Τρίτη 21 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ
Δεν προσήλθε να καταθέσει ο Χριστόφ. Τζανακάκης
  • Στις 28 του Μάη κλήθηκε να καταθέσει ο Σωκρ. Κόκκαλης
  • "Βασιλικότερη του βασιλέως" εμφανίστηκε χτες η "πράσινη" ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ

H υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ μπαίνει σε νέα φάση αυτή τη βδομάδα, καθώς αναμένεται την Πέμπτη η σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών Αθηνών για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου και, παράλληλα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών ξεκινά δύο προκαταρκτικές έρευνες, που έχουν σχέση με τον ιδιοκτήτη της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σωκρ. Κόκκαλη: Η πρώτη αφορά στις καταγγελίες του για "ξένα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από γνωστούς Ελληνες πολιτικούς, εκδότες και δημοσιογράφους, οι οποίοι επαναλαμβάνουν μονότονα τα περί "διαπλεκομένων συμφερόντων", όταν οι ίδιοι έχουν αθεράπευτα εμπλακεί από καιρό στο πλέον άνομο σύμπλεγμα οικονομικοπολιτικών συναλλαγών, εκβιασμού και αλληλοεξαρτήσεων". Η δεύτερη εισαγγελική έρευνα γίνεται για τη σύμβαση που υπέγραψε το ελληνικό δημόσιο με τον Κόκκαλη για το στιγμιαίο κρατικό λαχείο "Ξυστό".

Στο πλαίσιο της πρώτης προκαταρκτικής εξέτασης επρόκειτο να καταθέσει, χτες, ως μάρτυρας στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αναστ. Κανελλόπουλο ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Χριστόφ. Τζανακάκης,μετά από σχετική παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλα.Ο Χριστόφ. Τζανακάκης κλήθηκε τηλεφωνικά την περασμένη Παρασκευή να καταθέσει τα ονόματα αυτών που εννοούσε με τη δήλωσή του ότι, αν ανοίξει το στόμα του, "θα χάσουν τον ύπνο τους". Τελικά, δεν εμφανίστηκε στο κτίριο της Εισαγγελίας και μετά από γραπτή κλήση που του απέστειλε ο Ανααστ. Κανελλόπουλος, η κατάθεσή του μετατέθηκε γι' αύριο το πρωί. Είναι αμφίβολο, όμως, αν και τότε προσέλθει στο εισαγγελικό γραφείο, δεδομένου ότι έχει πει πως δεν είναι διατεθειμένος να αποκαλύψει συγκεκριμένα πρόσωπα. Στην περίπτωση μη προσέλευσής του, θα αποστείλει πιθανώς γραπτή απάντηση, στην οποία θα εξηγεί τους λόγους, για τους οποίους αρνείται να κατονομάσει τα πρόσωπα που έπαιξαν κάποιο ρόλο κατά τη διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης για τα ψηφιακά. O Σωκρ. Κόκκαλης κλήθηκε να καταθέσει στις 28 του Μάη.

Στο μεταξύ, μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατέθεσε χτες εναντίον της υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου,ο βουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης Στ. Στεφανόπουλος,δηλώνοντας ότι η υπουργός ξεκίνησε την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής (με τη μήνυση που κατέθεσε εις βάρος του την περασμένη βδομάδα) και αυτός την ακολουθεί.

"Μονόφθαλμη" η ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ

Τη δική της εκδοχή για την προμήθεια του 1.100.000 ψηφιακών παροχών έκανε γνωστή η "πράσινη" πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Η ηγεσία της Ομοσπονδίας υποστήριξε ότι είναι καθαρή η υπόθεση των ψηφιακών και, εμμέσως πλην σαφώς, τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της σύμβασης και της ανάθεσης στις δυο εταιρίες και των άλλων 320.000 ψηφιακών παροχών.Η ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ θεωρεί ότι το κρυφό υπόβαθρο αυτών των καταγγελιών δεν είναι η αναγκαία διαφάνεια του δημόσιου βίου, αλλά έχουμε συνέχεια της αποτυχημένης προσπάθειας της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη - Ανδριανόπουλου - Μάνου να ξεπουλήσει τον ΟΤΕ στο "στρατηγικό επενδυτή", καθώς και η προσπάθεια για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού μέσα από μια επιχείρηση κατασυκοφάντησης και σπίλωσης του πολιτικού κόσμου. Ακόμα ηΕΕ της Ομοσπονδίας εκτιμά ότι πίσω από τις καταγγελίες αυτές εξελίσσεται η μάχη μεγάλων οικονομικών συμφερόντων για τις προμήθειες του ΟΤΕ, της προσεχούς πενταετίας.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα περί χρηματισμού στελεχών του ΟΤΕ, οι συνδικαλιστές δήλωσαν ότι οι συλλήβδην κατηγορίες προς όλους τους υπαλλήλους, που υπηρεσιακά εμπλέκονται στο ζήτημα των προμηθειών, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, και κάλεσαν τη διεύθυνση της εφημερίδας "Καθημερινή" να καταθέσει ό,τι στοιχεία και ονόματα διαθέτει. Τέλος, ζήτησαν να ολοκληρωθεί σύντομα η δικαστική διερεύνηση της σύμβασης και πρότειναν τη συνδρομή επιτροπής εμπειρογνωμόνων από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, προκειμένου να καταδειχτεί αν οι προσφορές των εταιριών ΖΗΜΕΝΣ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ ήταν οι καλύτερες ή όχι.

Από τις παραπάνω τοποθετήσεις γίνεται φανερή η προσπάθεια να περιοριστούν μόνο στη ΝΔ οι πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στον ΟΤΕ και τις αδιαφανείς σχέσεις του με τις προμηθεύτριες εταιρίες και να μη θιχτεί η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, που ως κυβέρνηση χειρίστηκε για αρκετά χρόνια τα θέματα αυτά στην ίδια λογική και με την ίδια πρακτική όπως και ο άλλος πόλος του δικομματισμού. Πολύ περισσότερο που η απόφαση - βάση του σκανδάλου, που έβαλε ταφόπλακα στην ΕΛΒΗΛ και έδινε τις προμήθειες των ψηφιακών "πεσκέσι" στις πολυεθνικές εταιρίες, είναι αυτή του ΚΥΣΥΜ το 1986, "φωτογραφίζοντας" τη ΖΗΜΕΝΣ και την ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ - ΟΤΕ δε βρήκαν λέξη να πουν γι' αυτή την απόφαση.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός, πως, ενώ κατηγορεί την ηγεσία της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ για την απόπειρα ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, αποσιωπά προκλητικά ότι είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αυτή που υλοποίησε τη μερική ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού μέσα από το Χρηματιστήριο, ενώ παράλληλα σχεδιάζει την πώληση στους ιδιώτες ακόμα μεγαλύτερου κομματιού του ΟΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ