Τρίτη 21 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Παίρνει φωτιά" ο πλανήτης!

Η θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του επόμενου αιώνα, εκτιμούν Ευρωπαίοι επιστήμονες

Η μέση επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του επόμενου αιώνα.

Αυτή η δυσμενής πρόβλεψη για την περιβαλλοντική κατάσταση και το μέλλον του πλανήτη μας περιέχεται στα συμπεράσματα της Διεθνούς Διάσκεψης από κορυφαίους Ευρωπαίους επιστήμονες, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά τη Διάσκεψη οι μετέχοντες επιστήμονες έδωσαν συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν πόσο επηρεάζει ο άνθρωπος τις κλιματολογικές συνθήκες και το στρώμα του όζοντος και εξήγησαν πώς μπορεί να συμβάλει η επιστήμη και ποιες ενέργειες πρέπει να κάνει η κοινωνία για να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα αυτά θέματα.

Στα συμπεράσματα της Διάσκεψης περιλαμβάνονται ακόμα:

  • Η εκτίμηση ότι το στρώμα του όζοντος στην Ευρώπη θα συνεχίσει να ελαττώνεται τα επόμενα χρόνια, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων των χλωροφθορανθράκων που έχουν ήδη απελευθερωθεί και παραμένουν στην ατμόσφαιρα για εκατοντάδες χρόνια. Οι μέχρι σήμερα παρατηρήσεις έδειξαν ότι το στρώμα του όζοντος πάνω από την Ευρώπη ελαττώθηκε πολύ περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφτεί.
  • Οι βροχοπτώσεις στην περιοχή της Μεσογείου έχουν ελαττωθεί.
  • Υπάρχει άμεση ανάγκη συστηματικοποίησης και αύξηση των ατμοσφαιρικών μετρήσεων για την καλύτερη παρακολούθηση της κατάστασης.

Από την ελληνική πλευρά ο επίκουρος καθηγητής Ατμοσφαιρικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Βαρώτσος, επισήμανε τη σημαντική μείωση του όζοντος της στρατόσφαιρας πάνω από την Ελλάδα, η οποία θα οδηγήσει σε σημαντική κλιματική αλλαγή στη χώρα μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ