Τρίτη 21 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΚΕΡΚΥΡΑ
Μαχητικές πορείες - διαδηλώσεις

Μήνυμα πως "ο λαός δεν ξεχνά οργανώνεται νικά", έστειλαν χτες χιλιάδες αγωνιστές της ειρήνης από τη Θεσσαλονίκη, που συμμετείχαν στη μεγαλειώδη πορεία ειρήνης της ΕΔΥΕΘ. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι πορεύτηκαν στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, που πριν 33 χρόνια δολοφονήθηκε από το παρακράτος στην καρδιά της εργατομάνας Θεσσαλονίκης.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 πμ από το Στρατόπεδο Νταλίπη, το οποίο προορίζεται για έδρα της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ και κατέληξε στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού. Ακολούθησε ομιλία από τον Ν. Φωτιάδη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Διαβάστηκε η διακήρυξη του Α' Βαλκανικού Συνεδρίου Κινημάτων Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Φλεβάρη και το ψήφισμα της πορείας. Στη συνέχεια εκπρόσωποι των φορέων κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του Γ. Λαμπράκη.

Ανθρωποι κάθε ηλικίας παρακολούθησαν το βράδυ του Σαββάτου στο Ανοιχτό Θέατρο του Δήμου Συκεών τη Συναυλία της Ειρήνης. Μετά από 12 χρόνια απουσίας η μεγάλη ερμηνεύτρια Μαρία Δημητριάδη,μαζί με τον Παναγιώτη Καραδημήτρη,συγκλόνισαν και συγκίνησαν τους φίλους της ειρήνης.

Στη Θεσσαλία

Σε μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις κατά της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων, μετατράπηκαν οι πορείες ειρήνης, που διοργάνωσαν, προχτές Κυριακή, στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, οι τοπικές επιτροπές της ΕΕΔΥΕ. Χιλιάδες Θεσσαλοί, περπατώντας στα βήματα του Λαμπράκη και του Νικηφορίδη, έστειλαν μήνυμα αντίστασης και πάλης κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης.

Στη Λάρισα,η πορεία ξεκίνησε, στις 11 πμ, από την πλατεία του Τυρνάβου, μετά από χαιρετισμούς προς τους οδοιπόρους από τον Δ. Ρήγα,αντιδήμαρχο Τυρνάβου, τον Α. Μίαρη,εκπρόσωπο της τοπικής Eπιτροπής Eιρήνης και τον Γ. Κιτσίκη,εκπρόσωπο του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ.

Στον Αμπελώνα περίμενε τους πεζοπόρους ο δήμαρχος Δ. Τσαμπαλής και στη Γιάννουλη ο πρόεδρος της Κοινότητας Δ. Μπέης.Η πορεία κατέληξε, στις 7.30 το βράδυ στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, όπου μίλησε ο Γ. Μπαλασούλης,πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας κι ακολούθησε συναυλία από το συγκρότημα του μουσικοσυνθέτη Δ. Φωτιάδη.

Στο Βόλο,η πορεία ξεκίνησε από την Αγία Τριάδα του Δήμου Ιωλκού, και κατέληξε στην παραλία του Βόλου, όπου μίλησε ο Χ. Ρούσσης,πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης κι ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στα Τρίκαλα,εκατοντάδες φίλοι της ειρήνης συγκεντρώθηκαν στο χωριό Πηγή, όπου μίλησε ο Τ. Παπαδημητρίου,πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης και ξεκίνησαν πορεία προς την πλατεία "Ρήγα Φεραίου". Ακολούθησε λαϊκό πανηγύρι, υπό τους ήχους του κλαρίνου του οργανοπαίχτη Σ. Σγούρου.

Στην Καρδίτσα,ξεκίνησαν από το χωριό Σέκλιζα - πριν έγινε ποδηλατοδρομία και έκθεση ζωγραφικής παιδιών, καθώς και τ' αποκαλυπτήρια μνημείου για την ειρήνη - και κατέληξαν, με λαμπαδηδρομία, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί χαιρέτισε ο δήμαρχος Θ. Κανταρτζής και μίλησε ο Β. Λατίνος από την Επιτροπή Ειρήνης.

Στην Κέρκυρα

Το άμεσο κλείσιμο της ΝΑΤΟικής βάσης στην Παλαιοκαστρίτσα της Κέρκυρας, και την αντίθεσή τους στην επικείμενη επιχειρησιακή της αναβάθμιση, εξέφρασαν με συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης του νησιού την Κυριακή, οι κάτοικοι της Κέρκυρας. Η συγκέντρωση έγινε στο χώρο έξω από τη βάση και το ψήφισμα που τοιχοκόλλησαν στην πύλη, αναφέρει χαρακτηριστικά: "ο πραγματικός λόγος που επιβάλλει την αναβάθμιση της βάσης, είναι ότι εξυπηρετεί τα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ στο χώρο των Βαλκανίων και ιδιαίτερα στην πρώην Γιουγκοσλαβία".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με επιτυχία ο αγώνας δρόμου στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη (2016-05-20 00:00:00.0)
Νέες αντιιμπεριαλιστικές δραστηριότητες (2008-05-18 00:00:00.0)
Νέες πορείες ειρήνης (2008-05-15 00:00:00.0)
Οι άλλες πορείες (2007-05-11 00:00:00.0)
Καταγγέλλουν το καθεστώς εξάρτησης (1998-05-23 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις και πορείες σε όλη την Ελλάδα (1996-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ