Τρίτη 21 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
18Ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Κίνημα ειρήνης, παρόν, μαζικό, δυναμικό

Το μήνυμα δόθηκε την Κυριακή. Χιλιάδες διαδηλωτές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία, την Κέρκυρα, διατράνωσαν την απόφασή τους να αντισταθούν στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Με παλμό, ζωντάνια, αγωνιστικότητα και εντυπωσιακή συμμετοχή των νέων

Το μήνυμα δόθηκε την Κυριακή, στο Μαραθώνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Βόλο, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα. Το Κίνημα Ειρήνης είναι παρόν, μαζικό και δυναμικό, αλλά κυρίως αποφασισμένο να αποτελέσει μια καθοριστικής σημασίας πηγή αντίστασης στην εφαρμογή των σχεδίων της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Των σχεδίων που θέλουν την Ελλάδα έναν προνομιακό πυλώνα του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, ένα ακόμα γρανάζι στην πολεμική μηχανή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ακολουθώντας τα βήματα του Γρ. Λαμπράκη, οι ειρηνοδρόμοι απαίτησαν την επιστροφή του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στη Βοσνία και καταδίκασαν τις εγκληματικές παρεμβάσεις των ΗΠΑ στη Γιουγκοσλαβία και τη Μέση Ανατολή.

Η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων κι έκλεισε με τον πιο ενθουσιώδη τρόπο την αυλαία του 18ου Δεκαήμερου Ειρήνης. Η καθημερινή δράση των Επιτροπών Ειρήνης, που όλη τη χρονιά ήρθαν σε επαφή με τους εργαζόμενους, σε κάθε γειτονιά, με τους μαζικούς φορείς και τα πρωτοβάθμια συνδικάτα, συζητώντας για τα ζητήματα της ειρήνης, καλώντας σε αντίσταση στην κατάσταση που σήμερα διαμορφώνεται, έχει πιάσει τόπο.

Η πορεία που ξεκίνησε την Κυριακή το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα, δεν ήταν μόνο μαζική. Είχε παλμό, ζωντάνια και αγωνιστικότητα. Στοιχεία που της έδωσε η πραγματικά εντυπωσιακή συμμετοχή των νέων, που επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις της ΕΕΔΥΕ, σχετικά με το ότι η νεοσύστατη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" έχει καταφέρει σήμερα να έρθει σε επαφή με τη νεολαία και να διαδώσει, να πείσει για τις αξίες και τα ιδανικά της ειρήνης.

Η μεγάλη διαδήλωση

Την ώρα που το μουσικό συγκρότημα "Ιωνία" τραγουδούσε το τραγούδι "Σωτήρη Πέτρουλα",οι μαραθωνοδρόμοι έφθαναν στο Πεδίον του Αρεως, έχοντας "μάρτυρες ήρωες (να τους) οδηγούνε". Ο χώρος γέμισε από το πάθος των νεολαίων κάθε ηλικίας που βάδισαν 42 χιλιόμετρα για να διατρανώσουν τη θέλησή τους να φράξουν το δρόμο στον πόλεμο.

Οι εκδηλώσεις είχαν αρχίσει από νωρίς με ελληνικούς χορούς από τοχορευτικό της Αγ. Τριάδας Νίκαιας, το Σύνδεσμο Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών και το μουσικό συγκρότημα "Ιωνία",που έπαιξε αντιπολεμικά τραγούδια του Θεοδωράκη, του Λοϊζου και άλλων, ώσπου οι μαραθωνοδρόμοι πλημμύρισαν το χώρο, γεμίζοντάς τον με ζωντάνια, μαχητικότητα και ενθουσιασμό.

Στη γιορτή της ειρήνης παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ν. Τερζόγλου,αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, ο γγ της ΑΚΕ Αντ. Δαμίγος,ο επίτιμος πρόεδρος της "Εκκλησης για την Ακρόπολη", Γ. Τσαπόγας,εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι ιερείς Ηλίας Κωνσταντόπουλος και Σταύρος Παπαχρήστου και πολλοί στρατευμένοι νέοι.

Οι νέοι και οι ένστολοι πολίτες

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο εκπρόσωπος της Γραμματείας της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" (ΝΔΕ), Μίλτος Βακαλόπουλος,ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε η ΝΔΕ με εκδηλώσεις σε λύκεια και σχολές ΑΕΙ - ΤΕΙ, το μάζεμα άνω των 5.000 υπογραφών για να σταματήσει η ελληνική εμπλοκή στη Βοσνία. "Η σημερινή Μαραθώνια Πορεία - πρόσθεσε - μας δίνει τα εφόδια να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά και να καλέσουμε τους νέους να πάρουν πιο ενεργό μέρος στο κίνημα της ειρήνης". Θύελλα χειροκροτημάτων ξεσηκώθηκε όταν ο Μ. Βακαλόπουλος αναφέρθηκε στο στρατευμένο μέλος της ΝΔΕ και του ΚΣ της ΕΦΕΕ, Γιώργο Χαρίτο,ο οποίος αρνήθηκε να πάρει μέρος σε ΝΑΤΟική άσκηση κάτω από τις οδηγίες Αμερικανών αξιωματικών, δηλώνοντας ότι "σήμερα, για να είσαι πραγματικός πατριώτης, πρέπει να πηγαίνεις πρώτα και κύρια ενάντια στην εξάρτηση, να υπερασπίζεσαι την εθνική ανεξαρτησία της χώρας".

Τα χειροκροτήματα έγιναν ακόμα πιο ενθουσιώδη, όταν στο βήμα ανέβηκεένστολος πολίτης από το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων της Αυλώνας, για να απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση, διαβεβαιώνοντας ότι "η σκέψη και η καρδιά των στρατευμένων παιδιών του λαού μας βρίσκεται σήμερα εδώ, στη Μαραθώνια πορεία Ειρήνης". Προσθέτοντας - όπως είπε - τη φωνή των ένστολων με εκείνη των διαδηλωτών, τους κάλεσε να βροντοφωνάξουν "έξω οι ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια, ειρήνη και φιλία στους λαούς, οι νέοι δε θα γίνουν για τα κανόνια των πολυεθνικών κρέας".

Η κεντρική ομιλία

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Ευάγγελος Μαχαίρας,ο οποίος αναφέρθηκε στα εγκλήματα της Νέας Τάξης, που άναψε 15 τοπικούς πολέμους σε όλες τις ηπείρους. Το παγκόσμιο κίνημα ειρήνης - πρόσθεσε - οφείλει να καταγγείλει τη Νέα Τάξη, να αποκαλύψει την επικινδυνότητα και τη βαρβαρότητά της και τελικά να την ανατρέψει. "Αυτά που δεν κάνουν οι κυβερνήσεις μας, πρέπει να το κάνει ο λαός. Δηλαδή, να πει με όλη του τη δύναμη ΟΧΙ στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Να επιστρέψουν οι στρατιώτες μας από τη Βοσνία. Να διαλυθούν όλες οι στρατιωτικές συμμαχίες. Να επιστρέψουν οι στρατιώτες μας από τη Βοσνία. Να καταστραφούν όλα τα πυρηνικά και τα όπλα μαζικής καταστροφής. Να περιοριστούν οι εξοπλισμοί και να διατεθούν οι τεράστιοι πόροι που δαπανώνται γι' αυτούς για την ανάπτυξη των φτωχών χωρών, για την αντιμετώπιση της πείνας και της ανεργίας. ΟΧΙ στο φασισμό, τον εθνικισμό, τον ιμπεριαλισμό. ΖΗΤΩ Η ΕΙΡΗΝΗ, Η ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ", κατέληξε ο Ε. Μαχαίρας.

Αυτά τα αιτήματα περιείχε και το ψήφισμα της Μαραθώνιας Πορείας, που διάβασε ο ηθοποιός Νίκος Καραγιώργης και έγινε ομόφωνα δεκτό με επευφημίες και χειροκροτήματα. Με αυτό το γεμάτο ενθουσιασμό και μαχητικότητα τρόπο έκλεισε η εκδήλωση.

Θ. Παφίλης: Ελπιδοφόρα μηνύματα

Ηταν μια εκδήλωση που άφησε πολλά ελπιδοφόρα μηνύματα. Σ' αυτά τα μηνύματα αναφέρθηκε ο γγ της ΕΕΔΥΕ, Θανάσης Παφίλης,ο οποίος μετά το τέλος της συγκέντρωσης δήλωσε στο "Ρ": "Η Μαραθώνια Πορεία, κορύφωση των δραστηριοτήτων του Δεκαήμερου Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ, καθώς και οι πορείες που έγιναν σε πολλές πρωτεύουσες νομών ήταν εντυπωσιακές σε όγκο και παλμό, με ιδιαίτερο στοιχείο τη μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας, και την πρωτοφανή αποσιώπηση από τα ΜΜΕ (είναι χαρακτηριστικό πως η ΜΟΝΗ κυριακάτικη εφημερίδα που έγραψε για την Πορεία ήταν ο "Ριζοσπάστης"), η συμμετοχή στη Μαραθώνια Πορεία και στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως ήταν υπερδιπλάσια από πέρσι.

Είναι φανερό ότι το κίνημα ειρήνης αναπτύσσεται, ότι η Νέα ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων συναντά ολοένα και περισσότερο τη λαϊκή αγανάκτηση και αντίσταση, ιδιαίτερα στο χώρο της νεολαίας, και αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για το δυνάμωμα του κινήματος ειρήνης. Από αυτή την άποψη, με αισιοδοξία και πολύ μεγαλύτερη συναίσθηση των ευθυνών, η ΕΕΔΥΕ, τα στελέχη και τα μέλη του κινήματος, πρέπει να δυναμώσουν την παρουσία, ενημέρωση και κινητοποίηση του λαού σε ένα μαζικό, μαχητικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ