται η πρώτη στάση και στη Ραφήνα η δεύτερη. Εκεί χαιρετίζει τους μαραθωνοδρόμους ο δήμαρχος Α. Κεχαγιόγλου και η B. Ψιττακίδου από το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Ραφήνας - Ν. Μάκρης. Η πορεία των χιλιάδων ειρηνοδρόμων, φτάνοντας στο Πικέρμι,σταματά για λίγο στο μνημείο των 54 Ελλήνων πατριωτών που απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς στις 21 Ιούλη του '44, όπου κάποιοι άφησαν λίγα λουλούδια, φόρο τιμής σ' αυτούς που έπεσαν για την ελευθερία. "Χαιρετίζω εσάς που περπατάτε στα βήματα αυτού που έδωσε τη ζωή του για την ειρήνη. Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά για τη μεγάλη συμμετοχή των νέων στη σημερινή πορεία. Αυτό βαρύνει όλους μας με νέα καθήκοντα", είπε ο Π. Μακρής,επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, στο σύντομο χαιρετισμό του.

Στην Παλλήνη,στο χώρο όπου έχει ανεγερθεί μνημείο για τον Γρ. Λαμπράκη, γίνεται η επόμενη στάση. Ο δήμαρχος Σπ. Κωνσταντάς τονίζει ότι, σήμερα που ο ελληνικός λαός νιώθει την κοροϊδία των "συμμάχων", πρέπει να διατρανώσουμε το αίτημα για ειρήνη, ανεξαρτησία, φιλία με όλους τους λαούς. Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Δ. Αγκαβανάκης καλεί τους διαδηλωτές να κηρύξουν πόλεμο στον πόλεμο. Οι γιοι του Γρ. Λαμπράκη, Γιώργος και Γρηγόρης, εκφράζουν τη μεγάλη τους χαρά για τη συμμετοχή των νέων στην προχτεσινή πορεία, υπογραμμίζοντας την ανάκαμψη του φιλειρηνικού κινήματος "κι ας το αποσιωπούν τα ΜΜΕ επειδή έτσι θέλουν τα αφεντικά τους".

Στις 4 το απόγευμα οι ειρηνοδρόμοι ξαναξεκινούν. Ο ήλιος πυρώνει, η κούραση, όσο περνάει η ώρα, αυξάνεται, αλλά το πάθος μεγαλώνει. Τα αγωνιστικά τραγούδια και τα συνθήματα, που ακούγονταν από τα μεγάφωνα, δίνουν κουράγιο. Συνθήματα που δονούν την ψυχή. Συνθήματα που θέλουν αγώνα για να γίνουν πράξη.

Στο Σταυρό Αγ. Παρασκευής, έξω από το κτίριο της ΕΤ - 1, υψώνουν τις γροθιές τους: "Αλήθεια είναι η πάλη του λαού και όχι οι ψευτιές του κάθε καναλιού".

Στην Αγ. Παρασκευή

"... Οταν λες αδερφέ μου, / όταν λέμε αύριο θα χτίσουμε, / όταν χτίζουμε και τραγουδάμε, / είναι η ειρήνη. / Τότε που ο θάνατος πιάνει λίγο τόπο στην καρδιά/ και οι καμινάδες δείχνουν με σίγουρα δάχτυλα την ευτυχία, / τότε που το μεγάλο γαρίφαλο του δειλινού / το ίδιο μπορεί να το μυρίσει ο ποιητής και ο προλετάριος, / είναι η ειρήνη.

Οι στίχοι του ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσου,που απήγγειλε ο ηθοποιός Κώστας Χαλκιάς,υποδέχονται τους ειρηνοδρόμους στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής. Χαιρετίζουν ο δήμαρχος Σταύρος Κώτσης,ο Γιώτης Μανωλάκος,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Καρακάση - Μπουντούρογλου,και ο Σπύρος Χρόνης,εκπρόσωπος των λυκείων Αγ. Παρασκευής.

Το πολύβουο "ποτάμι" των ειρηνοδρόμων συνέχισε. Εξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σταμάτησε: "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία". Σε λίγο φτάνουν στο Πεδίον του Αρεως, με την υπόσχεση, του χρόνου να είναι περισσότεροι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ